Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   644 / 981
(#) Vacok válasza Bakman hozzászólására (») Nov 3, 2018 /

Rendben, köszi, akkor mehet a kanóc a vízbe. A nyákrajz amúgy így néz ki.
(#) Alkotó válasza Vacok hozzászólására (») Nov 3, 2018 /

Hol keletkezik víz a klíma beltéri részében? Én még nem tapasztaltam ilyet. Nyáron, mikor eszetlenül járatom néha jégdarabok keletkeznek benne (ami esetenként kiesik belőle), de víz még eddig nem volt sehol.
(#) sámli válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 3, 2018 /

Na ne viccelj.
(#) Vacok válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 3, 2018 /

A beltériben a cseppvíz, amit 99%-ban kivezetnek kültérre, de nekem a lakásban kell összegyűjtenem.
(#) Bakman válasza Vacok hozzászólására (») Nov 3, 2018 /

Egyébként cseppvíz szivattyú nem játszik? Azt szinte csak felszereled, bedugod és készen is vagy. Igaz, a viszonylagos kis tartály miatt éjszaka is bekapcsolhat, már ha ez probléma lenne.
(#) sámli válasza Vacok hozzászólására (») Nov 3, 2018 /

Ennyire nem egyszerű a dolog. Amennyiben a törpefeszültség érintésvédelmi törpefeszültségnek minősíthető nem kell földelni.
(#) Vacok válasza Bakman hozzászólására (») Nov 3, 2018 / 1

Számításba került, de az jelentősen drágább, mint a korábban felvázolt megoldás. De éppen most született meg a megoldás. Gyűrű alakú mágnes gyűrű alakú hungarocell darabbal, ami felemelkedik a vízzel, egy víztől elszigetelt csőben pedig egy reed relé, a mágnes kapcsolja a relét, és nem kell elektródákat a vízbe meríteni. Több relé, és máris látom a vízszint változását.
(#) gyuszo válasza Vacok hozzászólására (») Nov 3, 2018 /

Azt a gyűrű alakú mágnest a hungarocellel együtt ragaszd rá egy réz vagy rozsdamentes csőre, egy vékonyabb szintén csőben helyezd el a reed reléket úgy, hogy a relék tartója egy tömör réz huzal legyen, ez vezető szerepét is betölti és jól tudod erre rögzíteni.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2018
(#) Berta Viktor hozzászólása Nov 4, 2018 /

Üdvözletem!
A véleményeteket szeretném kérni. 4x0,75mm2-es MT vezetékkel szeretnék bekötni egy automata kapcsoló eszközt. Tehát lenne 3db bejövő erem (PE, N, L) és egy kimenőm (L1). A lényeg, hogy próbáltam direkt olyan 4eres MT vezetéket keresni, ami tartalmazza a megfelelő színű vezetékeket (zöld-sáraga, kék, barna, fekete), ámde ahogy tapasztaltam ez elég ritka/nehezen beszerezhető. Inkább a szokásos (zöld-sáraga, szürke, barna, fekete) felállásban találtam. Nem szeretnék 5eres vezetéket használni, mert szokásos 4eres már van itthon ha úgy alakulna. A kérdésem, hogy átszínezést csinálhatok-e, és ha igen, akkor melyik színt színezzem át? Egy helyen olvastam, hogy ilyenkor a barna használható nullának, de ez nekem nagyon gyanús. Egyáltalán hogy hívják ezt a "speciális" vezetéket? Ahogy nézegettem talán a H03VV-F specifikáció alá sorolható be.
Köszönöm a választ!
(#) Bakman válasza Berta Viktor hozzászólására (») Nov 4, 2018 /

Ha az eret "átszinezed" mindkét végén, akkor szabványos. Javaslom a zsugorcsövet, az nem esik le idővel, mint a szigetelő szalag.
(#) llax válasza Berta Viktor hozzászólására (») Nov 4, 2018 /

A zöld-sárga kivételével mindegyiket használhatod nullának vagy fázisnak, ha megfelelően jelölöd.
(#) elektroncso válasza Berta Viktor hozzászólására (») Nov 4, 2018 /

Ezt úgy szokjuk megoldani, hogy nem színjelzésű hanem számjelzésű kábelt használunk. Az YSLY-JZ tartalmaz zöld-sárgát PE-nek a többi számozott fekete. Általában az 1-es a L a 2-es a N a 3-as a visszajelző L.
De mint a többiek írták, a zöld-sárgás kívül bármelyik színt átszínezheted, szabványos megoldás. Ha én csinálnám akkor a barnát használnám fix fázisnak, a feketét a visszajelző fázisnak a szürkét pedig átszínezném két zsugorcsővel nullának.
(#) Berta Viktor válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 4, 2018 /

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek az információt! Sokat segített! A leírtak szerint fogok eljárni .
(#) ötfelezős válasza Berta Viktor hozzászólására (») Nov 5, 2018 /

No, hát akkor itt volt három egybehangzó, egyúttal három megkérdőjelezhető válasz.
Mármint a vég megjelölésének szabványosságára vonatkozóan.
(#) Atis57 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 5, 2018 / 1

Szia!
A szürkét minek átszinezni ? Az sok helyen még mindig a Nulla.
Pl a szabványra sokat adó németeknél --de létezik lengyel és francia felirattal is.

német.jpg

(#) fulcsii válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 5, 2018 /

Ezt a képet honnan vetted?
(#) elektroncso válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 5, 2018 /

Ezt akárhogy is nézem nem mutassa azt, hogy a szürkét átjelölés nélkül lehet nullának használni. Csak azt mutatja, hogy a szürkét lehet párosítani (gondolom keresztmetszet növelés miatt) a kékkel. Az más kérdés, hogy ellenőrzött (ipari) körülmények között lehet csak vezetékeket párhuzamosítani, otthoni alkalmazása nagyon ellenjavalt (lehet, hogy tilos is ezt nem tudom).
Idézet:
„szabványra sokat adó németeknél”

Ehhez inkább nem fűzök kommentet, mert egyrészt hosszú lenne másrészt erősen vitaindító, dolgoztam német erősáramú eszközökön, német rajzok alapján, megvan a véleményem).
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2018
(#) papo69 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 5, 2018 /

Utóbbi időben minden főzőlap bekötővezetéket gyárilag egybe érvégezve van. Kék, és szürke.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2018
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 5, 2018 /

Idézet:
„a szabványra sokat adó németeknél”
Ezt inkább ne firtassuk. Lehet, hogy valamikor etalon volt a német precizitás, mára "kissé" vesztett a fényéből.
(#) fulcsii válasza papo69 hozzászólására (») Nov 5, 2018 /

Mert ezek a főzőlapok 2X230V-osak. De itt a képen PE is 2 van. minek?
(#) sámli válasza fulcsii hozzászólására (») Nov 5, 2018 /

Gondolom mert feltételezi, hogy 1 fázisról van bekötve
(#) gordonfreemN hozzászólása Nov 6, 2018 /

Sziasztok!

Transzformátorokon látok alkalmazva a primer kivezetéseknél olyan vezetéket, ami mintha dupla szigetelésű lenne. Érthető az oka, viszont az volna a kérdésem, hogy ezt milyen szigetelésnek hívják, hogy kell az ilyen vezetéket keresni?

Köszönöm a válaszokat!
(#) sámli válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 6, 2018 /

Nem tudom milyen vezetékre gondolsz. Vastagabb a szigetelése?
(#) proli007 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 6, 2018 / 1

Hello! Ha a lakk-selyem szigetelésű huzalra gondolsz, annak "cerimel" a beceneve. Olyan helyen alkalmazzák, ahol várhatóan nagyobb a menet-menet közötti feszültségkülönbség, mint pld. villanymotorokon, vagy ha a trafót nem sorszigeteléssel készítik. Pld. toroid.
(#) gordonfreemN válasza proli007 hozzászólására (») Nov 6, 2018 /

Inkább készitettem két fotót.
Szerintem ti azt gondoltátok, hogy valami bonyolult dologra gondolok és lehet, hogy rém egyszerű a válasz csak a kérdésem nem volt könnyen érthető.
Több transzformátornál láttam már ezt a típusú szigetelést. A külső héjat külön le lehet csupaszítani.
(#) CIROKL válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 7, 2018 / 1

Úgy emlékszem ezt kábel vezetéknek hivják talán igy lehet keresni hogy hol lehet szerezni azt nem tudom.
(#) sámli válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 7, 2018 / 1

(#) gordonfreemN hozzászólása Nov 7, 2018 /

Köszönöm nektek, ebből már el tudok szerintem indulni.
(#) Alkotó válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Nem tudom mennyire általános, de nekem minden kérés nélkül eleve ilyen vezetéket adtak. Most alakítottam át a gyerekszobát, amihez tartozott egy teljes villanyszerelés is. Ehhez vettem fekete, kék és zöld-sárga vezetéket, minden színből 1,5 és 2,5 mm2 keresztmetszetűt. Tehát összesen 6 félét, amik egységesen a fotódon lévőhöz hasonlítanak szigetelésükben (de belül egyetlen tömör vezeték volt, nem vékony szálak sokasága). Tulajdonképpen csak a legkülső réteg színe volt eltérő, a többi rész keresztmetszetenként azonos.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 7, 2018 / 1

Ha a két réteg nem különíthető el egymástól határozottan, akkor valószínűleg így olcsóbb gyártani, kevesebb festékanyag kell a szigetelésbe. Gondolom én.
Következő: »»   644 / 981
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem