Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2960 / 3601
(#) pucuka válasza tbarath hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

A bürokrácia útvesztői, értelmetlenségei.
(#) Robin2 válasza tbarath hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Van egy olyan érzésem, hogy te nem voltál katona.
(#) goreny válasza tbarath hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Akkor más szemszögből, egy kivándorolt magyar gondolatai Németorszàgból:

"Látod, angolból van alapszintű C-m, azt a nevem nem birom leirni. Nèmetet csak hallomásból ismerem, ès használom egèsz nap. 
A bajt magamban abban látom, hogy az iskolában elvárt angoltudásnak nem tudtam megfelelni, ezèrt fèlve is gyakoroltam azt. Nem merem használni, mert a rendszer erre volt alkalmas. "Hetes jelent angolul, ki hianyzik az órárol." Katona nemzet. Nagyon nehen birom a magyar kultúrát levetközni vègre magamról, ès vègre élhetnèk lelkiismeretfurdalás mentes èletet. Èszakkorea megvan...
Egy olyan országban, ahol csak hiba nèlkül lehet az otthonos nyelvet beszèlni, és ezt el is várják,

minek tanítanak idegennyelvet, ha nem találkozol olyannal, aki azt az anyjatol tanulta.

Az idegennyelv helyes használatából soha nem lesz az embernek pènze, hacsak nem tolmács.

Nem èrtem ezt az idegennyelvűsèget. Ez Europa lenne. Azèrt szeretnènk nyelveket tudni, hogy több barátot szerezhessünk, nem megèlhetèsi kèrdès ez."
(#) tbarath válasza Robin2 hozzászólására (») Nov 7, 2018 1 /

Szerencsére azt a marhaságot megszüntették mire oda kerültem volna.
(#) gkari válasza goreny hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Miért lenne baj, ha a nyelvtudás megélhetési kérdés ( is!. Bármilyen szép is a magyar nyelv, bizony ebben a - tetszik, vagy sem - globalizált világban más nyelvek dominálnak - még a barátkozás szintjén is. Gondolom, Németországban Te sem mennél semmire nyelvtudás híján.
(#) Bakman válasza goreny hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Idézet:
„Az idegennyelv helyes használatából soha nem lesz az embernek pènze, hacsak nem tolmács.

Nem èrtem ezt az idegennyelvűsèget. Ez Europa lenne. Azèrt szeretnènk nyelveket tudni, hogy több barátot szerezhessünk, nem megèlhetèsi kèrdès ez.”
Itt azért látok némi keveredést. Az idézet szerzője nyílván jól elvan olyan helyen, ahol nem követelmény a helyi nyelv ismerete (valószínűleg valamilyen szakmunka), de könynen lehet, hogy sokkal jobb munkahelye lenne, ha jól beszélné a Németet.

Persze ha ennyivel jól elvan, hajrá, de azért ne terjesszük azt a butaságot, hogy felesleges idegen nyelvet tanulni, illetve csak barátkozás célja lenne. Nem is kell messzire menni, elég csak egy alkatrész adatlapját megnézni.
(#) tbarath válasza Bakman hozzászólására (») Nov 7, 2018 / 1

Azért abban van valami, hogy mi magyarok különösen félünk idegen nyelven megszólalni, még ha adott esetben nyelvtanilag helytelenül, 1-1 szót rosszul használva is, de tudnánk kommunikálni. Valahol az oktatásnál lehet a probléma oka szerintem...
(#) kameleon2 válasza tbarath hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Tipikus mérnök válaszok 100 mondat egy megfelelő mozdulat helyett : "DEL".
(#) Bakman válasza tbarath hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Igen, ebben valóban van valami. Oktatási hiba? Arra a legkönnyebb mutogatni. Éppen szóba hozhatjuk a magyar habitust is, mint okot. Fene tudja.

Igazábol azért nem szeretem ezeket a "Semmi tudással is megfogtam az Isten lábát." c. írásokat, mert ezek tűnnek ki a tömegből, ők látszanak, holott a többség nem jár ilyen jól.
(#) goreny válasza Bakman hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Követelmény, mert naponta kell más és más emberekkel kommunikálnia.
Egy nyelvet úgy tanulsz meg a legjobban, ha az élő közegben tanulod meg, nem pedig az iskolapadban.
Senki nem azt terjeszti, hogy a nyelvtanulás haszontalan dolog, azonban kicsit más a szemlélet.
Csak senki nem meri bevallani, még önmagànak sem, hogy néha saját magunk rabjai vagyunk, a felnövekvésünk alatt ránktekeredő gyökerektől. Elég visszolvasni itt pár oldalt.
De erősen meglepődnék, ha tolakodnànak az ékes magyarságért törekvők, egy itt megjelenő idegennyelvű kolléga kérdését megválaszolni. És ezzel megint nem azt mondom, hogy nem kell törekedni az ékes magyarságért, csak azért lássuk már a tàgabb világot is, ne csak a saját köldökünket.

Idézet:
„Csak senki nem meri bevallani, még önmagànak sem, hogy néha saját magunk rabjai vagyunk, a felnövekvésünk alatt ránktekeredő gyökerektől.”
Erről beszéltem. A Magyar Vircsaft.
(#) kameleon2 válasza tbarath hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

8 évig tanultam oroszul,de nem vizsgázhattam belőle - akkor volt a nagy váltás angolra. Évek óta fordítok angolról németről ukránról, olaszról és spanyolról szakmai anyagokat - de nem beszélem egyik nyelvet sem élőben. Ha állásinterjúra mentem a kérdés: Milyen nyelvvizsgája van? Nos ilyenkor a kérdőív készítőjének a kedves felmenőire szoktam gondolni. Ja mindezt egy betegségnek köszönhetem, ami miatt a szómemóriám tropa. Kiakadtam a múltkor egy multinál. Mivel a tulajdonos német, raktárost kerestek német nyelvvizsgával itt Magyarországon. Biztos komolyan használni is fogja, amikor rápittyent a vonalkódra az M6-os anyáknál. Vagy amikor a ládákat pakolja. Az a baj szerintem, hogy nálunk nem divat megbízni valakiben vagy rábízni a döntést. Egyszerűbb ultimátumot adni: Kötelező nyelvvizsga!, Kötelező e-személyi!, Kötelező bankszámla stb stb stb. Pedig ezek akár jók is lehetnének, ha az ember önmaga is dönthetne.
(#) goreny válasza Bakman hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Igen, erröl beszéltél:
"Igazábol azért nem szeretem ezeket a "Semmi tudással is megfogtam az Isten lábát." c. írásokat, mert ezek tűnnek ki a tömegből, ők látszanak, holott a többség nem jár ilyen jól."

Ez a magyar vircsaft. Nem kitűnni, beskatulyázni, senkinek sem lehet/legyen jó, jobb mint nekem. Akinek esetleg mégis sikerül, az meg nem is igaz. A szín: sárga.

Nekem mindegy, hogy mennyi embernek szeretnèl úgy válaszolni, hogy öket maximálisan kiszolgàld. A másik, hogy mikor èrzed jól magad. Nèha jó magunkal foglalkozni, amikor semmi nem számit, csak irogatni, helyesen, magyarul, estènkènt.
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Idézet:
„Kiakadtam a múltkor egy multinál. Mivel a tulajdonos német, raktárost kerestek német nyelvvizsgával itt Magyarországon. Biztos komolyan használni is fogja, amikor rápittyent a vonalkódra az M6-os anyáknál.”
Egy kicsit ismervén a hazai munkaerő kínálatot, csak idő kérdése, hogy ez a feltételt kihúzzák.

Félreérted és/vagy félremagyarázod szándékosan. Semmi olyasmit nem írtam, hogymindenki legyen sárga vagy a szomszéd lova is dobja fel a patkóit mert az enyém is eltávozott. Azt írtam, hogy azok, akik hangoztatják a dolgot, miszerint nulla tudással gyerekjáték jó munkát találni, csalfa ábrándokat keltenek a többségben. Márpedig ez, ha az átlagot vesszük, messze-messze nem igaz.

Ezeket személyes tapasztalatból írom, nem a levegőbe puffogtatok.

Hidd el, én optimista vagyok, örülök, ha valakinek jól alakul az élete. Egyszerűen, már elnézést a kifelyezésért, a parasztvakítástól van hányingerem.
(#) Kovidivi válasza goreny hozzászólására (») Nov 7, 2018 / 2

Pontosan egyetértek veled. Ha az embernek dolgokat kell elintéznie egy idegen nyelven, akkor ragadnak legjobban a szavak, a szerkezetek. 8 évig tanultam németül iskolában, de 2 év német nyelvű közegben 100x többet segített. A 8 évnyi iskolai német óra kb. a nyélvtan alapjait adta át, de semmi szókincs, semmi használhatót! A magnós feladatokra emlékszem a legjobban, mikor nagy hangerőn, szinte bántóan hangosan, egy kis teremben hallgattunk szövegeket, amik a túlemelt mély miatt alig volt érthető, szinte semmit nem értettem belőle. Meg se tudtam szólalni, mint például kérek egy pohár vizet. Most pedig folyékonyan beszélek németül, szinte mindent értek (kivéve a beszédhibás emberek, a nagyon öregek, és azok, akik 150% akcentussal beszélnek, na azok okoznak gondot. De mikor 2x visszakérdezek, a nagy többség elkezd érthetően beszélni...).
Ja, és nincs nyelvvizsgám! Pedig bármilyen hivatali ügyet lebonyolítok akár személyesen, akár telefonon. Külföldön érdekes módon alig van hely, ahol nyelvvizsgát kérnek. Így szerepel a hirdetésben: nyelvtudás: német - szóban, írásban, angol - társalgási szinten. Nem kell papír. Felesleges.
Idegen nyelvet úgy tanulni, hogy körülötted mindenki csak a tanult nyelvet beszéli, nem visz előre. Minimális szókincset hallasz, hibás nyelvtani szerkezeteket, mutogatás, körülírás, stb. Az igazi tanulás az, ha van egy ember, aki anyanyelvi szinten beszéli az idegen nyelvet, és társalogtok. Olyankor vissza lehet kérdezni, mit jelent ez, az, sőt, sokszor előkapom a szótár alkalmazást, és így gyarapodik a szókincsem. Sokszor megérti az ember, mire gondol a másik, de a szó igazi jelentését csak a szótár tudja.
Amíg nem volt németre szükségem, nem gyakoroltam soha, felesleges tudást az ember nem akar tanulni... Ha használni kell, rá van az ember kényszerítve (és van még hely a koponyában levő HDD-n), akkor megindul a tanulási folyamat.
Az is érdekes, hogy nem mindenki képes idegen nyelvet megtanulni. Ez olyan, mint a kézügyesség, vagy a logikus gondolkodás. Ha nincs, hát nincs! És ezektől az emberektől is elvárják a nyelvvizsgát. Ezt nem tartom fair-nek... Ismerek rengeteg embert, akik 10 éve élnek külföldön, és a legalapvetőbb mondatot sem érti, viszont amit csinál, abban jó (pl. lengyel villanyszerelőkkel dolgoztam együtt. Jó fejek nagyon, de beszélgetni csak pár meberrel tudtam ).
(#) pjg válasza Bakman hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Ez igaz. A vejem felsőfokon beszéli a németet és az angolt. Most németben élnek. Egy amerikai befektetési cég európai IT biztonsági főnöke. Már Indiába és HongKongba is őt küldik. Igen jól meg van fizetve.
(#) jani1987 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 8, 2018 /

Idézet:
„Meg se tudtam szólalni, mint például kérek egy pohár vizet. Most pedig folyékonyan beszélek németül, szinte mindent értek”

Anno úgy nyitottam be az osztályba hogy dobrij gyén. Ezek meg néztek hogy mi az anyád van?
(#) nagym6 hozzászólása Nov 8, 2018 /

Vannak városunkban ipari parkban koreai emberek, akik jópár éve itt dolgoznak, így gyakorlatban megtanultak (???) magyarul. Egy csapattal néha találkozom. Már nagyon jól beszélnek, de ahogy írnak, magyar nyelvtan szinte nulla. Itt a HE-n egy szavuk nem jelenhetne meg, jogosan . Nyelvtanfolyam és nyelvvizsga szerintem alapvető ha valaki egy nyelvet tud rendesen.
(#) pjg válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 8, 2018 /

A harmadik unokám 8 éves. Ír, olvas, beszél németül. Beszél angolul és beszél, olvas magyarul. Írni nem tud.
(#) tbarath válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 8, 2018 1 /

Tipikus értelmetlen komment...
(#) tbarath válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 8, 2018 /

Az idegen szakmai nyelv olvasva értelmezése egy nagyon hasznos skill, de nem nyelvtudás. Mondjuk az esetek 90%-ában nincs is szüksége többre annak, akitől nyelvtudást várnak el.
(#) kameleon2 válasza tbarath hozzászólására (») Nov 8, 2018 /

Akkor sok sikert a kínai kandzsikhoz. Mert van akinek a szakmai nyelv kb. ennyire "nem nyelvtudás". Nálunk két mérnök 2 nyelvvizsgával nem tudta lefordítani a szakmai anyagokat. Mert nem értették magyarul sem - mit kellene jelentsen - ezt már feszegettük előzőleg páran. Pedig szépen elgagyogtak angolul, németül. Szerintem az nem mindegy, hogy egy nyelvből mi a fontos éppen, mi a prioritás? Az, hogy csak napi szinten kommunikálj, vagy esetleg valamilyen mélyebb tudást is igénylő dolgot is lefordíts egy az egyben. Mert az nem a nyelvvizsgán múlik csak, hanem az adott ember intelligenciáján és szakmai kompetenciáján is. Ismerek műfordítókat, egyiküket láthattad régebben a királyi tévében is. 40 éve műfordít a család. Az megint másfajta, sokkal cizelláltabb nyelvtudás. Eleve írott alapú.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2018
(#) tbarath válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 8, 2018 / 1

Bocs, félreérthetően fogalmaztam. Természetesen nyelvtudás, de csak egy fél, pontosabban egy félnek a fele.
Mert ha tudsz egy nyelvet (akármilyen szinten), akkor azon tudsz kétirányú kommunikációt folytatni. Ha írásban tudsz egy nyelvet, akkor írásbeli nyelvtudásod van, ha szóban akkor szóbeli, ha mindkettő megy akkor komplex. Persze a szakmai nyelv egy plusz ehhez, ehhez nyilván ismerni kell a szakkifejezéseket mindkét nyelven, és persze nem árt a szaktudás se hozzá.

Az pedig teljesen más dolog, hogy két - végzettségre legalábbis - mérnök nem ért a szakmájához.
(#) goreny válasza Bakman hozzászólására (») Nov 8, 2018 /

Kik hangozatják ezt? Mert én senkinél nem olvastam.
"Azt írtam, hogy azok, akik hangoztatják a dolgot, miszerint nulla tudással gyerekjáték jó munkát találni, csalfa ábrándokat keltenek a többségben."

Ki vakított parasztokat?
"Egyszerűen, már elnézést a kifelyezésért, a parasztvakítástól van hányingerem."

Lehet, hogy félreértem, de akkor megvilàgosítanád az elmém?

Ez egy teljesen másik témakör, hogy a tudatlan emberek (bár inkább birkák), nulla nyelvtudással és kb. nulla értelemmel, nekiindulnak külföldi munkáknak, akár magukban, akár "szervezett" formában. Ezek az emberek itthon sem tudják megállni a helyüket, külföldön sem fogjàk. Akik bedőlnek a csalfa ábrándoknak, azok meg is érdemlik. Az ilyeneket nem tudom sajnàlni, mikor hazakullognak.
Személyes tapasztalatom nekem is van, én sem a levegőbe puffogtatok.
De a szűk családból sógornőm, unokatestvérem is majdnem nulla nyelvtudással (nagyon alap kommunikáció), meg tudta találni a számítását külföldön. Igaz, kellett hozzá egy kis értelem, küzdeni akarás és kitartás. Sehol sincs kolbászból a kerítés és hiába hiszi az ember, hogy ő az evolúciós csúcsragadozó, a természet itt is szelektál, a gyengék elhullanak.
(#) Bakman válasza goreny hozzászólására (») Nov 8, 2018 /

Idézet:
„Kik hangozatják ezt?”
Úgy tűnik, te is. Legfőképpen az a baj ezzel, hogy gyengíted te is az egyébként sem nagy nyelvtanulási készséget olyanokban is, akikben esetleg meglenne a szikra.
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Nov 8, 2018 /

Akiben meg van a szikra, és van egy kis köze idegen nyelvhez a mindennapjaiban, arra ragadni fog az infó. Nem kell erőltetni sem, magától működik a folyamat.
(#) nagym6 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 8, 2018 /

No meg sok helyen követelmény a nyelvvizsga.
(#) Firefighter1 hozzászólása Nov 9, 2018 /

Sziasztok!

A bankkártyám RFID chipjét le tudom másolni vajon?
Felénk nagyon elterjett ez a fajta fizetés, és most "nagy dilemma" elött vagyok.

Új telefont vásarolnék, két kiszemelt álldozat van, mindkettő mellett szol pro és kontra, De az egyikbe nincsen NFC, így alkalmatlan a " mobil fizetésre"

Arra gondoltam hogy az egyik kártyám chipjét klónozom egy kis RFID chip-re, azt berakom a hátlap mögé és máris van "Mobil Fizetés"...
(#) Firefighter1 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Nov 9, 2018 /

ÉS akkor ha felvettettem akkor folytatom is!
Egy nagyon szubjektív dologba kérem ki a véleményeteket. ( az hogy miért nem samsung vagy LG vagy stb stb abba most nem mennék bele)
Ez a két telefon amivel szemezek!

Az egyik az OUKITEL WP5000

A másik pedig az OUKITEL WP2

Nekem mind a kettő tetszik, de ami miatt vacilálok az az hogy a WP2 be 6.0 inch, 2160 x 1080 kijelző van (kb szuper) Viszont a processzora " csak " CPU: MTK6750T 4 x Cortex-A53 1.5GHz and 4 x Cortex-A53 1.0GHz De ebbe van NFC.

A WP5000 nek a kijelzője viszont "csak" Display: 5.7 inch 1440 x 720 pixels HD+ screen HD+ de nem tudom mert a mostani Samsung S5 nek is nagyobb a felbontása.. de ennek a processzora szinte egy erőgép CPU: Helio P25 Octa Core 2.5GHz Viszont ebben nincsen NFC.

Fazonra nekem jobban bejön a WP5000, erősebb proci de vajon a kijelző elég??

Amúgy a telefont kb normál módon használom.. telefonálás fórum munkahelyi fotó youtube video ( elvileg a HD elég oda) Játszani kb nem is szoktam.

A WP2 sem csúnya tetszik az is, és van benne NFC ( amit ha jobban belegondolok kb havonta kétszer van az hogy nincs velem a kártyám és teloval fizetek) És van egy Brutál kijelzőfelbontása..
De a proci vajon nem lassú?
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2018
Következő: »»   2960 / 3601
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem