Fórum témák
» Több friss téma |
Egy másik ötlet,hogy lehet felhasználni a TA7642-es ic-t szuper KF erősitőként,ezt az ic-t most vetten ki egy kinai játékrádióból .
Egyszer csináltam olyat, hogy keverő után kötöttem egy középhullámú
egyenesvevőt, amit nem hangoltam, hanem a keverő oszcillátorával állítottam a venni kívánt sávot.
Az az egyenesvevő, egy kit-ben volt, és pont ilyen IC-vel!
(Mondjuk ez mellékes)
Utódja a zn415 es ott vana konkurens mk484. De soem építettem velük nem is találkoztam élőbenvele
Pedig ilyesmi van a Conrados DCF vevő fekete pöttye alatt.
A mai megtalálható változat a TA7642,vannak kinai játékrádióim amit egy csomag cigi árában vettem és ebben megtalálhatóak,egyébként még vannak benne más hasznos ic-k,pl CD9088 és TDA2822,igy csak a keverő kell hozzá és meg van az AM szuper is,persze azt a vacak hangszóróját lecseréltem SOKOL hangszóróra,igy már jobban szól,még kell hozzá egy rendes AM FM forgó aztán kész a szuper.Ezek után már lehet tervezni egy rövidhullám keverőt is.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2018
Nem tűnik drágának, ha beszerezhető, hasznos alkatrész lehet.
Itt kombinált valamit a szerző. A tekercsektől függően 70KHz-tól 200MHz-ig megy AM ben. Ja és egy egyszerű szuperhet. Ugye ajánlják az elejére még egy bemenetete NF erősítőt vagy tekercset. Én maradoka tranzisztoroknál, bár a 38ft az ingyen van 13 dinár. Nálunk nem kapható. HA MO-n élnék odaadnam a TDA 1083-asomat. Egy pici kapcsolót gondotlam küldeni valakinek MO-ra de 20 euro eltt volna a postakölcség.
Ha valakinek kell itt az egész könyv radiók detektorostól stereóig itt meg benne van az én írásom is Bővebben: Link. Nem az írás a lényeg, nár az is fontos de a rajzok jók, meg lehet értenia menetszámokat stb.
A tranzisztoros keverő elég egyszerű,az ic-t pedig be kell szerezni,tranzisztoros keverőt pedig még a kukából szerzet tranzisztorokból is fel lehet épiteni,ha kell tekercs adat ,az van nekem,a magokat be lehet roncsokból szerezni,a legjobb a fazékmag,de azt nehezeb megtekerni,ha be tudod szerezni,a legjobbak a gyári tekercsek,de azokat csak véletlen,valami régi rádió roncsban lehet kapni mind pl a Sokol.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2018
Engem még míndiga régi kapcsolások vonzanak. Azthiszme középsulis voltam amikor csináltam szuperhetet, tranzisztorossat. Azota nem érdekelt a technika de pár éve megint de csak a szuperhet elötti korszak, nem tudom miért.
Ez nagyon jó írás. Én is kedvet kaptam az építéshez.
![]()
Pedig ha felhagynál az olyan dolgok kinyilatkoztatásáról, amiről fogalmad sincs, akkor nem válnál olyan gyakran nevetségessé sem!
Az a modul x4224 vevő IC-t tartalmaz! A kettőnek egymáshoz max annyi köze van, hogy mind a kettő egyenesvevő...mar ha a többit is annak csúfoljuk... A 4224 ezen kívül még pont erre a célra kitenyésztett IC, ennek megfelelő demodulátorral kiegészítve.
https://www.petervis.com/Radios/ta7642/ta7642-am-radio-ic.html
Itt az ic kapcsolási rajza is látható!
Engem érdekelne, hogy tudnám e használni ezt az ic-t detektálás nélkül?
(ne egyenirányítaná a felerősített jelet) Bár lehet egyenirányít, de nem szűr ezért egy kondenzátor után újra váltóáram lenne.
A szuper előtti korszak kizárólag csöves volt,a tranzisztoros világ csak tanulók részére való amig nem jutnak el a szuperig.
Igen, az egyenes vevők tranisztoros megoldásai már csak gyerek voki-tokiban hasznltak meg hasonlókban 20-30 évnek ezelőtt. Nekem a szuperig volt érdekés utánna már nem. Most megint érdekel de a szuepr előtti technológia de modern tranzisztorokkal. Kicsit még alám is adta a lovat hogy 3 tranzisztorral ferritantenáva sikerült olyan vevőt építeni ami jól múködik. Valójában erre nem számítottam.
Találtam egy ilyet Bővebben: Link tekints rá.
Itt van a szuper elötti korszak négyes forgóval és még se éri el azt az eredményt amit tudsz csinálni egy kétcsöves szuperrel.
Eredetileg azt akartam hogy kéthangoltörös legyen, de regenerativ lett, megtetszett amit itt az emberek csinaltak.
Amúgy valahol olvastam hogy az egynes vevő egyetlen előnye hogy mivel nincs keverő szebba hang mert nem szűri le 4.5KH-re a hangot. Ez érdekes mert nem 4.5KHz-es sávban ad az adó, akkormitől menne több át.
ta7642 helyetesítő?
Ez érdekes kapcsolás, de hogy egy ta7642-t tud normálisan helyetesíteni, nem hiszem el ![]() Az első tranzisztor azért van, hogy nagy impedanciás legyen a bemenet, a második erősít, harmadik egyenirányít, pufferel?
Szerintem igen helyettesíthető ezzel az áramköri megoldassál is. Mindenesetre az eredeti ZN414-nek sokkal bonyolultabb az áramköre. A katalógusokat nézve sajnos nem találtam belső felépítést a TA7642 és az MK484 illetően. De biztos van valahol...
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |