Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Hello. Segítséget kérnék Tesla (Supraphone) ARS 845 gatyába rázásában. Első körben érdemes e (képen látható) módon tenni bele csillapító anyagot?. Ad2 milyen szövetek felelnek meg az eredeti cseréjének mert sajnos ami rajta van menthetetlenűl sérült. Ad3 a fa védelmét lakkal vagy csiszolás után lazurral vagy valamely színezett favédő szerrel érdemes lekezelni? Használós darabnak szeretném, de az eredetiségre törekszem. Hangszórói és kábelezése kiváló állapotú. Ad4 mely Tesla erősítö ennek a típusnak az eredetije
Idézet: ? Minden tippet segítséget előre is köszönöm! „(Tesla AZS 179 esetleg)” A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2018
Szia!
Szerintem a csillapitáshoz nézzél meg a neten ehhez hasonló hangszóró belsejét,hogy van az anyag beletéve. Erdeti hangszóróselyem már nem kapható,turkálóban,szövetboltban kell keresni hasonló anyagot. A fát én volt,hogy csak megcsiszoltam,lakkoztam.Olyan verziót is csináltam,hogy vizes diófapáccal átkentem,a végén lakkoztam.Mindkét esetben szép lett a végeredmény. Ha nem sérült a doboza érdemes simán bútorfényezövel felpolirozni,szép lesz,és totál eredeti marad.
Itt ott van rajta hiba de ezeket könnyen lehet korrigálni mert nem mély karcok. De akkor megfogadom a tancsádodat. A szövetet meg sajnálom nagyon mert eredetivel lett voln az igazi. Szerelmeim ezek a régi hangfalak.
Janó bácsi azért remélem nem maradsz el végleg!!!
Egyszer nekem is levették egy komplett képekkel illusztrált lemezjátszó felujitását,mert megemlitettem,ha lenne valakinek hozzá egy pickupja az klassz lenne.Indok:apróhirdetésbe való! Mikor szóvá tettem,válaszra sem méltattak!En is nagyon dühös voltam. Szóval várunk vissza!!!!!!!!!!
Napokban lévő project lesz bár a nehezebb dió a megfelelő szövet
Ha már meg lettem szólítva: két hete vettem a Pécsi vásárba ezt a detektorost, az eladó persze azt sem tudta micsoda. Hiányzott a kristály detektor, amit le kellett gyártani, öreg villásdugóból, üvegcsőből, meg rézből. A doboza elég szép volt, maradt eredetibe. Csak a tekercset kellett megigazítani, a forgót javítani, meg pótolni néhány banánhüvelyt. Szépen szól , a többi a képeken.
Tisztelt Janó bácsi! Üdv újra itt!
Örülök,hogy visszatértél.Ismét egy szép munka
Iszonyu betyár lett csorgatom a nyálam igazi perverz darab :O
Már megint egy csodaszép munka. Igazán jó érzés látni hogy vannak még a szó jó értelmébe vett őrültek. Olyanok akik nem nézik le a régi technikákat, sőt igyekeznek életben tartani azokat Hiszen ha ezek nincsenek akkor mos nem lenne pl. mobiltelefon, tv stb. Talán még most is postagalambbal küldenénk az üzeneteket mint korabeli sms-t
Nagyon szép rádió! Én is csak csorgatom a nyálam. Gratulálok!!!
Örülök, hogy újra látom a munkádat Janó bácsi! Ez is jól sikerült, kár lett volna veszni hagyni!
Kedves Janó bácsi!
Egy világ omlott bennem össze,mikor bejelentetted,hogy nem jössz többet a fórumra.Hatalmas kár lett volna mindannyiunknak! Most örül a vén szívem,hogy újra itt vagy!Mindig csodálattal néztem munkáidat,köszönöm néked!
Köszönöm mindenkinek az elismerő hozzászólásokat, ha lesz valami érdekesség, írok megint.
Üdv.
Irjál csak tovább ezekről a szép dolgokról,mindekit érdekelnek ezek a régi mestrművek és ha videót akarsz tenni ,ne tedd a youtube ra,mert ezek megvesztek már az úgynevezet szerzőjogtörvénytől amit az elmefogyatékos EU rájuk diktált,használd a Vimeo-t,vagy a Daylimotion-t.
Írjál csak, örömmel vesszük. Az elvégzett munkáidból tanulhatnak rengeteget a fiatalok, hogy hogyan is kell kinéznie egy javításnak, külsőleg, és belsőleg is.
Egyszerű. Igen. Akár lazára húzott vattával is megtöltheted. Kicsit lejjebb viszi a mély hang tartományt és jelentősen csökkenti a dobozhangot. Kicsit a hangerő is csökken.
Sziasztok!
Én is egy AR604-es késtüléket próbálok eletre kelteni. Elképesztő piszkos belül, 60 év pora miatt még kontakthibásak a sávválasztó csúszkák érintkezői. Még nem silabizáltam ki, hogyan lehetne kiszedni őket. (A pacsirta rádióban sokkal egyszerűbbnek tűnik...), meg sajnos a skála húrozása teljesen hiányzik, azt pótolni kellene. Milyen fonallal próbálkozhatnék? Vannak tapasztalataitok? És a legnagyobb gondom, hogy nagyon hangosan búg a készülék. Ha nyomva tartom pl. az urh sáv gombját (jó a kontaktus,) szépen bejönnek az adók, de az alap búgás nagy. Próbálkoztam, hogy kicserélem az egyenirányító csövet, de nem segített. Továbbá ez az Ez80 és az EL84 csövek tűz forróak. Mi lehet a probléma? Kipróbaltam, hogy a hálózati feszültség valtót 220-ról 240 V-ra állítom, hatha kevésbé terheli a készüléket, de nem segített... És az urh részt hogyan lehetne kitágítani? Mert elméletileg 106-ig el kéne menjen, de a Bartók 105.4 már nem jön be. Előre is nagyon köszönöm segítségtek! (Nekem is gyerekkori almom ez a rádió. A szomszédban hallgattam ilyen, és máig feldereng a furcsa csodálat-felelem szerű érzés, mikor a "pótnagypapám" mindig figyelmeztetett, hogy mindent csavargathatok, de a "Varázsszemhez" /micsoda csoda, gondoltam/ nehogy hozzáérjek, mert akkor tönkremegy. Egy kész csoda egy ilyen rádió)
A 604-es hullámváltóját nem túl komplikált szétszedni, le kell venni a skálaüveget, meg a tartóját, és ki kell csavarni a magasfrekis bakelit lap tartó csavarját alulról, majd az alaplapot előre tolva ki kell akasztani, fel kell emelni. Ekkor a csuszkák szabaddá válnak és ki lehet őket venni, le lehet tisztítani. A brummot a szűrő elkó hibája okozza, ki kell cserélni, vagy szétszereléssel fel kell újítani, erről sokszor írtunk már. Az egyencső, meg a végcső nagyon melegszik, ezzel semmi baj.
Az URH-t nagyon nehéz a mai viszonyokhoz igazítani, én nem próbálkoznák vele. Vagy a sáv felső része, vagy az alja hiányozni fog.
Szia!
Ezt nézd majd meg. Egy "kistestvér" felújítása kapcsán találtam. Supraphon RK 09 MOD Esélyes ,hogy ebben is hasonlóan vannak gyárilag a hangszórók és a zárt doboz csak "zárt" jelen állapotában. A képek is eléggé beszédesek (nagyítható mind), de egy Google "fordítás" még megtámogathatja. Jó munkát és sikeres felújítást. Üdv.
Janó bácsi a lényeget már leírta. A skálahúrozást itt régebben már tárgyalták, szerintem bármi kipróbálható, ami nem nyúlik, és nem szöszölődik, nem sodródik. A variométer valóban nem egy könnyű dolog. Újratekerés, vagy másmilyen minőségű vasmag bele, lehet megoldás, de könnyű megoldás ehhez nincs, inkább kísérletezés, és rész sikerek.
Nállam a kinai URH-s zsebrádió van beépitve a Pacsirtába,a variométeres tuner helyett be szereltem a zsebrádió hangolóeszközét,ami az én esetembe potméter volt.Egy Smartone zsebrádiót használtam amiből kiszereltem a HF erősitőt (8002).Igy a siker telyes lett.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2018
Nagyon köszönöm a válaszokat!
Sokáig nézegettem, mire rajöttem, hogy halad a zsinór az ujrahúrozasra, de menni fog.(a donor Pacsirta antennaforgató zsinórja sajnos rövid erre a celra, azért keresek hasonló alapanyagot.) Viszont elnezest kérek, de nem igazan vagyok kepzett ahhoz, hogy tudjam, hogy melyik a szűrő elkó. Ha esetleg megkerhetném, tudna segíteni? Esetleg egy képen megjelölni? Es, hogy mit kellene tenni vele?
Legalább 2X47 µF elektrolit kondenzátor kell az egyencső (EZ80) után, ami az egyenirányított anódfeszültséget szűri. Vagy kell egy másik, ami jó, vagy szét kell bontani ki kell a burkolatot tisztítani, (erről már sokszor írtunk) és kell bele tenni két kisebb, modernebb elkót..
Gyönyőrű a hangja doboz hang nem jellemző de szeretnék még jobb hangzász kihozni ezért vacillállok a watta lap illetve hangelnyelő szivacs közt.
Köszönöm szépen egy úr vagy :O
Még egy kérdés! Volt kisebb Tesla hangfalam hasonló mélyel szerelve, viszont 2 kondi volt benne. Ha szerzek 2 ugyanilyet és ki egészitem mind2 ládába milyen változást okozna. Esetleg dinamikailag? Gondolom ezek vágják le a mély hangot mint egy szűrő..
Hálásan köszöm!
Egy hangfalat a gyárban szakmérnökök tervezik, süketszobában mérik, sokszor hónapokat töltenek azzal, hogy a megfelelő mechanikai, és elektromos változtatásokkal a paramétereit tekintve a legjobb eredményt érjenek el. Bármilyen, akár apró változtatás is csak azzal jár, hogy a hangfal veszít eredeti tervezett, bemért tulajdonságaiból, vagyis csak rosszabb lesz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |