Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   495 / 580
(#) hobbyjani válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 27, 2018 /

Sokszor történnik meg (én is hangfalakat épitettem a zenekarnak) az hogy 100 mérnök tervez egy hangfalat ,100 próbán esik át 100 mérőszám kitünő,mégis a végeredmény az,hogy pocsékul szól,például az olasz FBT cég sokszór hires zeneművészeket hiv meg,hogy meghalgassák a tervezet hangfalaikat,igy értek el világcsúcsokat a termékeikkel.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2018
(#) teddysnow válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 27, 2018 /

Én pontosan ezért nem hiszek a mérnök csoport tervezi, akkusztikai szobában korrigálják hónapokig, híres emberekkel prómótálják dologban. Ahol ezekből egy is VALÓBAN igaz az az a kategória, amit nem egy HobbiElektronikán szocializálódott fórumozó vásárol meg. Létezik, de az már jócskán 7 számjegyű Forintban per darab
(#) hobbyjani válasza teddysnow hozzászólására (») Nov 27, 2018 /

Ezek a Tesla lemezjátszó hangfalak nem zenekarnak,nem HI end HIFI-nek voltak gyártva,hanem a botfülű közönségnek,pont úgy mint a mai kinai kütyük,ezért van doboz hangjuk stb.Érdemes kisérletezni rajtuk a jobb hangzásért.Aztán a jól halló emberi fül sokkal jobb mint a kitünő mérőszámok.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2018
(#) pucuka válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 27, 2018 /

Akkor elmondanám, hogy a zenészek sok esetben nem azt hallják, amit Te. Ha egy zenész hall egy pár akkordot, már nem a fülével hallja, hanem a "fejében szól" a zene. (saját tapasztalat. piszok gyatra felvételt kitűnőnek minősítettek) Beethoven is süketen írt, kitűnő műveket.
(#) Janó bácsi hozzászólása Nov 28, 2018 /

A hangfal témához szeretném írni az alábbiakat. Egy szobai használatra szánt hangfalat, legalább is a régebbi időben igen is méretezték, gyakorlatilag kikísérletezték, süket szobában ellenőrizték, és csak ezután adták gyártásba. A Videoton hangfalak elején általában van egy kis diagram, amire az átviteli görbe van felrajzolva, ezt nagyjából tudja is ha jók benne a hangszórók. Általában az a cél, hogy ez az átviteli görbe minél egyenesebb, egyenletesebb legyen, ne legyenek benne nagy hullámvölgyek, illetve kiemelések. Kutatások már jó régen bebizonyították, hogy a legtöbb ember azt a hangképet hallja "jobbnak" ami hangosabb. Tehát amikor elkezdik a gyári beállításokat megváltoztatni, a hangfalat barkácsolni, ezt az egyenes átvitelt rontják el, azzal hogy bizonyos, az emberi fülnek kellemesebben hangzó frekvenciákat kiemelnek. Ez nagyjából az 50-400 Hz, illetve a 6 Khz feletti tartomány. Ilyenkor áll elő az a bizonyos "csörömp-dörömb" hatás amit sokan úgy élnek meg, hogy a hangfal most szól jobban. Közben meg bizonyos hanfrekis tartományokat elnyomnak, így egy zene hallgatásánál egyes hangszerek hangjai, illetve ezek gazdag felharmónikusai , nem, vagy alig hallhatók. Egyébkén ugyan ezt a természetellenes hatást lehet elérni az erősítők "ludness" gombjával is, mégis sokan szeretik használni. De az így előállított mesterséges hanghatásnak semmi köze az eredeti hangzáshoz.
Szóval ha azt szeretnénk hallani amit a zenekar valóban játszik, nem kell belenyúlni a gyári beállításokba. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez az én egyéni szakmai tapasztalatokra alapuló véleményem nem kell vele egyetérteni.
Üdv.
(#) GARFIELD13 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 28, 2018 /

Nem kívánok vitatkozni nálam jóval nagyobb tudásúval, de ha egy zárt(nak) nevezett gyári doboz első neten fellelhető módosítása az, hogy a csavarokra ültetett, ezáltal az előlapra nem simuló tömítőanyagú magas hangszórót a gyárilag betett csavaranyák eltávolításával tegyük valóban zárttá, akkor ott nem tervezésről, hanem tervezési hibáról van szó.
Saját hangfalaimnál én is törekedni szoktam a gyári állapot megőrzésére, de ilyen szarvashibák mellett nem lehet elmenni szó nélkül, ezért a Supraphon RK 09 ezekkel a módosításokkal lesz olyan amilyennek gyárilag is lennie kellett volna valamikor 40 évvel ezelőtt...
Én ezért javasoltam a "nagytestvér" átnézését is a link alapján.
(#) tiko77 válasza tiko77 hozzászólására (») Nov 28, 2018 /

Üdvözlet mindenkinek!

Hajtott a kíváncsiság, és mivel nem volt itthon a gyerkőc gondoltam megnézem azt a lakkot.... A feleségem szerint alig érezhető, én is sokkal rosszabbra számítottam.
Vettem egy kicsit drágább oldószerest, egy T -vel kezdődő gyártó terméke, ég és föld a különbség! A dobozt már régebben előkészítettem, ahol hiányzott a furnér (apróbb helyek, repedések) ott pasztával javítottam. Vizes pasztából csak fenyőt sikerült venni, amihez por állagú lazúrt ajánlottak kicsit vízzel feloldva és összekeverve. Egész jól eltaláltam de persze a kis eltérések a legjobban szembetűnőek, főleg ha tudja az ember hogy mit nem szabadna észrevenni. Annyit változtattam a 239a óta hogy most nem pácot használtam hanem a már említett lazurral lekentem az egész dobozt, és mivel tudtam játszani a por állag miatt az árnyalatokkal egész jól eltűntek a javítások nyomai. A skálaüveget is sértetlenül sikerült letakarítanom, már csak a gombok díszítése marad későbbre. Jött a lakkozás, az eredmény a képeken. A Tanácsotokra lenne szükségem. A második réteg előtti csiszolást telibe csináljam vagy csak ott ahol hibák vannak??? Milyen szemcsenagyságú papírt használjak??? Körkörösen, egyenesen vagy hogy csiszoljak??? Kicsit tartok ettől, nem szeretném elrontani. Köszönöm!
(#) hobbyjani válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2018 /

Létezik zenész és zenész,van olyan aki kitünő csak a zenében,de van olyan is,aki stúdió hangfelvételekkel foglalkozik,én is pénz hiányában nekiáltam tanulni a felvételtehnikát, meg is tanultam vagy húsz digiális fevételprogramot,ilyesmit valamikor a soksávos magnókon végeztek.Ami a hangfalakat illeti,a stúdió hangfalak a legdrágábbak,azok kellenek a legjobban szóljanak,pont úgy mint a stúdió mikrofon vagy a stúdió hangkártya.
(#) hobbyjani válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 28, 2018 /

A baj ott kezdődik,hogy a mai zenehalgatók töbsége mind technót hallgat azokkal a mély szubbasszusokkal az ilyenre beállitott hangfal aztán szörnyen szól klasszikus vagy rock zenén.Igy fűl után nem lehet technó zenére hangfalat beállitani.
(#) granpa válasza tiko77 hozzászólására (») Nov 28, 2018 /

Csiszolás, csak teljes kikeményedés után, telibe, és egyenesen (mindig az adott lapirány szerint). 6-800-as finomságú papírral. A első képen, -200-, látok egy erős szín-eltérést. ??
(#) pucuka válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 28, 2018 /

Aki stúdió felvételekkel foglalkozik, az a hangmérnök/technikus, zenei ismeretekkel. Nem feltétlen zenész, de zenélhet is. Ő valóban a fülével hall. Nem csak a zenét hallja, hanem sokminden mást is. (ezért mondtam arra az állításra, hogy egy cég a kitűnő hangfalait zenészekkel próbáltatta)
Nekem a királyi rádióban volt egy karbantartó kollégám, akinek borotvaéles füle volt, de azért ő sem nélkülözte a műszereket.
(#) hobbyjani válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Nov 28, 2018 /

Az RK09-es hangfalakat egyáltalán nem HiEnd HIFI-nek tervezték,hanem közönséges lemezjátszónak,abban az időben sokan még a sztereó hangzást sem ismerték,általában AM-et halgattak Sokol rádióban,vagy egy jól összekarcolt bakelittet,eseteg egy telefon minőségben felvett magnókazettát.Minden esetben egy pár stúdió hangfal egy autó árába kerüll.Bővebben: Link
(#) tiko77 válasza granpa hozzászólására (») Nov 29, 2018 /

Az csak fényjáték, tükröződés. Este lámpafénynél telefonnal csináltam a képet. Erős közeli megvilágításnál azért egy kicsit látszik hol javítgattam, természetes fénynél nem észrevehető.
A csiszolás és a következő réteg vagy pénteken vagy jövő héten kerül fel. 24 órát írtak száradásra de biztos ami biztos inkább várok még. Köszönöm a tanácsot!
(#) tiko77 válasza ToBar hozzászólására (») Nov 29, 2018 /

Szia!
Nekem skálahúrnak a reluxa zsinór bevált, kicsit vastagabb így nem biztos hogy mindenhova jó, a Terta 311-nél lehet hogy bajban lennék vele.
(#) tiko77 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 29, 2018 /

Érdekes dolog ez a Hi-Fi, pláne a High End. Elképesztő pénzeket kérnek el hangfal, audió és hálózati kábelekért is, sokszor több tízezer forint /méter áron mérik. Aki hisz benne esküszik rá hogy hallható a különbség két nagyon drága hangfalkábel között is. Most találtam 60000Ft-ér villásdugós, piramiscsatlakozós hálózati kábelt amit jó eséllyel az olcsó fali konnektorba dugnak majd be, ami mögött jobb esetben réz, rosszabb esetben régi szerelésű alumínium vezetékes hálózat van. A lemezjátszók és erősítők árát nem is néztem. Szerintem van egy ésszerű határ és van amit már talán a műszerek sem mutatnak ki.
Akit érdekel egy nagyon jó kis oldal a témával kapcsolatban Bővebben: Link
(#) killbill válasza tiko77 hozzászólására (») Nov 29, 2018 / 1

60.000 Ft egy hálózati kábelért? Az egy olcsó kommersz vacak. Itt egy 12 méteres Ethernet kábel, aminek a használatára sem misztikus, sem értelmes magyarázat nincs, viszont 2.887.923 Ft (!) az ára. Bővebben: Link Persze a mélyen hívő hifisták megmagyarázzák, hogy jobban szól, ha a TCP packetek tömör ezüst kábelen mennek. A világ harmadik legjobb üzlete a (a kábítószer és a biztosítás után) a hifisták megkopasztása.
(#) lefituta válasza ToBar hozzászólására (») Nov 29, 2018 /

Ha eljössz érte, ingyen adok skálahúrt, amennyi kell. Van olyan, mint ami a Pacsirtába is kell, de van modernebb vékonyabb is, ami a táskarádiókhoz jó! Sajnos nem postázok. Az URH sávszélessége 0 régi OIRT normában 66-73 MHz-ig tehát ez 7 MHz sávszálesség, a mostani CCIR szabvány meg 88-108 MHz-ig tehát 20 MHZ. Ezt nem tudja átfogni az OIRT-os 7 MHZ. Az 7 megát tud. Áthangolásnál lehet választani, melyik 7 megára tartasz igényt! Mondjuk 88-95-igy stb- Lehet kapni egy kis átalakítót,a amit az antenna csatlakozóba dugsz és három lépésben átkeveri neked a szükséges frekire. Ez a járható út és nem is drága! A Búgást valóban a szűrő elkó okozhatja. Az a szűrőelkó ami nagyobb mint egy cső és rá van írva, hogy 50+50 µF 350 Volt. Vagy csere (ezt is adok ha kell) Vagy egyszerűen bent hagyod és modernet forrasztasz be alul. A Lakkozáshoz annyit tudok hozzá szólni, amit egy asztalos mondott nekem "fiam, egy rossz politúrozás is szebb, mint egy kiváló lakkozás" ! És ez így van, nem véletlenül a jóval nehezebb polítúrozást csinálták a régi rádióknál. A Pacsirta már lakkos azonban.
(#) killbill válasza killbill hozzászólására (») Nov 29, 2018 /

(#) hobbyjani válasza killbill hozzászólására (») Nov 29, 2018 /

A mai HIFI-sek megkopasztása közé tartózik a múzeális elekroncső is,amit nemrég a kukába dobtunk.
(#) killbill válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 29, 2018 /

A csövesnek más a hangja, mint a félvezetősnek, ezt még én is hallom. De a számítógépes hálózati kábelnek nincs semmilyen hatása a hangra, kivéve, ha az analóg audio jelet vezetik rajta. Ez színtiszta átverés.
(#) tiko77 válasza killbill hozzászólására (») Nov 29, 2018 /

Igen, de amíg van valaki aki megveszi addig gyártani fogják. Kíváncsi lennék mennyiből hoznak ki egy ilyen kábelt.
(#) granpa válasza ToBar hozzászólására (») Nov 29, 2018 /

8-9-es sebvarró cérna, kiváló skálahúrnak.
(#) hobbyjani válasza granpa hozzászólására (») Nov 29, 2018 /

És hol lehet azt megvenni?
(#) granpa válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 30, 2018 /

1-2 m-t lehet kérni, ha van ismerős. Sajnos nekem már elfogyott (az ismeretség is, meg a cérna is). Valószínűleg a gyógyászati ellátó rendszer üzleteiben lehet kapni.
(#) hobbyjani válasza granpa hozzászólására (») Nov 30, 2018 /

Akkor ez csak a "Csillagháború"-bol egy idézet,hogy ilyesmi is van,emékszem a kommunizmusban is csak igy lehetett valamit beszerezni,kellett egy jó imerős mert az üzletekben semmit sem lehetet kapni.
(#) Janó bácsi válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 30, 2018 /

Én egy ismerős patikában kaptam, de úgy hogy külön kérésemre rendelték.

Egy-egy húrozáshoz elég az egészségügyben egy ismerős, de ha többször is kell, akkor lehet venni (ld. Janó bácsi). Nekem néhány 50 m-es guriga volt, azzal horgásztam (is).
(#) Secret hozzászólása Nov 30, 2018 /

Skálahúr helyett használtam már damilt is. Bevált.
(#) hobbyjani válasza granpa hozzászólására (») Nov 30, 2018 /

Eszembe jutjnak a 70-es évek,mikor nyákot kellett gyártanom,semmit sem lehetet kapni hozzá,akkor még Sepsiszentgyörgyön laktam,hát szépen levonatoztam Bukarestre ahol a cigányok árulták a gyárból lopot nyák lemezeket aztán a maratás is gond volt ,de került egy ismerős aki egy gyárból kicsempészet nekem salétromsavat.Azt veszem észre,hogy az ismerős ma is kell.

Apolitikus a HE, de visszafelé megyünk.
Következő: »»   495 / 580
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem