Fórum témák
» Több friss téma |
Nézd meg jobban azt a tápot. A kimenet az 24 V-os, ha nincs rajta, mérd meg, elvileg annyi.
Szia!
Forraszd ki a tirisztorokat, és a jelölt helyekre tegyél átkötést. Ezt nem fogja elfelejteni ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2018
Aha, arra tippeltem én is. Köszi!
Ebből még jön, avagy megmaradt a kérdés. Ki tudom én iktatni?
...és ennyi?
![]() Na akkor erre még rámegyek még egyszer. ![]()
Előtte mérd meg, mekkora feszültséget kapnak a körök. Könnyen lehet, hogy a triakokkal (fázishasítás) a feszültség is csökkentve van, a 230 V azonnal tönkretenné a sort. Erre utalt gyuszo a válaszában.
Köszönöm mindenkinek!
Mindenképp mérek és újra átveszem az elektronikát. Tényleg ismét neki kéne feküdnöm már, rég volt az az általános iskolás rádió amatőr szakkör. ![]()
Üdvözletem mindenkinek!
Vettem kettő db 120 cm-es LED sort NET-en, 230-as fezzültséggel megy, nincs is semmi komoly baj, csak annyi, hogy a ledek egyike, másika kialudt, de van amelyik fel- felvillan, aztán kialszik megint. Először csak az egyik sor csinálta ezt, aztán már a második is. Mivel semmi lövésem az elektronikához, kérdezem Tőletek - javítható-e ez, avagy várjam meg, amíg az összes , vagy a nagyrésze kialszik, aztán dobjam ki?Ha kell küldök képet, előre is köszönöm, ha valaki válaszol,
Hali!
A ledeket a nagyobb fényerő érdekében túlhajtják, ennek következménye a gyors halál, pláne ha a hűtőfelület is kicsi és rendesen melegszik. Meg kellene nézni hogyan lehetne kicsit csökkenteni a ledek áramát a tartósság érdekében. A kiégett/villogó ledeket elég nehézkes kicserélni (ha smd ledekről van szó, nem egybeöntött chipek), a hűtőfelület elszívhatja a hőt a forrasztástó, van hogy nehéz átmelegíteni. Tegyél fel képet
Kösz, én nem értek ehhez (sem) de a "fénycső" úgy néz ki, hogy egy plexi(?) búra van egy alu(?) sínbe csúsztatva és azon belül van egy teljeshosszban LED-es lemezcsík, aminek az egyik oldalán vannak a ledek a másik oldala meg egy sima alu lemezcsík, nem lehet szétszedni - legalábbis roncsolás nélkül, a ledek valószinűleg nem kiforraszthatók, na persze, van egy kis elektronikai csomag is benne. Nem tudok jobb képet csinálni, csak ha lebontom, de ahhoz nem sok kedvem van. Üdv!
Ez idővel csak rosszabb lesz. Nincs mit tenni, ki kell cserélni.
Ezzel a legnagyobb baj maga a kialakítása. A led panel és a bura közt megszorul a meleg. Többet nem is kell mondanom. A fizika teszi a dolgát.
Nem feltétlen lenne probléma a LED-ek melegedése. pipi leírta a lényeget, túl vannak hajtva. Javítható lenne a tápegység beállításával de Petibácsi nem ért hozzá.
Ha tényleg a túlhajtás a probléma akkor fortimo led line led és tápegység talán befér oda. Azok minőségiek. Bár emiatt megvan az ára.
Hali!
Nekem hasonló van de egy sorban vannak a nagyobb méretű ledek,, a plexit az enyáből ki lehet szedni, "bepattintós". Direktbe 230-ra van kötve, vagy van közbe bunkó faliadapter? Az enyém 12V-osnak mondott, de 12V-ról nagyon melegszik, áramgenerátorral hajtom kb 200mA-rel, így gyakorlatilag hideg marad és a fénye is jó. Hideg fehér volt, minden 3. ledet cseréltem azonos méretű melegfehérre, így tök jó a színe. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2018
Igaz, igaz, már cca. 20 cm-en aludtak ki a ledek. Közvetlen 230-ról megy, egyébként nem érzem melegnek se a búrát, se a fém burkolatot sem. Hol lehet komolyabb minőséget beszerezni ( bocsi, persze a gugliban keresek majd). Köszönöm a válaszaitokat, ha az ünnepig nem jelentkeznék, mindenkinek kellemes ünnepeket kívánok - Petibácsi
Jó minőséget itt
Nekem van egy csomó Philips led alkatrészem, kiegészítőm meg egy rakás világítótestem is. Komoly ipari cuccok is. Ha valakit nagyon érdekel a téma és szeretne belemélyülni meg bütykölni, szívesen megválok tőlük ha a feltételekben megegyezünk. Egy nehézségi fok hogy én is meg a led-ek is (99%-ban) pillanatnyilag külföldön vagyunk. Jó lenne az egészre vagy minnél többre gazdát találni. A Philipsben az is jó hogy minden leírás megtalálható hozzá. Akit tényleg komolyan érdekel, üzenjen privátban.
Akkor hirdesd meg az apróban. Innen szerintem rövidesen törlik.
Szép estét a Tisztelt elektronikásoknak!
Nos, a hőpisztoly és a nyers erő segített. Kis kézügyességgel megvált a végeitől a műanyag cső. Magam se gondoltam hogy egy forrasztással megoldom a problémát (egyelőre legalábbis). -Az a vékony alu csík viszont nem tudom mennyi hűtést ad a LED-eknek, főleg egy zárt térben.- ![]() Mindenesetre visszament a LED fénycső. Már nem versenyzik a régi hagyományos gázzal töltöttel. Pedig egész jól kapcsolt, meg a fénye is jó volt mellette. A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2018
Üdv! Valamelyik témában volt szó a kínai 1W-os LED-ekről és arról, hogy szerelhetők e egy közös hűtőre. A téma elveszett számomra, mert a fórum önmagától törölte a követett témákat. Igértem, hogy visszajelzek.
Volt aki azt állította, hogy a LED maga, elszigetelt a hőátadó fémrésszel. Ennek tudatában rendeltem 3db: 10db 1W fehér SMD LED gyöngy ÚJ 100-110LM-et. 8mm-es kerámiának tűnő múanyag korong, lét 3,5 mm-es forrasztható füllel. Az aktív rész, pici átlátszó búra védi. Valóban kézi műszerrel nem mérhető elektromos kapcsolat a kivezetések és a hőátadó felület között. A fényereje, kellemetlen, volt amikor kipróbáltam 250 mA-el de balga módon 20 cm-el az orrom előtt. A tervem vele, hogy fürdőszoba tükör fölé kreálok egy csíkvilágítást. A fényét tompítandó és szétszórandó, LCD kijelző mögül kiműtött fényelosztó fóliát szánok. Dugótápról fényerő szabályzással. De már csak januárban. Mindenkinek kellemes ünnepeket, könnyű kijózanodást kívánok! A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2018
Apró kiegészítés. Legfeljebb 150mA árammal, maximum 5 mp ideig szabad ezeket üzemeltetni, ha nincsenek hűtőbordán.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2018
Hali!
Én ilyet vettem Bővebben: Link hideg fehéret, aztán minden 3. ledet kicseréltem meleg fehérre, így tökéletes a szín, és a "dobozolással sem kell foglalkozni. Kb 300mA áramgenerátorral hajtom, így nem melegszik, direkt 12V-ról fűtött. A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2018
Nem üzemeltem, csak belevillantottam a szemembe. Kíváncsi voltam. Meglepő módon a diódavizsgáló is befűtötte láthatóan, de akkor sárga fényt adott. Azt hittem hogy..., pedig dehogy.
A fehér LED-ek jobban hasznosítják az áramot. Egy kapcsolóüzemű tápban referenciának használtam egy fehér, egy zöld és egy piros LED-et. Azt hittem, valami nem stimmel. A fehér erősen világított, a sufni diszkrét félhomályában, a zöld, szinte nem, a piros is alig. De minden rendben volt a hatásfokon kívül. A zöld és piros LED, ezelőtt, kb harmincöt évvel ezelőtt készült.
Sokkal kevesebb munkád lenne, ha LED szalagot használnál, nem kell forrasztgatnod a LED-eket. A hűtése nem lesz olyan jó, de ha olyan szalagot veszel, amin sűrűn vannak a LED-ek, abból akár 2-3 szalagot is ragaszthatsz egymás mellé, kicsit kevesebb árammal hajtod, melegedni is kevesebbet fog, fénye is lesz.
Idézet: „Sokkal kevesebb munkád lenne, ha LED szalagot használnál,” Ez igaz, de a hatásfoka jóval rosszabb, mintha az egyedi LED-eket használja egy áramgenerátoros táppal.
Hatásfok ide vagy oda (kb. 5-10%-ról beszélünk, és 6-20W teljesítménynél ez minimális különbség), ha 20db a fent szereplő LED-et kell valahogy egy alumínium sínre rögzítenem, inkább a LED szalagot, vagy méginkább 5-10W-os LED-et használok. Hogyan lehet egy ilyen LED-et egyáltalán rögzíteni? Nyákot kell hozzá gyártani, viszont a bakelit egyáltalán nem jó hővezető. A rézfólia jól szállítja a hőt, de hova?
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2018
Üdv! Macerásabb az tény. A nyák gyártás annyiban macerás, hogy vékony kell, hogy ne emelje el a hűtéstől. A LED-ek nem a nyákra adják a hőt, hanem az azon lévő furatba besüllyesztve, az alu hűtőnek. Kap egy pici pasztát is. Részemről ez egy L idom. (Alumínium szögvas
![]() LED szalagom is van, de csak 3 színű, ami messze van a fehértől. Mire megveszem a fehéret, a hozzá való tápot már többe van. A másikat megúszhatom pár száz Ft-ból. (40 Ft/db) Táp meg a sufniban, csak kicsit alakítani kell rajta. A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2018
A megfelelő kontaktus miatt érdemes lenne hővezető ragasztót tenni a LED és az alu közé, és persze addig leszorítva tartani, amíg a ragasztó meg nem szárad. Ha a LED nem teljes felületen érintkezik, kicsit megemelkedik forrasztáskor, az a LED lesz az első, amelyik tönkremegy.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2018
Szia!
Nem szükséges nyákot készíteni, ezekhez az 1 és 3 W-os LED-ekhez kapható alumínium hűtőcsillag Ezt utána lehet csavarral, vagy ragasztással rögzíteni egy profilon. (Ebay-on ettől jóval olcsóbb.) Van olyan is, amire már rá van forrasztva a LED, de én jobban szeretem magam összerakni, mert így a közepén lévő részt hővezetővel bekenve forrasztom a helyére. Amit viszont egyszer láttam, attól szerintem nincs biztosabb hűtés, csak kicsit körülményesebb kivitelezni. A LED közepére egy M3-as, vagy 4-es süllyesztett fejű réz csavar volt forrasztva, ami a hűtőprofilban lévő furaton keresztül dugva, a másik oldalról M3-as anyával volt rögzítve. Idézet: „A LED közepére egy M3-as, vagy 4-es süllyesztett fejű réz csavar volt forrasztva, ami a hűtőprofilban lévő furaton keresztül dugva, a másik oldalról M3-as anyával volt rögzítve.” Ez érdekes lehet. Van néhány sf réz csavarom. Egy próbát megér. Akkor tényleg nem kell panel, csak vezeték. |
Bejelentkezés
Hirdetés |