Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2134 / 2537
(#) levente507 válasza reloop hozzászólására (») Jan 11, 2019 /

A hibát a zárlatos kondenzátor okozta. Most már van minden szinten feszültség. A végfok jónak tűnik,de egyelőre az alacsony szintű részben van még hiba.
Ehhez van egy szakmai kérdésem: Mivel a 24 voltos rész féloldalas volt, lehet hogy ezen a részen lévő félvezetők elszálltak, mivel sokáig csak a -24 Voltot kapták meg? Köszönöm.
(#) blasz válasza chipi hozzászólására (») Jan 11, 2019 /

Szia mérj rá a kimenetre volt mérővel, igy olyan minta füstbe ment volna a végfok a jobb bal csatornán.
(#) reloop válasza levente507 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /

Az előerősítő az áramköri megoldások érdekes kavalkádját vonultatja fel.
Mérd meg az IC1054, 1074 műveleti erősítők tápfeszültségét (4,8 lábak) és a kimeneteiket (1,7 lábak). Szimmetrikus tápot és közel 0 V kimeneti feszültséget várunk.
(#) mlaci989 hozzászólása Jan 11, 2019 /

Sziasztok. Elakadtam.. Úgy kezdődtek a tünetek,hogy sercegés-pattogás negatív táp be-be ugrált a kimenetre. Míg be-nem állt -27voltra. Ki vannak véve a végtranyók,b-e ellenállások 100 ohm beiktatva.
A bemeneten lévő 2 drab bc414 tranyó közös emitterén -0,6 volt helyett +11 volt és ingadozik. Tranzisztorok kimérve,nem találtam hibásat. Ellenállások,forrasztások alaposan átvizsgálva. Kézzel visszarajzoltam,kapcsolási rajzot nem találok hozzá. Elnézést a csúnya kéziratért.
(#) reloop válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 12, 2019 /

A bemeneti differenciálerősítő emittereit tápláló BC237 mintha nem adna áramot. Ezt a BC237 emitterén lévő 470 Ω-on eső feszültségből tapasztalhatod meg, 1 V-ot kéne mérj rajta.
(#) mlaci989 válasza reloop hozzászólására (») Jan 12, 2019 /

Megmértem a 470 ohmos ellenálláson 0,92 volt mérhető.
(#) blasz válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 12, 2019 /

Szia jól vannak a meghajtók és a végtranzisztorok párositva?NPN-PNP
(#) mlaci989 válasza blasz hozzászólására (») Jan 12, 2019 /

Végtranzisztorok ki vannak véve. Egyébként működés közben kezdődtek a tünetek,be-be pattogott,sercegett,beugrált a negatív táp a kimenetre.

Csak kérdeztem,Ahogy elnézem a rajzot,és ha minden tranzisztort cseréltél akkor mennie kellene már.

Érdekes hogy nem találok zárlatos tranzisztort. Nem tudom honnét kerül a -27 volt a kimenetre.
Ráakasztottam a szkópot a kimenetre és szabályosan látszódott ahogy ugrál lefele a kimeneten a negatív táp. Mint mikor rossz a kontaktus és serceg,de nem találom az okát.

Ilyenkor szoktam nagyitót elővenni és minden forrasztást átnézni.

Megvolt ékszerész nagyítóval l

Akkor ott valami nem jól van beültetve,de ez csak tipp.
Hirtelen szokott belobbanni az agyam az ilyenekre,nálam már a térdemen végezte volna 2db-ban..

Á türelmes típus vagyok. Meg nem is az enyém.. Meglesz az csak türelemmel.

Következik a differenciál erősítő kollektor köréhez kapcsolódó BC307-esek kollektor-emitter feszültsége.

Az első BC307-es c-e feszültsége 8mV. A másodiké ahol b-c ösze van kötve ott pedig 0,67 Volt.

Cseréld valamilyen NPN tranyóra a BC414-eseket aminek a feszültségtűrése elbírja a pozitív tápfeszültséget.
(#) Cinema válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 12, 2019 /

A jelzett hibát okozhatja a szakadt, hibás pufferkondenzátor, aminek nincs meg a kapacitása és e-miatt a táp-fél nem áll be, hanem ugrál a névleges feszültség, illetve a 0V-között, mert a végfok instabil állapotba kerül.
Lehet hibás a csillámlapka, ami szigeteli a tranzisztort a fém hűtőbordától, időnként áthúz. A szigetelő alátét is lehet megolvadva, hibás. Az ezüst színű, processzorokhoz való hőpasztát ne használjuk hangerősítőben, mert vezetheti az áramot és ezáltal mindenféle hibát okozhat a működésben.
Hőpasztából kevés is elég, egy-fél gyufa-fejnyi gombóc a félvezető hátuljára és a csillámlemez másik oldalára is.
Mérni kell az alkatrészeket.

Üdv!

BC546B van itthon. Kicseréltem a 2 darab 414-est és úgy tűnik helyre állt a rendszer! Kimeneten mindössze +5mV! Na most ezt végképp nem értem hogy jöttél rá?? Kimérve jónak mutatkoznak a régi tranyók.
(#) mlaci989 válasza Cinema hozzászólására (») Jan 12, 2019 /

Köszönöm a tippeket,tanácsokat!

A BC546 tökéletesen megfelel. A hiba behatárolása nem bonyolult, kerestük merre folyik a BC237 generátor árama. Mikor negatív feszültség van a kimeneten, akkor pont a másik BC307-en kellett volna nagyobb feszültségnek esnie. A differenciálerősítő +11 V emitterfeszültsége is a BC414-esek hibájára utalt, miután az áramgenerátort rendben találtad.
Az egyik BC414-gyel még ideig-óráig el lehetne evickélni, de nem keressük melyik, mert benne hagyva rossz fényt vetne a készülék javítójára, ha pár hét/hónap múlva ismét bedöglene az erősítő.

Köszönöm. Habár gondolom ezzel már tele a padlás..
Addig méregettem,még végül az egyik BC414-esen találtam parányi e-c átmenetet. Elfáradhatott volna a tranzisztor?
(#) szaka hozzászólása Jan 12, 2019 /

Sziasztok!

Egy végfokot javítottam meg (kicseréltem rajta sok sok rossz alkatrészt) és most szeretném kipróbálni.
Ugye ha nincs áramkorlátod akkor sorba szoktak kötni egy egy izzót a pozitív és negatív ággal.
Kérdésem az lenne, hogy ez működik akkor is ha az egyenirányító híd elé kötöm? Tehát a trafó és a graetz híd közé?
(#) blasz válasza szaka hozzászólására (») Jan 12, 2019 /

Szia a trafóval sorosan kösd a 230v ágba.Persze az egyik vezetékkel.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
(#) szaka válasza blasz hozzászólására (») Jan 12, 2019 /

Köszönöm!

Egyenlőre jónak tűnik az erősítő.
(#) szaka hozzászólása Jan 12, 2019 /

Sziasztok!

Az erősítő elindult és szól is.
Viszont kikapcsoláskor "durran" egyet.
Meg tudjátok mondani a rajz alapján, melyik kör látja el a "koppanásgátló" feladatot?
(#) blasz válasza szaka hozzászólására (») Jan 12, 2019 /

Nem nagyon látom a rajzot rendesen.Hallasz bekapcsolási késedelmet relé kattanást?
(#) subwoofer220 hozzászólása Jan 12, 2019 /

Sziasztok!

Van egy tda7296 ic, és egy tda7265.
Úgy kaptam őket hogy lehet rosszak, de lehet hogy jók.
Hogy tudnám multival megvizsgálni hogy jók-e ,és nem zárlatosak?

előre is köszönöm!
(#) TAttila77 válasza szaka hozzászólására (») Jan 12, 2019 /

Szia. Szerintem az LM393 IC-t és annak környékét vizitáld meg. Már javítottam ilyen típust de nem emlékszem már hogy az miféle hibával került be hozzám. Az LM csinálja a tiltást és ezzel némít. Azt az izzót nyugodtan tedd még vissza, bár én a -+ tápágakba raknék egyet-egyet és kipróbálnám hogy ez az IC csinálja é rendesen a dolgát, vagy sem. Lehet valami ellenállás körűlötte megszakadhatott, vagy dióda, esetleg maga az LM hibás. Üdv. (A graetzek lábaihoz tudod tenni az izzókat.)
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
(#) Ge Lee válasza subwoofer220 hozzászólására (») Jan 12, 2019 /

Multival sehogy, de megnézed az adatlapjukat, adsz nekik labortápról feszültséget és kiderül. A 7296-nak a 14-es láb a kimenete, ha az bármelyik táplábhoz vagy a földhöz képest zárlatos akkor kuka.
Következő: »»   2134 / 2537
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem