Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
A hibát a zárlatos kondenzátor okozta. Most már van minden szinten feszültség. A végfok jónak tűnik,de egyelőre az alacsony szintű részben van még hiba.
Ehhez van egy szakmai kérdésem: Mivel a 24 voltos rész féloldalas volt, lehet hogy ezen a részen lévő félvezetők elszálltak, mivel sokáig csak a -24 Voltot kapták meg? Köszönöm.
Szia mérj rá a kimenetre volt mérővel, igy olyan minta füstbe ment volna a végfok a jobb bal csatornán.
Az előerősítő az áramköri megoldások érdekes kavalkádját vonultatja fel.
Mérd meg az IC1054, 1074 műveleti erősítők tápfeszültségét (4,8 lábak) és a kimeneteiket (1,7 lábak). Szimmetrikus tápot és közel 0 V kimeneti feszültséget várunk.
Sziasztok. Elakadtam.. Úgy kezdődtek a tünetek,hogy sercegés-pattogás negatív táp be-be ugrált a kimenetre. Míg be-nem állt -27voltra. Ki vannak véve a végtranyók,b-e ellenállások 100 ohm beiktatva.
A bemeneten lévő 2 drab bc414 tranyó közös emitterén -0,6 volt helyett +11 volt és ingadozik. Tranzisztorok kimérve,nem találtam hibásat. Ellenállások,forrasztások alaposan átvizsgálva. Kézzel visszarajzoltam,kapcsolási rajzot nem találok hozzá. Elnézést a csúnya kéziratért.
Megmértem a 470 ohmos ellenálláson 0,92 volt mérhető.
Szia jól vannak a meghajtók és a végtranzisztorok párositva?NPN-PNP
Végtranzisztorok ki vannak véve. Egyébként működés közben kezdődtek a tünetek,be-be pattogott,sercegett,beugrált a negatív táp a kimenetre.
Csak kérdeztem,Ahogy elnézem a rajzot,és ha minden tranzisztort cseréltél akkor mennie kellene már.
Érdekes hogy nem találok zárlatos tranzisztort. Nem tudom honnét kerül a -27 volt a kimenetre.
Ráakasztottam a szkópot a kimenetre és szabályosan látszódott ahogy ugrál lefele a kimeneten a negatív táp. Mint mikor rossz a kontaktus és serceg,de nem találom az okát.
Ilyenkor szoktam nagyitót elővenni és minden forrasztást átnézni.
Akkor ott valami nem jól van beültetve,de ez csak tipp.
Hirtelen szokott belobbanni az agyam az ilyenekre,nálam már a térdemen végezte volna 2db-ban..
Á türelmes típus vagyok. Meg nem is az enyém.. Meglesz az csak türelemmel.
Következik a differenciál erősítő kollektor köréhez kapcsolódó BC307-esek kollektor-emitter feszültsége.
Az első BC307-es c-e feszültsége 8mV. A másodiké ahol b-c ösze van kötve ott pedig 0,67 Volt.
Cseréld valamilyen NPN tranyóra a BC414-eseket aminek a feszültségtűrése elbírja a pozitív tápfeszültséget.
A jelzett hibát okozhatja a szakadt, hibás pufferkondenzátor, aminek nincs meg a kapacitása és e-miatt a táp-fél nem áll be, hanem ugrál a névleges feszültség, illetve a 0V-között, mert a végfok instabil állapotba kerül.
Lehet hibás a csillámlapka, ami szigeteli a tranzisztort a fém hűtőbordától, időnként áthúz. A szigetelő alátét is lehet megolvadva, hibás. Az ezüst színű, processzorokhoz való hőpasztát ne használjuk hangerősítőben, mert vezetheti az áramot és ezáltal mindenféle hibát okozhat a működésben. Hőpasztából kevés is elég, egy-fél gyufa-fejnyi gombóc a félvezető hátuljára és a csillámlemez másik oldalára is. Mérni kell az alkatrészeket. Üdv!
BC546B van itthon. Kicseréltem a 2 darab 414-est és úgy tűnik helyre állt a rendszer! Kimeneten mindössze +5mV! Na most ezt végképp nem értem hogy jöttél rá?? Kimérve jónak mutatkoznak a régi tranyók.
A BC546 tökéletesen megfelel. A hiba behatárolása nem bonyolult, kerestük merre folyik a BC237 generátor árama. Mikor negatív feszültség van a kimeneten, akkor pont a másik BC307-en kellett volna nagyobb feszültségnek esnie. A differenciálerősítő +11 V emitterfeszültsége is a BC414-esek hibájára utalt, miután az áramgenerátort rendben találtad.
Az egyik BC414-gyel még ideig-óráig el lehetne evickélni, de nem keressük melyik, mert benne hagyva rossz fényt vetne a készülék javítójára, ha pár hét/hónap múlva ismét bedöglene az erősítő.
Köszönöm. Habár gondolom ezzel már tele a padlás..
Addig méregettem,még végül az egyik BC414-esen találtam parányi e-c átmenetet. Elfáradhatott volna a tranzisztor?
Sziasztok!
Egy végfokot javítottam meg (kicseréltem rajta sok sok rossz alkatrészt) és most szeretném kipróbálni. Ugye ha nincs áramkorlátod akkor sorba szoktak kötni egy egy izzót a pozitív és negatív ággal. Kérdésem az lenne, hogy ez működik akkor is ha az egyenirányító híd elé kötöm? Tehát a trafó és a graetz híd közé?
Szia a trafóval sorosan kösd a 230v ágba.Persze az egyik vezetékkel.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
Köszönöm!
Egyenlőre jónak tűnik az erősítő.
Sziasztok!
Az erősítő elindult és szól is. Viszont kikapcsoláskor "durran" egyet. Meg tudjátok mondani a rajz alapján, melyik kör látja el a "koppanásgátló" feladatot?
Nem nagyon látom a rajzot rendesen.Hallasz bekapcsolási késedelmet relé kattanást?
Szia. Szerintem az LM393 IC-t és annak környékét vizitáld meg. Már javítottam ilyen típust de nem emlékszem már hogy az miféle hibával került be hozzám. Az LM csinálja a tiltást és ezzel némít. Azt az izzót nyugodtan tedd még vissza, bár én a -+ tápágakba raknék egyet-egyet és kipróbálnám hogy ez az IC csinálja é rendesen a dolgát, vagy sem. Lehet valami ellenállás körűlötte megszakadhatott, vagy dióda, esetleg maga az LM hibás. Üdv. (A graetzek lábaihoz tudod tenni az izzókat.)
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
Multival sehogy, de megnézed az adatlapjukat, adsz nekik labortápról feszültséget és kiderül. A 7296-nak a 14-es láb a kimenete, ha az bármelyik táplábhoz vagy a földhöz képest zárlatos akkor kuka.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |