Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Beleszámoltad a környezetszennyező csúcserőműveket is? A távolkeleti környezetszennyező napelemgyárakat? Az távolkeleti invertereket? A napelemmel beárnyékolt esetleges földterületet? Nem számoltam utána, de nagy valószínűséggel a tetők felülete nem lenne elég, főleg éjszaka.
Amíg az atomerőművek viszonylag kis területen okoznak problémát ha okoznak, addig a füstölgő gyárak globális gondot jelentenek, folyamatosan. Nyáron napközben túltermelés, éjszaka energiahiány, már indulnak is az erőművek. Értem én, hogy zöld energia de az összes hasznuk vajon mennyi? Pozitív vagy negatív a mérleg?
![]() A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2019
Zöldenergia előállítás igényből kihagytuk a villanyautókat. Mert ugye villanyautók kellenének környezetszennyezés csökkentése miatt, de ha az összes autó elektromos meghajtású lenne, ahhoz még egy atomerőmű kellene. Napelem ehhez nudli.
(Nálunk akárhol ingyen parkolhatnak két órát, és van töltöállomás 500 méterenként.)
Szerintem is csak taxiknak, buszoknak éri meg. Jobb egy 300lovas benzines AWD.
Ne aggódj, a Földet nem öljük meg, csak kiirtjuk róla az embert.
![]()
Nem egészen erről volt szó, olvasd vissza mit írtam. Egy napelem 20-30 évig probléma nélkül üzemel, valószínűleg jóval tovább is.
Mindent a piac áraz be, aki telepítette nem bukott rajta 700.000-et mert az 5-8 év alatt pont ennyivel volt alacsonyabb a villanyszámlája, vagy akár még nyert is vele, nem kellett 10 év amit megtérülési időként emlegetnek. Ha pedig 15 év után adja el a házat, mondjuk 300.000 forinttal drágában, mint nélküle tenné, akkor pedig nagyon jól járt vele. Persze az is jól jár, aki 300.000-ért kap egy még 15 évig probléma nélkül üzemelő naperőművet a háza tetejére, de nem ez volt a mondandóm lényege. A számok mint hangsúlyoztam légből kapottak, valószínűleg kisebb az értékcsökkenése, csak szemléltetésként szerepeltek a példában. Két összeget tudok ebből neked akár számlával is igazolni, az egyik a 3 KW-os erőmű telepítésének a költsége, a másik pedig a 3 KW-os naperőmű első teljes éve utáni éves ~ 10.000 forintos villanyszámla. Attól, hogy tájékozatlan vagy a témában, még nem lesz magasabb. A beszélgetés az energetikáról már több oldalon keresztül fut, tele van fontos információk, amik felett elsiklottál, kérlek olvasd őket vissza.
A benzines és dizel személyautók környezetszennyezése nem annyira kimagasló , mint , azt gondoljuk . 1989 - ben a taxis sztrályk elég volt , ahhoz , hogy kristálytiszta levegő legyen Budapesten . Manapság egy korlátozás semmit sem számít , szmogriadó idején .
Én pont elolvastam, a számolásom a Te adataidból épült fel...
Pont annyival volt olcsóbb a villanyszámlája? Hát nem. Pont annyiba került csak a napelemség, a bekerülési költség és az eladáskori értéknövelést összehasonlítva. Te írtad: kiadtak 1200000 ft-ot, kaptak eladáskor 500000-et érte. Villanyszámlát közben is fizettek, és nem évi 10000 (napi 28) ft-ot, hiszen az napi 1 kwh sincs. ...minden este sötét van ám napelemeseknél is... Az, hogy hangsúlyozod, a számok légből kapottak, aztán előhozol más számokat, amiket ugyancsak légből kapottnak minősítesz, aztán mégis bizonyítékot tudsz szolgáltatni számlával igazoltan, hát az elég érdekes... Először "légből kapott" a 1200000 ft bekerülési költség, 10000 ft évi villanyszámla. Aztán igazolható (tehát mégsem légből kapott) ugyanez. Dehát itt minden ellenző erre a bizonyítékra vár!! Miért nem osztod meg velünk?? Hát meg lenne mentve a világ! A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2019
Igazad van, rosszul fogalmaztam a halál és a betegségek okát illetően, mert hálistennek talán egyszer volt rajtam doziméter Pakson. Csúnya kameleon2 fujj. Szégyellem is magam a hülyeségemért. De ez a barátomat nem gyógyítja meg. Még ha egy korrekten, szabatosan fogalmazó mérnök mondja is meg, mit is kellett volna megfigyeljek és hogyan kellene legközelebb megfogalmazzam, mibe halnak meg a sugárszennyezéstől szenvedők. Szerencse, hogy a műszaki szótárban a fájdalom és a szenvedés, a tolókocsi és a rákos beteg utolsó tekintete nem szerepel. Az is kész szerencse, hogy az "emberség" szó hátrébb sorolódott a szakmai "gazdaságosság" és "műszaki szempontok" szavak mögé. Ahogyan arra sincs válasz, a testvérem gerince mellett, mi okozott több mint 2000 áttétet és miért kelett eltávolítani a fél veséjét. Csernobil, Kóla, cigaretta? vagy mindhárom együtt? Vagy miért halt meg a barátja pajzsmirigy problémák miatt. Mért szenved az én generációm, akikkel együtt éltük át a katasztrófát, java részben pajzsmirigy problémáktól. Tudom, a doziméter és a műszaki indoklás mindenre választ ad. De ezt hiába mondom a fejfáknál. Csak ezt hallom visszhangozni:
Idézet: Amúgy valóban. Az atomenergia, a sugárszennyezés, a használt fűtőelemek tárolása korántsincs olyan veszélyes, mint a reciklálható napelemek ! Fujj az egész világnak, szégyelljék magukat, mi a fenének fektetnek bele miliárdokat? Biztos mind bolond. „Ekkora butaságot rég hallottam.”
Az 500.000 és 700.000 forint volt légből kapott, a bekerülési költség kb. 2012 körül volt 1,2M, azóta valószínűleg csökkent. Az éves ~10.000 forintos villanyszámla is valós adat, ennyi volt 2013-ban a villanyszámlánk, amikor 3KW-os rendszer volt felszerelve. Az egész beszélgetést olvasd vissza, esetleg nézz utána, hogy működnek ezek a lakossági naperőművek.
Ezek akkor is működnek, amikor nyáron nincs itthon senki, és maximum a hűtő megy. Ez ekkor megtermelt plusz energiát fogyasztod el, amikor nem süt a nap, oda-vissza mérő órát telepítenek, a szolgáltatóval pedig éves energia alapú elszámolás van, tehát csak a különbözet kerül rá a számlára a hálózati díj mellé. A tények makacs dolgok, de nem hiszem, hogy a fórum a legnépesebb topikja a villanyszámlánkra lenne kíváncsi.
Akkor még nem láttál kontár vállalkozótól munkát. Kerti slaggal és idomokkal megszerelte a vízcső hálózatot. Egy darabig bírta.
A tények valóban makacs dolgok. Azok nem visszaolvasást, bizonyítékot követelnek.
(Többet olvasok én, mint hinnéd. Amikor nem volt internet, többet jártam könyvtárba, mint ahányszor elképzelnéd. Mióta van, én is kényelmesebb lettem. Az álmokat kergetők szívesen állítják a nekik nem tetsző állításokat hangoztatókat tájékozatlannak.) Az, hogy azt mondod senki nem kíváncsi a villanyszámlára, amivel össze van vetve a belefeccölt pénz, a támogatás, amit tőlem (is) kaptál, csak azt jelenti: nem annyira tények ezek, csak állítások, a saját és a hasonló nézetűek megnyugtatására.
Nem személy szerint veled szeretnék vitatkozni, sem meggyőzni senki, engem inkább az álláspontok érdekelnek, illetve a vita eredeti célja, hogy "közösen közelebb jussunk a megoldáshoz".
Hirtelen csak 2016-os elszámolót találtam, ez már picit más, mert akkor már 5 KW volt a háztetőn, illetve a fűtés is ~40-60%-ban áramról ment (elég nehéz így utólag megsaccolni, de a terv, hogy 100%-ban átálljunk rá, már folyamatban van a padlófűtés villamosítása), ebben az évben -37.831 forintos végösszeg jött ki elosztói alapdíjjal mindennel együtt. Ez nem álom, hanem a kőkemény valóság.
Annyira nem csökkentek az árak, kb. ilyen összegeket olvasni több oldalon is, már ahol kiírják egyáltalán ezeket.
A t...kömnek sem hiányzik a 4 héten át -28°C.
Amúgy meg nem a kisember teszi tönkre a földet. A világ 10 legnagyobb tengeri hajója több kárt okoz a légkörben, mint a föld összes autója együtt.
Na akkor vegyünk egy szép folyamatot miért is szükséges a tél.
1 Pihen a föld 2 Olvadáskor telítődnek a felszín alatti víztározók 3 rovarszabályzó(gyenge elhull) 4 Kevesebb rovar több víz egyenlő: jobb termés 5 Kevesebb vegyszer kevesebb locsolás olcsóbb termelés és egészségesebb. Tehát kell a tél.(sajnos. Én sem rajongok érte) Pár évig dolgoztam tehenészetben. Az utolsó 2 évben már kannaszámra fújtuk a rovarölőt. Szó szerint helyenként megették a tehén bőrét. Az hogy jelenleg környezetszennyező módon állítjuk elő a napelemet nem jeleni azt hogy úgy is kell fojtatni. Főleg hogy a felesleges energia amit megtermel a lakosság úgy is a gyárakban megy. Nem kell + erőmű hozzá. Egy kis logikával (és egy scfi könyvből lopott ötlet) a gyáraknak előre meg kell adni az energiaszükségletüket napi heti havi szinten. Így már tervezhető a termelési igény. És kitalálni egy megfelelő környezetkímélő fenntartható technológiát.
Kár, hogy pontosan azzal nem kívánsz vitatkozni, aki hajlandó számolni is -akár veled együtt, akár ellenedben.
Kár, hogy senkit nem akarsz meggyőzni -miközben győzködsz folyamatosan. Felröppentettél egy (azaz két) újabb számot: 5kw teljesítményűre nőtt a napelempark, ami az eddigi évi 10000 Ft-os befizetést negatív számmá alakította: -37831Ft. Hát, most már komolyan érdekel: -ha az eredeti 1200000 Ft-os 3Kw-os rendszer megnövelted 5 Kw-osra, az arányosan újabb 1000000 Ft-ba kerülhetett. -ez 1000000 ft befektetése az eredeti 10000 ft-os éves befizetendőt -37831 ft-ra apasztotta, az már -47831 ft. ez 5% éves hozam!! Szerintem az olajsejkek sírva könyörögnek nálad a receptért. A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2019
Most megint nem olvastad el figyelmesen, vagy szándékosan ferdítesz, csak hogy belém köthess.
Jelen pillanatban nem éri meg az éves fogyasztásodnál többet termelni, mert a szolgáltató a fogyasztói ár 75%-ért veszi át, tehát jelentősen romlik a megtérülési idő, itt sem úgy lett tervezve, hogy negatív villanyszámlát produkáljunk, csak megkésett a hálózatbővítés, ami a fűtés teljes villamosításához szükséges. Mint írtam, a jelenlegi rendszer nem összehasonlítható az ezt megelőző 3 KW-os állapottal, mert azóta bejött pár nagyfogyasztó, mint az elektromos sütő, főzőlap, illetve be lett állítva 2 elektromos radiátor is.
Én nem olvastam figyelmesen? A te számaidat idéztem most is, megint azokból számoltam.
Idézet: „Hirtelen csak 2016-os elszámolót találtam, ez már picit más, mert akkor már 5 KW volt a háztetőn” Idézet: „ebben az évben -37.831 forintos végösszeg jött ki elosztói alapdíjjal mindennel együtt” Ha azt írtad, hogy nőtt a napelem, a befizetendő helyett pedig mínusz, azaz kifizetés van, hát miért kötözködésnek minősíted a számolásom? Vagy most miből számoljunk akkor? Milyen újabb számokat vegyek még figyelembe? Tényleg szándékos ferdítés, ha odafigyelek rád, végig is gondolom a dolgot, amit állítasz, -és az általad adott számok egy jó üzletet sugallnak-, -csak én nem hiszem, hogy ilyen jó üzletre nem ugranának tömegével, akik befektetésre utaznak? Idézet: „itt sem úgy lett tervezve, hogy negatív villanyszámlát produkáljunk, csak megkésett a hálózatbővítés” Az rendben van, hogy nem úgy lett tervezve, de ha már úgy lett, akkor most vegyem úgy, hogy neked nem éri meg, ami nyereség? A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2019
Idézet: „nem éri meg az éves fogyasztásodnál többet termelni, mert a szolgáltató a fogyasztói ár 75%-ért veszi át” Rossz hozzáállás, helytelen számolás. -Ha nekem van valamim eladó, amit 75 egységért vesznek át, miközben ha én kényszerülök vásárolni, akkor 100 egységért kapom meg, hát nem akkor járok jobban, ha én adok kettőt (túltermelek), miközben csak egyet veszek? 150 egységet kerestem, amíg volt mit adnom, 100 egységet adtam ki, amikor vásárolni kényszerültem. Pontosan hogy én kerestem 50 egységet a "többet termelés"-en.
Rá is ugrottak, pár éve ez hozott egy komoly árcsökkenést, hogy jelentős összeget fektettek bele, azóta is folyamatosan csökken a technológia ára, ezért talán most tartanak is tőle picit.
Az éves 5-10%-os hozam nem feltétlen számít kiemelkedőnek, illetve az is negatív környezetet teremt neki, hogy folyamatosan csökkenő tendenciát mutat a villamos energia ára, illetve a technológia is egyre olcsóbb lesz. Ehhez képest pl. a techcégek részvényei sokszoros hozamot tudnak hozni, megfelelő bűvészkedéssel simán hozható volt évi 50% is az elmúlt években. Idézet: „Rá is ugrottak, pár éve ez hozott egy komoly árcsökkenést” Ez a link nem azt mutatja, hogy az általad említett 2012-es ár (1200000 ft) számottevően csökkent volna azóta, sőt: Bővebben: Link Ez sem: Bővebben: Link Bakman fentebbi hozzászólásában feltett egy képet, ideteszem neked alulra, az sem árcsökkenést tükröz. Idézet: „Az éves 5-10%-os hozam nem feltétlen számít kiemelkedőnek” Elég jó hozam az. Idézet: „Ehhez képest pl. a techcégek részvényei sokszoros hozamot tudnak hozni, megfelelő bűvészkedéssel simán hozható volt évi 50% is az elmúlt években.” Van olyan. Néha, és az sem állandó, hanem egyszeri nekilendülés, és legtöbbször a befektetők túlzott bizalma miatt, és elég sokszor szokta követni a végső soron bukás. Itt kivételesen jónak említik a kiugró 20% körüli hozamot, nem általánosnak: ... Bővebben: Link És itt sem kecsegtetnek oly nagy hozamokkal, amilyet állítasz: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2019
Azért a nagy jövőbe tekintgetés kapcsán mindenki el szokott feledkezni egy alapvető dologról. Beruháznak napelembe, itt, ott, amott. Vajon mi történne, ha egyszer csak azt mondaná a háztartások nem is az egésze, hanem csak mondjuk 1/3-a, hogy ez jó buli, csináljuk. Nem tudom mekkora haszon van az áramellátáson, de kapásból ugrana ennek a 33%-a. Vajon jó arcot vágnának-e az ebben érintettek ehhez? Nem gondolom. És ugye, tőlük függ mindenki, mert ez a függetlenedjünk szlogen csak maszlag. Ha nincs szolgáltatás akkor cseszhetik a napelemet, mert sziget üzemben abban a formában nem működik. Aztán ott van még az állam is, meg Paks, az sem kicsi beruházás. Mondjátok meg nekik is, hogy akkor holnaptól szolgáltatni azért még ugyanúgy kell, csak hasznotok nem lesz rajta, mert fogyasztani nem fogunk, csak puffernek kell a hálózat.
![]() ![]()
Ha valami jó buli lenne, arra ráugranának ezerrel tömegek. Amikor jött a fűtőolajról szénre váltás mert sokkal olcsóbb, napok alatt az ország átállt pedig az átállás nem volt olcsó. Utána a gáz, erre is villámgyorsan átállt az ország, sokba került. Erre a zöld energiára valamiért nincs mozgás.
A valóság azonban az: ha megveszem a Naposoldalon található 5 Kw-os rendszert, ami majd kétmillióba kerül
Bővebben: Link az az általad említett közel 38000 ft nyereséget hozza. Pénz az a majd' 2% hozam is, nem tagadom, de nem az a kitűnő befektetés, főleg ha hozzágondolom, hogy karbantartás, időnként javítás szükséges -ami nem biztos, hogy nagyon olcsó.
Ha annyira számolgatni akartok paks2 adatai:
Becsült 3700-3800 milliárd forint(Magyarban minimum a duplája) Hitelből megy. Az Oroszok elkérnek 4% 17 milliárd kWh termel ha csúcson járatják egész éveben. 1Kw Br ára 30,04Ft.(friss adat. Ezt fizettem be utoljára) Tehát 516.8 milliárdot forintot termel évente. Hitel visszafizetésének várható ideje. (3700/100*104)/516,8: 7,4 (árelemelést bekalkulálva 6,9 év) Igen jól hangzik hogy 7 év alatt megtérül. De jöjjön a fekete leves. Amit nem óhajtok tovább kigooglézni jelenleg. Elkezdtem de baromira nem írják le sehol. Üzemben tartás Felújítás Munkások bére Leszerelési költség Sugárzó hulladék tároló felépítése/ őrzése/karbantartása Reaktor újratöltése ha kell. Erről nagyon hallgatnak. Vagy csak a google nem barátom ma.
Várható élettartam 30-50 év. Egy kis elmélkedés.
Van még egy oldal: az ország folyamatosan elektromos áram behozatalra szorul.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |