Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   1074 / 1211
(#) usane válasza slimcolt hozzászólására (») Feb 25, 2019 /

Ok. Rosszul másoltam ki a PIC típusát. Valóban van 16 bit módja, de....
Ez egy 8 bites PIC, nincs 16 bites írható timer regisztere. A TMR0-t mint olyat nem tudod írni. Van TMR0H és TMR0L regisztere. Olvasd el mit ír. Íráskor először a TMR0H-t kell megadni majd a TMR0L-t. A 16 bit a TMR0 felső bájtjába a TMR0H regiszter a TMR0L regiszter beírásakor kerül be. Most telepítettem a gépem nemrég és XC8 még nincs fenn, szóval nem tudok belenézni,hogy erre miért nem dob hibát a fordító, hacsak nincs valami beépített makroja erre, de akkor meg minek dob warningot.

mod: Na úgy néz ki van TMR0 makrója, de ki tudja hogy működik. Nem kéne használnod, ha warningot dob.
Viszont van más beépített makrója is a 16 bit timerre. :READTIMERx, WRITETIMERx
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2019
(#) cross51 válasza rolandgw hozzászólására (») Feb 25, 2019 /

Nem a fordítóra gondoltam, hanem az IDE-re azért volt ott az eclipse mert szerintem katasztrófa. Most a fordítóra a megoldásokat ne részletezzük... de én inkább fordítatokk kevésbé effektív kódót mint, hogy az IDE-től a világból is ki fussak az X-nek is vannak gondjai, de az Atollic studio, simplicity ide én megzavarodok tőlük
(#) frekivalto hozzászólása Feb 26, 2019 /

Jó reggelt!

Szeretném kérni segítségeteket abban, hogy mi a helyes szintaktikai megadás módja C kódban:

Az option_reg egy bit tartalmát (WPUEN) szeretném 0-ra állítani.
option_reg.WPUEN=0;--> erre hibát dob a fordító, nem jó

Valamint a configuration word1 és word2 beállítását is szeretném C kóddal megadni.
config_1=0x2E04;--> erre is hibát dob a fordító

Köszönöm!
Peti
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2019
(#) superuser válasza frekivalto hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

fordító függő.
Include fájlban megtalálod.
pl. p18f14k50.h
de valószínű nem option_reg, hanem OPTION_REG
(#) frekivalto válasza superuser hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Sajnos nem jó, nem nagybetűvel kell írni
option_reg=0b00001001; ez jó, de itt 1 byte-n adom meg.
Én csak 1 bitet szeretnék átírni.

Az include fájlban nem találom, hogy a config word-öt hogy adja meg.

A fordító ez:
Code Generator: BoostC Compiler - http://www.sourceboost.com
;// Version : 7.03
(#) Hp41C válasza frekivalto hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Melyik fordító?
XC8:
  1. OPTION_REGbits.WPUEN=0;
(#) frekivalto válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Előző hozzászólásomban megírtam, hogy melyik fordító.
Nem jót adtam meg?
Lepróbáltam, nem ismeri fel.
(#) Tasznka válasza frekivalto hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Szia!
Max csatold ide fel a headert,mert nem sokan tolják ezzel a fordítóval.

XC-nél még jó a :

_WPUEN=0;
(#) Lamprologus válasza frekivalto hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

C ... de melyik?
Vagy csak én nem látom?
(#) frekivalto válasza Lamprologus hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Hülye vagyok hozzá....
Nem tudok programozni, azt használom ami van.
Flowcode-ban programozok (bár megírtam ott is a kérdésemet, eddig nem kaptam választ), annak van egy beépített fordítója.
A lefordított fájlból másoltam ki azt, amit korábban megírtam.

Amit eddig C kódban használtam, és jól működött, az ezek:

//baud átállítása UART2 115200 bps
clear_bit(txsta2,SYNC);
set_bit(txsta2,BRGH);
set_bit(baudcon2,BRG16);
spbrgh2=0;
spbrg2=34;

//SPI2 port beállítások
trisb.TRISB3=0; //RB3 kimenet, SDO2 PIN24
trisb.TRISB2=1; //RB2 bemenet, SDI2 PIN23
trisb.TRISB1=0; //RB1 kimenet, SCK2 PIN22

//SPI2 regiszter beállítások
ssp2stat=0b01000000;
ssp2con1=0b00100010; //Fosc/64

Ebben is pl. az ssp2stat regisztert csak byte-osan tudtam megadni.
Amiből próbáltam kiindulni, az ez volt:
trisb.TRISB3=0; ennek mintájára írtam be, hogy : option_reg.WPUEN=0; de így nem működik.

Másik gonddom az az volt, hogy a configuration word1 és word2 regiszterek értékét szeretném megadni a program elején C kódban.

Ezért bátorkodtam feltenni a kérdést itt.
(#) usane válasza frekivalto hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

clear_bit(option_reg , 7)
Esetleg: clear_bit(option_reg , WPUEN)
(#) frekivalto válasza usane hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Köszönöm! Szuper!
clear_bit(option_reg , 7) ezt elfogadta, de a végére kéri a pontos vesszőt

Esetleg a configuration word1 és word2 regiszterek beállítására nincs javaslatod?
(#) usane válasza frekivalto hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

A pontosvessző alap a C-ben. Én csak azért nem írtam oda, mert nem kódsornak szántam, csak iránymutatónak.
Én nem értek a flowcode-hoz, de azt tudom, hogy a configot egy ablakban be lehet állítani az IDE-ben. Atz, hogy kódban megadható formulája van-e nem tudom. Valamint ezeket a kérdéseket a flowcode-os témában kellene feltenned.
(#) Hp41C válasza frekivalto hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Sajnos csak most van időm elolvasni és már megkaptad a választ is.
C fordítót írtad, de a PIC -ekhez egy halommal van (CCS, Mikor C, Hitech C, Microchip XC8, Small Device C - SCC, CC5X, CC8e, Boost C, LPIC, stb - nem is említve a FlowCode belső fordítóját), mind egy kicsit másképp fogadja el.
(#) frekivalto válasza usane hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Igazad van.
Viszont abból adódik a problémám, hogy ott az ablakban megadott értékek közül kettő adat az a konfig 2-ben szerepel. Az LVP és a PLL beállítások. Sajnos fordítás után, mikor betöltőm a hex fájlt, akkor ott a konfig2 beállítást a fordító mindig átírja. Így manuálisan kell visszaállítanom az LVP beállítását. Erre keresek választ, hogy miért írja át.

Arra gondoltam, hogy C kóddal megadom mindkettő konfig értéket. Így megláttam, hogy akkor mi történik.

Ennyi a kérdéseim háttere.

Köszönöm.
(#) sonajkniz válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 26, 2019 1 / 1

Na többek között ezért maradok én az assemblynél.
(#) kissi válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Minden nyelvnek van egy szintaktikája, amit meg kell tanulnod, ha használni akarod! Ebből a szempontból nem érdekes a nyelv...
(#) sonajkniz válasza kissi hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Segítsség kérésnél pedig úgy tűnik, hogy igen.
Eddig, ha assemblyben segítséget kértem, még sosem kérdeztek vissza, hogy milyen assemblyt használok.
Ráadásul a feltett kérdés megoldása assemblyben nem is kérdés.
Lévén ott direktben kezelhetsz biteket.
BCF OPTION_REG,7
(#) kissi válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Az assembly-ben sem azonos mindig ugyanazon funkciójú regiszterek elnevezése (pl. GPIO, PORTA), a BRA-t, BTG-t sem tudod mindig használni, stb. és más processzorra ( pl. AVR ) más az assembly szintaktikája, azaz egy kérdés megválaszolásához ott is tudnod kell dolgokat...
Nem kötözködöm, én is szeretem az assembly-t, használom is, de nem kizárólagosan: a C-t is lehet "univerzálisnak" tekinteni pl. egy "if"-el, míg ez az assembly-nél nem mondható el különböző processzoroknál (PIC, AVR,stb.)..
(#) Hp41C válasza kissi hozzászólására (») Feb 27, 2019 / 1

Azok a régi szép idők....
Egy macro assembly -vel (MpAsm ilyen) olyan kontrollerekre is lehet fordítani kódot, amilyet még nem is gyártottak le, de szimuláció, a nyomkövetés ilyen esetben nem fog működni.
Nem kell mást tenni, mint létrehozni egy include állományt, amiben a kontroller regisztereit definiálod (címek) és megadod az utasításokat macro -kként.
- Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban, az MpLab x.y nem ismerte (még) a 18F242 - 18F252 típusokat, csak a 18C242 - 18C252 -t. A C-s verziókban nem volt LFSR utasítás... Egy macro megoldotta. Az MpLab ASM pl. előre definiált btg macro -val rendelkezik a PIC16 -ok esetében.
- Azokon a kontrollereken, amelyek el tudják érni a stack -et adatmemóriaként (16 és 32 bites PIC) létrehozhatsz egy "virtuális gépet". A "virtuális gép" utasításait egy szubrutin hívás után letett utasításkóddal lehet működtetni. A meghívott szubrutin felveszi a visszatérési címet, onnan olvassa az utasítás kódot, végrehajtja őket egészen a "térj vissza" utasításig. Ekkor egy return -t hajt végre a módosított visszatérési címre. (Ld. Sinclair Spectrum Float rutinok).

- Vannak olyan assembly -ben könnyen megoldható feladatok, amik magasabb szinten (C és a többiek) megoldani nem egyszerű, a nyelvi korlátozások miatt nem is lehetségesek. Használt már valaki ugrótáblás elágazást C -ben?

Több éve feltettem ide a problémát:
C18 + 18F2550: Az adat EEProm -ban egy táblázat van. A táblázat egy parancskódot (infra távirányító megváltoztatható kódját) kódolja belső funkciókódra. Egy header állományban lehetne megadni a konkrét parancskódokat. A parancskódhoz tartozó EEProm címre kellene elhelyezni a hozzá tartozó funkciókódot.
Assembly absolute kódban parancsonként két sor (ORG, DE). C18 -ban nem találtam megoldást. XC8 még változó címét sem hajlandó az EEProm területre lerakni.

Hogy melyik a rugalmasabb, döntse el ki-ki maga.
Idézet:
„Nem kötözködöm, én is szeretem az assembly-t, használom is, de nem kizárólagosan: a C-t is lehet "univerzálisnak" tekinteni pl. egy "if"-el, míg ez az assembly-nél nem mondható el különböző processzoroknál (PIC, AVR,stb.)..”

Ezeket a hordozhatóságot is feltételekkel kell kezelni. Egy PIC -re írt C programot (nagy matematikai számítások kivételével) egyszerűen nem fogsz tudni (módosítás nélkül) áttenni más architektúrára, hiszen a kezelt perifériák eltérőek. Kipróbáltam a AVR tranzisztor tesztert (AtMega328) programját áttenni PIC16F1786 -ra, a mai napig nem működik rendesen, pedig C -ben van a forrás.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2019
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 27, 2019 /

Még pár adalék a nem is olyen régi (LVP -t tudó) kontrollerek kezeléséhez.
- Ha LVP engedélyezett, a MCLR lábat nem lehet I/O-ként alkalmazni.
- Bizonyos konfigurációk esetében a Vpp First Programming Entry módszer volt (csak) használható a programozási módba való belépéshez (PGC és/vagy PGD kimenetnek állítva rögtön a program elején, oszcillátornak beállítva). A Vpp First Programming Entry módszer nem használható a Snap -pal.
- PIC12F629/675/PIC16F630/676 programozási leírásában kizárólag a First Programming Entry módszer van leírva.
(#) slimcolt válasza usane hozzászólására (») Feb 27, 2019 /

Köszi a segítséget!
Végül Timer1-el oldom meg a dolgot úgy döntöttem.
A fordításban pedig azért volt warning mert a C99 így fogadja el a megszakítást (xc8 2.05):
void __interrupt() my_isr(void)

Még egy olyan kérdésem lenne, hogy beállítom a TMR1-et, mert 1ms-ként szeretnék egy megszakításra számolni. A TMR1 alsó és felső 8bit-jét beállítom.
Ha ezek után engedélyezem a timer-t, akkor az első megszakítás után újra meg kell adnom a TMR1L és H értékeit? Mert ugye nem 0xFFFF-től szeretném a számlálást kezdeni.
(#) Hp41C válasza slimcolt hozzászólására (») Feb 27, 2019 /

Idézet:
„Mert ugye nem 0xFFFF-től szeretném a számlálást kezdeni.”

A Timer1 a beállított értéktől (ha nem állítjuk be, akkor 0 -tól) számol felfelé és (valahanyadik) átforduláskor kér megszakítást. Továbbá amíg eljut a megszakítás kiszolgálására, a timer1 értéke már megnövekedhetett, így direkt beírás helyett a hozzáadás lenne jó. A Time1 írása gondot okozhat, keresd a Timer1 Errata -t.

Nem lenne agyszerűbb Timer2 -vel megoldani az 1ms -es megszakítást. Nem kellene módosítani a Timer2 regiszterét.
(#) slimcolt válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 27, 2019 /

Idézet:
„amíg eljut a megszakítás kiszolgálására, a timer1 értéke már megnövekedhetett, így direkt beírás helyett a hozzáadás lenne jó.”

Ezt kifejtenéd bővebben?
Igazából több Timerre lesz szükségem.
Timer2-t a PWM-hez szeretném használni.

Most itt tartok, akkor gyakorlatilag ez nem lesz megfelelő?

1. void TMR3_init_1ms(void)
  2. {
  3. TMR3CLKbits.CS = 0b00001; // TMR3 órajel Fosc/4 = 1MHz.
  4. T3CONbits.CKPS = 0; // Prescaler 1:1
  5. T3CONbits.RD16 = 0; // Irás-olvasás 8bit-es módban.
  6. T3GCONbits.GE = 0; // TMR3 gate funkció tiltva.
  7. TMR3H = 0b11111100; //TMR3 regiszter beállitása 1ms késleltetéshez.
  8. TMR3L = 0b00010111;
  9. PIR4bits.TMR3IF = 0; // TMR3 megszakitás flagbit törölve.
  10. PIE4bits.TMR3IE = 1; // TMR3 megszakitás engedélyezve.
  11. T3CONbits.ON = 1; // TMR3 engedélyezve.
  12. }
  13.  
  14. void __interrupt() TMR3_ISR(void)
  15. {
  16.     if (PIR4bits.TMR3IF = 1)
  17.     {
  18.         PIR4bits.TMR3IF = 0;
  19.         count++;
  20.         TMR3H = 0b11111100;
  21.         TMR3L = 0b00010111;
  22.     }
  23. }
(#) foxi63 válasza slimcolt hozzászólására (») Feb 27, 2019 / 1

Szia!
A timer2 amellett,hogy ellátja a pwm periódus idejét, az utóosztója felhasználható másodperc alapú megszakításra.Ez nem szól bele a pwm-be. Mivel az utóosztója 1:1 -1:16-ig állítható ki tudod kalkulálni a megszakítást, és nem kell állandóan újra írni.
(#) Hp41C válasza slimcolt hozzászólására (») Feb 27, 2019 / 1

A beállításaid szerint 4 FOsc periódusonként lép a timer3, azaz utasításonként. A megszakítás elfogadása legalább egy - két utasításnyi időbe beletelik (PC mentése, a rutinra való ugrás) (ld. adatlap: Interrupt latency). A programban ott a feltétel vizsgálat (egy ugrás helyett nop(ok)), a TMR3IF törlése, a count növelése (hány bites is). Eddig a TMR3 belső regisztere már legalább 4 - 5 utasításnyi idő eltelt. De a megszakítás sem juthat érvényre azonnal, mert tiltva lehet (szemaforok kezelése alatt a megszakítás tiltva van -- ki tudja hány utasítás), illetve több ciklusos utasítás végét meg kell várnia (goto, call, movff, movffl). Újabb típusoknál ezen kívül működhet a DMA (Direkt Memória Elérés) is. Azaz a TMR3H írásakor a belső TMR3 regiszter már nem 0.

A TMR3 -ba 0xFC87 -et, decimálisan 64647 töltesz, azaz 889 utasítás után átfordul. Ez 4MHz órajel mellett csak 889 us.
(#) slimcolt hozzászólása Feb 27, 2019 /

Köszi szépen mindenkinek a segítséget, inkább próbálkozok a Timer2-vel A TMR3 regisztert meg szépen elnéztem.

Ami még érdekes lehet, hogyan lehetne prell mentesíteni IOC megszakítással? Ez sem jó megközelítés? Lefutóél IOC van beállítva.
Az IOC fogja nekem felébreszteni is a PIC-et.

pl most ezt gondoltam ki:

1. void __interrupt() IOC_RC4_ISR(void)
  2. {
  3.     if (IOCCFbits.IOCCF4 && (DUTCON == 0))
  4.     {
  5.         if (!PORTCbits.RC4)
  6.         {
  7.             RC4count++;
  8.             if(RC4count == 100)
  9.             {
  10.                 IOCCFbits.IOCCF4 = 0;
  11.                 RC4count = 0;
  12.                 DUTCON = 1;
  13.             }
  14.         }
  15.         else
  16.         {
  17.             RC4count = 0;
  18.             IOCCFbits.IOCCF4 = 0;
  19.         }
  20.     }
  21. }
(#) glaci hozzászólása Feb 27, 2019 /

Sziasztok!
Van egy pic18f46k80 amit mikro c-ben programozok . Az RE0 portot használom bemenetként, analóg és digitális jelek fogadására. A bemeneten, attól függően, hogy digitális, vagy analóg jel kerül a bemenetre, az ANCON0.F5 regiszteren keresztül választom ki az RE0 port jelfogadását. 2 analóg és 6 digitális jelet mérek. A digitális jelek DS18S20 hőmérők jele. Az RE0 portra a jelek egy CD4051 ic-n keresztül kerülnek. A csatornák kiválasztása a pic-ből történik, a CD4051 ic, A, B, C, valamint az inhibit lábaira adott vezérlő jelekkel.
A probléma az hogy, az analóg jelek jönnek szépen, de a hőmérők jele nem jön. A hőmérők jelét a mikroc beépített OW függvényeivel fogadom. Ha megkerülöm a CD4051-et és közvetlenül adom a pic lábára az szépen jön.
A LATC vezérlésével csak azt figyelem egy leden keresztül,hogy van e belépés.
A jelzobitek regiszter 6. bitjét a megszakítás állítja 1-be, hogy legyen elég idő, hogy a konverzió létrejöjjön.

1. void homeresek()
  2. {
  3.    csat=0; jelzobitek.F6=0;
  4.    do
  5.    {
  6.       switch(csat)
  7.       {
  8.         case 0:ANCON0.F5=1;_A=csat.F0;_B=csat.F1;_C=csat.F2;break; //füst hő olvasás beállítás
  9.         case 1:_A=csat.F0;_B=csat.F1;_C=csat.F2;break;             //tűztér hő olvasás beállítás
  10.         case 2:ANCON0.F5=0;_A=csat.F0;_B=csat.F1;_C=csat.F2;break;  //kazánvíz hő olvasás beállítás
  11.         case 3:_A=csat.F0;_B=csat.F1;_C=csat.F2;break;              //belső hő olvasás beállítás
  12.         case 4:_A=csat.F0;_B=csat.F1;_C=csat.F2;break;              //külső hő olvasás beállítás
  13.         case 5:_A=csat.F0;_B=csat.F1;_C=csat.F2;break;              //hidegpont hő olvasás beállítás
  14.         case 6:_A=csat.F0;_B=csat.F1;_C=csat.F2;break;              //víz előre hő olvasás beállítás
  15.         case 7:_A=csat.F0;_B=csat.F1;_C=csat.F2;break;              // víz vissza hő olvasás beállítás
  16.       }
  17.       _INH=0;
  18.       switch(csat)
  19.       {
  20.          case 0:hoertek=ADC_Read(5);fust=(short)(hoertek*250/4095);break;                       //füst hő beolvasás
  21.          case 1:hoertek=ADC_Read(5);tuz=(int)(hoertek*800/4095); break;
  22.                                    //tűztér hő beolvasás
  23.          case 2:do
  24.          {
  25.             LATC.RC7=1;// ez csak azt figyeli, hogy megörténik e a belépés led világít ha igen
  26.          }while(!jelzobitek.F6);
  27.          dig_meres();jelzobitek.F6=0;kazanviz=(float)homeres/16.0;LATC.RC7=0;break;
  28.                   //LATC6_bit=0;
  29.                    //kazánvíz hő beolvasás
  30.          case 3:dig_meres();szoba=(float)homeres/16.0;break;      //belsőhő
  31.                //if(jelzobitek.F6){jelzobitek.F6=0;}
  32.          case 4:if(jelzobitek.F6){dig_meres();jelzobitek.F6=0;}
  33.                 if(homeres>64512){homeres = ~homeres+1;(kulsoho=(float)homeres/16.0)*(-1);}          //külsőhő
  34.                 else{kulsoho=(float)homeres/16.0;} break;
  35.          case 5:if(jelzobitek.F6){dig_meres();jelzobitek.F6=0;}kornyezetiho=(float)hoertek/16.0;break;
  36.          case 6:if(jelzobitek.F6){dig_meres();jelzobitek.F6=0;}vize=(float)hoertek/16.0;break;
  37.          case 7:if(jelzobitek.F6){dig_meres();jelzobitek.F6=0;}vizv=(float)hoertek/16.0;break;
  38.       }
  39.  
  40.       _INH=1;
  41.       csat++;
  42.    }while(csat<3);
  43. }

1. void dig_meres()
  2. {
  3.  
  4.  
  5.    Ow_Reset(&PORTE, 0);       // Onewire reset jel
  6.    Ow_Write(&PORTE, 0, 0xCC);  // kiadja SKIP_ROM  parancsot
  7.    Ow_Write(&PORTE, 0, 0x44);                   // kiadja CONVERT_T parancsot
  8.    Delay_us(120);
  9.  
  10.    Ow_Reset(&PORTE, 0);
  11.    Ow_Write(&PORTE, 0, 0xCC);     // kiadja SKIP_ROM  parancsot
  12.    Ow_Write(&PORTE, 0, 0xBE);                   // kiadja a READ_SCRATCHPAD  parancsot
  13.  
  14.    homeres =  Ow_Read(&PORTE, 0);
  15.    delay_ms(1);
  16.    homeres = (Ow_Read(&PORTE, 0) << 8) + homeres;
  17.  
  18. }
(#) Bakman válasza glaci hozzászólására (») Feb 28, 2019 /

Mekkora a felhúzó ellenállás a 1W vezetéken?
(#) glaci válasza Bakman hozzászólására (») Feb 28, 2019 /

Szia!
4.7K.
Következő: »»   1074 / 1211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem