Fórum témák
» Több friss téma |
![]() A 8 ohmos erősítő miatt nem kellene feltétlenül alakítanod, elé lenne egy hangsugárzóval sorosan kapcsolt 2,2R. Viszont a hangváltómódosítást érdemes lenne megcsinálni, nagyon hangos a közép és a magas, és a töréspontok is rossz frekvencián vannak gyárilag. És nagyon szívesen. ![]()
Javított is van, meg nem tudom, gyárilag gumiszélűt raktak e bele, de szerintem gyári, vagy nagyon szépen javított!
Sok videoton dobozom volt, most csak 7 van meg pár hangszóróm hozzá és azért érdekelt a dolog. Hangváltóikba még sosem piszkáltam, majd ránézek azokra is akkor, kíváncsi vagyok a változásra. Lehet így 4 ohmosan megcsinálom a változtatást és egy gyári dc2002 vel össze hasonlítom, a hangszóró készlet ugyan az nem? A 2,2R-t csak a mély elé vagy a hangdobozon kívülre gondoltad? Az csak fűteni fog nem? ![]() ![]() ![]() Ha habszélű, akkor csak javított lehet. ![]() A 2002 is érdekes állatfaj. Ott a magashangszóró szólt ellenfázisban, gyári állapotban.
Semmit nem írtál arról, hogy már vannak 8ohmos hangszóróid. Amúgy csak a dobozod lenne a projekthez, amit elég értelmetlen átalakításnak hívni.
Félreértetted, csak a mélyeket kell cserélni, meg a hangváltót átalakítani.
![]() ![]()
Sziasztok!
Van 4db 4ohmos hangszóróm, ebből 3db 2 utas. 80W RMS 4 ohm, kétutas, 50-23000Hz, 90dB,ovális 4/6" 30W RMS 4 ohm, kétutas, 70-22000Hz, 92dB, 100mm 30W RMS 4 ohm, kétutas, 120-20000Hz, 86dB, 81mm 100W MAX, 4 ohm, mélyközép/soros kondenzátorral, 135mm (Stealth - ezt régebben vettem, nem tudok pontosabb adatokat) Az erősítő 4 ohmos. Hogy kössem be ezeket úgy, hogy a legjobbat hozzak ki belőle? A ládában lesz még egy 200mm-es mélynyomó is, de még nem döntöttem el hogy zárt vagy reflex, viszont ez külön erősítőről megy majd hangváltóval, ami szintén 4 ohmos, szóval ez nem gond. A ládát kintre tervezem, tehát nem lakásba lesz. Szóval a kérdés a 4 kisebb hangszóróra vonatkozik.
Mono rendszerben kettőt-kettőt párhuzamosan, majd a két párhuzamosan kapcsolt egységet sorosan.
(H1 || H2) + (H3 || H4) ![]() ![]()
Igen, ezt a számolást ismerem. Természetesen stereo lesz. Szóval úgy tervezem hogy a 4-ből kettő előre néz a másik kettő 45 fokban befele fordítva hangfalanként. Egyébként mi a gond ezzel?
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2019
Akkor nincs megoldás.
![]() ![]() ![]() Mire gondoltál azzal, hogy Idézet: ?„"45 fokban befele fordítva"” Nyilván st. hangsugárzópárt úgy lehet készíteni, ha oldalanként egyforma hangszórókból épül fel, ahogy sorosan kapcsolni is csak teljesen egyforma hangszórókat lehet, és ha a hangforrások távolsága a lesugárzott frekvencia hullámhosszával összemérhető, már eleve nem szólhat jól, ezért oldalanként maximum egy magashangszóró engedélyezett. ![]()
Jaaaaj... azok a hangszók egy hangfal tartalma. Mindenből kettő van. Lesz jobb oldali hangfal, meg baloldali. Mindkét hangfal fogja tartalmazni a fent felsorolt hangszórókat. Így már világos? A négy hagszóró úgy lesz elhelyezve mindkét hangfalban, a felső részén középen egymás alatt lesz 2, aztán párhuzamosan mellette a hagfalak közelebb eső részén szintén egymás alatt lesz a másik 2, amik viszont nem előre sugároznak, hanem 45 fokban döntve. Szóval ha a baloldali hangfallal állok szemben, akkor a jobboldali láda befele fordított hangszórói is rám néznek, így tökéletesebb lesz a sztereo hatás bármilyen szögből.
Idézet: „így tökéletesebb lesz a sztereo hatás bármilyen szögből” Fő az optimizmus. Különböző hangszórók soros vagy párhuzamos kötése még ha azonos impedanciájúak is, megjósolhatatlan eredményt jelent. Mi a fenének egy hangfalba sok különböző hangszóró? Meg 45fok...ezt honnan vetted?
Dehogy is megjósolhatatlan. Aboszolút kiszámítható az eredmény.
![]() Idézet: Tehát 8 darab, 4 pár.„Van 4db 4ohmos hangszóróm” ![]() Szerintem itt st. képről nem lehet beszélni. ![]() ![]() Korrekten úgy lehet megcsinálni, ha ugyanazt a tartományt nem akarod kölönböző hangszórókkal lesugározni, ha viszont az a fontosabb, hogy minél hangosabb legyen, akkor nyugodtan tartsd meg mind a négy pár hangszórót. A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2019
Van egy gyári hifim és ott vannak a 45 fokos hangszórók. Igaz hogy csak 2x125w RMS, de gyönyörűen szól és jó nagyot. Van rajta egy olyan funkció is, hogy L+R vagy L-R és ilyenkor óriási különbség hallható a befordított hangszók variálásával. Oké én ezt nem tudom kihozni belőle, viszont a befordított hangszórók nagyon jó hangzást adnak ha mondjuk nem konkrétan fotelból hallgatod a kemény zenét. A gyári ládákat nem szeretném kitenni az udvarra, ezért próbálok hasonlót legyártani. Ja és igen, 4 pár 4 ohmos hangszóm van, meg 1 pár 20 centis mély, amihez már van freki váltóm is.
Attól hogy gyári, nem feltétlenül lesz valami jó.
![]() ![]() Mozis háttér hangsugárzóknál jött be ez a módszer, de igazából csak egy effekt, nem egy korrekt megoldás. ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2019
Na mégegyszer: van gyári hifim és tökéletesen szólnak a hangfalai, de nem akarom kirakni az udvarra sem a főegységet, sem a hangfalait. Igen az L+R/L-R effekt és bizony nagyon korrekt megoldás. Nekem bejön. Ezért próbálok hasonlót legyártani, mert a gyárival nagyon megvagyok elégedve. Persze az effektet nem fogom tudni létrehozni, viszont megfordult a fejemben hogy teszek majd egy próbát és a befele fordított hangszórókat surroundban fogom bekötni.
![]() ![]() ![]() Szóval, ![]() ![]() Amit lehetett, hozzátenni jobbító szándékkal azt már leírtam, igazából túl sokat ezen kívül nem lehet már segíteni, ha nem változtatsz a koncepción. Ha az eredeti kérdésed nézzük, a bekötéssel túl sokat nem tudsz javítani rajta, a két lehetséges verzióból az a valamivel jobb, amit leírtam. ![]()
Dehogy vitatkozom, természetesen infót kértem. ... és sosem próbálok meg meggyőzni senkit arról ami nem létezik.
Gondolod hogy a középtartomány hiányos volna?
Mi jelent az a "pozíciófüggő kioltások"?
Mindkettő ugyanarra a jelenségre utal, amit a második válaszomban említettem, amikor megkérdezted, hogy mi a gond ezzel. Aztán még utána is többször visszatértem rá.
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2019
Tehát ha pl. sorba kötök egy 30 meg egy 80W-os hangszórót, az gáz? Mi történhet?
Ez már egy harmadik, az előzőtől független probélma, amit eddig nem is említettem, mert a wattok annyira nem lényegesek egy hangszórónál, de nyilvánvaló, hogy a 30W-os, elektromos terhelhetőséget vizsgálva, nagyon könnyen tönkre tud menni, a két sorosan kapcsolt hangszóróra jutó, akár 45-50W* bemenőteljesítmény mellett is.
* Természetesen a 30W feltételeinek megfelelően számított a 45-50W is
A 100 wattosra sajnos csak a max terhelhetőség van feltüntetve. Gondolom a zenei olyan 50 körüli lehet. Ha a soros kötést fogom alkalmazni, akkor ezzel fogom a 80W-osat összekötni. De megfogom próbálni a 4 sávos erősítőt úgy rákötni, hogy az előre néző bal 2 és jobb 2 hangszórót párhuzamosan egyenként minden sávra, mindehol marad a 4 ohm, a befelé nézőket pedig - a 2 alsót a két szembe néző alsóval, a két felsőt a két szembe néző felsővel - surroundba. Állítólag ez a módszer nem igazán változtat az impedancián.
![]() Ui: És szerintem nem egészen érted, hogy egy elektrodinamikus hangszóró impedanciája nem fix érték, frekvenciafüggően változik, a paramétereinek megfelelően. Ha meg kétutas dualcc hangszóróról van szó, akkor a váltás is alakít rajta. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2019
Majd lerajzolom.
Olvastam róla és sosem fix, de a grafikonokon amiket láttam, az értékek felfele szoktak menni. Aztán itt van még a kábel méretezés is ami befolyásolja, meg egy rakás cucc, de ennyire már nem akarok belemerülni. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2019
De mi a cél? Az udvaron akarsz bulit tartani a meglevő cuccokból, de magában mindet kevésnek érzed? Az udvaron minek a korrekt sztereó kép? Ha ezeket nem akarod kivinni az udvarra, akkor mit is akarsz? Szétszedni őket és új dobozba rakni a szedett-vedett hangszórókat, mindegy, hogy különböző méretűek, gyártmányúak, karakterisztikájúak?
A kábel pont nem befolyásolja.
![]() Ok, próbáljuk meg rajz alapján. ![]() Idézet: „4 sávos erősítőt úgy rákötni, hogy az előre néző bal 2 és jobb 2 hangszórót párhuzamosan egyenként minden sávra” A surroundba kötés alatt a két st. csatorna különbségjelére gondolsz? Az imp. értékek nem mennek sehova. ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2019
Van 10 darab hangszórója, amiből összerakna valamit, dipol/bipol módon.
![]() ![]()
Azt nem értem akkor, hogy mi nem kerülhet az udvarra. A szedett-vedettet nem a minőségre értettem, hanem arra, hogy a névleges impedancián kívül semmilyen módon nincsenek egymáshoz igazítva, míg egy hangfal tervezésénél ez igencsak az első lépések között van. Az igények sokkal komolyabbnak tűnnek, mint a jósolható eredmény, úgy, hogy a cél is ködös.
A meglévő gyári HiFi hangsugárzói.
![]() Nyilván zavaros lesz párszáz Hz fölött, és sok más baja is lesz, de valószínűleg hangosabb, mintha háromutasat készítene ugyanezekből. ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2019
|
Bejelentkezés
Hirdetés |