Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2153 / 2523
(#) mrex válasza pucuka hozzászólására (») Márc 29, 2019 /

Asszimetrikus a kimenet. Az 1Vpp az megfelel a 0.775mVeff nek ha jól tudom.
(#) pucuka válasza mrex hozzászólására (») Márc 29, 2019 /

Ki is lehet számolni, de annyi.
(#) mrex válasza pucuka hozzászólására (») Márc 29, 2019 /

A végfok 2x200w ot tud. Én 2x170w ot állítottam az 1Vpp jelszinthez. Azért 1Vppt irok mert a szkóp ezt írja ki.
(#) pucuka válasza mrex hozzászólására (») Márc 29, 2019 /

Upp=2×gyök kettő×Ueff.
Nem nagy ügy, a szkóp természetesen az Upp -t írja ki, mert azt méri, és korrekt is, mert nem ismeri a jelalakot, (formatényezőt) Szkóppal többnyire nem színuszos mennyiségeket mérünk, mert azt mással nem nagyon lehet. Színuszt lehet mással is.
(#) Ge Lee válasza mrex hozzászólására (») Márc 29, 2019 / 2

Idézet:
„Asszimetrikus a kimenet. Az 1Vpp az megfelel a 0.775mVeff nek ha jól tudom.”
Nem jól tudod. A 2Vpp-ből lesz 0,707V effektív.
(#) zotya1983 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 30, 2019 /

Az a baj a VPP-t összekeverik az effektív értékkel, pedig az csak csúcstól csúcsig annyi, tehát 1 félperiódus.. És ebből jön hogy azt 4-el kell szorozni az 2V P- to P aminek a fele...
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2019
(#) pucuka válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 30, 2019 / 2

Még rosszabb a magyarázat.
A szinusz csúcsfeszültsége (az a bizonyos félperiódus) Vp= Veff ×gyök kettő.
A Vpp (csúcstól csúcsig feszültség) ennek a kétszerese, és a teljes periódus benne van. Egy szkópon csak ezt tudod pontosan mérni.
(#) zotya1983 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 30, 2019 /

Igen pontosan.
(#) pucuka válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 30, 2019 / 2

A 775 mV (0,775 V) pedig onnan jön, hogy az 600 ohmon pont 1 mW, azaz 0 dBm. Szimmetrikus esetben ez ennek 2× -e, azaz 1,55 V
Ugyan a hangtechnikában sehol sem használnak 600 ohmos illesztést, attól még a referencia feszültség szint maradt.
(#) Koncsar hozzászólása Márc 31, 2019 /

Sziasztok!
Bővebben: Link ez a ebay es 4x50W teljesítményű erősítő használható autóba, esetleg mélysugárzók meghajtására ?
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2019
(#) reloop válasza Koncsar hozzászólására (») Márc 31, 2019 / 1

Szia Gyuri!

A wattokat kicsit áthatja a marketing, de pont azt tudja mint a fejegység végerősítője. Egy mélyládába négy darab 4 ohm-os hangszórót építve tűrhetően rázza a kasznit.
Szerk.: mondjuk egy hangszóró és egy gyári autós végfok sokkal olcsóbb, az előbbi válaszom tekintsd elvi lehetőségnek.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2019
(#) Koncsar válasza reloop hozzászólására (») Márc 31, 2019 /

Szia Pisti!
Ezt vártam, amit írtál, és pont ilyesmire gondoltam, 2 db mélysugárzóra + 2 db magas csipogóra, hogy kicsit kellemesebb legyen a hangja.
Köszönöm szépen Válaszod.
(#) Ge Lee válasza Koncsar hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /

Az a 4x50W-nak szerintem a felét sem tudja, de egy autós végfok bőven, és használtan az sem nagyon kerül többe.
(#) pinyó39 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /

Az ilyen 4 csatis DC-DC konverter nélküli autósok a Vaterán sokszor 4, 5 ezer környékén elhozható. Dobozolva csatikkal...
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2019
(#) tothbela válasza pinyó39 hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /

Ha nincs konverter, akkor még rail-to-rail erősítővel is 25W 4 Ohmon. Persze járó motorral töltés közben. Álló motorral 20W. Persze feltételeztem hogy teljesen tápig kivezérelhető a végfok, és híd üzemű.
(#) pinyó39 válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /

A linkelt erő tda7850el 12 Volton sem tud többet.
(#) ozpecs hozzászólása Ápr 1, 2019 /

Ja ezért van, hogy az ilyen erősítők kimenőjét 2 ohmra adják meg szebben hangzik és hátha 2 párhuzamosan kötött hangszóró megy rá annak idején öltek azért (inkább a drágábbat vették) mert az egyik re 45 a másikra 48 W volt irva teljesítményként
(#) zotya1983 válasza Koncsar hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /

A tpa 3116D is jó alternatíva lehet. Igaz nem lesz 2X50w, és 1X100w, de a szubnak is van külön kijárata, igaz ez 2.1 amiről beszélek. De a hangja nekem szobában is több mint jó.
Cirka 3000 ft az ebayen best vétel.
(#) tothbela válasza ozpecs hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /

Vagy csak egyszerűen négyszöggé klippelt jelre adják meg a kimenő teljesítményt, mert ott van hogy 50W/4Ohm. Az IC adatlapján viszont tisztán látszik hogy 14,4V mellett 4 Ohmon 20W felett növekszik hirtelen a torzítás, ami jelzi hogy ott kezd klippelni.

12V-os táppal 9W/4Ohm. Ekkora tápfesznél még 1 Ohmos terheléssel sincs meg az 50W.
(#) ozpecs válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /

13,4 V-al számolnak döntően a vevő csalogatása a lényeg
(#) szaka hozzászólása Ápr 1, 2019 /

Sziasztok!

Van esetleg valakinek kapcsolási rajza LAB GRUPPEN LAB2002 erősítőről?
Kimondottan egy alkatrész az , amit nem tudok beazonosítani.
Csatoltam pár képet.
Köszönöm előre is.
(#) pinyó39 válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /

Nekem írhatod, tisztában vagyok vele, sok évig méregettük a megboldogult AutoHifi magazinban a kollégákkal az erősítőketis is...

Igazából csak bólintottam helyeslést mutatva. Ha ekkora a tápfeszültség, hát ekkora. Valahogy elmaradt a 48V-os fedélzeti feszültségre történő átállás. Pedig az lenne az igazi mennyei manna.
(#) mlaci989 válasza szaka hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /

Szia!
Keresd meg az alkatrész kalapját amit ledobott magáról. Ha szerencséd van leolvasható a hiányos jelzés. Lab-hoz macerás a kapcsolási rajz de nem elérhetetlen.
(#) szaka válasza mlaci989 hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /

Szia.
Sajnos nem volt meg benne...
(#) ticko válasza szaka hozzászólására (») Ápr 2, 2019 / 1

Tessék! Bővebben: Link
Remélem segít.
(#) tothbela válasza szaka hozzászólására (») Ápr 2, 2019 / 2

Köszönet ticko-bak a rajzért. Ha jól láttam az a Q5 tranzisztor a tápban, és TIP50 a típusa. Sajnos valamiért elpukkant. Jó hír lenne hogy ez elég kommersz alkalmazásban üzemel, tehát nem lenne gond a beszerzéssel, meg ezer helyettesítője akad, viszont ha így elrobbant, elvihette magával az IGBT meghajtó részt. Ez a tranzisztor látja el ugyanis a tápegység IGBT meghajtó áramköreit feszültséggel addig, amíg a táp be nem indul. Utána már a tápegység veszi át ennek szerepét, így tehermentesítve lesz a továbbiakban. Viszont az hogy eldurrant, arra enged következtetni, hogy huzamosabb ideig nem tudott elindulni a táp, ezért ez a TIP50 áteresztő tranzisztor túlmelegedett. Nem terveztek rá ugyanis hosszú idejű disszipációs hő elvezetésére alkalmas hűtőt. Viszont ha nem indult a táp, annak oka volt.
(#) mate886 hozzászólása Ápr 5, 2019 /

Sziasztok! Nemrégiben vettem egy használt grafikus equalizert, Goldstar márka- az LG elődje.. kívül belül patika a készülék, DE a panel szinte minden pontján 50Hz zaj jelen van(jelút, táp), ami a kimenetre is kijut. Valamint tegyük fel, hogy csak a bal bemenetre kötök jelet, ekkor mindkét kimeneten megjelenik a jel, csak a jobbon picivel halkabban és torzabban. Szintén megfigyeltem, hogy a 2 csatorna nem állítható külön-külön, hanem a magasabban lévő poti a mérvadó.. hozzáérek a házhoz, a spektrumanalizátor brutál gerjedést mutat.. Bemenő jel nélkül is jelen vannak a problémák. Jövő héten kicserélem a tápban az elkókat hátha jó lesz alapon, de azért megkérdezem, hogy hátha valakinek volt e már ilyen problémája? Kidobni nem akarom, olcsón jutottam hozzá... Cél hogy megjavítsam, kihívást látok benne.
(#) mek-elek válasza mate886 hozzászólására (») Ápr 5, 2019 /

Ne csak a tápban. Minden elektrolit kondit. De a potik is kérdésesek szerintem.
Következő: »»   2153 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem