Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok ! Néhány napja fogtam egy morze jelet 385 KHz-n hosszúhullámon.
. -. Majd kezdi újra. Dekódolva EN . Teljesen olyan mint egy NDB beacon, melyek repterek mellett elhelyezett jeladók(navigációhoz), amik a 1-3 betűs hívójelüket morzézik folyamatosan. Az az érdekes, hogy nem találtam meg ezt a hívójelet (EN) az adatbázisban. http://www.pilotnav.com/browse/Navaids/continent/Europe/country/HUNGARY Úgy tűnik nincs ilyen Debrecen környékén. Mi lehet ez a jel 385 KHz-n ?
A ti-tá-ti lehet "R" is. Akkor viszont a Budapest NDB 381 kHz-en.
Én is erre gondoltam, de az első szünet markáns. A budapesti R adó ráadásul 50 W alatti.
Igaz, a frekvencia stimmelne. Hamarosan töltök fel képet is. A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2019
Morse kód jelidők arányai:
Elemi szünet 1 Betűk közti szünet 3 Szavak közti szünet 7 Morse összefoglaló Ha több mint 1 elemi jel hosszúságú a szünet akkor valóban zavaró lehet a dekódolása. Pedig azok gépadók ... akár még az is lehet , hogy az "100 éves diódás mátrixot" olvassa végig a számlánca.
Megtaláltam. Debrecenben nem csak D, DC EN is van!
DEBRECEN 383 EN L 4732N02141E 25/46
3szögeld be ha arra vannak feléd.
Csinálj hosszú/közép hullámú "rókavevőt" ferrit antennával . Aztán lehet mindegyik ott van közel egy rakáson a határban.(Egyik másik a reptér mellett) A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2019
Térképen megtaláltam az adatbázisba feltüntetett koordináták
alapján. 4732N02141E A három közül ez van a legmesszebb, kb 20 km-re Debrecentől, a Keleti főcsatorna partján.
Tegnap készítettem először mixert 4066 -os ic vel.
Először kipróbáltam hogyan működik egy kapcsolója, ledet kapcsolgattam vele. Azt is kimértem hogy bekapcsolt állapotban kb 100 Ohm az ellenállása. A kapcsoló 3.4 V nál kezdett bekapcsolni, 4.1 V -nál már teljesen bekapcsolt állapotban volt. Ezen tulajdonsága miatt szerintem lehetne belőle erősítőt is csinálni, amivel most nem jártam sikerrel. Mixerként viszont tudtam üzemeltetni, a saját elgondolásom alapján. A számítógépes jelgenerátort a bilaterális kapcsoló vezérlőjére kötöttem, 10 nF és 10 Kohm után. Antenna felül áteresztő szűrő után a a kapcsoló bemenetére lett kötve, a kimenet egy 1k ellenálásból, és 10 nF kondenzátorból álló alul áteresztő szűrőn át egy 5 Kohm ellenállású aktív hangszóróra ment. Működött, hasonló teljesítményt mint emlékeim szerint a két fetből álló mixerem. Szerintetek hogy kéne a 4066 -ot bekötnöm?
Erre a választ pa2ohh py2ohh yu1lm hamok weboldalain kapod meg.
Pa2ohh "tranzisztorkent" is használta hangfrekire , önmagát kergető kvarc oszcillátorként is 1 kaput másikat keverőként 3. és 4. kapcsoló pedig hangfrekit erősített a vevőben., nagy ohmos fülessel terhelve. 100 ohmot paralel kötve kapcsolókat csökkentheted . Ami fontos lesz a jó AM elnyomás érdekében a bemenetet ( keverő fokozatnál) mindig féltápra húzni. Feszosztó vagy egy trimmerrel fül után beállítani. Így remek DirectConversions , szinkrodin vevőt építbetsz. A lokáloszci jele kapcsolgassa a control lábat .Ez jó ha kemény négyszögjel mint szinusz. Nagy jel tűrése IP3 nagyon jó ennek a keverőnek. Szokás ellenütemben is kapcsolgatni a kapcsolókat lokál oszci jelével, olyan "DBM szerű" bekötéssel.
pa2ohh 4066 tcvr
cascode rf preamp + 4066 mixer +dds local py2ohh 40m rx YU1LM DC RXs Kb 6 - 9 oldala a pdfnek A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2019
Nagyon jó oldalakat írtál, lényegében ezeket láttam én is a napokban mielőtt
megépítettem volna a mixerem. https://www.qsl.net/pa2ohh/2bnd.htm Itt tényleg mindenre az ic-t használják, alig van más aktív elem. Van ahol két kaput használnak, az lehet az ellenütemű bekötés ? Mindenesetre én elsőre a legegyszerűbb megoldást akartam kipróbálni, ezért a saját kútfejemből építkeztem, az elméleti ismereteim alapján. Most már lehet majd fejleszteni a konstrukciót!
A keveréshez használt lokáljelet előállíthatod LC oszcival is csak azt előbb négyszögesíteni kell.
A határozott ki/be kapcsoláshoz. Bármelyik analóg kapcsolót használhatod ilyen módon keverőnek. Bemeneti oldalon féltápot kell biztosítani. Kondis dc elválasztást az előző fokozattól.
Igen, lényegében majdnem minden cmos inverterből (és nem inv.)építhető erősítő,
talán az a lényeg, hogy ne legyen bufferelt. Azzal is ment, csak nagyon zajos volt. Azt hiszem, ezen eszközök erősítése azon alapszik, hogy az átkapcsolásnál van egy szűk tartomány ahol a fesz. kis változása nagy hatást gyakorol a kimeneti fesz. változására. Pl 8v a tápfesz, a bemeneten 3.5 V -ig a kimeneten 0 V jelenik meg. A növeléssel fokozatosan 0-8 V fesz. lesz a kimeneten, míg 4.1 V bemenet esetén 8V-os maximum bekapcsolt állapot jelenik meg a kimeneten. itt most a leírásomban vannak apró pontatlanságok, de a lényeg ez lehet. Úgy tűnik 0.6 V változásból 8V változás lesz! Mindenesetre ilyesmi eredményt kaptam amikor egy 4066 kapcsoló kontroljára jutó fesz-t egy potméterrel állítgattam! 4011 -esnél az átváltás pillanatszerű volt.
2 kapu esetén ellenütem is lehet de lehetnek pàrhuzamosan is kötve az átmeneti ellenállás csökkentése miatt.
Be1 // be2 , control1//control2 , ki1//ki2 .. Persze ezt felső határfrekik közelében ronthatja a kapuk közti belső ton toff delay kózti különbség tized nanosec különbségei, persze mindez szőrszálhasogatás.De biztosan a kimeneti keveresi termékek tisztaságát ez befolyásolja. Pl cd4051 4052 4053 tagjait is használják ilyen keverönek.pl JUMA Rx , JUMA TCVR leírások . (74HC sorozatúakat inkább manapság ) YU1LM tayloe keverős sdr vevőiben a 4066 egzotikusabb fajtáival 50 MHz feletti frekvenciát is elért. Olyan gyorsan tudni kapcsolni.Bármilyen hasonló nagy sávszélességű analóg kapcsoló IC jó erre. Maximnál is van ilyen. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2019
Az előző posztomban irt hirtelenkapcsoló 4011-es erre a feladatra éppen jó lehet
(négyszögesítésre) Bár az az érdekes, hogy tegnapelőtt amikor próbáltam, mixerként, akkor a szinusz szebb hangot adott, négyszögjellel mintha a felharmónikusok a felsőbb frekvenciák felé is áteresztőbbé tették a mixert, tehát, mintha nem digitális mixerként működne. Majd meglátom, sok próbálgatási lehetőség van még. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2019
Idézet: „Bemeneti oldalon féltápot kell biztosítani.” Ezt nem tudtam, amint tudom kipróbálom! Előző fokozattól kondenzátorral leválasztani, két ellenállásal(vagy potméter) be állítani egy fesz.szintet, mint ahogy tranzisztorok előtt is, erősítőkben.
A harmadik eset ha 2 kapcsolót használnak az a fázistolásos keveréshez.
Ekkor jobb oldalsáv elnyomás jön létre (SSB/CW) . Nagy frekis oldalon tolnak egy RC taggal 45 fokot (alul és felül áteresztő ) majd ezt külön - külön szaggatják a kapcsolókkal mint keverő a lokál jelel (vagy diódákkal) .Aztán a keverő után újabb RC taggal hangfrekiben is tolnak rajtuk 45 fokot (alul/felül áteresztő szűrő) a 2 független ágon ez már összesen 90 fok lesz és végül ezt a kvadratúra hangfrekvenciás jelet fázisban összegzik egy fokozattal.
Végső soron a ring modulátorban a négy dióda is a jelet kapcsolgatja a vivőnek megfelelő ütemben. A kis dióda kapacitások miatt meglehetősen nagy frekvenciákon is működnek.
Ami az erősítőket illeti, a kapukból azért nem lehet jó erősítést csinálni, mert a több fokozatnak igen nagy az erősítése, (azért "billennek") másrészt visszacsatolással linearizálva sem lehet jól beállítani. Az egy fokozatot viszont jól lehet linearizálni, megfelelő negatív visszacsatolással. Mivel csak egy (ellenütemű) fokozatról van szó, elég nagy sávszélességű is lehet. Idézet: „4011 -esnél az átváltás pillanatszerű volt.” CD4093-nál meg lehet ennél is jobb mert a Schmitt - tr(ó)igger bemenetű. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2019
Idézet: „Ami az erősítőket illeti, a kapukból azért nem lehet jó erősítést csinálni, mert a több fokozatnak igen nagy az erősítése, (azért "billennek") másrészt visszacsatolással linearizálva sem lehet jól beállítani.” Ezért kell DC-ben leválasztani a fokozatokat, és minden egyes kapunál lokális negatív visszacsatolást alkalmazni! Így semmi akadálya annak, hogy nagy erősítést érjünk el... Idézet: „Igen, lényegében majdnem minden cmos inverterből (és nem inv.)építhető erősítő” ...nem invertálóból hogyan? Alapfeltétel, hogy invertáló, triggermentes(hiszterézis) fokozat legyen, mert azt negatív visszacsatolhatod! Nem invertálóval max oszcillátort készíthetsz )
Ezzel csak az a baj , fázistolással nagyfrekvencián , hogy viszonylag keskeny sávban teljesül ez a 45fokos RC tagokkal eltolás. A vételi(adási) sávhatárokat ezek befolyásolják.
Sáv váltáskor a nagyfrekis ágban lévő RC tagokat is váltani kell.
Valójában nem a nagyfrekvenciás fázistolás kritikus ebben az esetben, mert ott kicsi a delta f, hanem a hangfrekvenciás részé! Ott ugyanis sokkal nagyobb átfogást kellene pontosan teljesíteni, ami elég reménytelen. Így ha összejön 30-40dB elnyomás, már lehet örülni )
Hát az egy ékes példája, hogy ne csináld az ilyen jellegű fokozatot! )
Nem invertáló kapu esetén, nagyon nehéz biztosítani azt a bemenő fesz tartományt, aminél a kimenet még a lineárisnak nevezhető tartományon belül van! Stabil tápfesz és precíziós beállítás kell hozzá, főleg, ha nagyobb erősítésű kapu az alany. Megváltozik a tápfesz, vagy hőmérséklet, és máris korrigálhatod a potit. Brrr... Azért kell invertáló, mert ott negatív visszacsatolással automatikusan húzod be a kimenetet fél tápfesz közé, ami az optimum linearitásban. Ilyenkor nem kritikus sem a tápfesz, sem a hőmérséklet, sem semmi más.
Egy ilyen egyszerű kapcsolásban még elmegy, de ha több erősítőfokozatot akar,
akkor már rendkívül nehézkes, használhatatlan.
Itt csak azért használható(ha ezt annak nevezzük), mert RF-et erősít, és ott alig számít a torzítás mértéke. De ha HF-et szeretnél így erősíteni, nem biztos, hogy elégedett lennél a végeredménnyel ))
Szó esik még arról is hogy Q -t lerontja egy rövidzáras tekercsel. Miért kell a Q-t
lerontani? |
Bejelentkezés
Hirdetés |