Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
EZ80 elvileg 90mA adatlap szerint,a két EL84 meg kb 100mA-t vesz fel általában a szokásos beállításban,plusz ott van még a kettőstrióda pár mA-e.
Gyári cuccokban is EZ81-et láttam,én is azt tennék/teszek.Persze,tudom a csövek többet is bírnak,valószínűleg ez is bírná,de akkor is.
nem elég! EZ81 kell! Sztem még az is necces!
elértük az 5000. hozzászólást!!!
Lassan lehetne szólni Topinak hogy szorítson helyet a topiknak baloldalt a kiemelt témák között.
Már jeleztem, de nem egyezett bele.
Kocos: nekem a két PCL-t simán elbírta...
ECL 86-al nemigen lehet 1,5 K alá menni ilyen kapcsolástechnikával sem mert nem állíthatsz be nagyobb anódáramot 35-40 mA-nél. Ha rácselőfeszre levonunk 10 V-ot, akkor csövenként marad 140 V. 140/0,04=3500 Ohm, mivel a két cső váltáramúlag párhuzamosan kötődik 3500/2=1750 Ohm. ECL 86-nál ez a vége (ha még elegendő rácselőfesszel egyáltalán 40 mA-el tudjuk működtetni az ECL 86-ot, ez valószínűleg 5 V alatti rácselőfesszel fog csak menni, ami tovább rontja a helyzetet).
EL 86-nál már jobb a helyzet, az tud 70 mA-t. Az előző számítgatással 140/0,07=2000 Ohm, tehát a linkelt kapcsolás ezzel a közelítő számítással 1 K-s munkaellenállásra való, ebbe még belefér a 800 Ohm. Az ellenütemű vezérlés amúgy nagyon egyszerű, az alsó cső az anódjára fázist fordít, ez vezérli a felső csövet a rácsán, amelyik a katódjára nem fordít fázist , kész az ellenütemű vezérlés, a csövek egyenáramúlag sorban vannak, a kondenzátorral leválasztott terhelést a két cső egyszerre hajtja (ugyanabban a fázisban) így a kimeneti impedancia fele mint egy csőnél (váltóáramúlag párhuzamba kapcsolódnak). A végcsövek akkor vannak jól beállítva, ha az alsó cső rácsán és anódján azonos nagyságú váltófesz van, csak 180 fokkal arrébb (az erősítés -1).
Nekem EZ81 van a két pcl-hez, azt bírja, de a pcl-ek együtt kb 90mA-t vesznek fel, ami belefér. Két El 84, ahogy már fentebb is írták, bőven 100mA felett van
Én nem voltam katona, mi az a pká? Ennek nem törött a doboza, csak, hát.. majd teszek fel képet, van ehhez is valami topik, majd megkeresem Nem tudod milyen gyártmányúak a hangszórók? mége nem szedtem annyira szét
Ja kaptam 6 hangzsórót is két orion ovált, két orosz ovált, egy nem tom mlyen 10 centist (maj' jók lesznek valamire ), meg egy 16 centis 3 wattos RFT-t! Na kár, hogy ebből csak egy van RFT hansgzóróknak nagyon bírom a hangjukat !!
Én pár napja egy csöves hangszererősítőt kaptam,pontosabban cseréltem.Egy mono 100W-os félvezetős erősítőt adok érte.Egyébként Mullard 12AX7-ek vannak benne meg 7027-es csövek a végfokban,valami amcsi cucc lehet mert az összes tarfón meg kondenzátoron USA felirat van.Viszont valaki már belekontárkodott,látszik rajta,meg a munkapontoknak kell utánanézni,mert óriási hőt okádnak a végcsövek mindjárt bekapcsolás után.
Amúgy jól szól.Az a tervem hogy felújítom. Csatoltan egy kép róla.
Zsír ez is! Bár ez már "modern" Túl szögletes El34 ek vannak a végén?? Az előfokcsövekért irigyellek
Jó köcsög parancsnok Ja, elég nagy előrelépés egy "világvevősített" néprádió után
majd felkeresek egy műbútorasztalost, adjon valami tanácsot a káva restaurálásakor
7027-es végcsövek vannak benne,hasonlóak az EL34-hez anódfesz/áram tekintetében.
Műbútorasztalos vagy? Akkor máris adhatod a tanácsot Kíváncsi vagyoka képekre! Melyik topikban lesz fenn?
Köbzoli minden témában otthonvan Igazi ezermester Ha láttad volna a műhelyét... :smoke:
Ez nem ellenütemű végfok ,gyakorlatilag egy SRPP kapcsolás .Az alsó cső anódkövető, a felső katódkövetőnek tekinthető , viszonylag alacsony kimenő impedanciával rendelkezik .
sturbi jól mondja ECL86 -hoz 2db. soros 750 Ohm terhelés illene.
A kondi csak DC leválasztást végez , AC szempntból ott a terhekés .
Terhelhetőségét sturbi jól levezette ... Nagyobb teljesítményű meredekebb csövekkel csökkenthető a kimenet impedanciája és kissebb impedanciájú terhelést is elviselhet.. Az hogy a végfokon fordul a fázis , az még nem jelenti , hogy ellenütemű Itt a teljes leírása : http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Siemens-EL86/EL86.htm
Nem javasolnám i kis tápfeszt , a 2 cső DC szempontból sorosan van kötve , ezért akár 450V táp. sem lenne sok .
GU amúgy sem szereti az alacsony tápot ... Ez német szöveg , azt hittem azt érted ..., de a fotók segíthetnek .
1,2mm huzal J=3/A mm^^ esetén 3,3 A -rel terhelhető , akkor tuti , ha ez a tekercs kivül helyezkedik el .
Visszatérve az SRPP-re , igazad van a rövídítése tartalmaz PP-t ami ellenütemet jelent , pontosabban sönt szabályozott ellenütem talán az SRPP magyarítása . Mégsem tartom a hagyományos értelemben vett ellenütemű megoldásnak , a fentebb vázolt működése miatt ...
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Elkészült 2×5 wattos SE erősítőm EL84+EF86 párosítással 8 ohmra. Szereztem a majdani hangfalakhoz 2 hangszórót (mélyközepet), nagyon pofásakat. A probléma az, hogy 25W 4 ohmosak. Mit okoz a fele impedanciájú hangszóró illesztése a csöveshez?
AZ Ra értéke is változik ,ha 5K- ra méretezett kimenőd volt akkor ez 2,5K-ra csökken .
Illesztettlen lesz , kissebb teljesítmény , nagyobb torzítás .
OFF : Most nézem, ebben az Undine rádióban minhárom hangszóró gerjesztett! A kapcsirajzon néztem. A Nagy hansgzóró gerjesztőtekercse fojtó, a két kicsié sorba kötve meg az EL84 segédrácsára megy. Mik vannak
ON
Aha! De a gerjesztett hangszóró is jól szól??? Amúgy megnéztem, az enyémben az oldal oválok permanens mágnesűek, és a gerjesztő tekercsek ehlyett egy 1,5 K-s ellenállás van !
Vaterán nyerek meg nemsoká két 6 wattos 14 centis pótkónuszos RFT hangszórót, bár a rádiókba szánt szériából, de egy ezrest sztem megér Majd összetákolok hozzá valami tölcsért, vagy TL-ládát, kíváncsi vagyok a hangjára. Két Orion PD256-ot, vagy PD206-ot szeretnék vagy valami hasonló Orion PD-t szerezni, és karlson ládával meghallgatni
A számot sejtettem , a PD-t nem tudtam De így már egyértelmű Kár hogy azok porvas mágnesűek, nem AlNiCo
Bal kezem gyorsabb (sajnos), mert azzal gitározok, jobbal csak pengetek pedig baszusnál a jobb lenne a fontosabb
A Gu 50- nek 12,6 V a fűtése, 6,3 V nem jó.
Holnap csövezés ezerrel, mert megvettem a foglalatokat!
üdv
Sziasztok!
Itt egy újabb kérdés A PCL86 -nak ugye 14,5V/0,3A fűtőfesz kell. Ezt hogyan tudnám előállítani egy 12V -os trafóból? Illetve ez a 12V egy Puskás féle trafónál a váltófeszt jelenti? Mert ha igen akkor egyenirányítás pufferelés és már kb. ott is vagyunk ( de gondolom nem váltót jelent ) Újabb probléma, hogy nem szeretnék szilíciumot használni semmilyen formában |
Bejelentkezés
Hirdetés |