Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3335 / 3999
(#) antikzsolt válasza Bakman hozzászólására (») Jún 28, 2019 /

Tavaly lett visszakötve a villany(villany nélkül vettem a házat) szabványosítás volt.
1 nappali 1 éjszakai van bekötve. 1-1 fázison. Pici faluban lakom. És nemigen fogadkoznak ilyennel a környékemen.
(#) proli007 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 28, 2019 /

Hello! "Pici faluban lakom." A villanynak erről nem kellene tudnia. És gondolom a villanyszámla sincs a falu méretéhez igazítva..
(#) mateatek válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 28, 2019 /

Találkoztam hasonló esettel. 3 fázis volt bekötve a fogyasztóhoz, és a "nulla" kapcsolatánál volt kontaktus hiba, mégpedig a szolgáltató oldalán. Szintén új rákötés volt, az oszlopon néhány nem meghúzott csavarral. Elég nagy károkat okozott. Mivel a fogyasztónak volt biztosítása, a biztosító fizette a keletkezett károkat.
(#) antikzsolt válasza mateatek hozzászólására (») Jún 28, 2019 /

Holnap átnézem az összes csatlakozást újból. Egészen a villanyóra dobozig. Most már kezd zavarni a dolog mert nemrég még a ledes lámpa is bepislantott egy nagyot. Villogott. A ventilátor is vacakolt. És ha minden csatlakozás ép és egészséges és stabil akkor hívom az eont hogy nézzenek szét mi a gebasz.
(#) ferci válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 30, 2019 /

Az se lenne nagy hiba, ha a villanyórádhoz legközelebbi pontnál feszültséget is mérnél, amikor nagy ingadozások vannak..
Feltételezem, van egy multimétered talán.
Jobban tudnál értekezni az eon-nal, nemcsak "villog meg hasonlók."
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2019
(#) m3k hozzászólása Júl 1, 2019 /

Sziasztok!

Adott egy utólagos alkonykapcsoló gépjárműbe (aka. automatikus világítás) csak sajnos ha árnyas helyen keresztül hajtok át akkor úgy érzékeli hogy öreg este van és kapcsol. Na most egy fával szegélyezett utcán kb. villogva hajtok át. A kérdésem az lenne hogy tudom e valahogy utólagosan állítani azt hogy mikor kapcsoljon? (sötétebb fényviszonyok esetén szeretném ha kapcsoljon) illetve be lehet iktatni valami késleltetést? Lehet hogy most is van benne de az elég szűk, szerintem 4 másodperc.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) vargham válasza m3k hozzászólására (») Júl 1, 2019 /

Idézet:
„alkonykapcsoló gépjárműbe”

Szabad érdeklődnöm, hogy miért kell ez neked?
(#) m3k válasza vargham hozzászólására (») Júl 1, 2019 /

Igen, van egy nappali menetfény az autón és azt hivatott ki/be kapcsolni. (nappal menetfény, este pedig menetfény ki, tompított be). Illetve priusom van és ott csak egy kis lámpa jelzi hogy fent van a világítás mert a műszerfal mindig világít. És nagyon el vagyok kényelmesedve, elismerem.
(#) nedudgi válasza m3k hozzászólására (») Júl 1, 2019 /

"Utólagos alkonykapcsoló".
Milyen, ki rakta bele, honnan szerezted?
(#) pucuka válasza m3k hozzászólására (») Júl 1, 2019 /

Lakott területen kívül kötelező a tompított fény használata, lakott területen belül sem tilos.
Az álló gk -t kell kivilágítani (meghatározott esetekben), amire gondolsz, az nem menetfény, az a tompított fény. Ha pedig áll a gk, akkor nem villog, de ha villog is nem gond.
(#) m3k válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 1, 2019 /

Valeo utólagos, autóvillamossági műhely, egy webshopból.
(#) m3k válasza pucuka hozzászólására (») Júl 1, 2019 /

Lehet hogy rosszul fogalmaztam meg a problémámat. Azért villog mert az út mentén lévő fák árnyéka rávetül az érzékelőre és ezért azt hiszi hogy már olyan sötétben vagyunk hogy lekapcsol. Ha kicsit több lenne a késleltetés pár másodpercnél illetve ha tudnám állítani az hogy milyen fényviszonyok között kapcsoljon az megoldaná a problémámat.

Lakott területen kívül kötelező a tompított fény VAGY a nappali menetfény.

Ez egy egyszerű kényelmi funkció, sok mai autóban van, az enyémben elő van készítve de valamiért a gyár úgy döntött hogy márpedig nem lesz automata fényszóró. A gyári érzékelő a műszerfal fényét szabályozza, világosban erősebb a fény, este sötétben lejjebb veszi hogy ne bántsa a szemed. Meg lehet kókányolni de ahhoz szét kell bontani a műszerfalat, plusz egyedi elektronika stb., egyszerűbbnek tűnt venni egy utólagosat.
(#) Kovidivi válasza m3k hozzászólására (») Júl 1, 2019 /

Kapcsolás, fénykép nélkül hogyan akarsz segítséget kapni?
(#) m3k válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 1, 2019 /

Ötletem sincs. Nem tudok prezentálni kapcsolási rajzot, max szétszedni a kis dobozkát és lefényképezni mi van benne. Egyelőre az is érdekelt volna hogy lehet e ezt utólagosan "házilag" megoldani mert elég egy ellenállás a fényérzékelő és az elektronika közé, vagy ugyanide késleltetést lehet e be szerelni. Nem tudom hogy működnek ezek a fényérzékelők. (se)
(#) pucuka válasza m3k hozzászólására (») Júl 1, 2019 / 1

Átolvastam a (hatályos) KRESZ idevonatkozó részét. II fejezet A járművek kivilágitása, 44§, 45§
Abban ilyen fogalom, hogy menetfény, nincs. Ha kérhetném, idézz egy olyan jogszabályt, ami a "vagy menetfény" -ről szól.
Van viszont szó az álló jármű kivilágítására vonatkozó helyzetjelző fényekről, tompított, és távolsági fényszóró használatáról.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2019
(#) szs válasza pucuka hozzászólására (») Júl 1, 2019 /

Figyelmetlenül olvastál
Benne van, nappali menetjelző lámpaként.
44 szakasz 8) bekezdésben
(#) pucuka válasza szs hozzászólására (») Júl 1, 2019 /

Bocsánat, valóban. ott van "nappali menetjelző lámpával" kifejezés is. Bocsánat, átsiklottam rajta.
De az is ott van, hogy "vagy tompított fényszóróval".
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2019
(#) m3k válasza pucuka hozzászólására (») Júl 1, 2019 /

44§/8 Lakott területen kívüli úton a forgalomban részt vevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval, mezőgazdasági vontatót és tompított fényszóróval felszerelt lassú járművet - tompított fényszóróval - nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.
(#) pucuka válasza m3k hozzászólására (») Júl 1, 2019 /

Viszont úgy gondolom, ha egy menetjelző lámpát fényre kapcsolóval látnak el, akkor azt valószínűleg nem menetjelzőnek szánták, hanem csak helyzetjelzőnek, amivel az álló gépkocsit kell kivilágítani csökkent fényviszonyok esetén. Erre viszont kiváló.
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Júl 2, 2019 /

Egy csomó ilyen gyári megoldás van. Az viszont igaz, hogy fák árnyéka miatt nem szoktak bekapcsolni.
(#) nedudgi válasza m3k hozzászólására (») Júl 2, 2019 /

Ezzel nem lettünk beljebb. Még a Google sem tudott segíteni.
(#) m3k válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 2, 2019 /

Szerintem rendelek kínából olyan fajtát amin van érzékenységállítás. Mindazonáltal köszönöm a jószándékot.
(#) m3k válasza pucuka hozzászólására (») Júl 2, 2019 /

A menetfény az világít miután gyújtást adtál az autóra mindaddig amíg a tompított fény és/ vagy helyzetjelző be nem kapcsol. A tompított és a menetfény nem világíthat egyszerre soha! Ez az alkonyérzékelő hivatott este a tompítottat kapcsolni amikor már a nappali menetfényt ki kell lőni mert vakítja a szembejövőt és szabályellenes is. Az előz autómban is volt automata világítás, csak az gyári volt. A legújabbakat meg lehet már állítani szoftveresen is.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2019
(#) lapar hozzászólása Júl 2, 2019 /

Van egy ütvefúróm, ami elgyengülés, és égett szag kiséretében leállt (füst nem)
Szénkeféket megmozgatve, ki be szerelve, elindult, de nagyon szikrázik, és érezhető telj. csökkenése van.
Kérdés, lehet-e ez csak kefe hiba, vagy jó eséllyel más is, mert akkor valszeg kuka lesz.
Ha van valami szénkefés motoros topic, annak is szívesen veszem a linkjét.
(#) Bakman válasza lapar hozzászólására (») Júl 2, 2019 /

Ha a szénkefék normálisan érintkeznek a kommutátorral, könnyen járnak a helyükön és elég hosszúak, akkor nagy valószínűséggel a forgórész zárlatos.
(#) antikzsolt válasza lapar hozzászólására (») Júl 2, 2019 /

Az érintkező rész felületet fel kell csiszolni. Nagyon vékony a réz ezért óvatosan. A szénkeféket is érdemes megcsiszolni. A szikrázás arra enged következtetni hogy nem egyenletes a felület.
(#) Albrecht3 hozzászólása Júl 2, 2019 /

Sziasztok,egy olyan kerdesem lenne hogy van e olyan hogy egy kondenzator kapacitasa felmegy a duplajara vagy triplajara ha mar a veget jarja? Van egy orosz szkopom es abban talaltam szamtalan ilxen kondit,nem elektrolit persze, itt egy kep

DSC_0099.JPG

(#) (Felhasználó 116638) válasza Albrecht3 hozzászólására (») Júl 2, 2019 /

Nincs.Valamit rosszul mérsz.
Ezt a 47nF-os kondit mennyinek méred,és milyen frekvencián, milyen mérőfeszültséggel?
(#) Patópali válasza Albrecht3 hozzászólására (») Júl 2, 2019 /

És milyen műszerrel?
(#) Bakman válasza Albrecht3 hozzászólására (») Júl 2, 2019 /

Ha sok ilyet találtál, akkor mérési hibára lehet gyanakodni. Egyébként megesik a dolog, de akkor már folyamatos és úgy-ahogy stabil ellenállást is lehet mérni a két lába között. Egyszer-kétszer találtam már ilyet de nem jellemző.
Következő: »»   3335 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem