Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Egy fotós barátom vakujának javítása során felmerült a kérdés, hogy a villanási ideje megfelel e a katalógus adatnak. Elméletileg 1/15000 (egy tizenötezred) másodperc ez az idő. Két azonos típusú és korú vaku is került hozzám, mindkettő táp primer hibás volt (nem érintette a hiba a többi részt). Az egyik vaku kondenzátor pakkja a hibakeresés során meg lett felezve. Készítettem egy egyszerű mérő áramkört a villanási idő méréséhez. Meglepődve tapasztaltuk, hogy mindkét vaku nagyjából 4ms et villan ami sokkal hosszabb mint a katalógus adat szerint kellene. Az egyikből hiányzó kondenzátorok miatt eltérő eredményre számítottunk. A fototranzisztort próbáltuk közvetlen a vaku elé helyezni, takarni a visszaverődések miatt, távolra tenni... de mindig hasonló eredményt kaptunk. A műszer és a fototranzisztor is képes mikroszekundumos mérésre (tesztáramkörrel viszgálva). Ha végzett esetleg valaki ilyen mérést, miként csinálta? A segítséget előre is köszönjük.
Szia !
Néhány évig javítottam stúdió vakukat, talán tudok segíteni . A HSS vakuk villanási idejét a villanócső katódkörében lévő IGBT-vel szabályozzák, a kondik és az IGBT között van egy 0,05 Ohmos ellenállás . Ezen ellenálláson eső feszültséget figyeli az elektronika, ezt a feszültséget tudod vizsgálni oszcilloszkóppal. Az villanási időt úgy csökkentik, hogy villanás közben megszakítják a cső áramát, ezért van szükség az IGBT-re. A mellékelt képen nem látok olyan kezelőszervet, mellyel állíthatnád a villanási időt.
Üdv!
Ezen a vakun nem lehet állítani a villanási időt. Csatolok képet a belsejéről.
Ez egy egyszerű hagyományos vaku. Átalakítható HSS vakúvá, de kérdéses, hogy megéri-e , sok munkaórát vinne el. Az anyagköltség kb 8000-Ft. Egy új HSS vaku 150000-Ft. Én az utóbbit választanám. A kép bal alsó sarkában van egy helipot, ( kék színű ) az mit állít ?
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2019
Az elektronikának azt a részét még most fejtem vissza.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |