Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Van egy kis faszerkezetes épületem (fa váz + OSB, majd kívülről nikecell lesz rajta), amelybe szeretném bevezetni az áramot. Mivel jó messze van a mérőhely, így földelőszondás megoldást szeretnék alkalmazni. A kis épületben bentre szeretném tenni az elosztószekrényt, a szonda értelem szerűen kint lesz. 4X16 alu földkábeles megoldás lesz, a ház tövében azonban elakadtam. Hogyan szakszerű kialakítani a kábelek bevezetését? Kintre nem szeretnék még egy kötődobozt tenni, csak ha muszáj. Ha kintre kell tenni, mi a minimális magasság? Az megfelelő megoldás ha védőcsőben megy az OSB falra rögzítve a földkábel és a földelőszonda azon része, ami kiáll a földből (akár kér külön védőcsőben), majd bent az elosztóban történik meg PEN szétválasztás? Ti hogyan oldanátok meg? köszi
40cm fölé kell tenni minimum és megfelelő IP védelemmel (pl. IP 54). A 40cm a hóhatár. Henselnek kiváló tokozatai vannak erre a célra de ha drága, ott a Csatáriplast. földelőszondának is vannak mért adatai. Én ha szondát csináltam 40cm-1m-re került a mérődoboza (szögletes 100x100-as csavaros), de a legjobban akkor jársz, ha lerajzolod és kiteszed, akkor végig tudjuk együtt futni, mi jó és mi nem az elképzelésben. Én is megrajzoltam a saját mérőhelyem és egyebeket, mert a rajzon sok minden kijön előre, mielőtt költenél. Ha jól bekottázod a méreteket, utána pillanatok alatt kész.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2019
Kábelfogadó doboz, 150x300 méretben. A kép baloldalán levő. 60 cm-re tenném, így alatta elfér a 150x150 földelőszonda csatlakozó doboz. De teheted a földelő csatlakozó dobozt mellé is, ahogy a képen. Ha a PEN szétválasztás a mérőhelynél már megtörtént, akkor itt már nem kell. A földkábel végére tegyél a rávaló gyantás végzáró zsugorcsövet.
Azért a külső doboz felfogató csavarjait valahogy cserélném, nagyon bántja a szemem a szekrénybe lógó csavarok hegye.
Ja, pl átmenő metrikus csavar, anyával a kis doboz felé.
Igen úgy szebb és jobb lenne, de nem az én művem, csak a példaként tettem ide a szemléltetés végett.
Én jellemzően alatta helyezem el.
Problémás szerelhetőség szempontjából és való igaz, hogy az IP védett doboz oldalába küldött csavarok sem a legjobb műszaki megoldást jelentik.
Sziasztok, ötletre, tanácsra lenne szükségem a következővel kapcsolatban:
- adott egy 3 fázisú "Csatári" fogyasztásmérő, ennek a bal alsó részéhez lett illesztve egy 12 modulos doboz, ebben van 2db 3 fázisú ÁVK (külön a vezérelt és a rendes), innen megy tovább a lakásba. Ezt kellene kiegészítenem 1db 1 fázisú ÁVK-val és 1db kismegszakítóval, mert szeretnék egy automata kapunyitót beüzemelni. A problémám, hogy a 2db 3 fázisú ÁVK elfoglal 8 modulnyi helyet és még jobb illetve bal oldalt ott vannak a védőföld és nulla sorkapcsok. A beépítendő moduloknak további 3 helyre lenne szükség, talán szűkösen elférne, de nem bízom benne. Valakinek akad jó ötlete hogyan lehetne szakszerűen megoldani?
Szia!
Lehet kapni olyan fi-relét,ami egyben kismegszakító is pl:ez ,így csak 2 helyet foglalna . És ha jó helyen keresgélsz,akkor csak 1 picivel drágább,mint a sima fi.
Igen én ezért helyezem alatta külön dobozba.
Ha már csavaroznám tennék közé gumi szigetelő lemezt, persze metrikus csavarral és anyával.
Legegyszerűbb, ha a dobozt lecseréled egy nagyobbra és abba elfér.
Ezt szeretném elkerülni, hozzá van csavarozva a méretlen oldali dobozhoz, plombabontási engedély, regisztrált szerelő, túl sok macera...
Szia, ez jó megoldásnak tűnik, ha jól láttam ezek 30mA-esek, kültéri aljzatokhoz is alkalmazható vagy oda a 10mA-es kell?
Bármelyik jó oda,nem nagyon számít.Csak ne legyen nagyobb,mint 30mA.
Őszintén: 1/3 hely a sorolható készülék, 1/3 helyen a sorkapcsok, 1/3 helyen tartalék. Szerinted - ekkora elosztóban ez mennyire teljesül és nem lesz tűzveszélyes? Automatikánál 1/4-el számolunk, mert 1/4 az automatikának is kell. LS-FI készüléknek kisebb a helyigénye, de azzal is túlépített lesz.
Pont ezt nem szeretném. Nem szeretnék külön kábelfogadót felszerelni az építmény falára. minden menne egyből be az építménybe. Az nem tűzveszélyes megoldás-e ha:
- végigfut a falon egészen a tetejéig védőcsőben a nikecell szigetelés alatt a földkábel, a fal tetején átmegy a falon a belső elosztószekrényig és ott történik meg a szétválasztás. - földelőszonda ráfogatva az OSB-re (önmagában), ott lenne a földelőszonda csatlakozó doboz, az is a nikecellbe burkolva, majd onnan menne tovább védőcsőben fel a falon, majd át a kis elosztószekrénybe. Mindenképpen kell kábelfogadó?
Köszönöm. A fő kérdés, hogy elkerülhető-e a plusz egy kábelfogadó. Mivel a fal másik oldalán lesz a ház elosztószekrénye, egyből oda kötnék be mindent. Vennék egy 36 modulosat inkább és ott a felső sorban elférne a kábelfogadó csatlakozók.
Persze csak ha a nikecell szigetelés alatti földkábel elvezetés nem tűzveszélyes, vagy bármilyen más okból nem ajánlott.
Nemcsak kábelfogadó, hanem tűzvédelmi szempontból egy főkapcsoló sem ártana.
Tudom, hogy szebb és esztétikusabb mindent elrejteni és eltakarni, de vannak szabályok, amit illik betartani.
Nem. Mérőpontnak így is, úgy is lennie kell. Fogadnod, indítanod és védened is kell a kábelt és az első fogyasztót. Gondolom beltéren nem szívesen látnál mondjuk földelőszondát, tokozatot. Nem beszélve arról, hogy jobb ha olyan helyen van, ahol a tűzoltó is hozzáfér baj esetén és legalább áramtalanítani tud - ha már faszerkezet. Nyilván a te felelősséged, de az ajánlások mindig jól jönnek, hátha nem gondoltál át mindent. Nem a mi ajánlásaink, hanem a szabvány.
De találtam neked egy jó alapot, hogy könnyebb legyen a dolgod.
Ez a csoda vezeték esetleg nem védő vezető (földelés)?
Köszönöm. Akkor lesz egy doboz a falon kívül is. Mindkettőtöknek köszönöm.
egy jó alapot
Bár abban már szinte mindent helyettesíteni kell mással, 447, 1585, 13207, KLÉSZ... A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2019
Sziasztok!
Van egy lámpa a házban amiben mindig kiégnek az izzók.Kikapcsolt állapotban is mérni rajta 30V feszültséget.A kapcsoló nem irányfényes és a fázist szakítja,valószínűleg a mellette futó vezetékről szedi fel a kóbor áramot és amiatt használódik el minden idő előtt:ledes,izzószálas,energatakarékos egyaránt megadja magát 1-2 hónap után.Máshol nincs gond a házban csak ezzel az 1 foglalattal. Ha kötök a foglalattal párhuzamosan egy 82K 5W ellenállást az megoldja a problémát?Mennyire melegszik majd?
Szia,
véletlenül nem egy világítós kapcsolóra van kötve? Kikapcsolt állásnál nem villognak az izzók halványan?
Ez egy szimpla egypólusú kapcsoló ami egy db kerámiafoglalatot kapcsol.
A "kikapcsolt állapotban is mérni rajta 30V feszültséget" alatt azt érted, hogy a foglalatban van az izzó, és azon méred, vagy csak az üres foglalatban mérsz?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |