Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Köszönöm!
Ez nagy segítség. Most gyüjtögetem az alkatrészeket egy 300B-hez. Év végére elvileg meglesz minden. Asszonynak nem merem elmondani, mi menmyibe kerül.
Én egy sztereo EL34PP 40W-ot építettem, mivel sz@rul hazudok így elmondtam mennyibe került, ne tudd meg mit kaptam
![]() ![]()
Finoman már utalgattam. Mondtam egy 1000€ körüli összeget. De lesz föle rendesen. Itt van a kinézett kimenő
Bővebben: Link
Csak 2,5kg? Itt van egy kimenő trafó M102x70-es maggal 5,2kg.
![]()
Igen finom vas lehet benne, biztos nem 0.6 T-val kellett méretezni.
![]()
Nem, de tudom hogy ezt csak viccnek szántad.
![]()
Az előzmények nem fontosak, a lényeg, hogy úgy döntöttem kell egy csöves is a tranyós mellé. De nem csak egy akármilyen, hanem olyan, amiből azt hallom amit szeretnék, azaz nem egy műszakilag feltupírozott már már tranyós hangú, hanem olyan lágy, meleg, szóval igazi csöves hangú csöves. Aztán ahogy az lenni szokott elkezdtem kutakodni, gyűjteni az infót, kérdezgetni, olvasni itthoni és külföldi fórumokat hogy egyáltalán minek lenne értelme nekiállni.
Ahogy gyűlt az infó, úgy lettem egyre kevésbé okos a témában, mert ahány ember annyifélét mondott, szóval azt éreztem hogy csak egyre mélyebbre megyek az erdőbe ahonnan aztán soha nem fogok kitalálni. De ugye szükség volt az infóra, mert nem akartam azt az utat követni amit már páran bejártak, hogy éveken át építgetek, kísérletezek, költöm a pénzt különféle csövekre, kimenőkre stb. Már a topológiával is gondban voltam, mert úgy 10 emberből 7 eleve azzal kezdte, hogy az SE-t felejtsem el ezért meg azért, és csakis a PP. Aztán a 8. azt mondta, el ne higgyek ezekből semmit, mert ő a sok PP-s kísérlete után egy SE-ben találta meg amit keresett. A 9. meg azt mondta, hogy csakis triódás SE-t építsek, mert annak van igazán jó hangja, a PP-kkel sok év után sem jutott dűlőre. Már itt is volt alapos ![]() Ekkor jött a még alaposabb ![]() Az első valami alapos műszaki gondossággal épített (jó négyszög átvitelű és hasonlók) 25W körüli PP volt, erről azonnal el tudtam dönteni füllel hogy ilyen nekem nem kell. Itt volt még egy ARC VT60 utánépítés is, de a gazdája nem volt ott, így belenézni nem tudtam. Ennek a hangja már jobban tetszett, de az az érzés megmaradt hogy ilyet sem szeretnék építeni. Aztán elmentem egy másik helyre, ahol meghallgattam egy gyári angyalkát, ottani és vitt anyaggal is, kétféle dobozon is, meg átkapcsolva triódába is. Triódába kapcsolva egyértelműen szebb hangja volt, jobban is tetszett mint a VT60 utánépítés. Ez egyébként A osztályú PP, vagy olyan részleges A osztályú működése van, fene tudja, linken ott a rajza is. Hozzá kell tenni, hogy a KT88 élőben szerintem a legszebb végcső a világon, a képek nem adják vissza. Ennek az erősítőnek van modja is, le van írva részletesen mit turkálnak benne. Az ellenállások jó minőségűek, de a kondik minőségén spóroltak, azokat cserélik, stb. Aztán elindultam hazafelé, afféle félig meddig dolgom végezetlenül érzéssel. Útközben be kellett ugranom egy ismerőshöz, na ez lett végül a fordulópont. Volt nála egy vendég aki azt mondta hogy neki van egy SE-je, ha gondolom menjek el hallgassam meg. Úgy tettem. Na abból az SE-ből vettem pár nap múlva egy teljesen újat. Nekem sokkal jobban tetszik a hangja mint a PP-ké, nem szeretem az efféle zenéket, de pl. a zongora az úgy szól rajta mint még eddig soha semmin, mintha itt a szobában püfölné a zongorista. Az erősítő azt a téveszmét is eloszlatta bennem amit sokan próbáltak belém táplálni, hogy á, az nem jó csak operára. Frászt. Gyönyörűen szól rajta minden, elektronikus zenét és metált is hallgattam rajta, a jazz meg elképesztő. És hogy mi ez? Ez kérem egy rémesen egyszerű 8W-os kis SE, egy fickó gyártja, néhány darab készült belőle eddig összesen. Szinte ugyanaz a rajza mint amit CHZ feltett nekem az előző oldalon GU meghajtás javaslattal, csak hiányzik belőle az R4 és az R5, tehát nincs benne semmilyen visszacsatolás. Mert az ugyan javít az erősítő paraméterein, csak épp a hangját is megöli. Tehát az erősítő nem más mint egy kettős trióda, meg egy szintén kettős trióda végcső, azaz összesen 2db cső. Én nem állítom hogy ettől az egyszerű felépítéstől ilyen jó a hangja, vagy attól hogy külön stabilizált és késleltetett anódtápja van mindkét végcsőnek (dual mono lehet de nem néztem meg alaposan), meg azt se hogy attól hogy minden csőfoglalat aranyozott, a ki és bemeneti csatlakozók szintén aranyozottak, meg azt se hogy attól hogy nincs benne nyák, hanem alkatrészlábtól alkatrészlábig huzalozás van, a csövek lábai között meg tömör ezüstözött réz, meg azt se hogy attól, hogy az a kevés alkatrész is válogatott (audio gold és egyéb ellenállás, ERO hidegítő kondi, Jpán elkók, Rifa kondi stb), de hogy ez az egész így nagyon jól összeállt eggyé az biztos. Érdemes beleolvasni az Ágoston úr egyik irományába (csatolok belőle egy kis részt), nem azt mondom hogy szentírás, de van benne valami. Ahogy abban is lehet valami, hogy egy AN Kegon monoblock párért 10 milliót el mernek kérni. Szóval nekem ez az egész olyan tanulsággal zárult, hogy tényleg nem érdemes semmit sem komolyan venni abból amit az ember a neten hall vagy olvasgat, hanem sajnos el kell menni hallgatózni, ezt nem lehet megúszni, hiszen senki fülét vagy hallását nem helyettesítheti vagy írhatja felül semmilyen önjelölt mindentudó írása. És most olyan véleményem alakult ki biztosan sokakéval ellentétben, hogy ha igazán jó hangú csövesre vágyik valaki, akkor ne a PP-kkel foglalkozzon hanem vagy SE, vagy esetleg ezek az A osztályú PP-k. Sokan hivatkoznak egyből a teljesítményre, hogy az ugye nem sok. Na de nem is kell hogy sok legyen, mert nekem (meg másnak is) egy ilyen szobai zenehallgatásra kell, nem arra hogy bömböltesse, vakolatot bontani egyébként sem csöves erősítővel kell. Szóval egy ilyen egyszerű SE valóban nem tud 30W-ot, de nincs is rá szükség, mert általában 1-2W-on szól, viszont ott gyönyörűen. Egyszer ha tehetem még egy ilyen sok millióba kerülő AN-t elmegyek majd meghallgatni. Az Ágoston féle iromány fojtatása egy ilyen A osztályú PP, felteszem ha engedi a fórum, de a mérete miatt szerintem nem fogja. Köszönöm hogy beszélhettem.
Kedes GeLee.
Az írásodat olvasva azt kell mondjam (írjam) hogy majdnem pont így jártam, csak én három PP-t meg is építettem közben, aztán haverom elrángatott, hogy hallgassam meg az SE erősítőjét és kèszűljek fel az addigi legszebb élményemre. Na ez volt a Tim De Paravicini EAR859 SE. Aztán megépűlt általam is. Azóta csak ezt halgatom. Minden féle zenèvel zseniális a hangja azon a pár vatton. Örűlök hogy megírtad ezt itt. Érdekes tanúlság. Üdv.
Elég sok olyan dolog van az életemben, meg a világon a lottó ötöst leszámítva amiket meg szoktam sejteni előre, vagy ráérzek, afféle hatodik érzékkel, vagy a fene tudja mivel. Na itt is azt éreztem mikor már elkezdtem alkatrészt gyűjteni a PP-hez, hogy ablakon kidobott pénz lesz, meg sok felesleges munka. Hát, ezért is hagytam abba az építést még mielőtt elkezdtem volna.
Ez a kis SE egy 100-as volt, teljesen új, a gazdája szerint ebből úgy 60-65 az anyag, a többi meg az ő munkája. Ezt eleinte nagyon sajnáltam tőle, de amikor meghallottam a hangját akkor már nem. Azért nem, mert nekem ettől sokkal többet spórolt meg, a rengeteg munkáról, fúrás faragásról kísérletezésről nem is beszélve. És ha netán mégis matatni akarnék benne később, akkor csak néhány db ellenállást meg kondit kell vennem a csereberéléshez. Közben megvan az első dolog ami nem tetszik benne, a piros, bekapcsolást jelző ledet kékre fogom cserélni. ![]() ![]() Tudsz mutatni valami rajzot a tiédről? Nem megépíteni vagy fikázni akarom hanem csak megnézni.
Nagyon tetszett a hozzáállásod a témához egészen a led-ig. Véleményem szerint, ha becsülöd az építőjét (mert véletlen olvashat is akár), elég lett volna csak úgy csendben kicserélni azt a led-et.
Azt hittem a morcos meg a nevetős szmájliból lejön a poénkodás. Persze attól még nekem nem tetszik a piros, a közlekedési lámpában is csak a zöldet szeretem.
Jó volt olvasni erről a lelkes hozzáállásról, főleg hogy már nem kevés félvezetős tapasztalat után talán célba értél.
Na akkor "lássátok szümtökkel..."Pedig már feltettem ide. Ez az igazi rajza, ott a kis pici változtatás is pirossal írva.
Szóba került, hogy az alkatrészek minősége változást okozhat a hang minőségébe. A kérdés csak az hogyan hat rá? Találomra kiválasztottam pár ellenállást és mérhető volt az induktivitás értéke.
A kérdés, hogy mennyi. Az induktivitás "ellenállása" reaktanciája frekvencia függő. Ki kell számolni hogy az adott frekvencia sávban ez hogy alakul, mert ez a reaktancia sorosan, és párhuzamosan is kapcsolódik az ellenállásoddal. Az, hogy okoz-e problémát, és mennyit, az az adott frekvenciáról függ. Megsúgom, még van kapacitása is, ha lényeges, evvel is számolni kell.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2019
Hogy hogyan hat rá, azt a tudomány jelen állása szerint ember meg nem mondja. A kondikra vannak feltételezések különféle mikrorezgések okaként (a hangfreki mintegy modulálja a két fegyverzet közti teret, amitől a köztük lévő szigetelés tulajdonságai is megváltoznak).
Ezt egyféleképpen lehet megtapasztalni. Építesz 2 teljesen egyforma erősítőt, egyszerre rendelt alkatrészekből, mondjuk olcsó 2Ft-os ellenállásokkal. Utána az egyikben kicseréled az ellenállásokat valami minőségi audio darabokra. Kizárt hogy egyformán szóljon utána a két végfok, biztos hogy hallani fogsz eltérést a kettő hangkarakterében. De ez nem ide való téma, meg nem is vita tárgya, mert abból csak topik fagyasztás lesz...
Egy olyan kérdésem volna, hogy ehhez a csöves előerősítőhöz szeretnék egy 12v-os AC tápegységet. Nekem van egy 13.5V-os AC tápegységem (egy telindus adsl modemből) ebből tudnék valahogy 12V-ot előállítani? Mondjuk ha betennék egy plusz ellenállást sorba kötve az előerősitővel?
csöves előerősítő
Teljesen jó lesz hozzá a 13.5V-os táp.
Sajnos ez az előerősítő finoman szólva nem a technológia csúcsa, túl sokat ne várj tőle.
Az eredeti kapcsolás az általad közölt 1994-es SOUND PRACTICES. A feleségéről nevezte el YOSHINO-nak. Később, 98-ban közölte a Glass Audio a kapcsolást, részletesebb leírással, Bob Danielak tolla alatt. Itt már EAR859 néven. Valahol a magyar fordítása is megvan.
KIT-et is árultak, a lényeg itt is a KIMENŐ TRAFÓ volt.. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2019
A világon semmi gondot nem okoz, ha 1,5V-al több kerűl rá. Jó lesz azzal, de ha később mégis lelkiismeret furdalásod lenne a táp miatt, akkor majd beszerzel egy 12V-ost.
![]()
Amit a leírásában olvastam, elég zavaros.
Nem is tudom. A 6J1 (6AK5) fűtése 6,3 V / 170 mA, sorbakötve 12,6 V. Vajh mit szólnak hozzá a csövek.
Pontosan úgy van ahogy mondod. Viszont én kipróbáltam rengeteg féle csővel, mert PCC88-akkal nem igazán tetszett a hangja. 6N6P-kkel beállítva már sokkalta tetszetősebb volt. Majd rendeltelm németből ebayen E80CC-ket aranyozott lábú Valvo-kat, most ezek figyelnek a bemeneti kaszkódban, a meghajtásban pedig Tungsramos. Most a legszebb a hangja. Én két féle kimenőt gurítottam hozzá. Az egyik hagyományos elrendezésű azt hiszem 5-6 os osztású volt, valami audió illesztö trafómagon, a másik féle pedig osztott kamrás kivitelben tekeredett, mert az eredeti végfok képeit nézvén látszik itt-ott, hogy ilyen trafót csináltak. még a középelválasztáson is látszik a huzalátvezetés. Viszont nekem ez utóbbi kimenő bár szép hangon szól és nagyot, észrevettem, hogy pár vattal kevesebbet szól a végfok vele, így hiába hőkezelt mag, meg osztott kamrás tekerés, a másik korábbi trafókkal sokkalta jobb. Mondjuk azt hozzáteszem hogy a mostani kimenők 3K illesztésűek, az utóbb készített osztott csévés trafók pedig 2,5k-sak és igencsak az lehet a bibi. Majd ha télen vagy jövő tavasszal lesz sok időm, adok még egy esélyt neki és újra tekerem a két utóbbi trafót normál csévetestre. Ha ekkor sem fog jólprodukálni akkor likvidálom.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2019
|
Bejelentkezés
Hirdetés |