Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2199 / 2522
(#) Alkotó válasza adapter hozzászólására (») Nov 3, 2019 / 1

Az alsó felirati sor alatt egyértelműen látszik, hogy ott egy nagyobb letörés van mint a szemben lévő oldalon. A fotódon éppen az nem látszott jól, amire rákérdeztél.
Persze ez egy olyan apró alkatrész, ahol egy letörés sem lehet óriási. Kattintottam neked egy képet amin látod kb. mekkora ez a valóságban. A letörés a felirat alatti élen van.
(#) (Felhasználó 1947) válasza adapter hozzászólására (») Nov 3, 2019 / 1

Adatlap 8. oldal.

STM 4558
(#) adapter válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 3, 2019 /

És valóban!!....
Nyilvánosan meg kell kövesselek, tényleg úgy van ahogy írod, elnézést kérek mindenkitől...
Mentségemre szolgáljon messze nem látszik olyan egyértelműen mint a TL071-en, a szemközti oldal is ferde habár az kisebb mint 45fok ráadásul amikor forgattam a nagyító alatt pont azon az élén fogtam a lábakat, így teljesen rejtve maradt számomra. (Őszintén szólva, eleddig nem találkoztam olyan IC-vel amelyen nem volt azonnal látható az 1 láb...)
(Szemüveg lehet hogy tényleg kellene már, bár magamnak sem akartam beismerni, a gyereket idehívtam és ő is azonnal megmondta. hogy nem egyforma a két oldal....)
(#) adapter válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Nov 3, 2019 /

Köszönöm!
(#) kataijoco hozzászólása Nov 3, 2019 /

Üdv
Nekem lenne egy kis problémám
Építettem egy 2x200 wattos végfokot ami indult is szépen szól is mindkettő csatorna erő is van benne magas középhang is rendben van de, a mélyhangok nem az a lágy dübörgő hanem inkább amolyan eröltetett.
Nem tudom hogyan irjam le mintha picit torz lenne.
Tudnátok segíteni?
Csatolok pár képet
Egyenirányítva 2x39.6 v dc /mondjuk 2x50 v dc javasolnak nem tudom ez gond e /
Puffererek 2x22000 uf eredeti harman kardon
(#) reloop válasza kataijoco hozzászólására (») Nov 3, 2019 /

Szia! Komolyan TO-220-as tranyók vannak a differenciálerősítőben?
Kéne egy rajz és ahhoz képest mi került beültetésre. Gondolom a passzív alkatrészeket sem mérted patikamérlegen
(#) kataijoco válasza reloop hozzászólására (») Nov 3, 2019 /

Kép és tipus alapján pontosan az került bele
Egyébként egy kérdés..
Miután kész lett utána tettem bele potmétert és mintha azóta lenne rosszabb kicsit a hangja
A képeken látszik azok kellenek bele
(#) reloop válasza kataijoco hozzászólására (») Nov 3, 2019 /

Ellenőrzésül vidd be a jelet - mondjuk az egyik csatornába - a poti kikerülésével!
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2019
(#) kataijoco válasza reloop hozzászólására (») Nov 3, 2019 /

Holnap megcsinálom délelőtt és írok mi változott
(#) latyakosa válasza kataijoco hozzászólására (») Nov 3, 2019 /

Jobban jártál volna egy ST151 kapcsolással és nyáktervvel.
Nagy különbség nincs, még akár át is építheted a kapcsolást.

A mostaniban van benn pár komoly hiba, ami könnyen a tönkremenetelt okozhatja, pl:
A végtranzisztorok nyugalmi áramát szabályozó bd136-nak termikus kapcsolatban kellene lennie a hűtőbordával
A végtranzisztor meghajtóknak is jó lenn hűtést adni, meghálálják

A tápvezetékeket a végfokokhoz a szűrőkondenzátoroktól közvetlen kötsd be, ne az egyik végfokról hurkold rá a másikra.
(#) reloop válasza latyakosa hozzászólására (») Nov 3, 2019 /

Tényleg borzalmas és pazarló, de át van gondolva. Nem látok rajta változtatni valót. A végtranyók bőven zárva vannak nullátmenetnél, nem kell a BD136-ot elmozdítani.
A kolléga ±40 V-jára ezt ajánlottam volna, persze némi igazítás után.
(#) latyakosa válasza reloop hozzászólására (») Nov 3, 2019 /

Úgy érted nincs nyugalmi áram a végtranzisztorokon ? Akkor keresztezési torzításnak illene ott lenie nem ?
(#) kataijoco válasza latyakosa hozzászólására (») Nov 3, 2019 /

A tápvezetékeket közvetlen a panelekre kötöttem mintha lenne változás
Az az igazság hogy is is abszolút hallgatható csak szeretem a szép hangot azért próbálom tökéletesebbre javítani amennyire lehet.
Ha megérkezik az új potméter kicserélem azt is mert az régi volt vetek rá hogy az is hozzájárulhat a minőség romláshoz
(#) reloop válasza latyakosa hozzászólására (») Nov 3, 2019 /

A meghajtó tranzisztorok 100 Ohm-os emitter-ellenállásán folyik nyugalmi áram. A végtranzisztorok csak pár 100 mV kimenő jeltől kezdenek nyitni.
(#) latyakosa válasza reloop hozzászólására (») Nov 4, 2019 /

Ha majd tudok szimulátorozni akkor utánaszámolok a munkapontnak kíváncsiságból. Ahogy néztem elsőre a meghajtó fokozat 12-13mA nyugalmi árama felett már nyit(hat)nak a végtranzisztorok.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2019
(#) reloop válasza latyakosa hozzászólására (») Nov 4, 2019 / 1

Csak fejben számoltam. A BD136 C-E feszültség 2-2.1 V körüli a 2k2 és az 1k ellenállásokkal. Ebből lejön a két meghajtó 1,3 V-os B-E feszültsége. A végtranyókra 0,4-0,4 V B-E feszültség jut. Itt még bőven zárva vannak. Ahogy melegszenek a félvezetők úgy lesz egyre tisztább a hangja.
(#) mcc válasza reloop hozzászólására (») Nov 4, 2019 /

Persze, mert a melegedéstől csökkent a Vbe nyitófeszültség, és az AB osztály felé mozdul a munkapont. A végtranzisztoroknak mindenképpen kellene adni némi nyugalmi áramot. Én 70-80mA-re állítottam a saját végfokomon végtranzisztor páronként.
(#) kataijoco válasza mcc hozzászólására (») Nov 4, 2019 /

Nyugalmi áramot az elkészített végfokomba hogy tudok állitani?
(#) mcc válasza kataijoco hozzászólására (») Nov 4, 2019 /

2.2k-t növelni, vagy 1k-t csökkenteni...
Arra viszont figyelni kell, hogy a nyugalmi áramot beállító tranzisztort a hűtőbordára kellene szerelni!
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2019

Rendben és ha ezeket megcsinaltam visszakellene raknom az eredeti ellenállásokat?
(#) Szig válasza kataijoco hozzászólására (») Nov 4, 2019 /

Szia!

Azt jól látom az első képen, hogy a végtranzisztorok még véletlenül sem érnek a hűtőbordához?
(#) kataijoco válasza Szig hozzászólására (») Nov 4, 2019 /

Hozzáérnek csak csalos a kép

Beállító tranzisztort a hűtőbordára kell csavarozni. Utána-mondjuk- az 1k-s ellenállást szépen lassan csökkenteni, és közben mérni a végtranzisztorok emitter ellenállásain a feszültséget.
Az ellenállás értékének csökkentése lehet párhuzamos ellenállások próbálgatásával 22k-10k stb. vagy úgy, hogy kicseréled egy 2k-s trimerre.
Nagyon óvatosan csináld, mert könnyű kinyírni a végtranyókat!

Mennyi lenne a végtranzisztornál mérhető ideális feszültség?
(#) (Felhasználó 122012) válasza adapter hozzászólására (») Nov 4, 2019 /

tothbela írta:

Idézet:
„Multiméter szakadás vizsgáló állásban mérj rá a bal alsó és a jobb felső lábra. Ez a két láb a tápbemenet.”

Érdekes, mert a kép szerint a bal alsó az 1-es láb, a jobb felső pedig az 5-ös láb - tehát nem ez a tápbemenetek!
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Nov 4, 2019 /

Talán a hátára fordította TóthBéla az IC-t, és így mérte.
Az apró baki ellenére, a táplábakon való mérés sokat segíthet az azonosításban. Inkább a hasznát célszerű látni egy ilyen javaslatnak.

11mV egy emitter ellenállás két vége között. A beállítás közben ne dugd rá a hangszórót.
(#) adapter válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Nov 4, 2019 / 1

Csakhogy én az első mondat alapján kezdtem mérni miszerint a 8-as pozitív (ezt azért a rajzon még én is láttam) és reloop egy gondolattal hamarabb írta a ST szimbólumra vonatkozó megállapítását így ezt vettem alapul a 8-as valamint a 4-es láb mérése során és úgy tettem a műszer tapintócsúcsait rájuk...
A mért értékek egyébként 607mV volt fordított állásban 1997mV ezek alakulása a Béla által írtakhoz igazodott így nem fordítottam rá több időt egy másodperccel sem....
Félek kissé ezt alaposan túlbeszéltük......
(#) mek-elek válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 4, 2019 /

Az általad felrakott képen (TL071) letörés nélkül is árulkodik a pozícióról a szövegirány, meg a függőleges vonal.....
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Nov 4, 2019 / 1

Az a baj, hogy a bal oldali topológia szerint üzemel a végfok. Így nem tudják a meghajtó tranzisztorok alacsony kivezérlésen átvenni a végtranzisztorok szerepét. Ehhez a jobb oldali módosítást kellene alkalmazni.

zero bias.png

Következő: »»   2199 / 2522
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem