Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Azért igazán gondolhattál volna rám is.
Irigylem is Pityut, azért, mert neki az oroszok muzsikálnak. Sajnos, nekem csak rövid ideig adatott meg, hogy ezeket hallgathassam, de az alatt az 1 hét alatt is "áthangolta" a fülemet, úgyhogy egy hónapig be sem kapcsoltam a márkás tranzisztorosomat (helyesebben: dehogynem, csak utána gyorsan ki is )
pedig készülök SE erősítőt építeni EL34-ből.
Van otthon mindenféle Tesla,RFT,meg 6CA7 is.
Tudom hogy mindíg ezzel a börzével jövök, de ott 5-600-ért lehet kapni ruszkit, újat akár több százat is. de a vaterán is van, igaz 1000-ért.
Azért nem annyira rossz az sem, de ha hallottad már a 6P45Sz-t, akkor az EL34 felejtős. Sajnos, ez saját tapasztalat.
Végre fel tudom rakni a kísérleti 260V-os tápomat.
Kicseréltem az el84 se-ben a csöveket 6p14p-re átmenetileg. Hát nem kell szégyenkeznie szól az is szépen. Nekem az orosz izmosabbnak tünik az anódlemeze meg a vastagabb búra láttán
A hangszóró csatlakozóra gondolom nem árt ha a dobozon belül ráforrasztok egy ellenállást arra az esetre ha a hangszórókabel kicsúszna vagy nem érintkezne? Mekkora legyen?
Jövő héten meg remélhetőleg kész lesz az el84 se új trafója. Az is egy 80VA-es toroid de az már egyenirányítva 260V lesz szemben a mostani 225V-al. Ez átvándorol a készülő pcl86 se-be úgyis a csőadatlap szerint az ajánlott beállítás 230V. Így már mindkét erősítőnek meglesz a megfelelő trafója.
Ja-ja. Az el84-es lesz az ünnepi a pcl86-os meg a hétköznapi De csak addig amíg el nem készül a gu50 se mert akkor az lesz az ünnepi...
Akkor megtápláljuk 260V-al, igaz még literben van a kapcsolás, de le lehet a feszt venni róla.
A karakterisztikában a terhelés mentes állapot egy vízszintes egyenes. Ez már kis áramváltozásra is nagy feszültségváltozást okoz. Ezért üthet át a kimenő, vagy akármi. A terhelés elkezdi a vonalat "megdönteni", tehát egyre nagyobb áramváltozásokhoz tartozik egy adott feszváltozás. Az ellenállást úgy kelll megválasztani, hogy az a kimenőn áttranszformálódva, a lehetséges kivezérelhetőségi tartományban a fesz bent maradjon a legérzékenyebb alkatrész tűrésében. Mivel ezt nem tudhatod, hogy mennyi, ezért a Zoli által ajánlottat beépítheted nyugodtan, még nagyobbat is szoktak ennél rakni. Kisebbet is lehetne, de az egyre inkább terhelne, tehát az ajánlat teljesen korrekt.
Nem, ez az én szakmabeli ismerőseim szlengje szerint literben van. Holnap jön Jani, és hozza a csodaketyeréjét. Összeeresztjük a PL82-PCC189 összeállítással, bár erősen valószínű, hogy a Jani ketyeréje lesz a nyerő (viszont, meg tudom magyarázni, miért!).
A GU-ról nem esett szó akkortájt, mikor ott jártam. De majd lehet, hogy ősszel eljátszok egyet vele is. Egy kicsit ismerkedünk, meg ilyenek....
Akkor ráengedjük a Te 260V-os tápodat. Lekötjük a graetz elöl a trafómat és oda kötjük majd. Onnantól az én tápom még tovább szűri meg ilyenek.
Nekem meg egy nagy gondom van srácok.
Ugye volt először a PCL-em egy 120VA-es trafóval,kidrótozva a GU és egy ECC próbának, 160V anóddal, akkor nemvolt melegedési gond. Most egy sztereó GU-50 SE Van ugyanerről a trafóról, 320V anódfesszel. A cső melegszik mint az állat, ez még nem lenne baj, kapott új fűtőtrafót is a két GU, meg két ventillátort, hogy hűtse a belsejét. Szerintetek A GU fogyaszt ennyit vagy a csövek melegítik fel? A szasszi vaslemezből van. Nagyon megkönnyebülnék ha valaki megaszondaná erre a választ! köszi
Sztereó gu50 se nek éppen kicsi a 120VA-es trafó szerintem. A gu50 40wattos anódteljesítményű. SE-ben olyan 90%-on kell járatni mondjuk az 36W. Akkor az már 72W plussz a meghajtó csövek. Olyan 80W eddig ha a fűtést nem vesszük hozzá. Ezt állalndóan felveszi mivel A osztályú. Én egy 160VA-est tennék.
A kimenő a lényeg. Amikor nem jó kimenők voltak az el84-en akkor pcl86 a tv kimenővel simán alázta. Teljesítményben és hangban is.
Az én gu50 SE erősítőmbe majd tekertetek egy 200VA-es toroidot. A fűtés is arról fog menni. A mostani el84 se is toroidról megy egy 80VA-esről. Éppen langyos a trafó.
Üdv mindenkinek! kérdésem lenne: Van két fojtóm! Orion EMG 1531(?) ( a "döntött" KS-csöves ) szkópban volt! Valószínűleg így teljesen egyformák. Fogalmam sincs az induktivitásáról, sajnos nincs L-mérőm, de, felhazsnálhatnám-e ezeket majdani EL84 SE-mbe csatornánként egyet, egyet? ha jól látom 0.15 körüli drótból van tekerve, ami nem biztos, hogy bírja a kb 50mA csatornánkénti áramfelvételt. Megér egy próbát? egy "újabb" csöves szkóp fojtó a PCl86-nál "elvérzett" iszonyatosan melegedett, de ott a két csatorna áramát kelett bírnia! Ja, a fojtó eredetileg 4 db 6AU6-ot szogált ki, amik hát nem igazán sok áramot vettek fel .. Vélemény? ( mielőtt még kipróbálom )
Üdv! Nekem is lenne egy kérdésem. Régi csöves Videoton meg Orion tv-ből kitermelt REMIX 400V-os kondenzátorok használhatók csöves erősítőhöz?
Mármint minőségi szempontból? Vagy jobban teszem ha veszek újakat? Egyáltalán ezek a REMIX "dupla kivezetéses" fóliakondenzátorok milyen minőségűek?
De egy EF85, vagy EF86-ért érdemes "belezsúfolni" az erölködőbe???
Aztán meg ha megszórja a hálózati, lehet több kárt csináltam, mint hazsnot
Elketromos szempontból szerintem nem rosszak! Mechikai kivitelezésük csapnivaló ! "ránézésre" széthullik ...
Na jó ellentétes választ adtunk
Köszi!
Azt mondod? Hát akkor kipróbálom, ha elfér majd Szóval Graetz -> elkó -> Ellenállat -> elkó (ide az El84) -> fojtó -> elkó (ide az Ef86) ?
Szerintem tökéletes!
Nekem is a becsatoló 470nF REMIX, stiro kondi!
Járt nálam Jani EL84/ECC85 SE-je. Jól meghallgattuk őket, és a végén megbeszéltük a hallottakat. A Jani EL84-ese jóval mélyebbre ment a hiperszil kimenőkkel, mint a PL82/PCC189 saját konstrukcióm, az Orion TV kimenőkkel. Ez várható is volt, mert egyrészt Jani hangfrekis csövekkel "végerősített", másrészt a nagyobb nyílthurkú erősítés miatt hatásosabb visszacsatolást tudott alkalmazni. Az EL-ek 33%-al nagyobb teljesítményűek is. Mindazonáltal a PL sem vallott szégyent, valamint kipróbálásra került az új tápegységem, ami ugyan még csak "literben" van, de már igen jó szolgálatot tett.
Mennyi a tekrencek Rdc-je (ohmos ellenállása), és a vas magkeresztmetszete (kb.) ?
Ha 0,15-ös huzalból van, az 35-45 mA-ig jó, 3A/mm2 áramsűrűséggel 50 mA. 3,5 A/mm2-el is lehet használni, akkor már 60 mA körül van (kb. ennyi egy EL 84 SE áramfelvétele) Ha nagyobb az Rdc 150 Ohm-nál, akkor a végcső anód kivételével mehet rá minden (a végcső segédrácsa is), ha 150 Ohm vagy kisebb, akkor mehet minden rá.- Bár egy együtemű EL 84-esnél még 200-250 ohm Rdc-nél is rá lehet kötni az egész erősítőt szerintem. 250 ohm-nál 15 V esik rajt, ami 1W-nyi meleget termel csak (60 mA áram esetén).
Visszakerült az erősítőm a helyére. Most is azt hallgatom. A relé kicsit meg lett halódva. Határozatlanul húz. De azért még működik. Lehet hogy kevés neki már a 8V. Megviselte a 270V egyent szakítani. Van még belőle majd kicserélem. A 195 volt váltó kapcsolgatása remélem nem lesz neki gond. Most 180-at kapcsol.
Legközelebb fél napra megyek ha nem gond Hamar elment az a 1,5 óra.
Az a gond, hogy most csak ennyit értél rá. Tényleg nagyon gyorsan eltelt. Szerintem még most is "csöveznénk", és még órák múlva is.
A technika így szokott csinálni, 100x jól működik, amikor meg "élesben" kéne csinálnia, nekiáll vacakolni. Váltót sokkal "könnyebb" kapcsolni. Tényleg, azzal a nagy vassal sikerült valamit kitalálni? Vagy - esetleg - már készült is belőle valami? |
Bejelentkezés
Hirdetés |