Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Persze, megmérjük a kimenőfeszt, és a terhelőellenálláson a szokásos képlettel kiszámoljuk. 1kHz-en-pl.
És addid emeljük a kimenőfeszt míg a torzításmérő nem mutat nagy értéket?
Így konkrétan nem tudjuk csinálni, mert a tozításmérőt mindig az adott kimenőszinthez kell kalibrálni, de a szkópon látható torzulások már jó pár %-ot adnak. A csöves egyébként egy bizonyos szint felett nem tud többet kiadni, de nem "kockásan" határol, mint a tranyós,... Majd meglátod.
Tehát, azt tudjuk csinálni, hogy nézzük, mérjük, ha nem vagy elégedett, kicsit visszább veszünk a bemenőjelen, és újra mérünk.
OK Addigra már a másik trafó lesz benne és 260V-ról fog járni.
Szia Imi!
Latom te nagyon favorizalod a 6p45sz csoveket. Van esetleg vmi jo pp kapcsrajzod hozzajuk? APX 100 al akarok kiserletezgetni, de nemsok megfelelo rajzot talaltam eddig neten. talan a radiotechnikas 140W os, de azzal a pentodas bemeneti fokozat a bajom.Nincsenek jo tapasztalataim az EF80-86os csovekkel.
A 140W irreális kimenőteljesítmény, az APX 100W-ja sem igazán HiFi. Reálisabb nagyjából max 60W-ra specifikálni a cuccost, akkor elvárható tőle a minőség. Az a gondom, hogy 4-5 éve gyártottam velük PP-t, és nagyon elvarázsolt a hangjuk. Utána még készült - igen hasonló topológiával - PL509-el 2 db, de nem tudták elérni a 6P szubjektív minőségét ( Mérve nem mutatkozott rosszabbnak). Mivel a cuccot egy kolléga ismerősének készítettem, a kapcsolási rajzot is átadtam neki. A másolat meg nincs meg egyenlőre, de rajta vagyok. De abban nem használtam pentódákat, csak ECC-ket. Őszre - ígérem - újratervezem, ha nem lesz meg a rajz, mert nekem is kell. Egyenlőre erre nem igazán van időm.
Mi a gondod az EF-ekkel?
Szia Zoli!
Mik ezek a cuccok, amiket találtál? Kifejthetnéd részletesebben.
Igen, elfelejtettem irni hogy a 140W az 4db vegcsovel veheto ki, en csak 2 vel epitenem, mert a kimenom is akkora Raa erteku. Alapvetoen nem oylan rossz azaz APX, persze kicsit atalakitottam, vedelem kikotve, csatolokondik mkp10 re cserelve, valamint nagyobb ertekure. A hangjaval az a bajom hogy nem eleg reszletezo, ez igazabol egy mission cyrussal valo szeanszon jott ki eleg jol hallhatoan.
Vegcsovek PL-ek az oroszt meg nem hallottam szolni, de ha arra cserelem valahogy megkell oldjam a futest, plusz trafot beletenni, ami tud kb 30W ot nem egyszeru, raadasul felek hogy megszorja a kimenot es belekoltoznek a medvek. A kis pentodakkal a mikrofoniara valo hajlandosaguk miatt gyult meg a bajom. Olyan szepen tudnak csengeni...dehat en nem a mikulas vagyok...csere ujra, majd par het utan az uj is ugyanezt muveli. Mindegyik tesla volt, lehet csak ezek ilyen silanyak nemtudom. Pedig hataradokon jocskan belul volt a munkapont, nemvolt tulhajtva a cso. Feltoltom a 140W os erosito rajzot, hatha vkit meg erdekel esetleg. Nem a legjobb minoseg sajnos.
Azokat a hibrid IC-ket láttam én is, csodálkoztam is Bár nekem nem Color Star-om van, hanem egy valamilyen szovjet TV. Volt benne 6p14p a hangnak, icipici kmenővel, meg vagy 3-4 6ZS5P, miniatűr pentoda, ami ha jól tudom a 6AU6-hoz hasonlít (?), meg a nagy böszme trafó, és 6p45Sz! Komolyan, amióta ezt szereztem, midnen éjszaka azzal álmodok, hoyg kaptam 20 ilyet, de aztán reggel sajnos fel kell ébrednem ....
A junoszty trafós pl500 PP rajzát fel tudod tenni?
Üdv!
Hogy tudnám kimérni a Videoton tv hangkimenőm paramétereit? pl. induktivitás, áttétel stb? Sajnos az összes komolyabb műszerem egy átlagos multiméter meg egy 10 megás szkóp. Teljesítmény hanggenerátorom sincs... Szétszedni a trafót nem szeretném. Annyit tudok, hogy a primer valós ellenállása 266 ohm, a szekunder kb. 1 ohm. (már amennyire pontosan lehet olcsó multiméterrel magában 1 ohmot mérni...) A mag keresztmetszete 18x18mm, a lemez anyagát nem ismerem, nem értek hozzá... Az eredeti kapcsolásban (TA3206 Elektron) a leírás szerint 60Hz-12kHz volt a végfok sávszélessége a 3dB-es pontok között. Tehát az alsó freki 60Hz. Az anódfesz 210V az eredeti kapcsolásban, ehhez kb. Ra=5.4k, tehát Xp 60Hz-en min. 5.4k, ehhez Lp= min. 14.324H A terhelés az eredeti tv-ben 4 ohm-os hangszóró volt, tehát az áttétel gyök(Xp/Xs) kb. 36.742 Ez az elmélet, de mi lehet a valóság? Jó lenne tudni, mert akkor le tudnám szimulálni a kapcsolást LTSpice-ban... Érdekes lenne.
Az áttételét meg tudod mérni, ha a szekunderre kapcsolsz néhány V váltót, és megméred multimétettel a primer és a szekunder feszültségeket.
A primer induktivitást én úgy mérném, hogy egy párszáz ohmos ellenállást sorba kötnék a primerrel és megtáplálnám pártíz V váltóval (ismert freki). Utána mérnék a soros ellenálláson, a betápláláson és a tekercsen is feszültségeket. Ezekből, és a tekercs egyenáramú ellenállásából már lehet számolni. Ha egyszerű multimétered van csak, akkor szerintem használható a hálózati 50Hz a mérésekhez, annak a szintjét jól szokták mérni a multik.
Hát ez egy ilyen trafó, ahogyan levezetted. Fölfele jó a frekimenete (nem 12 kHz), ez egyből meg is határozza a használhatóságát.
1-1,5 W teljesítményig triódás kapcsolásban (30-40 mA nyugiárammal) 8 ohmos hangsugárzóval meghágható a mélyátvitel problémája. Nagyon jó minőségű hang érhető el vele ebben a teljesítménytartományban, már 20 Khz-en is eső frekimenettel (nem lesz zavaró). Sok értelme nincs az induktivitás megmérésének, az inkább egy készülő trafó számolgatásánál képezi megfontolás tárgyát (A levezetésedből is látható, a 14 Hy-is irreális érték, pedig jó a levezetés, a valóságban valszeg jóval 5 Hy alatt van, a cső terhelhetőségére utaztak). Az áttétel valszeg 32:1, de kimérheted 50 Hz-el úgy, hogy a primerre rákötsz 20-50 V váltót, a szekunderen feszt mérsz. A fesz áttétel lesz az áttétel.
Találkoztam egy olyan csővel, ami nem fűtött fel, de a fűtőáramot felvette. Kis idő múlva a búrán is lehetett érezni, de semmi izzás. Gondoltam (volna), hogy valahol megrepedt, de nem látszott semmi. A getter is teljesen normális színű volt(még egy hét múlva is).
Hát, ez az. Ez éppen egy 6P45Sz volt a HAM bazártól. Szó nélkül kicserélték.
Nincs valakinek négy nem nyákos magnovál foglalata? Ami a colorstarokban volt az pont jó lenne Cserében tudok adni valamit Mi kell?
Az enyém a ruszki végcsővekkel megvan és köszőnőm szépen jól mükődik. Szeretnék csinálni még csőves cuccott, mert van egy pár Pcl86..82...805csőveim....
A vizsga szesszio is elkezdödőt majd után neki látok dolgozni velük....
Sziasztok, van egy kis hipersyl trafóm (ha női mell lenne azt mondanám olyan tenyérbe való méret) ami most hálózatiként funkcionál. Ha jól tudom 12V / 2A szóval olyan 25VA-es lehet max. A kérdés, figyelembe véve hogy egy kimenő sosem lehet elég nagy, hogy egészségesen túlméretezve mi fér rá erre? Egyáltalán mi az a túlméretezés ami az ésszerűség határán belűl van? Okés lehet egy EL84 SE 4W-jához vagy inkább csak egy ECL86 1.5-jéhez?
Akkor nem volt túlzás anno hogy EI88-ra akarták tekerni az EL84 SE kimenőjét?!
Zoli, említetted, hogy az EBl nvcs-át úgy csináljam hogy a visszacsatoló potival sorba kössek egy kis értékű (néhány pikofarad) kondit. Nézegettem jobbhíján EL84-ek rajzát (remélve hogy ha az EBL az elődje akkor az áramköri megvalósítás is nagyban hasonlít) mert EBL21-el valahogy senki sem épít végfokot a google szerínt és azt látom hogy legalább annyi helyen teszik párhuzamosan a kondit illetve hagyják el. Hol az igazság?
Szerintem mindkettőhöz jó. Nekem is ekkorák vannak az el84-esben. Olyan 5cm2. Egyébként szerintem akkora különbség nincs el84 és pcl86 között teljesítményben. Katalógus szerint el84 5,7w; pcl86 4,1w SE-ben 10% torzítás mellett. Tapasztalatom szerint hangerőben szinte semmi kölönbség csak az el84 erőteljesebb mélyet ad.
Mintha valaki említette volna, hogy kimenőnek jobb (már amennyire objektív ez a dolog) a hipersyl, mégis nívós és természetesen drága csöveseknél azt látom hogy szinte kizárólag EI magra tekerik a kimenőt...?
Van 0,2-es huzalom a primerjéhez ha kell!?
De az az EI mag olyan is!!! "Egyszerű" ember, csak a hipersillel tudja megvalósítani a legkisebb lemezvastagságot. Meghát ugye könnyű "lemezelni"
Az hol terem? nekem is kellene! Adok érte 0.35-öst!
Azért figyelitek a jobboldalon a Tungsram csövet Ilyenek láttán mindig feléled bennem a nemzeti öntudat
Bővebben: Link
Köszi Hans de ismersz..., hamarabb ajándékozom oda valakinek a trafót mintsem hogy kimenőt tekerjek belőle!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |