Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Építettem én is Canamp-ot de nekem nem vált be egyáltalán. Nagyon sok részlet eltűnt a zenéből. Utána építettem egy ESP-t. Egy ideig azt használtam, de nem volt az sem sokkal jobb. Aztán vettem egy TPA6120-ast. Önmagában használtam azt 2db 9V-os elemről. Na ez már jó volt, de még lehetett volna jobb. Aztán megépítettem a compositeamp-ot (prohardveren volt elérhető a kapcsolási rajz, de a kitalálója már levette onnan, de egyébként is ez csak egy sima kompozit kapcsolás, a tápágban elég jól megszűrve). Csináltam hozzák NYÁK-ot is. Ebben jelenleg egy OPA2107-es van, Nichicon MUSE kondikkal, ALPS BLUE potméterrel. Erre már azt mondom, hogy elég jó. De OPA cserével szerintem még lehet rajta javítani elég sokat.
Üdv!
Érdekes, nekem meg belegyógyulnak a füleim a fülesbe, mert mindig újabb és újabb dolog jut eszembe, amit meg kell vele hallgatni. Az ESP szerintem nagyon jó kapcsolás, bár azt 4 csatornás otthoni erősítőnek építettem, de állta a sarat. Viszont "csak" AB osztály és olyan nem lehet füles erősítő, mert csak az A és csak szimmetrikus táppal. - De ez az én problémám. A CompostieAmp a Kercso művek alkotása. Napjainkban is aktív tag, de az MK szériás erősítőit forgalmazza. Használni bezzeg a CompositeAmp-ot használja, milyen érdekes Majd ha végre összeáll teljesen a fejhallgató erősítőm, illene belepróbálnom valami OPA-t... De ez még hónapokra van valószínűleg.
Üdv. Van egy nyitott fejhallgatóm, sajnos zavarja a környezetemben lévőket a kiszűrődő hangja.
Zárt fejhallgatónál mennyivel kevesebb hang megy ki a nyitotthoz képest? Érdemes lenne zártra kicserélni? Köszönöm.
Szia!
Mellékelem a kapcsolás A-osztályú módosítását. A mellette látható tranziens ábrán látható, hogy 1 W (!!!) kimeneti teljesítménynél a tranzisztorok nem zárnak le, ezt méri az AM1. Szerk.: a nyugalmi áram 180 mA, ami komoly tápszűrést igényel. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2020
Üdv!
Köszönöm az újabb kapcsolást! Elsőre rávágtam volna, hogy már megépítettem a Canamp klónt (másodjára is), nem kell másik... de csak ki kellene ezt is próbálni (ismét). Kérdés viszont, hogy ha meg is építem, majd mire használom. De ez már részletkérdés
Úgy vettem ki a hozzászólásodból, hogy szeretted volna az ESP-t A-osztályú működésre bírni. Ha elértettelek, talán másnak még hasznára válhat.
Szia!
Én használok mindkettőt, és nagy a különbség a két féle füles között. Viszont ha zenét szeretnél hallhatni, akkor a jó hangú zárt nem olcsó. (A jó nyitott sem ) Ha szeretnéd kipróbálni, akkor keress meg privátban. Hátha össze tudjuk hozni. Üdv.: Alex
Szia.
Ennyi infó elég amit írtál, egy Sennheiser HD555 nyitott van most. Akkor beszerzek egy zártat, Sennheiser vagy AKG közül valamit. Köszi. Miki
Ha zárt kell akkor még próbáld ki a Beyerdynamic DT 770-est is. Vagy Takstar PRO 80 (Hyperx Cloud) fejhallgatót.
Egyszer régen megfordult a fejemben, hogy el tudjam hagyni a visszacsatolást és a műveleti erősítőt az ESP kapcsolásból. Aztán felsoroltad, mit kellene vele csinálni és azzal le is beszéltél a dologról pár évre. De végül kipróbáltam, csak nem sikerült jól.
Kaptam viszont egy réges-régi Puskás trafót, így egyre nagyobb a valószínűsége, hogy csak összedobom a legutóbb vázolt verziót. Úgyhogy köszönöm ismételten a segítséget
Érdelek, ha kipróbálod. A szimulátor szerint rendkívül alacsony torzítás várható.
Mivel tartósan elkerül a szerencse, hogy legalább egy album erejéig beülhessek egy fejhallgató alá, a hobbira fordítható időmben inkább hangszóróhoz farigcsálok erősítőket
Üdv!
Valakinek van valamilyen tapszatalata/véleménye az ELP féle fejhallgató erősítőről? Érdemes megépíteni?
Az csak áramgenerátor, kb mindegy mit teszel oda.
Az világos, csak nem mindenki szereti a BD-ket, arra utaltam. A 882-nek pedig a 772 a komplementere.
Azt az "apróságot" pedig észre sem vettem, hogy pont, hogy a két párból pont az NPN-ek vannak jelen a kapcsolásban. A kapcsolás egyébként érdekesnek tűnik. A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2020
Ez valami átdolgozott canamp variáns. Invertáló, ellenállás helyett áramgenerátor, a visszacsatolással is kísérletezett a tervezője. Persze mindez nem azt jelenti hogy jobb is. Ha meg akarod tudni, ki kell próbálni és összehasonlítani valamivel amit elég jónak tartasz.
Üdv!
Már be is vásároltam a főbb alkatrészeket ehhez. BD139+BD140 helyett 2SA1930+2SC5171 a terv, műveleti erősítőnek pedig LME49720NA. A hangerő szabályzására KA2250-et vételeztem. Hátha. Hétvégén lehet, hogy összedobok valamit. A 2db DS1869 egészen addig jó, amíg nem nyomom folyamatosan valamelyik gombot (felfelé vagy lefelé léptetés), mert nagyon eltérő a léptetésük sebessége. Egyesével persze tökéletes...
Apropó: R1-nek és R2-nek mekkora teljesítményt ajánlanál? 5W vagy 10W?
Ezen ellenállások fél Wattot fűtenek el csúcsban, tehát 1-2 W-os terhelhetőség elegendő.
Az semmiség, köszönöm! Túlságosan hozzászoktam a Canamp fűtőbetétjéhez... Eredmény: 5W-os 2R2-t találtam csak itthon. De legalább nem kerámia
Nincs szerencsém ezzel a kapcsolással A osztályban. Tegnap estig összeállítottam az erősítőt. Kapcsolóüzemű táppal teszteltem, szépen vitt egy kis hangszórót is. Ma délután kapott fejhallgató csatlakozó és trafós táplálást. 4-5 másodperc normál üzem után kimúlt az egyik tranzisztor és megsült a legkisebb fülesem. Elengedem a témát, de köszönöm még egyszer a második kapcsolást
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2020
Gerjedést vizsgáltál?
Végtelenül sajnálom a kísérlet kimenetelét. Ahogy időm engedi összerakok egy csatornát belőle és megvizsgálom.
Igen. Az előző próbálkozásomnál volt, ennél a kapcsolásnál semmi. Meghalt egy végtranyóm és védelem híján a próbaáramkör megsütötte a fülesem. Ez benne van a pakliban.
Bezzeg AB-ként annyira szépen dolgozott nekem anno ez az áramkör...
Ezt úgy hívják, hogy pech. Semmi célom nem volt a megépített áramkörrel, így csak azért bánom a sikertelenséget, mert hiába fáradtál az AB->A átalakítással.
Az LME49720NA viszont csodásan dolgozik a Canamp klónomban.
Jó az az IC, bár nekem két szimpla LME49710-zel készült a legfrissebb canamp jellegű erősítőm, de a 49720 kb ugyanez csak duplán.
Az a nyák nagyon szép. Vetted-e, és ha igen akkor hol?
Köszi de csak a nyákterv saját, már nem vacakolok itthoni nyákolással. A JLCPCB-nél gyártattam.
Értem, köszi.
Szép munka! Mennyi a fűtőértéke?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |