Fórum témák
» Több friss téma |
Többet ér ha csinálok egy 4 wattos adó hátha abból ki tudok csikarni 500mwattot.
Ne csüggedj!
Nekem is csak pár év után sikerült elérnem az 1W-os álomhatárt. Közben építgettem hozzá a műszereket azokból is rengeteget tanulva. A műszer amiről a kép készült majdnem ugyanaz mint amit te is használtál ellenállás+dióda csak ez be van dobozolva. Csináltam egy skiccet róla. A diódának megfelel az 1N4148 is. A skálát pedig fel tudod venni egyenfeszültséggel P=Unégyzet/R (R=50Ω) A 4W-os adóból is csak helyes beállítás esetén jön ki teljesítmény. Ráadasul itt már pukkan a végtranzisztor illesztetlenség esetén, aminek az ára többszöröse egy BFR93-nak.
Miért kell három 50 ohmos ellenálás? nem elég egy?
Azok nem 50Ω hanem 150Ωosak, és így párhuzamosan a három eredője 50Ω. Mivel az 50Ω nem szabványos ellenállás érték így oldottam meg. De lehet 2db 100Ωosat is párhuzamosan kötni. A lényeg hogy a lehető legrövidebb lábakkal kösd be (jó lenne indukciószegény ellenállásokat használni) és megfelelő legyen a teljesítményük.
Ha mind a két tranyó helyére BFW16A teszek akkor már nagyobb lesz a teljesítménye?
Nem! Hiába kötsz a BC helyére is BW16-ost, mert azona ahelyen igazából nincsen halálra hajtva a BC sem, most attól hogy kicserléd BFWre a munkaponti beállítások még megmaradnak.
Egyébként neki ne állj 4 W-os adónak ha még az 500 mW-ossal sem boldogulsz! A 4 W-oshoz kell egy rendes antenna (legalább egy dipól). Ha azt bekapcsolod egy darab vezetékkel vagy teleszkópantennával, akkor kb. 5 másodpercig lesz rádiód, utána a végfok tranzisztora elfüstöl. Másrészt pedig a 4 W-os alapvetően PLL vezérlésre lett tervezve, nem véletlen! Én építettem meg már PLL nélkül is, de úgy aztán behangolni... huhh, kb 2 napom ment rá, mire 400 métert át tudtam vele lőni. PLL-lel meg kb 2 másodperc beállítani a frekit, utána meg csak max kimenő teljesítményt kell beállítani a trimerekkel, és már viszi is a 3-4 km-t. De komolyan mondom, hogy felejtsd el a 4 W-os építését, mert az már nem játék! Te is szívsz vele, és az utcátok környékén élők is. Tuti, hogy nem tudnád rendes működésre bírni! Ez kb olyan, mintha jogsi nélkül akarnál 300 lovas motort venni, és vezetni....
Itt közbeszúrnék egy kérdést: miért nem célszerű, vagy miért nem lehet több wattos oszcillátort készíteni?
AMD: épített PLL helyett kisérletezésre jó a digi autórádióból kivezetett lokálfreki is...
Egy autórádióban sok esetben a tuner (előerősítő, keverő, helyi oszcillátor) egy önálló egységet alkot egy ~2*3cm-es fémdobozban. Ennek az egyik kimenetén a PLL számára kivezetett helyi oszcillátor frekvenciája van jelen, ami stabil, értéke a vett frekvencia+10,7 MHz.
De könnyebb a vezeték másik végét megtalálni: a rádió PLL-chipjének adatlapján keresd meg a VCO bemenetet, arról kicsatolhatod a jelet.
Ezt a valamit pár éve operáltam ki egy videómagnóból. Lehet ezzel vmit kezdeni?
"TV adó", spektrum analizátor, TV-vevő, szélessávú rádióvevő, szignálgenerátor 40-900MHz...ilyenek
Szerencséd, hogy a modulátornál meg vannak jelölve a kivezetések...
Ez ad ki valami frekit? Rá lehet valahogy kötni a rádió adóra?
Bármelyikre gondolsz, van benne oszcillátor...
Azokkal a tunerekkel jó dolgozni, amelyekben van ECL előosztó a PLL számára, mert ott a két sáv oszcillátorának közös kimenete van az előosztó bemenetén...
Na és hogy lehet működésre bírni, rákötni az adóra? Hova kell bekötni? A varikaphoz, L1 tekercshez? Attól már stabil lesz az adó, nem mászik el a frekvencia? Elég kezdő vagyok még ezen a téren.
Szerintem itt valamit nagyon összekevertél...
A képeken amit feltöltöttél egy TV tuner és egy modulátor van. A TV tunerrel sokmindent nem tudsz kezdeni, mert hogy működésre bírd, legalább egy mikrokontroller kell. Ráadásul a TV tuner az vételre van, nem adásra. Legfeljebb a PLL része használható fel, de mint említettem ahhoz mikrokontoller szükséges (+a PLL IC-t is ismerni kéne hozzá, hogy vezérelni tudd). A másik pedig egy modulátor, az lényegében egy komplett rádióadó. Képet és hangot alakít RF jelekké, amit TV tudsz venni. Ezzel a résszel pl vezeték nélküli kamerát lehet csinálni. Szóval nagyon nem értem, hogy mit és miért és főleg hogyan szeretnél rákötni az adódra?!...
Nem azt mondtam, hogy nem lehet és nem célszerű több wattos adót építeni. Csupán azt, hogy ilyen szintű tudással nem lehet és nem célszerű!
Illetve lehet építeni, mert egy rajz alapján bárki bármit meg tud építeni, akár egy pár wattos oszcillátort is. Max nem vagy nem megfelelően fog működni, és nem tudja rendesen odahangolni ahová szeretné. Tapasztalat hiányában (ami AMD esetében is akad) egy több wattos rádióépítése egész egyszerűen értelmetlen lenne. Ha egy játékszintű, 2 tranzisztoros kis adóval nem boldogul megfelelően, akkor mit szeretne egy 3-4-5 Wattossal? Csak szívna vele. Egy akkora adóban már van legalább 3-4 hangolt rezgőkör, kimeneti szűrő(k)... találomra elkezdi a kondikat tekergetni?! Sok értelme nem lenne. Csak az idejét és pénzét pazarolná, és közben ha neadjisten valamilyen szinten működne a rádió, akkor környéken rádiózókat és TVzőket zavarná és bosszantaná vele. Lévén egy ekkora adó nem megfelelően beállítva azért jócskán teleszórja az "étert" mindenféle oda nem való dologgal.
Hasznos volt AMD-nek amit leírtál, engem viszont félreértettél, a kérdésem lényege az oszcillátoron volt. Tehát a gyakorlat ugye, hogy a rezgést kis szinten állítjuk elő, majd erősítjük (és szorozhatjuk közbe de ezt most hagyjuk). Miért nem állíthatjuk elő a rezgést magasabb szinten? Vagyis teljesítményoszcillátor megvalósítható? Pár wattra gondolnék, valszeg a varicapnak lenne dolga a nagy áramokkal pl...
Még a fél wattos adóval is szívok. Akárhogy is hangolom méregetek stb ennyi a max ami kijön belőle. Meg jó lenne tudni hogy melyik frekin adja ki azt a teljesítményt. Ha jól tudom a PLL pont azért van hogy belője a frekit és stabilan tartsa. Nem kéne mégis építeni egyet? Meg hadjuk a 3-4 wattos adót elösször már ez működjön normálisan.
Elösször is rendes nyákra átpakolom az alkatrészeket és utánna kiderül hogy lesz-e változás. Milyen szűrőt kössek rá hogy ne zavarja más vételét? Tegnap bekapcsoltam és zavarta a tv-t.
Az sem egyszerű dolog...hurokszűrő méretezés, programozás, s a VCO körül hasonlóak a problémák, mint egy "adó"-nál. Szerintem egy PLL nehezebb feladat, mint egy poloska...és erről Novak véleménye is érdekelne.
A tunerekről megtudhatsz sokat a "meny" féle weboldalon!!!
Azért, mert csak vártál, hogy megkapd és nem kerestél! (én amúgy azt hittem, hogy ezt csinálod)
9 volton 150 ohm-os ellenálással 100mW az rf teljesítménye, 12 volton 50 ohm-os ellenálással 500mW. Akkor azért gyér a teljesítménye. Különbe meg ha két 100 ohm-os ellenálást párhuzamosan kötök akkor hogy lesz 50 ohm? Ohm törvény? Ezt eddíg nem is tudtam.
9,6 volton 100 ohm-os ellenálással a T2 megsüti az ujjam ha megérintem. 12 volton 50 ohm-os ellenálással nem fogom kinyírni? Gondolom egy venti sokat segít.
"Én inkább azt javasolnám hogy a BFW16-os tranyót ne a BFR96 helyett, hanem után kellene rakni."
Na azt hogy? |
Bejelentkezés
Hirdetés |