Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   157 / 2208
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Jún 1, 2008
Persze, megmérjük a kimenőfeszt, és a terhelőellenálláson a szokásos képlettel kiszámoljuk. 1kHz-en-pl.
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 1, 2008
És addid emeljük a kimenőfeszt míg a torzításmérő nem mutat nagy értéket?
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Jún 1, 2008
Így konkrétan nem tudjuk csinálni, mert a tozításmérőt mindig az adott kimenőszinthez kell kalibrálni, de a szkópon látható torzulások már jó pár %-ot adnak. A csöves egyébként egy bizonyos szint felett nem tud többet kiadni, de nem "kockásan" határol, mint a tranyós,... Majd meglátod.
Tehát, azt tudjuk csinálni, hogy nézzük, mérjük, ha nem vagy elégedett, kicsit visszább veszünk a bemenőjelen, és újra mérünk.
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 1, 2008
OK Addigra már a másik trafó lesz benne és 260V-ról fog járni.
(#) cruisher hozzászólása Jún 1, 2008
Szia Imi!

Latom te nagyon favorizalod a 6p45sz csoveket. Van esetleg vmi jo pp kapcsrajzod hozzajuk? APX 100 al akarok kiserletezgetni, de nemsok megfelelo rajzot talaltam eddig neten. talan a radiotechnikas 140W os, de azzal a pentodas bemeneti fokozat a bajom.Nincsenek jo tapasztalataim az EF80-86os csovekkel.
(#) Imi65 válasza cruisher hozzászólására (») Jún 1, 2008
A 140W irreális kimenőteljesítmény, az APX 100W-ja sem igazán HiFi. Reálisabb nagyjából max 60W-ra specifikálni a cuccost, akkor elvárható tőle a minőség. Az a gondom, hogy 4-5 éve gyártottam velük PP-t, és nagyon elvarázsolt a hangjuk. Utána még készült - igen hasonló topológiával - PL509-el 2 db, de nem tudták elérni a 6P szubjektív minőségét ( Mérve nem mutatkozott rosszabbnak). Mivel a cuccot egy kolléga ismerősének készítettem, a kapcsolási rajzot is átadtam neki. A másolat meg nincs meg egyenlőre, de rajta vagyok. De abban nem használtam pentódákat, csak ECC-ket. Őszre - ígérem - újratervezem, ha nem lesz meg a rajz, mert nekem is kell. Egyenlőre erre nem igazán van időm.
Mi a gondod az EF-ekkel?
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 1, 2008
Szia Zoli!
Mik ezek a cuccok, amiket találtál? Kifejthetnéd részletesebben.
(#) cruisher válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 1, 2008
Igen, elfelejtettem irni hogy a 140W az 4db vegcsovel veheto ki, en csak 2 vel epitenem, mert a kimenom is akkora Raa erteku. Alapvetoen nem oylan rossz azaz APX, persze kicsit atalakitottam, vedelem kikotve, csatolokondik mkp10 re cserelve, valamint nagyobb ertekure. A hangjaval az a bajom hogy nem eleg reszletezo, ez igazabol egy mission cyrussal valo szeanszon jott ki eleg jol hallhatoan.
Vegcsovek PL-ek az oroszt meg nem hallottam szolni, de ha arra cserelem valahogy megkell oldjam a futest, plusz trafot beletenni, ami tud kb 30W ot nem egyszeru, raadasul felek hogy megszorja a kimenot es belekoltoznek a medvek.
A kis pentodakkal a mikrofoniara valo hajlandosaguk miatt gyult meg a bajom. Olyan szepen tudnak csengeni...dehat en nem a mikulas vagyok...csere ujra, majd par het utan az uj is ugyanezt muveli. Mindegyik tesla volt, lehet csak ezek ilyen silanyak nemtudom.
Pedig hataradokon jocskan belul volt a munkapont, nemvolt tulhajtva a cso.
Feltoltom a 140W os erosito rajzot, hatha vkit meg erdekel esetleg. Nem a legjobb minoseg sajnos.

100W_002.jpg

(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 2, 2008
Azokat a hibrid IC-ket láttam én is, csodálkoztam is Bár nekem nem Color Star-om van, hanem egy valamilyen szovjet TV. Volt benne 6p14p a hangnak, icipici kmenővel, meg vagy 3-4 6ZS5P, miniatűr pentoda, ami ha jól tudom a 6AU6-hoz hasonlít (?), meg a nagy böszme trafó, és 6p45Sz! Komolyan, amióta ezt szereztem, midnen éjszaka azzal álmodok, hoyg kaptam 20 ilyet, de aztán reggel sajnos fel kell ébrednem ....
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 2, 2008
A junoszty trafós pl500 PP rajzát fel tudod tenni?
(#) Rockmenyét hozzászólása Jún 2, 2008
Üdv!

Hogy tudnám kimérni a Videoton tv hangkimenőm paramétereit? pl. induktivitás, áttétel stb?
Sajnos az összes komolyabb műszerem egy átlagos multiméter meg egy 10 megás szkóp. Teljesítmény hanggenerátorom sincs... Szétszedni a trafót nem szeretném.

Annyit tudok, hogy a primer valós ellenállása 266 ohm, a szekunder kb. 1 ohm. (már amennyire pontosan lehet olcsó multiméterrel magában 1 ohmot mérni...)

A mag keresztmetszete 18x18mm, a lemez anyagát nem ismerem, nem értek hozzá...

Az eredeti kapcsolásban (TA3206 Elektron) a leírás szerint 60Hz-12kHz volt a végfok sávszélessége a 3dB-es pontok között. Tehát az alsó freki 60Hz.

Az anódfesz 210V az eredeti kapcsolásban, ehhez kb. Ra=5.4k, tehát Xp 60Hz-en min. 5.4k, ehhez Lp= min. 14.324H

A terhelés az eredeti tv-ben 4 ohm-os hangszóró volt, tehát az áttétel gyök(Xp/Xs) kb. 36.742

Ez az elmélet, de mi lehet a valóság?

Jó lenne tudni, mert akkor le tudnám szimulálni a kapcsolást LTSpice-ban... Érdekes lenne.
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Jún 2, 2008
Holnap reggel megrajzolom, és felteszem.
(#) szilva válasza Rockmenyét hozzászólására (») Jún 2, 2008
Az áttételét meg tudod mérni, ha a szekunderre kapcsolsz néhány V váltót, és megméred multimétettel a primer és a szekunder feszültségeket.

A primer induktivitást én úgy mérném, hogy egy párszáz ohmos ellenállást sorba kötnék a primerrel és megtáplálnám pártíz V váltóval (ismert freki). Utána mérnék a soros ellenálláson, a betápláláson és a tekercsen is feszültségeket. Ezekből, és a tekercs egyenáramú ellenállásából már lehet számolni.

Ha egyszerű multimétered van csak, akkor szerintem használható a hálózati 50Hz a mérésekhez, annak a szintjét jól szokták mérni a multik.
(#) sturbi válasza Rockmenyét hozzászólására (») Jún 2, 2008
Hát ez egy ilyen trafó, ahogyan levezetted. Fölfele jó a frekimenete (nem 12 kHz), ez egyből meg is határozza a használhatóságát.
1-1,5 W teljesítményig triódás kapcsolásban (30-40 mA nyugiárammal) 8 ohmos hangsugárzóval meghágható a mélyátvitel problémája.
Nagyon jó minőségű hang érhető el vele ebben a teljesítménytartományban, már 20 Khz-en is eső frekimenettel (nem lesz zavaró).
Sok értelme nincs az induktivitás megmérésének, az inkább egy készülő trafó számolgatásánál képezi megfontolás tárgyát (A levezetésedből is látható, a 14 Hy-is irreális érték, pedig jó a levezetés, a valóságban valszeg jóval 5 Hy alatt van, a cső terhelhetőségére utaztak). Az áttétel valszeg 32:1, de kimérheted 50 Hz-el úgy, hogy a primerre rákötsz 20-50 V váltót, a szekunderen feszt mérsz. A fesz áttétel lesz az áttétel.
(#) Imi65 hozzászólása Jún 3, 2008
Találkoztam egy olyan csővel, ami nem fűtött fel, de a fűtőáramot felvette. Kis idő múlva a búrán is lehetett érezni, de semmi izzás. Gondoltam (volna), hogy valahol megrepedt, de nem látszott semmi. A getter is teljesen normális színű volt(még egy hét múlva is).
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 3, 2008
És akkor mi történhetett???
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Jún 3, 2008
Hát, ez az. Ez éppen egy 6P45Sz volt a HAM bazártól. Szó nélkül kicserélték.
(#) kocos hozzászólása Jún 3, 2008
Nincs valakinek négy nem nyákos magnovál foglalata? Ami a colorstarokban volt az pont jó lenne Cserében tudok adni valamit Mi kell?
(#) sebestyen_ferenc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 3, 2008
Az enyém a ruszki végcsővekkel megvan és köszőnőm szépen jól mükődik. Szeretnék csinálni még csőves cuccott, mert van egy pár Pcl86..82...805csőveim....
A vizsga szesszio is elkezdödőt majd után neki látok dolgozni velük....
(#) MrBrown hozzászólása Jún 3, 2008
Sziasztok, van egy kis hipersyl trafóm (ha női mell lenne azt mondanám olyan tenyérbe való méret) ami most hálózatiként funkcionál. Ha jól tudom 12V / 2A szóval olyan 25VA-es lehet max. A kérdés, figyelembe véve hogy egy kimenő sosem lehet elég nagy, hogy egészségesen túlméretezve mi fér rá erre? Egyáltalán mi az a túlméretezés ami az ésszerűség határán belűl van? Okés lehet egy EL84 SE 4W-jához vagy inkább csak egy ECL86 1.5-jéhez?
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 3, 2008
Akkor nem volt túlzás anno hogy EI88-ra akarták tekerni az EL84 SE kimenőjét?!
(#) MrBrown hozzászólása Jún 3, 2008
Zoli, említetted, hogy az EBl nvcs-át úgy csináljam hogy a visszacsatoló potival sorba kössek egy kis értékű (néhány pikofarad) kondit. Nézegettem jobbhíján EL84-ek rajzát (remélve hogy ha az EBL az elődje akkor az áramköri megvalósítás is nagyban hasonlít) mert EBL21-el valahogy senki sem épít végfokot a google szerínt és azt látom hogy legalább annyi helyen teszik párhuzamosan a kondit illetve hagyják el. Hol az igazság?
(#) djhans válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 3, 2008
Szerintem mindkettőhöz jó. Nekem is ekkorák vannak az el84-esben. Olyan 5cm2. Egyébként szerintem akkora különbség nincs el84 és pcl86 között teljesítményben. Katalógus szerint el84 5,7w; pcl86 4,1w SE-ben 10% torzítás mellett. Tapasztalatom szerint hangerőben szinte semmi kölönbség csak az el84 erőteljesebb mélyet ad.
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 3, 2008
Mintha valaki említette volna, hogy kimenőnek jobb (már amennyire objektív ez a dolog) a hipersyl, mégis nívós és természetesen drága csöveseknél azt látom hogy szinte kizárólag EI magra tekerik a kimenőt...?
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 3, 2008
Legyen kéznél? MI kéne?
(#) djhans válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 3, 2008
Van 0,2-es huzalom a primerjéhez ha kell!?
(#) kocos válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 3, 2008
De az az EI mag olyan is!!! "Egyszerű" ember, csak a hipersillel tudja megvalósítani a legkisebb lemezvastagságot. Meghát ugye könnyű "lemezelni"
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Jún 3, 2008
Az hol terem? nekem is kellene! Adok érte 0.35-öst!
(#) kocos hozzászólása Jún 3, 2008
Azért figyelitek a jobboldalon a Tungsram csövet Ilyenek láttán mindig feléled bennem a nemzeti öntudat
Bővebben: Link
(#) MrBrown válasza djhans hozzászólására (») Jún 3, 2008
Köszi Hans de ismersz..., hamarabb ajándékozom oda valakinek a trafót mintsem hogy kimenőt tekerjek belőle!
Következő: »»   157 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem