Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   44 / 728
(#) shalafi66 válasza tomeee hozzászólására (») Jún 3, 2008 /
 
hihi. Sokszáz wattok. Inkább spórold ki a "középhangszórót" és keress egy 200mm-es mélyközepet ami mondjuk 40Hz-től 4k-ig használható legalább. Dobozban az mnc-re is ugyanaz vonatkozik majdnem. 25 liter kötüli zárt.
(#) draco31 válasza shalafi66 hozzászólására (») Jún 4, 2008 /
 
És méretekben mekkora egy 20 literes zárt doboz?
(#) szabi83 válasza draco31 hozzászólására (») Jún 4, 2008 /
 
Számold ki... általános iskolába tanítják..
(#) krissz555 hozzászólása Jún 4, 2008 /
 
Help me...
Valaki tud valami mást ajánlani egy 300w-os piezo magassugárzók helyett?
(#) Peti_85 válasza draco31 hozzászólására (») Jún 4, 2008 /
 
Háát ha teljes kockát akarsz, akkor baromi könnyű a számítás... 20-nak a köbgyöke.
De egyébként 3 számot keresünk aminek a szorzata 20.
Jah és még annyi, hogy 20 liter, az 20 köb-deciméter.

Szerintem ennyi segítség elég is lesz...

Jah és szerintem az sem lesz nagy baj, hogy ha a láda nem egész pontosan 20 literes lesz
(#) shalafi66 válasza Peti_85 hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Kockát ne! Sőt még azt is kerülni kell, hogy a belső méretek közül bármelyik egy másik egész számú többszöröse legyen.

1,26, vagy 0,6 1,6 arányokkal lehet/érdemes próbálkozni.
(#) wood hozzászólása Jún 9, 2008 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Basszusgitárhoz való ládát szeretnék készíteni a Marshall Ládát venném alapul nagyon fontos lenne a jó minőség ezért jó fajta alapanyagokból építeném. Lényeg az hogy maga a láda 2 utas annyit tudok róla hogy 4 darab celestion hangszóró van benne 12" (4Ohm) + egy magas sugárzó a hangváltóról semmi adatom nincs a láda névleges teljesítménye 400W körüli. Érdekelne minden kapcsolási rajz, ötletek a hangváltóra, számítások láda méretre, hangszórók teljesitményére, magas hangsugárzó teljesítményére meg minden ami ebben a témában adódhat.
Régebbenfoglalkoztam ilyesmi barkácsolással de az már régen volt és ebben a projektben igen fontos a minőség. ( egyenlőre nem vettem meg semmit ezért kellenének az ötletek hogy nehogy rosszat vásároljak)
Előre is köszönöm a hozzászólásokat)
(#) sound.man válasza wood hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Bővebben: Link Feltöltöttem neked egy pár Marshall tervet remélem jó lesz valamire.
(#) wood válasza sound.man hozzászólására (») Jún 10, 2008 /
 
köszönöm a rajzokat nagyon érdekesek, nekem egy kicsit bonyolultak de valószínű hogy azért mert combók és egyben vannak az erősítővel. Igazából én olyan gyakorlati dolgokat szeretnék pl hogyan kössem az 5db hangszórót, milyen frekvenciaváltót válasszak. MIlyen magas sugárzót válasszak meg ilyenek. Azért köszönöm a rajzokat lehet hogy szükségem lesz még rájuk
(#) scooby_ hozzászólása Jún 12, 2008 /
 
Hello!

Találtam ma reggel itt alattunk egy subwoofer hangdobozt,de hangszóró nem volt benne,valaki házilag eszkábálta,a hangszóró lyuka nagyobb volt az összes hangszórónál ami nekem itthon van,ezért egy plexi lapot tettem elé,azt abba csináltam az ÉN hangszóróm helyét.

A hangja egész jó,de még mindíg nem tökéletes.
Azt mondták,hogy a plexi lap ronthat a hangján,ezért arra gondoltam hogy az elejét megcsinálom újra,reflexnyilás nélkül.

Ezzel nem is lenne gond,hanem a hangszóró kicsi.


KÉRDÉSEM A KÖVETKEZŐ:

Normál hangszóró jó a subwooferbe?
(Csak nagyobb!)

Köszi a segítséget!

hangfal!.rar
    
(#) bbb hozzászólása Jún 12, 2008 /
 
érdekes, én azt a hibát követtem el, hogy előbb voltak meg a dobozméretek, és utána vadásztam megfelelő hangszóróra viszont a hangszóró2000 kft ha17-634 1544-es hangszórója bődületesen szépen szól az elkészült dobozkában. (mivel az anyósülés mögé-alá akartam berakni, ezért adva volt a maximális méret, amit így is rosszul mértem fel)
a végeredmény 19mm-es mdf lapból készült el, egyik sarka ferdén lecsapva, így kb. 16literecskére sikerült. az egészet kitömtem vatelinnel, hogy mégis valamivel tágasabbnak tűnjön a hanghullámoknak a belsőtér, és az egészet (nem vicc) padlószőnyeggel vontam be. persze minden illesztést fürdőszobai szilikonnal kikentem, amíg el nem fogyott a maradékot meg folyékony ragasztóval (ezzel a hőre olvadó pisztolyos cuccal) kentem ki. az egész doboz zárt, és nagyon szépen szól.
az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy elmértem a dobozhoz rendelkezésre álló helyet, így amikor bepakoltam, kiderült, hogy nem lehet teljesen hátratolni az ülést. az ekkor még 19literes doboz gyönyörűen nézett ki, de nem kerülhette el a végét. hosszas hezitálás után úgy döntöttem, befaragom, hogy jó legyen! nosza méregetés (immáron hátratolt üléssel, mert az volt a gond, hogy méréskor mindig előre húztam az ülést), majd kárpit le, és egy kis méricske után szépen a hosszanti oldal mentén (ez 45cm-t jelent!) kézifűrésszel ferdén levágtam. hozzá kell tenni, hogy valami nagyon ócska műanyag fogantyús fűrészről volt szó, csak úgy nyeklett benne a fűrészlap! persze kb. 23cm után ketté is tört a markolat, maradt a kézi erővel továbbvágás... (igen, az ujjaim pár helyen megsínylették) amikor már nem bírtam tovább, akkor simán egy farudat befűrészeltem, és két csavarral belefogtam a lapot, sokkal stabilabb markolatot készítettem így na tehát ekkor már le volt vágva a sarok, nosza bepróbálni a kocsiba... és igen, ezzel a módszerrel sikerült elérni, hogy teljesen passzol a láda, és még az ülést is hátra lehet tolni.
a feketeleves viszont akkor jött, amikor végre bekábeleztem a kocsit az erősítőnek, és kiderült, hogy a használni kívánt erőlködő nem képes ellátni a feladatát ugyanis a drágalátos kis daewoo db43-am ugyan a mélyet szépen meghajtja, de sajnos egy csatornával kevesebb szól a kelleténél, ill. a másik oldal is félig jó csak. (de erről írtam az autós erősítő kérdések topikban)
a lényeg, hogy mikor kipróbáltam és először megszólalt a mély (persze vagy jó fél óra nagyon halk járatás után), akkor könny csordult a szememből, annyira büszke voltam az eredményre!


persze mindezt csak dicsekvésképen írtam ha nagyon off, akkor bocs.
(#) bbb válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 12, 2008 /
 
a doboz méretei alapján, lehetne választani hozzá megfelelő hangszórót. persze kutatni kell hozzá, meg lehet, hogy teljesen új előlap is kell, de az már huszadrangú kérdés...

amúgy nem értem mit értesz "normál hangszóró" alatt? a subhoz olyan hangszóró kell, ami képes elég mélyre lemenni. nekem a 17cm-es hangszóróm 40Hz-nél érezhetően "dübörög", gyönyörű hangja van, de legnagyobb meglepetésemre már 20Hz-nél is bőven hallható hangon szól.

tehát a kérdésedre csak akkor lehet érdemben válaszolni, ha nem egy móricka rajzot töltesz fel betömörítve, hanem egy beméretezett ábrát! (mellesleg, a paint tud jpg-be menteni, használd ki ezen tudását)
(#) SALáta hozzászólása Jún 13, 2008 /
 
Sziasztok!
Nos a képen egy egyszerű tölcsér látható.
A rádiótechnikában jelent meg anno....
Sajnos a bennelévő hangszóról csak annyit tudok hogy valószínűleg BEAG és marha nehéz 15 collos
, képet róla nem tudok föltenni sajnos be van építve a hangszóró.
Igen egyszerű megépíteni, mindössze a 2x30 fok kivágása némi bravúrt igényel de megéri, ha megtalálom a cikket, fölteszem éerdemes megépíteni, nem épp olcsó kínai hangszóró való bele amit a sarki kereskedésbe 8-15 körül hozzádvágnak , aki ilyennel próbálkozik megépíteni mert olcsó nos az halott ötlet. Addig is keresem a cikket

CAM_1743.JPG
    
(#) shalafi66 válasza wood hozzászólására (») Jún 15, 2008 /
 
Másolni csak akkor lehet, ha mindenben követed az eredeit verziót. Ha valamit megváltoztatsz akkor inkább előről kell kezdeni az egészet, mert egyébként valószínű, hogy nem lesz jó vége.
(#) Picurkaresz hozzászólása Jún 21, 2008 /
 
Egy kerdesem lenne azzal kapcsolatban, hogy nekem van egy 5.1 esem ami dvdhez jar.Ez hogy lehetne bekotni a szamitogepbe , ugyanis az 5 hangfal nem a melynyomoba megy be hanem a dvdbe de nekem ugy kene hogy be tudjam kotni a szamitogepbe.Megkerem aki tudja az szoljon.Elore is kox.
(#) Picurkaresz hozzászólása Jún 21, 2008 /
 
Egy kerdesem lenne azzal kapcsolatban, hogy nekem van egy 5.1 esem ami dvdhez jar.Ez hogy lehetne bekotni a szamitogepbe , ugyanis az 5 hangfal nem a melynyomoba megy be hanem a dvdbe de nekem ugy kene hogy be tudjam kotni a szamitogepbe.Megkerem aki tudja az szoljon.Vagy ugy oldjam meg hogy epitsem egybe.Vagy smondjatok otleteket.Elore is kox
(#) Moderátor hozzászólása Picurkaresz hozzászólására (») Jún 21, 2008
 
Elég egyszer is beírnod a kérdésed, nem kell 5 percenként újra és újra beírni.
(#) Peti_85 válasza Picurkaresz hozzászólására (») Jún 22, 2008 /
 
Hát egész egyszerűen, magát a DVD-t kell rákötnöd a gépre. Keresel rajta valami LINE IN bemenetet és oda dugod be a hangot :yes:
(#) Picurkaresz hozzászólása Jún 22, 2008 /
 
Csak epp az a baj hogy nincsen ijen bemenet.
(#) Picurkaresz hozzászólása Jún 22, 2008 /
 
S az osszes hangfal a dvdbe megy be.En gndoltam egy ojasmire is hogy valahogy osszerakni a hangfalakat egybe s ugy valahogy megcsinalni,habar lehet hogy doglott otlet.De azert meg kerek segitseget.
(#) Picurkaresz hozzászólása Jún 24, 2008 /
 
Szevaztok.Meg uj vagyok itt ugyhogy rogton a kerdessel kezdem.Nekem van egy 5.1 esem.Amit szeretnek szetszedni es ket dobozba rakni az osszes hangfalat ugy hogy 2 hangfal egyikbe 2 a masikba s mind a 2 be teszek egy mejnyomot.Lehetsegese?Valaszokat es otleteket varok.
(#) ivan21 hozzászólása Jún 24, 2008 /
 
Szevastzok scakoc építettem egy W mélyládát nemrég.
Az problémám hogy nem tom milyen hangszórót tegyek bele. Egy sal: SBV 3030-al kipróbáltam de elég rosszul dübörög.
Valaki tud nekem segíteni milyen hangszórót tegyek bele?
Én egy 40 cm es re gondoltam. Itt a terv ami alapján építettem
(#) mazola hozzászólása Jún 25, 2008 /
 
Sziasztok

Két kérdésem lenne
1. Ti melyik összeállítást ajánjátok:
Sal-Sr4050 180/130W 8Ohm mély/közép
Sal-Dtf15 100/50 W 8Ohm magas
vagy
Monacor Spp125 45/22W 8Ohm közép
Monacor Sp252C 350/100W 4Ohm mély
Monacor Dt280 100/50W 8Ohm magas
vagy
MNC Sunflower 70/35W 8Ohm közép
MNC Dome 150W 8Ohm magas
MNC Sunflower 160W 8Ohm mély

2. Az ajánlotnak mekorra doboz kéne(lehetőleg méretekkel)?

Válaszotokat előre is köszönöm és várom***********************-ra

Attila


************************ -ra csak várd itt lesz válasz, ha lesz! szabi83
(#) lamalas válasza mazola hozzászólására (») Jún 25, 2008 /
 
Udv,

1db 2utas es 2db 3 utas kozul valasztani? Hat nem is tudom. Epitettel mar korabban hangdoz(oka)t? Ha nem, akkor maradj 2 utasnal es olyan mely-kozep hangszorot valassz bele amihez zart doboz passzol. Nezz szet a TVM hangszorok kozott is mert ott talalsz olyat ami jo zart dobozba es talan jobb minoseguek mint a SAL-ok. Vagy a Moncor is jo lehet ha van megfelelo, zart dobozba valo hangszorojuk. De mindenekelott ismerkedj kicsit a temaval, olvasgass utana mit hogy erdemes csinalni, tervezni stb. Ha pedig nincs kedved ehhez, akkor egy bevalt, masok altal megepitett hangsugarzot epits meg, pontosan ugyanugy ahogy a leirasokban szerepel. Sok sikert!
(#) mazola válasza lamalas hozzászólására (») Jún 25, 2008 /
 
Szia

Igen építettem már egy 250 Watos mélyládát. Csak amiatt érdeklődtem, hogy melyiknek jobb a hangzása.
(#) lamalas válasza mazola hozzászólására (») Jún 25, 2008 /
 
Ezt ennyi adatbol nem lehet megmondani. Fugg a hangszoroktol, a doboztol amibe beleteszed oket es nem utolso sorban a valtotol. Egy nagyon jo minosegu hangszorokbol allo dobozt is el lehet rontani ha nincsenek megfelelo dobozban a hangszorok es rossz a valtoja is.
(#) ivan21 hozzászólása Jún 25, 2008 /
 
hello. Nemrég építettem egy W mélyládát csak az a bajom hogy még nem tudom milyen hangszórót tegyek bele.
Egy sal sbv 3030-al kipróbáltam de naon rosszul dübörgött vele.
Segítséget kérek. Milyen hangszórót tegyek bele?
én egy 40 cm esre gondoltam csak nem tom milyet.

A terv ami alapján megépítettem.
Előre is kösz.
(#) sound.man válasza ivan21 hozzászólására (») Jún 25, 2008 /
 
Ilyenhez mit szólnál? Sztem tuti jól szólna és azért valamivel jobb mint egy somogyi. Onnan tudom h nekem is ilyen van.
(#) mazola válasza lamalas hozzászólására (») Jún 25, 2008 /
 
Szia

A doboz mérete függ attól is hogy melyiket választom. Egyébbként egy Sal 200W-os max teljesítményű (Ohm-os végfokot néztem hozzá és az egész egy 110W-os erősítőre lenne kötve.
(#) denes44 hozzászólása Jún 29, 2008 /
 
Van nekem két régi lemezjátszó hangfalam, Tesla hangszórókkal. Az egyik 4, a másik 5 Ohm-os. Szabad olyat, hogy kicserélem az egyiket egy új 8 Ohm-osra? Mit szólnának hozzá az erősítők?
Következő: »»   44 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem