Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Pedig nagyon jol használhato. Az egyik projektemben egy vezérlöpult kb 70 kapcsoloját kellett egy nagy displayre kijelezni. Hogy ne kelljen 70+ eres kábelt huzni a vezérlöpult meg a display ( mozgathato) között ilyenekkel oldottam meg. Van ennek 16 bites verzioja is. 3 olyan meg 4 ilyen van a kábel 2 végén meg egy NANO és egy 6 eres hajlékony kábel van a vezérlöpult között. 6 ér azért van mert a LEDeket extra 12 V-rol hajtom és vagy 160 darab van a displayen igy elég sok az áram is. Egy - két LED direkt a kimenetre van kötve, több egyszerre egy ULN meghajton keresztül kapcsolodik a PCF-hez.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2020
Mivel csak 1 adatbyte van máshogy nem is tudná. Ahhoz a küldött adatnak tartalmaznia kellene az írandó, olvasandó kimenetekre vonatkozó információt is, akkor meg már nem 1 byte lenne. Nyilván megoldható, mert vannak ilyen expanderek, de itt gondolom a fapadosság és az alacsony ár volt az irányadó.
pl: Az MCP23008 egy teljes értékű 8 bites IO expander, felhúzókkal, interrupttal, de 2x annyiba kerül mint ez. Kinek mire van szüksége.
Nyilván jó, csak az ilyen vegyes (fele input, fele output) felhasználásra azért véleményes szerintem
Én sem használom igy - az ára miatt sokkal egyszerübb vagy bemenetre vagy kimenetre használni, még akkor is ha nem is kell mind a 8 (16) port.
Csak kiváncsiságbol letöltöttem a kodot, de nem megy, van benne hiba, de még nem kerestem meg mi.
Az ATMega328 erőforrásai valóban szűkösek, ezért megfontolandó - már ha a feladat jellege lehetővé teszi - hogy kevesebb erőforrást igénylő megoldásokat keressünk.
Az egyik lehetőség a Protoszálak használata (lásd Adam Dunkels: Prototherads A másik lehetőség a SimpleTimer programkönyvtár használata, ami visszahívási függvényekkel operál. Egy harmadik lehetőség a Wiring++, amelyben a programszálak bevezetésével kooperatív multitasking-ot valósítottak meg (a szálakban elhelyezett delay() hívások adják át a vezérlést a többi szálnak). Sajnos, a Wiring++-nak csak a bétaverziója elérhető, a fejlesztés valahol elhalt. A kooperatív multitaszking (ilyen a Protothreads is) fő előnye, hogy kevesebb adatok kell elmenteni és visszaállítani taszkváltáskor. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2020
A protoszál implementáció zseniális! Az általad linkelt oldalon az Under the Hood részen olvasható. Ezt a Duff's device trükköt sem ismertem.
Sziasztok!
Lenne egy problémám ESP32-vel. Már a harmadik panel ami nem látható egy eszközzel sem bluetooth-on, Mindig szöveg betöltése közben szakadt meg a kapcsolat és azóta egy eszköz sem látja egyik ESP32-t sem. Egy fényújság vezérlőjeként használtam volna, itt a kapcsolás meg a program. Előre is köszönöm ha valaki tud segíteni. Itt a progi, egy darabig tökéletesen működöt mind a három panel egyszer csak kapufa??? Bővebben: Link Innen építettem. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2020
Hali!
Nem lehet hogy 5V-3,3V jelszint probléma van, és tönkreteszi az esp-et?
Nem tudom!
5 voltot kap, az esp-n van 3,3voltos stab.
Helló!
Nem nagyon van időm végigfutni a kódodat. Az első: A baud rate elég magas, az nem gond? Sokat hibázhat esetleg. Itt megnézheted mekkora hibákat okoz az órajelhez választott baudrate. http://www.robotroom.com/Asynchronous-Serial-Communication-2.html A másik, ami ha igaz akkor nagy a gond...: if (readString2 != "") { EEPROM.writeString(50, readString2); EEPROM.commit(); strcpy(msg, readString2.c_str()); P.displayClear(); // ESP.restart(); Ez, ha jól látom a loop-on belül van. Ha a kódban nincs kinullázva az readstring, vagy az minden esetben NEM üres, akkor az EEPROM- hamar kisül, mert folyton írja ugyanazt a címet. Ennek nézz utána, mert hamar ki lehet nyírni az EEPROM-ot. A kiíráskor kinullázod ugyan, de nem biztos, hogy az minden esetben meghívódik. Ezért a fenti EEPROM írás után AZONNAL ki kellene nullázni, mert baj lehet. De csak 3 percet néztem a kódod, lehet más a gond.
Nem a tápra gondoltam, hanem a ki/bemenetekre, hogy ott kap vissza 5V-os jelszintet...
Teljesen qka lesz, vagy csak adott ki/bemenet száll el?
Köszönöm a válaszokat.
Fel lett élesztve a két ESP32, ment is egy darabig! De megint ugyanazt produkálta. Ezzel a módosított progival elindult újra, nem én módosítottam!
Szia!
Igazából gomb és a hozzá tartozó visszajelző LED meghajtására lenne használva.
Ennyit meg tudsz magával az Arduinoval is oldani. Ennyihez felesleges a port extender.
Arra jónak kellene lenni. Amelyik lábon ledet akarsz világíttatni, oda alacsonyat küldesz, így a led a tápfeszültséghez képest világít. Beolvasásnál ahol gombok vannak, ha alacsonyat kapsz, nyomják a gombot ( Az ne zavarjon, hogy a világító led lábakról is alacsony jön vissza, ill minden olyan lábról, amire alacsonyat írtál) Azt is megteheted, a lábra kötsz egy gombot meg egy ledet. A kimenetre 1-et írsz.Ha megnyomod a gombot visszaolvasásnál nullát kapsz. Ezt visszaírva, világít a leded, amíg programból le nem kapcsolod. Utána megint figyelheted a gombot. Egy IC 8 gomb+ 8 led némi korláttal (ahol világít a led, nincs gombérzékelés).
> Egy IC 8 gomb+ 8 led némi korláttal (ahol világít a led, nincs gombérzékelés).
De ha csak egy rövid időre kapcsoljuk ki a LED-et, akkor azalatt be lehet olvasni a gomb állapotát, a user meg észre sem veszi, ha az egésznek a frekvenciája 50Hz felett van.
Sziasztok
Mikroszervoval dolgozom és álló helyzetbe hallok bizonyos sisergést és pici mozgást belőle, gondolom mindig próbálja pozícionálni magát. Ki lehet ezt valami egyszerű módon küszöbölni? Nagyon zavaró. Üdv
Mi az, hogy álló helyzet? Mikor beállt oda, ahová vezérled? Vagy amikor teljesen vezérletlen? Van rajta bármi terhelés?
A vezéreletlen esethez esetleg lehet csinálni áramkört, ami lekapcsolja a táplálást amikor nincs szükség a szervó működtetésére. Ha vezérelve van valahová, akkor szerintem csak a szervó vezérlőjének átépítésével lehetne megoldani hogy másképpen viselkedjen. Gondolom annak nem akarsz nekiállni.
Igen, amikor beállt ahova vezéreltem.
Nincs rajta terhelés, legalábbis minimális (vagy már ez is lehet, hogy sok?) Arra én is gondoltam, ha nem használom, akkor megszakítom az 5 voltot pl egy relével. A szervó egyébként úgy működik, hogy kap az arduinotól egy jelet és aztán saját maga figyelgeti, hogy tényleg ott van és állandóan korrigál?
Helló!
Mutasd a kódod, mert lehet az a gond, hogy nem stabil a kiadott PWM. https://electronics.stackexchange.com/questions/77502/is-there-a-wa...haking A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2020
Ha elveszed a szervó tápját, a kar külső terhelésre elfordulhat.
Normális, hogy zizeg a szervó. Esetleg rakhatsz a szervóban levő potira egy kondit, meg a tápjára is, hogy símítsa a jeleket.
Elöször is jo táp kell hozzá- legalább 1A-t kell tudnia amikor a szervo dolgozik a pillanatnyi áramfelvétel igen nagy lehet. Innen is jöhet a zizegés. És nem lehet leterhelve azokban az állásokban ahol állnia kell ( pl nem huzhat egy rugot stb. ) Ha ilyen a feladat akkor flexibilis kapcsolat kell a szervo meg a mozgatott valami között.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2020
Köszi mindenkinek, valószínűleg terhelodik, mert másik motor nem csinálja ezt, csere lesz.
Udv
Valoban sok a selejt azok között a mikroszervok között, a minap nekem is egyet ki kellett dobnom.
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata a kinai arduino klonokkal?Bővebben: Link
Jók.
Eddig minimum 80 Arduino nanot használtam el, ebből 1db volt, aminek az Aref PIN-je nem volt beforrasztva. Az IC tokozása nem Atmega328P volt, hanem a még kisebb SMD tok, valószínűleg ezért okozott gondot az IC beültetése. Egyébként tökéletesek. A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2020
Sziasztok!
AZ ESP32-vel még mindig gond van sajnos. Addig eljutottunk, hogy ha szövegbetöltés közben megáll s nincs kapcsolat, meg nem is látja semmi eszköz bluetooth-n az ESP-t, akkor ami most benne van progi,/ mellékelem/, úgy kell betölteni, hogy az eeprom size 512-őt, 100-ra átírom , így progti betölt esp-be, majd visszaírom512-re s megint betölt. Így hajlandó megint egy darabig működni.!! Ez mitől lehet vajon? Köszönöm előre is .
A müvelet a következö: a gomb megnyomására a LED világít, újabb nyomásra elalszik. Tulajdonképpen visszajelzü funkciót lát el. A projektben 2 panel található, melyen helyet kap 4 gomb és hozzá 4 LED.
Massawa: Tudom hogy meg lehet oldani Arduinoval is, de a Nanon nincs annyi pin, ami kellene. Ezért lett expander.
Semmi gond, de azért 8 pin van a NANOn is, meg egy második expander sem kerül milliokba, és akkor sokkal egyszerübb a program meg a portok kezelése.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |