Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   594 / 853
(#) Massawa válasza tbarath hozzászólására (») Feb 26, 2020 /

Pedig nagyon jol használhato. Az egyik projektemben egy vezérlöpult kb 70 kapcsoloját kellett egy nagy displayre kijelezni. Hogy ne kelljen 70+ eres kábelt huzni a vezérlöpult meg a display ( mozgathato) között ilyenekkel oldottam meg. Van ennek 16 bites verzioja is. 3 olyan meg 4 ilyen van a kábel 2 végén meg egy NANO és egy 6 eres hajlékony kábel van a vezérlöpult között. 6 ér azért van mert a LEDeket extra 12 V-rol hajtom és vagy 160 darab van a displayen igy elég sok az áram is. Egy - két LED direkt a kimenetre van kötve, több egyszerre egy ULN meghajton keresztül kapcsolodik a PCF-hez.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2020
(#) usane válasza tbarath hozzászólására (») Feb 26, 2020 /

Mivel csak 1 adatbyte van máshogy nem is tudná. Ahhoz a küldött adatnak tartalmaznia kellene az írandó, olvasandó kimenetekre vonatkozó információt is, akkor meg már nem 1 byte lenne. Nyilván megoldható, mert vannak ilyen expanderek, de itt gondolom a fapadosság és az alacsony ár volt az irányadó.
pl: Az MCP23008 egy teljes értékű 8 bites IO expander, felhúzókkal, interrupttal, de 2x annyiba kerül mint ez. Kinek mire van szüksége.
(#) tbarath válasza Massawa hozzászólására (») Feb 26, 2020 /

Nyilván jó, csak az ilyen vegyes (fele input, fele output) felhasználásra azért véleményes szerintem
(#) Massawa válasza tbarath hozzászólására (») Feb 26, 2020 /

Én sem használom igy - az ára miatt sokkal egyszerübb vagy bemenetre vagy kimenetre használni, még akkor is ha nem is kell mind a 8 (16) port.
Csak kiváncsiságbol letöltöttem a kodot, de nem megy, van benne hiba, de még nem kerestem meg mi.
(#) icserny válasza asch hozzászólására (») Feb 26, 2020 / 1

Az ATMega328 erőforrásai valóban szűkösek, ezért megfontolandó - már ha a feladat jellege lehetővé teszi - hogy kevesebb erőforrást igénylő megoldásokat keressünk.

Az egyik lehetőség a Protoszálak használata (lásd Adam Dunkels: Prototherads

A másik lehetőség a SimpleTimer programkönyvtár használata, ami visszahívási függvényekkel operál.

Egy harmadik lehetőség a Wiring++, amelyben a programszálak bevezetésével kooperatív multitasking-ot valósítottak meg (a szálakban elhelyezett delay() hívások adják át a vezérlést a többi szálnak). Sajnos, a Wiring++-nak csak a bétaverziója elérhető, a fejlesztés valahol elhalt.

A kooperatív multitaszking (ilyen a Protothreads is) fő előnye, hogy kevesebb adatok kell elmenteni és visszaállítani taszkváltáskor.
(#) asch válasza icserny hozzászólására (») Feb 26, 2020 /

A protoszál implementáció zseniális! Az általad linkelt oldalon az Under the Hood részen olvasható. Ezt a Duff's device trükköt sem ismertem.
(#) lajos1969 hozzászólása Feb 26, 2020 /

Sziasztok!
Lenne egy problémám ESP32-vel.
Már a harmadik panel ami nem látható egy eszközzel sem bluetooth-on,
Mindig szöveg betöltése közben szakadt meg a kapcsolat és azóta egy eszköz sem látja egyik ESP32-t sem.
Egy fényújság vezérlőjeként használtam volna, itt a kapcsolás meg a program.
Előre is köszönöm ha valaki tud segíteni.
Itt a progi, egy darabig tökéletesen működöt mind a három panel egyszer csak kapufa???
Bővebben: Link
Innen építettem.
(#) pipi válasza lajos1969 hozzászólására (») Feb 26, 2020 /

Hali!
Nem lehet hogy 5V-3,3V jelszint probléma van, és tönkreteszi az esp-et?
(#) lajos1969 válasza pipi hozzászólására (») Feb 27, 2020 /

Nem tudom!
5 voltot kap, az esp-n van 3,3voltos stab.
(#) KoblogPerGyok válasza lajos1969 hozzászólására (») Feb 27, 2020 /

Helló!

Nem nagyon van időm végigfutni a kódodat. Az első:

A baud rate elég magas, az nem gond? Sokat hibázhat esetleg. Itt megnézheted mekkora hibákat okoz az órajelhez választott baudrate.

http://www.robotroom.com/Asynchronous-Serial-Communication-2.html

A másik, ami ha igaz akkor nagy a gond...:

if (readString2 != "") {
EEPROM.writeString(50, readString2);
EEPROM.commit();
strcpy(msg, readString2.c_str());
P.displayClear();
// ESP.restart();

Ez, ha jól látom a loop-on belül van. Ha a kódban nincs kinullázva az readstring, vagy az minden esetben NEM üres, akkor az EEPROM- hamar kisül, mert folyton írja ugyanazt a címet. Ennek nézz utána, mert hamar ki lehet nyírni az EEPROM-ot. A kiíráskor kinullázod ugyan, de nem biztos, hogy az minden esetben meghívódik. Ezért a fenti EEPROM írás után AZONNAL ki kellene nullázni, mert baj lehet.

De csak 3 percet néztem a kódod, lehet más a gond.
(#) pipi válasza lajos1969 hozzászólására (») Feb 27, 2020 /

Nem a tápra gondoltam, hanem a ki/bemenetekre, hogy ott kap vissza 5V-os jelszintet...
Teljesen qka lesz, vagy csak adott ki/bemenet száll el?
(#) lajos1969 hozzászólása Feb 27, 2020 /

Köszönöm a válaszokat.
Fel lett élesztve a két ESP32, ment is egy darabig! De megint ugyanazt produkálta.
Ezzel a módosított progival elindult újra, nem én módosítottam!
(#) Helios válasza tbarath hozzászólására (») Feb 27, 2020 /

Szia!

Igazából gomb és a hozzá tartozó visszajelző LED meghajtására lenne használva.
(#) Massawa válasza Helios hozzászólására (») Feb 27, 2020 /

Ennyit meg tudsz magával az Arduinoval is oldani. Ennyihez felesleges a port extender.
(#) proba válasza Helios hozzászólására (») Feb 27, 2020 /

Arra jónak kellene lenni. Amelyik lábon ledet akarsz világíttatni, oda alacsonyat küldesz, így a led a tápfeszültséghez képest világít. Beolvasásnál ahol gombok vannak, ha alacsonyat kapsz, nyomják a gombot ( Az ne zavarjon, hogy a világító led lábakról is alacsony jön vissza, ill minden olyan lábról, amire alacsonyat írtál) Azt is megteheted, a lábra kötsz egy gombot meg egy ledet. A kimenetre 1-et írsz.Ha megnyomod a gombot visszaolvasásnál nullát kapsz. Ezt visszaírva, világít a leded, amíg programból le nem kapcsolod. Utána megint figyelheted a gombot. Egy IC 8 gomb+ 8 led némi korláttal (ahol világít a led, nincs gombérzékelés).
(#) asch válasza proba hozzászólására (») Feb 28, 2020 /

> Egy IC 8 gomb+ 8 led némi korláttal (ahol világít a led, nincs gombérzékelés).

De ha csak egy rövid időre kapcsoljuk ki a LED-et, akkor azalatt be lehet olvasni a gomb állapotát, a user meg észre sem veszi, ha az egésznek a frekvenciája 50Hz felett van.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Feb 28, 2020 /

Sziasztok
Mikroszervoval dolgozom és álló helyzetbe hallok bizonyos sisergést és pici mozgást belőle, gondolom mindig próbálja pozícionálni magát.
Ki lehet ezt valami egyszerű módon küszöbölni?
Nagyon zavaró.
Üdv
(#) asch válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Feb 28, 2020 /

Mi az, hogy álló helyzet? Mikor beállt oda, ahová vezérled? Vagy amikor teljesen vezérletlen? Van rajta bármi terhelés?

A vezéreletlen esethez esetleg lehet csinálni áramkört, ami lekapcsolja a táplálást amikor nincs szükség a szervó működtetésére.

Ha vezérelve van valahová, akkor szerintem csak a szervó vezérlőjének átépítésével lehetne megoldani hogy másképpen viselkedjen. Gondolom annak nem akarsz nekiállni.
(#) zsoltee0001 válasza asch hozzászólására (») Feb 28, 2020 /

Igen, amikor beállt ahova vezéreltem.
Nincs rajta terhelés, legalábbis minimális (vagy már ez is lehet, hogy sok?)
Arra én is gondoltam, ha nem használom, akkor megszakítom az 5 voltot pl egy relével.
A szervó egyébként úgy működik, hogy kap az arduinotól egy jelet és aztán saját maga figyelgeti, hogy tényleg ott van és állandóan korrigál?
(#) KoblogPerGyok válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Feb 28, 2020 /

Helló!

Mutasd a kódod, mert lehet az a gond, hogy nem stabil a kiadott PWM.

https://electronics.stackexchange.com/questions/77502/is-there-a-wa...haking
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2020
(#) Kovidivi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Feb 28, 2020 /

Ha elveszed a szervó tápját, a kar külső terhelésre elfordulhat.
Normális, hogy zizeg a szervó. Esetleg rakhatsz a szervóban levő potira egy kondit, meg a tápjára is, hogy símítsa a jeleket.
(#) Massawa válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Feb 28, 2020 /

Elöször is jo táp kell hozzá- legalább 1A-t kell tudnia amikor a szervo dolgozik a pillanatnyi áramfelvétel igen nagy lehet. Innen is jöhet a zizegés. És nem lehet leterhelve azokban az állásokban ahol állnia kell ( pl nem huzhat egy rugot stb. ) Ha ilyen a feladat akkor flexibilis kapcsolat kell a szervo meg a mozgatott valami között.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Feb 28, 2020 /

Köszi mindenkinek, valószínűleg terhelodik, mert másik motor nem csinálja ezt, csere lesz.
Udv
(#) Massawa válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Feb 28, 2020 /

Valoban sok a selejt azok között a mikroszervok között, a minap nekem is egyet ki kellett dobnom.
(#) glaci hozzászólása Feb 28, 2020 /

Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata a kinai arduino klonokkal?Bővebben: Link
(#) Kovidivi válasza glaci hozzászólására (») Feb 28, 2020 /

Jók.
Eddig minimum 80 Arduino nanot használtam el, ebből 1db volt, aminek az Aref PIN-je nem volt beforrasztva. Az IC tokozása nem Atmega328P volt, hanem a még kisebb SMD tok, valószínűleg ezért okozott gondot az IC beültetése. Egyébként tökéletesek.
(#) glaci válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 28, 2020 /

Köszi!
(#) lajos1969 hozzászólása Feb 29, 2020 /

Sziasztok!
AZ ESP32-vel még mindig gond van sajnos.
Addig eljutottunk, hogy ha szövegbetöltés közben megáll s nincs kapcsolat, meg nem is látja semmi eszköz bluetooth-n az ESP-t, akkor ami most benne van progi,/ mellékelem/, úgy kell betölteni, hogy az eeprom size 512-őt, 100-ra átírom , így progti betölt esp-be, majd visszaírom512-re s megint betölt.
Így hajlandó megint egy darabig működni.!!
Ez mitől lehet vajon?
Köszönöm előre is .
(#) Helios válasza proba hozzászólására (») Márc 1, 2020 /

A müvelet a következö: a gomb megnyomására a LED világít, újabb nyomásra elalszik. Tulajdonképpen visszajelzü funkciót lát el. A projektben 2 panel található, melyen helyet kap 4 gomb és hozzá 4 LED.

Massawa: Tudom hogy meg lehet oldani Arduinoval is, de a Nanon nincs annyi pin, ami kellene. Ezért lett expander.
(#) Massawa válasza Helios hozzászólására (») Márc 1, 2020 /

Semmi gond, de azért 8 pin van a NANOn is, meg egy második expander sem kerül milliokba, és akkor sokkal egyszerübb a program meg a portok kezelése.
Következő: »»   594 / 853
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem