Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
Kipróbáltam már, amit írtál.
![]() Igen, állítottam is, de úgy még többet csalt a nagyobb értéknél. Például a Te általad megosztott képen látható, 27120pF -os kondit, jelenleg 28,24nF -nak méri, ha ebből lehúzok 2 pF-od, akkor pl. 1500pF -ból már le fog venni így már csak kb. 1498pF lesz. De az érdekes, hogy a képeden látható második kondit 34,24nF-nak méri. Valahogy a kalibrálási értéket kellene eltalálnom. ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2020
Moderátor által szerkesztve
Egy kis mérés, kis kalibrálás. Így a stabil freki, 59255.
±1% -os kondenzátorok: Eredeti (pF) Mért (pF) 61,9 -> 62,6 130 -> 131,6 1200 -> 1204 1500 -> 1504 2180 -> 2188 2870 -> 2877 6980 -> 6962 10400 -> 10,37 nF ±0,5% kondenzátorok: 27120pF --> 26,93nF 10000pF --> 9,962nF Alakulgat. ![]() Idézet: Hűűűha„.... ha ebből lehúzok 2 pF-od, akkor pl. 1500pF -ból már le fog venni így már csak kb. 1498pF lesz....” ![]() Idézet: Ez hány % eltérés? Véletlenül nem ugyanennyi az eltérés 8nF környékén is? (ja ott 3,5% ez meg 4%)„27120pF -os kondit, jelenleg 28,24nF -nak méri” Elég sok pénzt fel mernék rá tenni, hogy még mindíg nincs normálisan bekalibrálva az az LC mérő. mod: kb. egyszerre írtunk ide, és lám, olyan leszek mint Besenyő Pista Bácsi - "Annyiszor van igazam, ahányszor csak akarom, +1" ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2020
Most már csak ki kellene számolnod, hogy %-ban mennyi az eltérés, excelben pillanatok alatt megvan.
Rendben, később kiszámolom. És jelentkezek.
![]() (Ez a két üzenet nem mehet egyszerre. Csak úgy látszik, hogy úgy ment. ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2020
Látszik hogy olyan néhány nF környékén fordul át, az annál kisebbeket többnek méri, a nagyobbakat meg kevesebbnek.
Nem, az jórészt az induktivitás miatt van, mert van neki jósága, ellenállása, kapacitása, meg a ferritnek vesztesége stb, lásd Skori irománya.
Akkor visszarakom az előző tekercset. Ahhoz àllítom be. Ha bedobozolom, biztos, hogy a beàllítás elmászik majd.
Megkérdezhetem hogy a nyák gyártás során milyen folyasztószert használtál ?
A jelenség kísértetiesen emlékeztet, arra amikor nem mostam le a gyantát a nyákról a tranzisztor teszteremnél. Megbolondult tőle.
Elkészült.
![]()
Egy kicsit haladtam az LCM2-vel. Meg szeretném osztani veletek. A véleményeteket kérem.
![]() Még előlapot kell tervezem hozzá. Egyelőre hagytam benne az MTK kondenzátorokat. De ha találok bele, ami megfelelőbb, akkor ki fogom cserélni azokat jobb típusúakra. A freki, meglepően, stabil. Ge Lee ötlete alapján én is raktam egy kis panelt a mérendő alkatrésznek. ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2020
Sajnos a 8495pF±0,5% kondenzátor és 32800pF±0,5% kondenzátorok mérési eredményei határesetek. Éppen beleférnek a hibahatárba...
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2020
Még annyit, hogy végül is tekercset tettem bele.
![]()
Ezekkel a fojtótekercsekkel sosem lesz igazán pontos, mert frekvenciafüggő az induktivitásuk!
Ha már ennyi energiát beleölsz, akkor szerezz fazékvasmagot (pl. AL250 - 20 menet) vagy ahhoz hasonló zárt vasmagos indultivitást. Az 1nF kondikból polisztirolt (nem poliészter!) sem túl nehéz szerezni és megspórolsz egy csomó hiábavaló kísérletezést a pontosság, linearitás és stabilitás terén. A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2020
Hmm az a kek uzemmod valto kapcsolo hosszu lógó drotokon van bekotve.
Ha megnezed a lcm3 nyakjat pont ezek miatt lett teljesen a panelra ultetve az osszes kapcsolo.
Nem befolyásolja annyira, stabil a freki és a mért érték is.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2020
Az induktivitás pontos mérésekor a nulla érték nem biztos hogy beáll a bementet rövidre-zárva. Ezért kis értékű induktivitás mérésekor a nullpont eltolódás mérési hibát okoz, bár lehet korrigálni a mért eredményt az eltéréssel.
De meg kell nézni mit mutat rövidre-zárva a bemenetet induktivitás állásban!
0,18uH , sajnos.
![]() De így már könnyebb lesz beállítáni, bedobozolva. De ez lehet a kalibrációtól is? A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2020
Felétek érdekes anomáliák vannak.
![]()
Itt is beáll nullára, csak ha összezárom, akkor mutat ennyit. A neten én is sok fórumon láttam, hogy még hosszabb a vezetékkel is elkészítették. Mjad esetleg kicsit még rövidítek rajtuk.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2020
Ne fárassz... Annak akkor kell nullára állni amikor összezárod! Akkor van nulla induktivitás nem?
![]() C állásban szétnyitva nyomsz gombot, mivel az a naulla kapacitás, L állásban meg összezárva mivel az a nulla induktivitás.
Most egy kicsit összezavartatok.
![]() 1. Lerövidítem egy picivel a vezetékeket. 2. Ha megjönnek a polisztirol kondik, azokat fogom használni. 3. Újra felprogramozom a PIC-et, hogy "tiszta lapról" induljon a rendszer. Aztán pedig viszem majd a OMH hitelesítésre. ![]() ![]() ![]()
Mit nem értesz? C állásban nyitott mérőkapocs mellett megnyomod a kalilbráló(nullázó ) gombot.
L állásban előbb összezárod a mérőkapcsokat majd megnyomod a gombot. Az eredmény előbb 0,00 pF utóbb 0,00 uH
Értek mindent.
![]() Ha még lehet egy kicsit pontosítani rajta, akkor még megpróbálom. Igaz szerintem olyan rossz értékeket nem mutat. Ha nem sikerül jobbat kihozni,akkor így marad. ![]() Nyugodtam mondjátok meg,hogy Ti még mit csinálnátok másképp rajta! ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2020
|
Bejelentkezés
Hirdetés |