Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   17 / 221
(#) razor válasza d9thc hozzászólására (») Máj 15, 2008 /
 
Hello

Nyugodtan használhatod a 2N3055 helyett a 2N3772-őt.
A 2N3772 határadatai magasabbak, sőtt a 150W TDP-sem rossz
(#) d9thc válasza razor hozzászólására (») Máj 15, 2008 /
 
Köszi az infot Tehát ha jól értem ez még jobb is bele mint a 2N3055.

Még annyit, hogy, mi a helyzet a 6ohm-os falaimmal, müködhet vele korrektűl a kapcsolás?
(#) bbatka hozzászólása Máj 15, 2008 /
 
Nem tudom tudtok-e az Audiofil konstruktőrők VI. találkozójáról? Még sosem voltam. Már nagyon kíváncsi vagyok az alkotásokra.
tájékoztató
(#) tomi9 hozzászólása Máj 16, 2008 /
 
Hali!
Jól haladok a JLH erősítővel.
Pontosabban jól haladtam,mert sikerült kiküszöbölni
a bekapcsolás utáni nagy feszültségfelvételt ,s most szépen tudom szabályozni a feszültséget.
De sajnos amint feltekertem 20-25V-ra a feszültséget,az
egyik ellenállás füstölni kezdett.
A rajzon bejelöltem ezt az ellenállást:
(#) vendelkiraly válasza tomi9 hozzászólására (») Máj 16, 2008 /
 
Ha valóban ez a te általad megépített nyák beültetése, akkor azt ugye tudod, hogy mindkét 2N3055-nél felcserélted a bázist és az emittert. A nyákrajz rossz!
Az előzőekben a feszültségértékek latolgatásánál már megírtam neked, hogy vsz. rosszúl van bekötve. Így nem csoda, ha melegszik az a szegény ellenállás. De gyanítom, hogy a tranzisztoraid meghaltak. A bázisáram nem lehet nagy és így hogy felcserélted az emitterrel hát szerintem megpusztultak egyből, ha nem akkor szerencséd van.
Most hírtelen ennyi. Még nézegetem tovább, hátha találok valamit.
A BC560 C-E -ét ugye megcserélted?
(#) tomi9 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 16, 2008 /
 
Idézet:
„Ha valóban ez a te általad megépített nyák beültetése, akkor azt ugye tudod, hogy mindkét 2N3055-nél felcserélted a bázist és az emittert”

Nem ezalapján csináltam a bekötést,hanem ami ITTvan.


Idézet:
„A BC560 C-E -ét ugye megcserélted?”


Igen,szinte mindent elkövettem ,amit írtál.
(#) vendelkiraly válasza tomi9 hozzászólására (») Máj 16, 2008 /
 
Így már jónak tűnik.
Én arra tudok gondolni, hogy a végtranzisztorok nem jók, de ha azt is megvizsgáltad, és azt mondod, hogy jók, akkor nem tudom, hogy mi lehet a gond.
Talán más észrevesz valamit. Ha jól látom ez az Ágostonos verzió. Azért van benn kicsit több elem.
Sajnálom a dolgot, de ne add fel, nézz át mindent újra, főleg a tranzisztorokat, hogy jók-e, a kicsiket is.
Áramfelvételt mértél? Ha az az ellenállás melegszik ott, az azt jelenti, hogy ott nagy áram folyik, pedig a nagy áramnak a végtranyókon kéne folynia.

(#) vendelkiraly válasza tomi9 hozzászólására (») Máj 17, 2008 /
 
A nyákodon azt a pontot (GND), amit lamalas bejelölt azt összekötötted?
(#) vendelkiraly válasza tomi9 hozzászólására (») Máj 17, 2008 /
 
Furcsállom, hogy az Ágoston könyvben lévő kapcsolási rajzon 220k-s trimmer van, a te beültetési rajzodon (amit már többen megcsináltak) pedig párhuzamosan van kötve vele egy 150k-s ellenállás. A fórumba régebben valaki írta, hogy nagyobb tápfeszről működtetve nem lehet beállítani így a féltápfeszt és hogy növelni kell az értékét a trimmereknek. Szerintem nem kéne odakötni azt a 150kohm-os ellenállást és akkor nem lenne ilyen probléma.
(#) hapro válasza tomi9 hozzászólására (») Máj 17, 2008 /
 
Szia!

Olvastam az utolsó két oldalt, és gondoltam megpróbálok segíteni...
éztem a kapcsolási rajzot és a nyák rajzot, és egy alkatrészt nem találtam a kapcsolási rajzon, illetve kettőt...szerintem az a 150kohmos ellenállás a nyák bal alján fölösleges, ezen kívül szerintem az a néhány ohmos is ami a táp és jel gndjét köti össze, de izlések és pofonok...

Aztán kicsit vissza lapoztam, azért hogy olvassam el mi is pontosan a problémád, és akkor megláttam a nyákot. Majdnem infarktust kaptam. Szerintem kezd azzal a javítást, hogy készítesz egy új nyákot neki. Lehet jó fajta filceket kapni, ha csak azzal tudod elkészíteni a nyákot. Az Edding márkájú vagy a síma lakk filc is tök jó és szép nyákokat lehet velük csinálni.
De a legbiztosabb, ha légszerelve rakod össze próbaként, csak alkatrész lábakat forrasztod össze, ott nincs nyák hiba lehetőség.

Egyébként szerintem ha jó a nyákod és a forrasztások között sincs zárlat sehol, akkor szerintem a végtranyók vannak fordítva bekötve. Diódaként viselkednek és nem engednek magukon át semmit, hanem azt elterelik más irányba. Na jó elég az okoskodásomból, mert a lényeg, hogy úgyis te fogsz rájönni mi a hiba és te fogod megjavítani. Mi csak tanácsolni tudunk, amit épp gondolunk.

üdv.:

Zoli


image017.jpg
    
(#) tomi9 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 17, 2008 /
 
Hali!
Idézet:
„Szerintem nem kéne odakötni azt a 150kohm-os ellenállást és akkor nem lenne ilyen probléma.”


A tanácsodra kikötöttem azt a 150kohm-os ellenállást.
Bekapcsoltam a tápegységet,és ekkor az egyik végtranyó
zárlat üzemmódba váltott.
(#) vendelkiraly válasza tomi9 hozzászólására (») Máj 17, 2008 /
 
Eezer bocs és egy anyamedve. De szerintem nem az végzett a tranzisztoroddal. Így nehéz bármit is mondani. Hapró szerint is fölösleges az oda. Van még valami azon a nyákon, ami nagyon nem kóser, mert azon az ellenálláson nem múlhatott annyi.
(#) lamalas válasza tomi9 hozzászólására (») Máj 17, 2008 /
 
En azt javaslom kezd tiszta lappal azaz epitsd ujra az egeszet, de ne arra a NYAKra, mert az valoban nem tul szep. Inkabb legszerelve v. proba NYAKon epitsd meg ujra biztosan jo alkatreszekkel. Hidd el sokkal tobb szivastol kimeled meg magad ha jol epited ossze az aramkort es nem kell rossz NYAKkal kinlodni.
(#) Pari hozzászólása Máj 18, 2008 /
 
Sziasztok!

Egy olyan érdekes problémám van, hogy ha itthon rákötöm az erősítőt a laptopra a gép azonnal kikapcsol és közben hatalmas brumm hallható, ha a műhelyemben kapcsolom a gépre az erőlködőt akkor szépen működik az egész és tudok zenét hallgatni Lehetséges az hogy a két helyen különböző lenne a földelése a konnektoroknak és azért csinálja ezt a gép?
Válaszaitokat előre is köszönöm!

Üdv: Pári
(#) Dióda hozzászólása Máj 18, 2008 /
 
Érdekes dologra figyeltem föl ma.Bekapcsolom a végfokot jel nélkül és sustorog mintha rádió lenne.Eddig ilyent nem csinált és azóta semmit sem változtattam rajta sem a kábeleken sem a jelforráson.Valamelyik kondi nem bírja a meleget és elfáradt?
Érdekes hogy mindkét csatorna csinálja pedig dual mono.Vagy csak én vagyok ennyire :lama: hogy nem figyeltem föl erre?

Nekem a kompenzálásos verzió van megépítve amiben ugye benne van a jelhatárolás.Gerjedni nem gerjed a piszok ezért nem értem.

Apropó jelenleg készül egy pár ujj hangládám ami 4-ohmos lessz.Namost nekem 30V-1.2A-al megy jelenleg 8-Ohm-al. Mennyit változik a 4-ohm hatására?
(#) vendelkiraly válasza tomi9 hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Szerbusz tomi9!

Én is azt javaslom, hogy kezd újra az egészet, de inkább a JLH 2000-es verziót csináld meg, abba kevesebb alkatrész van és az egy teljesen bevált konstrukció.
Próbapanelra készítsd, lábak összeforrsztásával, és csak akkor kezd el, amikor már minden alkatrész előtted van, így szépen szellősen el tudod helyezni az alkatrészeket. Vagy csináld úgy, ahogy lamalas csinálta. A próbapanelon kialakítasz forrcsonkokat, és akkor valamilyen hasonló elrendezésben fel tudod forrasztani az alkatrészeket. És vegyél új alkatrészeket. Könnyen lehet, hogy a sok forrasztásba egyik másik nem bírta a hősokkokat.
Én papírkartonra készítettem el a próbaverziómat nem néztem semmi mást, csak a kapcsolási rajzot és gyakorlatilag szinte ugyan olyan elrendezésbe tettem fel az alkatrészeket, ahogyan a papíron volt a rajz elrendezve. így tuti nehezebben lehet elhibázni. a próbaverzión, pedig nem kell elsőre megvastagítani a vezetékeket, nekem is csak vékony vezetékkel volt összekötve minden, aztán miután működött, megvastagítottam, ott ahol szükséges volt.
(#) d9thc hozzászólása Jún 5, 2008 /
 
Sziasztok
Összeraktam a JLH mono próbaverzióját a csatolt kapcsi alapján (nem az én nyákom, csak innen nyultam a képet a kapcsirajz miatt).
Tápfesznek kb. 33V-t kap, nyugalmi áram 1,6A-nek lett beállitva, tápfesz fele is beállitva a csatoló kondi elött, ahogy kell. A bajom az, hogy alig szól (5ohm-osak a hangfalaim), szerintem 1W-t se ad le és a hangjától se vagyok elragadtatva (mondjuk ezen a hangerőn nem is lehet sokat mondani róla, nagyon gyengus). Elvileg minden jó, bár még másodszorra is átnézem ma meló után. Kimértem a végtranyók bétáját az itt közzétett mérőkapcsolással és Q3 helyre került a kisebb bétájú tranyó.

Lehetséges, hogy a baj abból fakad, hogy 2N3055 helyett 2N3772 (jóféle Motorola) van benne végeknek?

jlh.jpg
    
(#) Dióda válasza d9thc hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Megmondom neked mi a baj.
A testet remélem a panelen összekötötted ugyanis nem látom hogy a negatív ágban lenne vagy átkötés vagy ellenálat a megszakított negatív ágban.
(#) d9thc válasza Dióda hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Fhúú, hát így hirtelen nem tudom miről beszélsz Azért köszi...
A kapcsirajzon van valami hiba? A csatolt kép nem az én művem, csak ezt találtam itt a fórumon, hogy szemléltessem melyik kapcsolásról van szó. Ha a rajz okés, akkor még átnézem újra a nyákomat, hogy mindenki a helyén van-e. (de ehhez még haza kéne jutnom a munkából, de várom már mert nagyon bosszant a dolog )
(#) vendelkiraly válasza d9thc hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Azt hiszem Dióda arra gondolt, amit bekarikáztam pirossal. Ott a földpont meg van szakítva. Nyilván valamilyen ellenállást szánt oda a tervező, vagy átkötést. Az neked ott hogy néz ki? Mert ha nincs átkötve, az okozhatja a problámádat.

jlh2.JPG
    
(#) d9thc hozzászólása Jún 5, 2008 /
 
Nos, a baj annyi volt, hogy az erősítőm rec-out-jára kötöttem a JLH-t, nem tudom miért, de így nagyon gyenge volt a cucc. Valaki esetleg erre magyarázat? (Xar az erősítőm??? Mert nincs mit rákötni, hogy kiderítsem! Vagy más miatt? Amúgy mindegy, csak kíváncsiság ).
Közvetlen a hangkártya kijáratára kötve faszán szól és a hangja is jobb lett minőségileg, igaz még csak monoban, de így mindjárt jobban tetszik Szóval megy királyul
Dióda, azért köszi a törödést és sorry a fölösleges kérdésért

Asszem ebből erősítő lesz szép dobozban
(#) d9thc hozzászólása Jún 5, 2008 /
 
Jujj, egy nagyon buta kérdést engedjetek meg, bár átolvastam elég rendesen a fórumot, de arra nem jöttem rá, hogy az 1k-s előterhelő ellenállat az ugye csak az élesztéskor kell bele??? Mert főpróbánál kivettem belőle... (Nagyon azért ne oltsatok le a kérdés miatt )
(#) hapro válasza d9thc hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Azt az ellenállást hagyd benne, nem csak élesztéshez kell
(#) d9thc válasza hapro hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Okés, köszi, még jó, hogy megkérdeztem...
Sokat nem járattam, mert a borda pár perc után izzott rendesen, csakhát ilyenkor az ember elkezdi keresgélni a gépén a jó minőségű zenéket ugye

No, hát azt kell, hogy mondjam (bár még nem hallottam sztereóban), hogy JLH bácsi tudott azért valamit
(#) frrrrr hozzászólása Jún 5, 2008 /
 
A HEn nem trágárkodunk, A-osztályon meg végképp nem!
(#) d9thc hozzászólása Jún 5, 2008 /
 
Trágárkodtam volna? "X...r az erősítőm???" lehet, hogy ez volt, bocsi, többet nem teszem, amúgy nem a JLH-ra céloztam.

Nos, kis tesztelgetés után rá kellett ébredjek, hogy nagyobb hangerőn torzít. Bufferkondik összkapacitása 30000uF, ez gondolom elég a mono panelhoz. A toroid 2*12V/50VA-s, de ugye sorbakötve a kimentét 24V jön ki belőle, kevés lenne? A hangfal 5ohm-os, nem torzíthat, mert ennél a hangerőnél sokkal többet bír.

Jelenleg a végtranyók max 15 centi hosszú vastag rézkábellel vannak a panelra(közvetlen a tápkábelre) kötve. Tranzisztorágban 1,6A folyik.
Szóval a toroid teljesítménye kevés neki, vagy az 5ohm-mal van baj? Esetleg más?
(#) Müszi válasza d9thc hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
50VA elég kevés!
Legaláb 120VA kellene oda szerintem.
(#) Kovidivi válasza d9thc hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
a trafó lehet, hogy kicsi. mekkora teljesítmény szeretnél kivenni az erősítőből?
(#) d9thc hozzászólása Jún 5, 2008 /
 
Hogy mekkora teljesítményt az nem tudom, ez egy JLH és a fórumon olvastam, hogy csúcson járatva se torzít. A hangkártyáról kapja a jelet és ha a hangerő csuszka 60% felett van, akkor már torzít. Különben normál gyári erősítőre kötve nincs gond, a hangkártyából nem jön torz jel még 100% hangerőn se.

Van itthon egy 160VA toroidom, csak nem tudom melyik a primer oldal és nem merem rákötni a 220-at. Elvileg egyértelműnek kellene lennie, mert az toroid egyik oldalán sok kivezetés, a másikon pedig két drót, csakhogy ezek a legvékonyabbak, kb. 1-1,5mm vastagságú réz. Honnan tudom meg egy toroidról, hogy melyik a primer oldala ha nincs megjelőlve sehogy? Csatolok képet róla.

DSC_00002.jpg
    
(#) fureszk válasza d9thc hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Helló!
Igen az a primer oldal amelyikre gondolsz! Nagyon egyszerű miért olyan vékony a kábel:
160VA-es trafó esetén a max áram a primer oldalon 160/230 azaz 700mA, ezért olyan vékony! Oda kell kötni a 220-at, ez biztos! Azért torzít az erősítőd mert kicsi neki az 50W-os trafó.
Következő: »»   17 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem