Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   148 / 2499
(#) sound.man válasza terek gabor hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Igen ezt vártad hogy segítsenek mert ez így van ahogy szilva mondja mert mindent ki kell cserélni trafót végfokokat bordát még a dobozt is és ez már egy új erősítő...
(#) szilva válasza terek gabor hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Még csak rajzra sem emlékszem, egyszerűen alkatrészekre kérdeztél rá... De egy akármilyen erősítő nem lesz attól 200 helyett 600W-os, hogy kicseréled valamelyik alkatrészét egy másikra. Ha képtelen vagy megérteni, hogy miért, akkor még van elég sok tanulnivalód.

(Arra már inkább nem is mondok semmit, hogy szerintem fingod nincs arról, mit jelent valódi 600W...)
(#) SzervízMacska válasza bányaman hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Amire Neked szükséged van, az egy két csatornás (stereo) passzív mélyláda. Két hangszórót ( vagy 1 duplatekercseset ), valamint két passzív hangváltót tartalmaz. Rá kell kötni az erősítő mindkét teljesítménykimenetét, és a láda kimenetére kell kötni a két eredeti hangfaladat. Talán a Conrad is forgalmaz ilyet.
A másik megoldás 1 aktív mélyláda, ezt az erősítőd vonalkimenetére kell kötni. Ha ez a kimenet szabályzott az erősítődön - tehát a hangerőszabályzó állásával arányos jelet ad - akkor príma a helyzet, ha nem akkor a ládán mindig külön be kell állítani a hangerőt. Ez elég lábszagú megoldás.
(#) terek gabor válasza sound.man hozzászólására (») Jún 6, 2008 /
 
na ez egy normális válasz de hogy fingom sincs az egy kicsit durva!nem azért de már egy pár erösitöt én is összehoztam.
(#) szamóca válasza terek gabor hozzászólására (») Jún 6, 2008 /
 
Gábor! Olvass a kérdésedre adott válaszok sorai között, és megvilágosodsz .
(#) jocko hozzászólása Jún 8, 2008 /
 
szintén sony ta f120 probléma.nagyon melegszik,alig terhelve is..nem hangfalprobléma az biztos.és már terhelés nélkül is melegszik valamennyire a borda.de a relé nem old le,tehát emiatt nem áll le.és ha rárakok egy kétutas 10colos zkari ládát ,akkor is kb .ugy melegszik mint 1 minihifi hangszorotól.viszont kézzel meg lehet fogni a bordákat .de én ugy tudom hogy egy tranyosnak illene hüvösebbnek lennie föleg alaphelyzetben.ja és van a nyákon két potméter,lehet hogy ezek korábban el lettek csavargatva talán még ez lehet a hiba.a potik mellett van két-két mérötüske ott olyan 15mvolt most a fesz.jol lehet beálllitva?a netröl nem tudtam lehorgászni az adatlapot.javaslat vélemény ilyesmi?(olyat inkább ne hogy 1.dobd ki 2.vegyél másikat 3.javittasd meg
(#) Imi65 válasza jocko hozzászólására (») Jún 8, 2008 /
 
Ha szól, nagy baj nem lehet. Tehát, ne dobd ki, ne vegyél másikat, viszont javítsd meg. Általánosságban elmondható, hogy valamelyest üresjárásban is melegedhet, de azért nem rettenetesen. A mérőtüske valószínűleg a végtranyók két emitterére van telepítve, ahol a két - kis értékű - emitterellenálláson eső feszültséget tudod mérni. (Azért ellenőrizd, hova "vezetnek" a tüskék.) Az áramot a két soros ellenállás eredőjéből, és a feszültségből számolhatod. Újra csak általánosságban elmondható, hogy max 100mA környékére szokták állítani a nyugalmi áramot. Azt is ellenőrizd, hogy a telepközép pontos-e (bár erre a védelem reagálna!).
(#) jocko válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 8, 2008 /
 
köszönöm megnézem.amugy egész jo darab ez a végfok csak a japánok a kábelezést nagyon elsporolták benne.a v.tranzisztorok c3853 a1489.van még 2db mpc1298v azokon meg kevésnek tünt a hütöfelület arra raktam plusz hütést...a végfok neve super legato ez vajon mit jelent..cérnavékony feles tápkábel meg hangfalkábel én nem tudom mi ennek a filozofiája,amugy érdekes megoldások vannak benne.a nyákok kb 4 sikban helyezkednek el, egy helyen kettémetszik egymást pl az elsö vezérlöpanel és a fejhallgato kimenet nyákja.a kábeleknek van egy olyan átvitele amit "álcáznak".bele visznek a nyákba ötöt ,ott egy kis kanyargatás,de semmi több,majd asszem szürkéböl sárga lesz,a kékböl piros a feketéböl fehér a külön piros, fehér meg marad piros, fehér.néztem hogy ez meg minek,made in japan idáig jutottam.néhol meg nonfigurativ nyákrajzok,pufferkondik körül tiszta dragon...
(#) laccsa hozzászólása Jún 10, 2008 /
 
Sziasztok!
nekem lenne egy olyan kérdésem, hogy az hogy lehet, hogy az alább belinkelt gyári erősítőben csak mj15011 tranzisztorok vannak. nem úgy kellene, h a végfokban npn és pnp típusúak legyenek(mivel a táp +/- os)? Remélem valaki el tudja nekem magyarázni, hogy ez a kapcsolás jó-e! előre is köszönöm
(#) sixtek válasza laccsa hozzászólására (») Jún 10, 2008 /
 
A végfok kvázikomplementer kapcsolású.
Jó a kapcsolás!
(#) laccsa hozzászólása Jún 10, 2008 /
 
És azt meg tudnád mondani, légyszi, hogy hol olvashatok utána szakirodalmat? Esetleg valami könyvet tudnál ajánlani?
Ez bármilyen tranzisztor esetén működőképes? Ha darlington kapcsolásban akarom használni PNP/NPN-ek akkor is utána lehet kötni ilyen kapcsolásban akármilyen tranzisztort (persze, ami bírja)?
Köszi szépen.
(#) proli007 válasza laccsa hozzászólására (») Jún 10, 2008 /
 
Hello!

Ha szeretnéd a tudásodat bővíteni itt a lehetőség!
(4.17 ábra)
üdv! proli007
(#) laccsa hozzászólása Jún 10, 2008 /
 
kösz szépen mindkettőtöknek!
a jegyzet nagyon jó, érthető.
Azért is kellett ez nekem, mert csak egyfajta típusú tranyók vannak itthon, és így nem kell venni.
hali
(#) roland9 hozzászólása Jún 11, 2008 /
 
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni abban hogyvan 1 erpsítőm ami nem tom hogy mér de elég rendesen melegszik ha bekapcsolom a végfokokat megnéztem nincsenek elszálva se a meghajtók. De ha bekapcsolom fűtenek a végfokok de ezek is csak néha szóval nem minden bekapcsolásnál.

Az lenne a kérdésem hogy ezt hogyan lehetne megszüntetni

Roland
(#) szamóca válasza roland9 hozzászólására (») Jún 11, 2008 /
 
Ennek nagyon gerjedés szaga van. Melegedéskor nyugalmi áramot kellene mérni a tápágban, + szkóppal megnézni a kimenetet, nincs e nagyfrekis gerjedés.
(#) roland9 válasza szamóca hozzászólására (») Jún 11, 2008 /
 
a + és a - ágba is 1,3A folyik de szkópom az nincs:S
(#) djloui válasza roland9 hozzászólására (») Jún 11, 2008 /
 
Biztos vagy benne hogy 1,3A az nagyon sok lenne ha egyáltalán lehet.
De ha még is akkor a melegedés 50% hogy emiatt van a másik 50 pedig ahogy szamóca írta nagyfrekis gerjedés, vedd vissza kb 50mA-re és probáld ki, ha nem olyan jó viheted feljebb de 100mA fölé semmi képp ne menj, és ezt a beállitást ugy végezd hogy a bemenetet leteszed földre.
(#) djloui válasza roland9 hozzászólására (») Jún 11, 2008 /
 
Azt elfelejtettem hogy nem ártana kicserélned a potit amivel a nyugalmi áramot állítod mert ha az rossz attól is lehet nogy néha melegszik néha nem.
(#) roland9 válasza djloui hozzászólására (») Jún 11, 2008 /
 
kicseréltem mert azok el voltak égve mert úgy vettem h zétmentek a végfokok. nem tudok nyugalmi áramot álítani egyfolytába 1.3A hiába tekerem.
(#) Kovidivi válasza roland9 hozzászólására (») Jún 11, 2008 /
 
A osztályú végfok esetleg?
(#) roland9 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 11, 2008 /
 
B osztályú, legalábbis azt olvastam róla
(#) Kovidivi válasza roland9 hozzászólására (») Jún 11, 2008 /
 
akkor a melegedés biztosan abnormális
(#) Iron Man hozzászólása Jún 11, 2008 /
 
Hello,sziasztok!

Egy kerdesem lenne hozzatok,milyen az a BTL es erosito?Az az a bizonyos hidkapcsolasos?Ja es mi a BTL rovidites?A valaszotokat elore is koszonom
(#) roland9 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 11, 2008 /
 
hát jah má csak az a kérdés hogy hogyan lehetne megszüntetni a melegedést
(#) szilva válasza Iron Man hozzászólására (») Jún 11, 2008 /
 
BTL = Bridge-Tied Load (amplifier), azaz hídágba kapcsolt terhelésre dolgozó (erősítő).
(#) sentinel hozzászólása Jún 11, 2008 /
 
Üdv mindenkinek olyan kéréssel fordulok a nagyérdemű erősítő építőkhöz, hogy építettem egy végfokot Tda 2052/Bd249/250 keveréke ami ezzel gondom lenne annyi hogy amit sikerült tápot összerakni hozzá, az +-36v-ot ad le a Tda2052 pedig csak +-25v-ot bír el valami olyan áramkör kellene nekem ami a +-36v ból csinál +-24v-ot úgy hogy nelegyen teljesítmény vesztés, táp adat,+-36v 200w, előre is kösz mindenkinek.
(#) djloui válasza roland9 hozzászólására (») Jún 11, 2008 /
 
Még az is lehet hogy a nagyfrekis gerjedés miatt vesz fel sok áramot kivez nélkül is, és az üresjárati melegedés ennek tudható be.
Probálkozz kisértékü kondezátorokat beigtatni a föld és a +- ok közé, 100nF körüli elég csak figyelj a feszültség türésükre, sőt tehetsz a +- közé is egy próbát megér.
(#) djloui válasza sentinel hozzászólására (») Jún 11, 2008 /
 
Nekem megvan ez a kapcsolás egy 92-es RT könyvben, de ott nem ír ekkora tápot mivel a TDA2003 mert ez evvel van szerelve +-18V max feszt kaphat, és igy meghajtva a két BD tranyót 40Watt 4ohm-os terhelésnél.
A +- 36V-al pedig nem lesz soha 200W-os az a kapcsolás.
Ebben a könyvben megvan ugyan ez a kapcsolás csak kétszer minden, az is +-18Vról jár és így 100Watt 2Ohm-on.
(#) szamóca válasza roland9 hozzászólására (») Jún 11, 2008 /
 
Ez az lesz, az 1,3 A/ tápág 32Vos fesznél ~80W/CH.
Ha pedig gerjed,nem tudod beszabályozni a trimmerrel.
Elösször a gerjedést kell megszüntetni, próbáld amit djlui írt, a tápfesz hidegítő kerámia kondikat berakni. lehetőleg a végtranyók közelébe. Szkóp nélkül találgatós kérdéses macera a megszüntetés. Bár az se normális amit írsz, hogy szétégtek a trimmerek
(#) szamóca válasza sentinel hozzászólására (») Jún 11, 2008 /
 
Elég rosz hírem van! Trafó szekunder tekercselés, vagy másik trafó beszerzése a probléma korrekt megoldása.
Következő: »»   148 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem