Fórum témák
» Több friss téma |
Ha nincs benne karakterkészlet, akkor sok tárhelyet bukok.
Az általánosan használt 32..127 kódú 96db karakter 8x8 karakterméretben 768byte. Ha ezen múlik, hogy nem férsz el a memóriában akkor válassz nagyobb kontrollert.
Ez nem teljesen igaz ..Ha beírod a karaktert és másik helyre beírod a következőt miért törlődne az előző ? Amíg nem írod felül vagy( törlöd) a látszó karakter addig kint marad a kijelzőn .
Ebben a programban hány egyedi karakter van? (ékezetes betűk) A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2020
Ha több mint nyolc egyéni karakter kell, akkor nem olyan könnyű megoldani. Pl. a 0 memóriahelyen az 'Á' betű van, ami látszik is a kijelzőn valahol. Ha ezt a memóriahelyet átírod, akkor az azonnal megjelenik a kijelzőn, felülírva az Á betűt.
Te hogyan oldanád azt meg, hogy 9db egyéni karakter jelenjen meg egyszerre a kijelzőn?
A kérdésedre a válasz: maximálisan, egy időben 8db.
kiírnék 6 ot aztán ujraírnám a ramot és kiírnám az újabb 3 at természetesen más más kurzorral, De úgy is megoldható hogy elágazásba beteszed a ram írást és utána rögtön a kiolvasást így minden lépésnél a helyes karakter fog megjelenni
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2020
Igen, csak amikor újraírod a CGRAM-ot, a már megjelenített karakter is megváltozik.
Nem, ha másik helyre írod ki az új karaktert .
Próbáld ki. Mutass egy képet, ahol tíz egyedi karakter látható egyszerre.
Összerakok valamit a hétvégén , a fejlesztőpanelom éppen vasárnap döglött be de megoldom .
Sajnos az LCD-n megjelenő képet mindig az LCD memóriájából tölti fel a kijelzőre a kontroller, így pl. ha animálni akarsz egy karaktert, bőven elég csak az LCD-nek kiküldeni az új egyéni karaktert, nem kell se törlés, se újraírás, mindenhol, ahol az LCD-n szerepel, automatikusan megváltozik
![]() Tapasztalat. ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2020
Csak gondolat, nem tudom a megfejtést. Van latch tároló a CGRAM és LCD között a HD44780-ban. Ha latch-ba beírás CGRAM-ból csak egyszer az utasításunk vételekor van, ezután a latch van leképezve az LCD-n, akkor lehetséges amit kaqkk ír.
Szerintem automatikus a frissítés, mivel a folyadék kristályos kijelzőket folyamatosan meg kell hajtani (ezt elvégzi helyettünk a kis fekete csip az LCD hátluján), az adatot pedig valahol tárolni kell (CGRAM).
De én örülnék a legjobban, ha lenne ilyen lehetőség! A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2020
Nincs latch. Simán tudsz animációt csinálni olyan módon, hogy csak a CGRAM-ot írogatod, a DDRAM-hoz meg hozzá sem nyúlsz.
Helló.
Gyorsan összedobtam ezt a "8-nál több egyéni karakter megjelenítése LCD-n" projektet. Hát... ![]() ![]() Itt meg lehet tekinteni: Bővebben: Link A kép frissítése túlságosan lassú, mármint az idő, amíg a folyadékkristály reagál, az a lassú. A kontraszt tökéletes, azon nincs mit állítani. A 0-7 számokat és a váltás közti várakozási időt még a setup-ban írtam ki az LCD-re, tehát az fix, a loop-ban pedig csak az egyéni karakterek feltöltése ment, és a kiíratásuk. Semmi lcd.clear, vagy lcd.home, mivel csak feleslegesen lassítana, a karakterek ígyis-úgyis felül lesznek írva. A váltások között még a már megjelenített karaktereket törlöm, vagyis a helyükre szóközt írok. De látszik a kijelzőn, hogy egyszerűen kell kb. 300ms, amíg a képpontok a maximális világosságot elérik. Mindegy, tesztnek érdekes volt. Üdv. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2020
Lehetséges, hogy annyira mégsem halott az ötlet. Ez a körbeforgó kiírás akár még használható is! A lényeg látszik rajta. Bővebben: Link
Azt tervezem egyébként, hogy merítek egy akkumulátort, fix időközönként pedig eltárolom a mért feszültséget, ezt pedig meg tudnám jeleníteni a kijelzőn (20x4-es LCD). Egyből látszódna egy általános karakterisztika, mennyire esik be a feszültség, mennyire lapos a görbe, stb. Pl. nagyon vicces (számomra ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2020
Sziasztok!
Ha már utoljára is ez volt a téma, erre a videóra most bukkantam rá. Igaz, hogy OLED, de a vezérlése ugyan úgy működik. It tvajon hogyan lehet megoldva a rengeteg egyéni karaktar? VIDEÓ
Nyolcnál több sehogy, már ha HD44780 alapú a kijelző. Gyaníthatóan hasonlóan működik, mint a mátrix LED meghajtás. Felvillant egy egyedi karaktert, kikapcsolja, átírja a CGRAM-ot, ismét felvillantja stb. Ez valamennyire látszik is a kijelzőn. Ha megállítod itt-ott a videót, úgy tűnik, hogy a pixelek fényereje hullámzik, nem egységes. Szerintem élőben nem látszik ennyire.
Ügyes a készítője.
Ezt próbálgattam, nem használható. Pont 2-vel feljebb még videó is van.
Ebben a kijelzőben Winstar WS0010 vezérlő IC van, aminek van grafikus módja is.
Bővebben: Link Winstar karakteres OLED kijelzők: Link Adatlap oldalszám szerinti 18. oldal: Link
Eszembe nem jutott volna hogy karakteres kijelzőbe raknak olyan vezérlést, ami tud grafikus üzemmódot is. Köszi az infót!
Ezen én is meglepődtem. Akkor csak azt nem értem, hogy ha már karakteres kijelzőként
(és grafikusként) működik, akkor miért nem definiálható újra akár a teljes karaktertábla? Hiszen ha grafikus kijelzőt veszünk, akkor azon nincsenek ott a karakter határok közötti kihagyások. A karakteres kijelző előnye a nagyon alacsony erőforrásigény, és egy saját karaktertábla ezt még jobban feldobná.
Én még azt sem értettem soha, hogy a HD44780 -ban miért csak 8 definiálható karakterhely van.
Ehhez valószínűleg a kezdetekig kell visszamennyi, amikor még nagyon drága játék volt a RAM. Időközben pedig nem változtattak semmi a kompatibilitás miatt.
256 karaktert tud az IC, amiből az első nyolc RAM-ban van, változtatható. Valamelyik forgalmazó/gyártó oldalán olvastam, hogy lehet egyedi karakterkészletű kijelzőt is rendelni, természetesen csak akkor, ha sok darabot kérsz. Ma, amikor ilyen olcsók a grafikus, színes kijelzők, nem sok értelme lenne ilyenbe fekteteni.
Ha így nézzük valóban nem érdemes ebbe fektetni. De a gyártó szemszögéből: vajon eladható lenne-e olyan HD44780 kompatibilis kijelző, amiben a teljes karakterkészlet írható?
Biztos lenne olyan, akinek megdobogtatná a szívét egy ilyen opció de nem hinném, hogy ma már nyerő lenne. Egyszerűen a grafikus kijelzők is olcsón beszerehetőek, még bizonyos HMI-k is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |