Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rezgőkörök készítése 3-5 MHz-re
Lapozás: OK   1 / 2
(#) kad hozzászólása Máj 4, 2008 /

Sziasztok !

Rezgőköröket szeretnék készíteni a 3-5 Mhz-es tartományra.
A témában jártas építők tapasztalataira lennék kíváncsi.
Pl.: milyet érdemes készíteni, gondolok itt gazdaságossági és hatékonysági, alkatrészbeli összevetésekre.
IC - vel, és/vagy tekerccsel; és milyenekkel (IC-k típusa, tekercsek fajtái - adatai). Szívesen látnék konkrét megvalósítást is, ha van, képen és/vagy kapcsolási rajzon.

Arra gondoltam, bár lehet (hogy rosszul gondolom), hogy építenék egy IC-s rezgőkört aminek a 3-5 MHz között képes rezegni és ez állítható (kapcsolási rajzom még nincs hozzá, de ha valaki tudna ilyet mutatni vagy javasolni valamit akkor azt szívesen venném), és aztán mellé tennék egy másikat és méregetném hogy átveszi-e a rezgést stb.

Célom ezzel az egésszel a kísérletezgetés. Tudtommal ez a frekvencia nem káros az emberi szervezetre és nyugodtan lehet vele játszadozni.

(Kíváncsian várom a válaszokat ! És előre is köszönöm!)

(#) kobold válasza kad hozzászólására (») Máj 4, 2008 /

Még nem építettem, de némi anyagom van erről, hátha segít. Vannak benne méretezések, képletek is.
Az állíthatóságot inkább a kristály nélküli, hangolt rezgőköröknél gondolom kivitelezhetőnek, viszont a sávszélesség, és az ebből adódó jósági fok valószínűleg behatárolja az állítási lehetőségeket (egy szélesebb tartományhoz már alkatrészcsere kell, meg újabb hangolás).
Talán a detektoros rádióról szóló témát is nézd meg, az ottani képeken, linkeken elég sok hangolt rezgőkör van, jellemzően ugyan nagyobb frekvenciára, de az oszcilláció elvét segíthetnek megérteni.
(#) kad válasza kad hozzászólására (») Máj 4, 2008 /

Bocsi, elírtam a Hz-et. 3-5 GHz-et akartam írni.
(#) kad válasza kobold hozzászólására (») Máj 4, 2008 /

Köszi kobold ! Meg is nézem ezeket a dolgokat most. Közben kerestem oszcilloszkópot amivel mérni lehetne ezeket a rezgőköröknek GigaHz-es tartományban. Háát röpke 100.000 Ft körüli. Gondolom a többi is ilyen kategóriában van.

Itt.

Uhhh... Az így elég érdekes...
Mikrohullámú oszcillátort otthon? Az már nem kispályás feladat... Jó kis oszcilloszkópod lehet, ha ilyeneket szeretnél beállítani.

Én ott csak 150 MHz-et láttam, nem GHz-eket...
Ez viszont mér 12 GHz-ig. Csak bankot kell hozzá rabolni: 8000 EUR

A mérési tartományhoz írta az 5Ghz-et.

Amúgy lehetne valami bajom ebből ? Egészségkárosodásra gondolok (Ghz-ek esetén).

Másik kérdés, ha van egy rezgőköröm ami képes 4GHz-en rezegni, akkor azt nyilván olyan frekvenciagenerátorral kell megtáplálni ami képes ilyen frekvenciájú váltakozó jelet leadni ?

Amúgy pont ezeket az anyagokat nézegettem tegnap este amiket küldtél.

Megnéztem a Microwavw oscillators pdf-et. Én kis naiv, arra gondoltam csinálok egy jó szabályozható tekercset meg veszek néhány állítható kondit meg ellenállást, ezeket sorosan vagy párhuzamosan rezgőkörbe kapcsolom állítgatok rajta méregetek rajta aztán egyszer csak sikerül beállítani az oszcillációt.

Amúgy ezen az oldalon a cikkek között találtam tegnap, leírást ebben a témában és ott megemlítettek egy IC-t ami , ha jól emlékszem 18GHz-ig képes működni.

CRY STEK CPLL66 : erre az IC-re gondoltam. És itt a cikk amiben megemlítik :
Itt.

Én olykor egy doboz cigit szívok naponta, az biztos többet árt, mint az a kisteljesítményű pár GHz. Ha mobilozol, az 1.8 GHz a fejed mellett, és száz év múlva is vitatkoznak majd, hogy ártalmas, vagy sem.
A rezgőkör azért rezgőkör, hogy ne kelljen neki frekvencia-generátor. Ő maga az, csak táp kell neki. Ha jól méretezed, jól építed, akkor berezeg, és stabilan (nagyjából) ott marad; tökéletesebb stabilitáshoz már PLL-es áramkör kell. Próbanyákon, összevissza huzalozva ne is kísérletezz szerintem, először számolj sokat, aztán építs, különben elveheti a kedvedet a kudarc. A megfelelő visszacsatolás eltalálása nem egyszerű: ha sok, túlgerjed és megszalad a rendszer, ha kevés, elhal a rezgés, és ezt nagyon nehéz házilag kontrollálni, belőni.
Van egy GPS-chip a fiókomban, ahhoz már egy hónapja rajzolgatok, számolgatok (amikor ráérek), hogy az antennarészt megcsináljam, de még nem készült egy panel sem (mondjuk oszcilloszkópom sincs).

Ebből azt vonom le , hogy nem a GHz-es tartománnyal kellene kezdeni a játszadozást. Elég kezdetnek a MHz-es frekvenciákra kapcsolásokat megépíteni meg tekercseket készíteni, az is szép játék.
Amúgy tudnál ajánlani oszcillátort ? Két cstornás kéne.
Meg gondolom szükségem lenne frekvenciagenerátorra is a kapcsolások megtáplálására. Az a baj hogy legutoljára suliban csináltam ilyet és már nem igazán emlékszem, hogyan is csináltuk.
Pl. : rezgőkör 4Mhz-re:
Kiszámítom milyen tekercs meg kondi meg ellenállás kéne hozzá . Megépítem. Az oszcillátorral tudok mérni dolgokat az alkatrészeken. De a megtáplálása az áramkörnek milyen frekvenciájóú váltakozó jellel történjen ? És ezt gondolom csak frekvenciagenerátorral tudom előállítani vagy van olyan oszcillátor amibe már be van építve és elég egy készüléket venni ?

Kicsit kevered a dolgokat.
Pár MHz-es frekire válassz egy CMOS-os oszcillátort valamelyik pdf-ből vagy a netről, nem kell induktivitással bajlódni, kristállyal olyan lesz, amilyet szeretnél. Ha mindenképp rezgőkört szeretnél hangolni, akkor azt is lehet, csak több bajod lesz vele. Én először építenék egy kristályos adót, és a vevőnél kísérleteznék hangolt körrel, mert akkor legalább az adófrekvencia biztos.
Amivel a rezgést figyelni, esetleg mérni tudod, az az oszcilloszkóp, nem az oszcillátor. Megfelelő oszcilloszkópot sok helyen lehet venni, Google ezeket dobta ki elsőnek. Nekem nincs, így nem is mernék ajánlani semmit.
Az áramkör tápja egyenfeszültség, akár stabilizált egy trafóról, akár laposelem Láttál már ledes villogót? Elem rátesz, led villog. Az is oszcillátor, csak pl. 1 Hz-es frekivel. A te leendő alkalmazásaid magasabb frekvencián dolgoznak, de azt maga a kapcsolás "generálja", a paraméterektől függően megszaggatva az egészet tápláló egyenáramot. Az oszcilloszkóp tápja meg a konnektor, vagy a PC tápja, attól függ, milyet szerzel; az ugyanis (ez most nagyon csúnya lesz a vérprofiknak) egy olyan multiméter, ami bazi gyorsan mintát vesz a kapcsain lévő feszültségből, és kijelzi úgymond valós időben.
(#) Sebi válasza kobold hozzászólására (») Máj 4, 2008 / 4

A címben szereplő 3,5MHz-re nem nehéz rezgőkört készíteni: 1 tekercs + 1 kondenzátor. Ez nagyjából 3-400MHz-ig hasonlóképp kivitelezhető. A GHz-s tartomány felé közeledve tekercsről már nem igazán beszélhetünk, hiszen egy menet már sok is lehet!
Mikrohullámra általában nyomtatott áramköri (teflon) lapon képzik ki a rezgőköröket néhány mm-es vezetőcsíkkal...

A rezgőkör maga egy passzív áramkör, legfőbb jellemzője a rezonancia-frekvenciája. Ha a párhuzamos rezgőkört 1-nél nagyobb erősítésű áramkör pozitív visszacsatoló ágába helyezzük, akkor az oszcilláció (rezgés) a rezonancia frekvencián jön létre (generátor).

Kissé bővebben leírhatnád, milyen irányú kísérletezésbe fognál, akkor némi szakirodalommal segíthetnék.

ui: bocs, kobold, hogy rád kattintva ment a hsz, természetesen kad-nak szól.
(#) Medve válasza kad hozzászólására (») Máj 4, 2008 /

Hello, én azt mondom, hogy ha ilyenekkel akarsz kisérletezni, akkor legyen előbb egy frekvenciamérőd, egy GDO, és egy szignálgenerátor, az utóbbi kettő lehet egy műszer is.
(#) ferci válasza kad hozzászólására (») Máj 4, 2008 /

Nem akarom elvenni a kedvedet, de... ehhez hasonló egy-két téma már volt itt ( GHz...)..
Elég jól el lehetsz eresztve, ha ilyen frekire való szkópról beszélsz. Én ott dolgoztam, ahol 1-2 GHz-es adók, vevők voltak műsoron, azokat is javítottam és még az 500 megás szkóp is "jó" volt. Az általad említett tartományban inkább spektrum analizátorral megy a meló.
Ami az oszcillátort illeti - a tekercs egy-két mm "meanderezett" smd induktivitás, + hozzá a szórt kapacitás és egy tranyó, de nem ez a lényeg... kell a PLL-IC, amit soros adatbevitellel kell beprogramozni ( pl. PIC...), egy-két smd stabilizátor, aztán az egészet "bedobozolni" és kész a szintézer.... aztán referencia freki előállítás és már kész is...

Példaképpen töltsd le az MB1507, SM5158A-as PLL-IC adatlapját vagy egy két hasonlót és elkezdheted a témába való belemerülést.
Ezeket nem tudod kikerülni, ha használható és stabil rezgést akarsz előállítani.
(#) kad válasza ferci hozzászólására (») Máj 8, 2008 /

Szia !

Sajnos nem vagyok eleresztve, azóta már találtam a neten olcsóbb szkópot kb 40.000 Ft, persze ez se kevés, ennyiért már lapos-monitort lehet venni.
Csak tervezgetem még a vásárlást azért is járom körül a témát, műszerekre még sokat kell spórolni és ezért érdeklődök itt hogy milyet lenne érdemes vennem.

Szóval egy olyen helyen dolgoztál ahol 1-2 Giga Hz - es vevőket szereltetek és olyan szkóppal mértétek be ami csak 500 Megáig mér ? Gondolom állítgattál a jel megjelenítésén, ugye ?

Ami az éptést illeti maradok a MHz-eknél és valószínűleg alősször kvarcos - vevőt fogok építeni vagy egy kis adót pár méteres hatótávolságút hogy ne kelljen tekercsel vacakolni, így maradva kobold javaslatánál. De azért ezeket a dolgokat is be kell mérni. És ehhez szkóp kell, jól gondolom ? Meg egy jó kis tápegységet is kéne venni , láttam is egyet pár ezerért 30V állítható és pár Ampert is tud.
(#) kad válasza Sebi hozzászólására (») Máj 8, 2008 /

1. Kissé bővebben leírhatnád, milyen irányú kísérletezésbe fognál, akkor némi szakirodalommal segíthetnék.

Szóval régi vágyam rádió-amatőrködni csak se pénzem se lehetőségem nem volt rá sohasem. Jó lenne építeni rádióvevőt.De ehhez egy kis - labor kell. Ezeket az eszközöket tervezem.
Ezeket mind összeszedni sok idő. Meg gyakorolgatni is kéne egy csomó mindent. Építeni dolgokat stb.
(Arról nem is beszélve hogy egyszer láttam a TV-ben hogy a magasfrekvencián is lehet amatőrködni, parabolantenna - tv meg még egy két cucc és kész . Láttam a TV-ben h még régebben az egyik űrállomással létesített egy muki kapcsolatot, az nagyon izgalmasnak tűnt).
Szóval érdekel ez elektronika, áramkör-építés, szeretek kísérletezgetni. (Jó lenne egy tekercselőgépbe is befektetni vagy csinálni egyet.)

(#) Sebi válasza kad hozzászólására (») Máj 9, 2008 /

Visszanézve a múltba, azt mondom: célszerű az alapoktól elindulni. Nálam ez egy lapos "elem", néhány izzó és egy elektromágneses csengő volt.
Óriási előre lépés volt, amikor (akkor 50Ft-ért) sikerült venni egy csengőreduktort, majd csodálkozni azon, vajon miért csak zúg a kis motor rajta, mikor elemről minden működik... Néhány - az alapokkal foglalkozó - könyv segített (meg a szelén egyenirányító )

Szóval első készülékként egy kisebb tápegység megépítését ajánlom, de úgy, hogy meg is ismerd a működését. Ennek élesztéséhez egy 800Ft-os digitális "saccoló" multiméter megfelelő.
Ez után következhet egy tranzisztoros - néhány wattos - erősítő. (azért nem IC-set írok, mert az olyan mint a zacskós leves: 80%-ig már készen van.)

Ha ezeket sikerrel megépíted, lehet kezdeni a rádióvevő építését.
(#) ferci válasza kad hozzászólására (») Máj 10, 2008 /

Szóval régi vágyam rádió-amatőrködni csak se pénzem se lehetőségem nem volt rá sohasem.
Elárulom neked, hogy a rádióamatőrködés nem az adóval kezdődik... és a kezdés nem kerül sokba: csinálj először detektoros vevőt - valami KH adó csak van a környéketeken, amit meghallassz, utána jöhet pár tranyó erősíteni. A következő lépésben áttanulmányozhatsz egy-két apró, régi típusú zsebrádiót ( IC nélkülit), hogy lásd a lényeges részeket, aztán nekiállhatsz egy egyszerű, szuper elven működő cucc megépítésének. Ha ez megy, akkor jöhet a kvarcos oszci modulálva, "adónak", stb...
Közben barátkozhatsz a tekercsekkel is, mert utálatos vagy nem, de ne akard kihagyni.
(#) xenon válasza ferci hozzászólására (») Máj 10, 2008 /

Pontosan. Először összeraksz egy vevőt, azzal figyeled a "sávot". Szerintem jó ötlet egy 0-V-2 vevő összerakása, nagyon primitív, csak 1 rezgőkört kell behangolni és meglepően jó érzékenységű ("sima"AM, SSB, CV jeleket is demodulál). Van egy ilyen cikkem egy régi Rádiótechnikából, 80 és 40 m-es sávra. Szerintem itt érdemes elkezdeni, az URH (a mikrohullám meg pláne) egészen más kategória.
(#) kad válasza ferci hozzászólására (») Máj 11, 2008 /

Tudom, hogy nem az adó éptéssel kezdődik.
Elég régen fogllkoztam már a témával, de azért emlékszem bizonyos dolgokra.
(#) kad válasza xenon hozzászólására (») Máj 11, 2008 /

És tudnál nekem ehhez kapcs. rajzot meg némi leírást küldeni, ha van ?
(#) xenon válasza kad hozzászólására (») Máj 11, 2008 /

Na, itt van. Régebben meg akartam építeni, de mindig közbejött valami... Ha úgy döntesz, hogy összerakod, akkor sok sikert!
(#) xenon válasza xenon hozzászólására (») Máj 11, 2008 /

Itt meg a vége...

5.JPG

6.JPG

(#) kad válasza xenon hozzászólására (») Máj 13, 2008 /

Köszönöm !
(#) kad válasza xenon hozzászólására (») Máj 13, 2008 /

Amúgy mit jelent az hogy 0-V-2 rendszerű ?
(#) xenon válasza kad hozzászólására (») Máj 13, 2008 /

0: nincs rádiófrekvenciás fokozat. V: visszacsatolt audion (a leírásban megtalálod) 2: kétfokozatú hangfrekvenciás erősítő.
(#) Géza80 hozzászólása Jún 8, 2008 /

Sziasztok!
Én 50 Hz-re szeretnék egy rezgőkört építeni. Tud valaki a méretezésben segíteni?
(#) xenon válasza Géza80 hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

L=1/(98658,8 *C)
C=1/(98658,8 *L)
Kezdésnek elég?
(#) Géza80 válasza xenon hozzászólására (») Jún 10, 2008 /

Köszi.
Megpróbálok valamit kihozni belőle.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem