Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Engem is érdekel ez a "tekercscsúzli" ![]() Az lenne a kérdésem hogy ha én összeraknák nagyfesz kondikból ( 200-350V) kb 1000µF-ot aval már lehetne lövöldöznI? Tirisztornak megfelelne-e egy 150A-es tipus? Elég érdekes dolog ez a számomra :yes: üdv!
Ha jól számoltam az 61 joul. Azzal már lehet lövöldözni. Én 16v 4700µF kondival sikerült kiköptetnem egy vékogy vezetékdarabot.
![]()
61J elég ahhoz, hogy tűt, vagy nagyon kis szöget gyorsítson 1-2m/s-ra.
Tirisztornak impulzusáramát kéne vizsgálni, de 150A CW jó lesz hozzá. Nekem amúgy most pusztult be a tirisztor, 480J-nál, pont mikor összeraktam az egészet, egyet lőttem, aztán 70V-nál kisül magától. Kell valami 300A-es tirisztort szerválnom, ami kibír legalább 3kA-t impulzusban.
Igen, ez nagyon olcsón adja. Lehet én is veszek 10-et. 10k-ért 2,7kJ energia nagyon olcsó. De észben kell tartani azt is, hogy az ELKÓk nem szeretik az induktív terhelést. A visszajutó rezgés ellentétesen tölti fel őket, és előbb utóbb kampec. Védekezni ez ellen ilyen nagy energiák mellett nem tudom hogy lehetne, majd utánanézek.
Helosztok!nekem olyan kérdésem lenne,h miként lehetne csinálni egy mágnes ágyút?
mijen képlet kell hozzá ,és valaki magyarázatot is adjon lécci.,ez egy előadásra kellene...(okositsam a népet ![]() ![]() egyszer neten keresgéltem és talátam egy ilyen ágyút,az kilőtt egy rudat bele a fába,ma megprobáltam rákeresni de nem jártam sikerrel.. kösz
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ hát ez nagyon brutális, még löszertár is van hozzá:d érdemes végig nézni
ittttttttttttttt
Egy ilyet rengeteg idő összerakni, és sok pénz. Miféle képletet szeretnél? Van vagy 100 darab hozzá.
A mágnes ágyú nem coilgun. A mágnes ágyút angolul gauss gunnak hívják, és csak erős mágnesekre, valamint csapágygolyókra van szükség a megépítéséhez. Az oldalamon találsz némi leírást, de képleteket még nem raktam bele (van helyette egy frankó java progi a neten valahol). Idézet: „ellentétesen tölti fel őket, és előbb utóbb kampec. Védekezni ez ellen ilyen nagy energiák mellett nem tudom hogy lehetne, majd utánnanézek” Mondjuk egy diódával?
Hát elméletileg akkor is jó, ha sorba van kötve a kondival. Elméletileg így is jó. Gyakorlatilag meg ide egy gyors, nagy áramú dióda kell. Egyszer kiszámoltam mekkora lehet az induktív visszarúgás, és legrosszabb esetben eléri az 500A-t is (az én kisfeszültségű kondimmal 160V-ról). Kis energiák mellett ez a lökés gyorsan lezajlik, nagyobb energiáknál viszont sokkal lassabb (nagyobb feszültséggel megáldott nagy energiatároló kondik meg 20kV-on legalább 5-10kA-t visszarúgnak). Ezért nem lehet csak úgy bedobálni mindenféle alkatrészt, mezei dióda itt nem biztos, hogy sokáig bírja. Ha van sok pénze az embernek, akkor semmi sem probléma.
Az 5 éves tervemben nekem is fel van írva!!
Régebben mozdult rá a bátyám, mert ő aztán az igazán pusztító jellem, és a net-en igen sok mindent megtalált róla... A lényeg kemény műanyag cső, 200-as vasszeg 2,5cm-esre vágva, kihegyezve, 20db 1,5cm széles 1,3mm-es Alu huzalból tekert tekercs /alu, hogy könnyű legyen, mert azért ezt hordozni kell/ 20db 470µF-100µF-ig 400v-os elkó (ahogy megy ki a lövedék, egyre kisebb kondik kellenek), icipici kapcsüzemű táp 18v-400v, 20db tokba szerelt infravörös fénysorompó, és 20db 600v-os MOSFET, vagy nagyfesz tranzisztor /pl.PC-tápból az mje13001/ Az elv: Laptop LION akksik rákapcs a kapcsitápra, látványkivezjelző elindul oldalt mint a végleg eltörölniben, sípoló hang, majd kivillanó glimm lámpa hehe! Lövedék mechanikusn elsütő bill-el be a csőbe, első fénysorompó szakad, és indítja tekercs1, aztán FS2 szakad, indítjaT2, és közben az előzőt zárja, nehogy visszatartsa, és így tovább a kijáratig. No ezt fogom majd összelökni, már megvan, hozzá a jófajta műanyag csövön kívül minden!
Ha szerzek egy nagyáramú diódát akkor nem fog tönkremenni az elko? Amivel addíg kisérleteztem (2x 200v/470uF) kezd már tönkre menni. Elösször egy 2mm-es fúrószár beleállt az ólom öntvénybe, most meg már ki se jut a csőből. :no:
Mit használsz kapcsolónak? Méred a feszültséget a kondin? Okozhatja ezt az esetleges kapcsolótirisztor -vagy tranzisztor meghibásodása is. De valószínű, ha 200V-ra töltötted a kondikat, akkor azoknak annyi. Én a 2 kondimat sorbakötve mindíg úgy használtam, hogy elvileg 160V-ot bírnak, de max 110V-ig töltöttem fel őket.
Elvileg az oszcillációt úgy is el lehet kerülni, hogy egy soros, kis értékű ellenállást be kell kötni. 1-2Ohm elég is. Esetleg nullátmenetkor valami gyors reagálású dologgal meg kell szüntetni a kapcsolatot a tekercs és a kondi közt. Bár ennek is el kell viselnie a kondi kisülési áramát, de mikor megszakít, akkor tulajdonképp 0 a teljesítmény. A relék pl. nem tudom elég gyorsak-e ehhez.
Akkor meg nemcsoda hogy megpusztultak
![]() ![]()
Tirisztorral jobb lenne? Szerintem azzal is megpusztulna. Diódának jó ez?
Hello!
én a magam coilgun-ját triac-kal álmodtam meg de a legnagyobb áramú ami kapható az 40A (600v/1200v). úgyis olyan rövid ideig folyik rajta nagy áram. mi lenne ha hármat sorbakötve terhelnék 160a-el? valaki próbált már ilyet? ![]()
Nemtudom miért akarod triakkal megvalósítani, mikor tirisztor az olcsóbb, és vannak belőlük 400A-es példányok is. Sorbakötve meg pláne nem jó, szép sorban eldurrannak majd, mint a petárdák
![]()
Mindenképpen jobb lenne a tirisztoros kapcsolás. Veszteségek miatt is, meg azért mégiscsak egy dióda, még ha lassú is.
A vaterás dióda szerintem nem gyors. A gyorsabb változatok ezekből minimum 10x ennyibe kerülnek ![]() Nekem már meghalt 2 darab 150A-es tirisztorom. Pedig még a max energiának csak a felével játszadoztam. Igaz skoritól kaptam most valami fegyvernek látszó tárgyat, ami elvileg tirisztor ![]() Ha nézel még diódát, a CW-t hiába nézed, igazából impulzus terhelésnek van kitéve, adatlapon kéne megnézni, mekkora áramot bír, milyen időre.
Ha emlékeim nem csalnak, a Villértnél lehet jó kis tirisztorokat venni (2000 A-es is van talán).
Én nem is csatoltam semmit a hozzászóláshoz
![]()
Ha az árát akarod tudni, akkor szerintem 100k körülire számíts
![]() Frankó tirisztorok azok, legalább 5 kg-osak, impulzusban meg 20-30kA-t is elvisznek. Így néznek ki: Bővebben: Link Erre kíváncsi leszek, mennyire fog felmenni az ára : Bővebben: Link Szerintem 1-2kA-es lehet, és 2kV-os. |
Bejelentkezés
Hirdetés |