Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Coilgun

Témaindító: a1356, idő: Márc 11, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 24
(#) AMD hozzászólása Jún 8, 2008 /

Ez kb. hány joul-os lehet?
(#) a1356 válasza AMD hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

0,5*(C*U*U)
(#) zoly15 hozzászólása Jún 8, 2008 /

Sziasztok!
Engem is érdekel ez a "tekercscsúzli"
Az lenne a kérdésem hogy ha én összeraknák nagyfesz kondikból ( 200-350V) kb 1000µF-ot aval már lehetne lövöldöznI?
Tirisztornak megfelelne-e egy 150A-es tipus?
Elég érdekes dolog ez a számomra
:yes:

üdv!
(#) AMD válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

Ha jól számoltam az 61 joul. Azzal már lehet lövöldözni. Én 16v 4700µF kondival sikerült kiköptetnem egy vékogy vezetékdarabot.
(#) AMD válasza AMD hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

Vékogy=vékony
(#) AMD hozzászólása Jún 8, 2008 /

Szerintem ezt érdemes megvenni.
(#) Collector válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

61J elég ahhoz, hogy tűt, vagy nagyon kis szöget gyorsítson 1-2m/s-ra.
Tirisztornak impulzusáramát kéne vizsgálni, de 150A CW jó lesz hozzá.
Nekem amúgy most pusztult be a tirisztor, 480J-nál, pont mikor összeraktam az egészet, egyet lőttem, aztán 70V-nál kisül magától. Kell valami 300A-es tirisztort szerválnom, ami kibír legalább 3kA-t impulzusban.
(#) Collector válasza AMD hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

Igen, ez nagyon olcsón adja. Lehet én is veszek 10-et. 10k-ért 2,7kJ energia nagyon olcsó. De észben kell tartani azt is, hogy az ELKÓk nem szeretik az induktív terhelést. A visszajutó rezgés ellentétesen tölti fel őket, és előbb utóbb kampec. Védekezni ez ellen ilyen nagy energiák mellett nem tudom hogy lehetne, majd utánanézek.
(#) peterrapid hozzászólása Júl 16, 2008 /

Helosztok!nekem olyan kérdésem lenne,h miként lehetne csinálni egy mágnes ágyút?
mijen képlet kell hozzá ,és valaki magyarázatot is adjon lécci.,ez egy előadásra kellene...(okositsam a népet
egyszer neten keresgéltem és talátam egy ilyen ágyút,az kilőtt egy rudat bele a fába,ma megprobáltam rákeresni de nem jártam sikerrel..
kösz
(#) peterrapid hozzászólása Júl 18, 2008 /

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ hát ez nagyon brutális, még löszertár is van hozzá:d érdemes végig nézni

ittttttttttttttt
(#) Collector válasza peterrapid hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Egy ilyet rengeteg idő összerakni, és sok pénz. Miféle képletet szeretnél? Van vagy 100 darab hozzá.
A mágnes ágyú nem coilgun. A mágnes ágyút angolul gauss gunnak hívják, és csak erős mágnesekre, valamint csapágygolyókra van szükség a megépítéséhez.
Az oldalamon találsz némi leírást, de képleteket még nem raktam bele (van helyette egy frankó java progi a neten valahol).
(#) AMD válasza Collector hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Idézet:
„ellentétesen tölti fel őket, és előbb utóbb kampec. Védekezni ez ellen ilyen nagy energiák mellett nem tudom hogy lehetne, majd utánnanézek”

Mondjuk egy diódával?

coilgun.JPG

(#) Collector válasza AMD hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

Hát elméletileg akkor is jó, ha sorba van kötve a kondival. Elméletileg így is jó. Gyakorlatilag meg ide egy gyors, nagy áramú dióda kell. Egyszer kiszámoltam mekkora lehet az induktív visszarúgás, és legrosszabb esetben eléri az 500A-t is (az én kisfeszültségű kondimmal 160V-ról). Kis energiák mellett ez a lökés gyorsan lezajlik, nagyobb energiáknál viszont sokkal lassabb (nagyobb feszültséggel megáldott nagy energiatároló kondik meg 20kV-on legalább 5-10kA-t visszarúgnak). Ezért nem lehet csak úgy bedobálni mindenféle alkatrészt, mezei dióda itt nem biztos, hogy sokáig bírja. Ha van sok pénze az embernek, akkor semmi sem probléma.
(#) skynetpro válasza AMD hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

szikraköz...
(#) EcoPityu válasza a1356 hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

Az 5 éves tervemben nekem is fel van írva!!
Régebben mozdult rá a bátyám, mert ő aztán az igazán pusztító jellem, és a net-en igen sok mindent megtalált róla...
A lényeg kemény műanyag cső, 200-as vasszeg 2,5cm-esre vágva, kihegyezve, 20db 1,5cm széles 1,3mm-es Alu huzalból tekert tekercs /alu, hogy könnyű legyen, mert azért ezt hordozni kell/ 20db 470µF-100µF-ig 400v-os elkó (ahogy megy ki a lövedék, egyre kisebb kondik kellenek), icipici kapcsüzemű táp 18v-400v, 20db tokba szerelt infravörös fénysorompó, és 20db 600v-os MOSFET, vagy nagyfesz tranzisztor /pl.PC-tápból az mje13001/
Az elv:
Laptop LION akksik rákapcs a kapcsitápra, látványkivezjelző elindul oldalt mint a végleg eltörölniben, sípoló hang, majd kivillanó glimm lámpa hehe!
Lövedék mechanikusn elsütő bill-el be a csőbe, első fénysorompó szakad, és indítja tekercs1, aztán FS2 szakad, indítjaT2, és közben az előzőt zárja, nehogy visszatartsa, és így tovább a kijáratig.

No ezt fogom majd összelökni, már megvan, hozzá a jófajta műanyag csövön kívül minden!
(#) AMD válasza Collector hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

Ha szerzek egy nagyáramú diódát akkor nem fog tönkremenni az elko? Amivel addíg kisérleteztem (2x 200v/470uF) kezd már tönkre menni. Elösször egy 2mm-es fúrószár beleállt az ólom öntvénybe, most meg már ki se jut a csőből. :no:

Mit használsz kapcsolónak? Méred a feszültséget a kondin? Okozhatja ezt az esetleges kapcsolótirisztor -vagy tranzisztor meghibásodása is. De valószínű, ha 200V-ra töltötted a kondikat, akkor azoknak annyi. Én a 2 kondimat sorbakötve mindíg úgy használtam, hogy elvileg 160V-ot bírnak, de max 110V-ig töltöttem fel őket.

Elvileg az oszcillációt úgy is el lehet kerülni, hogy egy soros, kis értékű ellenállást be kell kötni. 1-2Ohm elég is. Esetleg nullátmenetkor valami gyors reagálású dologgal meg kell szüntetni a kapcsolatot a tekercs és a kondi közt. Bár ennek is el kell viselnie a kondi kisülési áramát, de mikor megszakít, akkor tulajdonképp 0 a teljesítmény. A relék pl. nem tudom elég gyorsak-e ehhez.

Szikraközt.

Akkor meg nemcsoda hogy megpusztultak Te tulajdonképpen nem mást csináltál, mint egy rezgőkört, elektrolit kondikkal

Tirisztorral jobb lenne? Szerintem azzal is megpusztulna. Diódának jó ez?
(#) AMD hozzászólása Júl 31, 2008 /

Van róla videó is.

coilgun.wmv

(#) Pet91 hozzászólása Júl 31, 2008 /

Hello!
én a magam coilgun-ját triac-kal álmodtam meg de a legnagyobb áramú ami kapható az 40A (600v/1200v).
úgyis olyan rövid ideig folyik rajta nagy áram. mi lenne ha hármat sorbakötve terhelnék 160a-el?
valaki próbált már ilyet?
(#) Collector válasza Pet91 hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

Nemtudom miért akarod triakkal megvalósítani, mikor tirisztor az olcsóbb, és vannak belőlük 400A-es példányok is. Sorbakötve meg pláne nem jó, szép sorban eldurrannak majd, mint a petárdák

Mindenképpen jobb lenne a tirisztoros kapcsolás. Veszteségek miatt is, meg azért mégiscsak egy dióda, még ha lassú is.
A vaterás dióda szerintem nem gyors. A gyorsabb változatok ezekből minimum 10x ennyibe kerülnek
Nekem már meghalt 2 darab 150A-es tirisztorom. Pedig még a max energiának csak a felével játszadoztam. Igaz skoritól kaptam most valami fegyvernek látszó tárgyat, ami elvileg tirisztor Lehet vagy 600-800A-es CW-ben. Ha lesz időm majd bekötöm, de az nem a közeljövőben lesz szerintem.
Ha nézel még diódát, a CW-t hiába nézed, igazából impulzus terhelésnek van kitéve, adatlapon kéne megnézni, mekkora áramot bír, milyen időre.
(#) xenon válasza Pet91 hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

Ha emlékeim nem csalnak, a Villértnél lehet jó kis tirisztorokat venni (2000 A-es is van talán).

.

(#) xenon válasza xenon hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

Én nem is csatoltam semmit a hozzászóláshoz (A böngészőmnek meg pont most kellett behalni, törölni se sikerült)
(#) AMD válasza xenon hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

Linket tudsz adni?
(#) Collector válasza AMD hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

Ha az árát akarod tudni, akkor szerintem 100k körülire számíts
Frankó tirisztorok azok, legalább 5 kg-osak, impulzusban meg 20-30kA-t is elvisznek.
Így néznek ki: Bővebben: Link
Erre kíváncsi leszek, mennyire fog felmenni az ára : Bővebben: Link
Szerintem 1-2kA-es lehet, és 2kV-os.
(#) AMD válasza Collector hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

Bővebben: Link Itt olcsóbb.
(#) Collector válasza AMD hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

Igen, ez nagyon olcsó. De ez nem kA-es, én meg arról beszéltem.
Következő: »»   3 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem