Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia.
2.láb -9,3V , 3.láb -15,6V GND-hez mérve. Rajzot kértem, de válasz nem érkezett.
Ezek elég szélsőséges értékek. A két negatív feszültség közül csak az indokolható amelyik a visszacsatolás felől érkezik. A kimenet azért negatív kéne legyen.
Gondoltam lehet tévedtem, de nem, a kimeneten +12,7V van. 2db ilyen IC-t vettem, mind a kettővel ugyanez van.
Szia.
Nekem PPA-400 volt,én is hasonló bajjal küzdöttem s nekem ellenállás volt megnyúlva,és megszakadva is minden égés,törés nélkül. Azt mondom mérj meg külön minden ellenállást hogy meg e vannak az értékek.
Szia.
Bárcsak nálam is ez lenne, de nem. Még azt lehet megteszem hogy a jó oldal eredeti LF357N IC-jét átteszem próbából, mást jelenleg nem tudok tenni.
Erről lebeszéllek, mert nem egészséges, hogy a tápfeszültségénél nagyobb bemenőjelet kap a műveleti erősítő. Kár lenne érte. Inkább a jó oldalban teszteld az IC-t, természetesen áramkorlát használatával. Használj az IC-hez foglalatot!
Èn is mindent így kezdtem ahogy te.
Mèg az íc ket is ki cserèltem ne 5534 re,de teljesen máshol volt a hiba. Ha jól emlèkszem reloop fórumtárs vezetett a jó irányba. Nekem ott volt baj,ahol a bd237-238 tranzisztorpár van Emlèkeim szerint 2 ellenállás szakadt volt 2 meg majd a duplájára nyúlva. Van Reflex PPA-100 ès 400 as kapcsolási rajzom ha ha úgy gondolod hogy segít,akkor szívesen fel teszem ide.
Az ellenállásokat már azelőtt megnéztem mielőtt írtad volna, egy oldallal előrébb írtam.
Most annyit tettem hogy kipróbáltam egy eredeti LF351-el, de ezzel sem jó. Ennek a kimenetén +1.30V van, 2-es láb -7V körül ugrál, 3-as láb -0.25V, Hangszóró kimenet -6,7V. PPA 100, 400 hasonlít erre? A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2020
Sziasztok! Passzív hűtésű D osztályú aktív hangsugárzónak mennyire tesz jót a napi 8-10 órás bekapcsolt állapot? Gondolok itt a kondikra. Abból adódóan, hogy aktív és viszonylag kis helyre vannak összezsúfolva az alkatrészek gondolom a meleget nem igazán köszönik meg. Mennyivel rövidülhet így az élettartama, mikorra száradhatnak ki? Főleg, ha nem a legminőségibb kondenzátorokkal van szerelve. Tapasztalatotok alapján mire lehet számítani? Úgy gondolom, hogy ilyen használat mellett, ha nem is szól, csak be van kapcsolva, 4-5 évenként ráférhet a kondi csere. Mit gondoltok erről?
Sziasztok!
Szert tettem egy Dynacord Power Mate 600 tipusú keverőre. Sajnos hibás a jobb oldala. Bekapcsolás után minden funkció rendesn működik, csak a jobb oldalból gyenge teljesítményű és torz hang halható. Plussz szinte azonnal jelez a limiter led. Látszik a javítás nyoma mert a 0.22Ω-os ellenállás már meg van tákolva. A kimeneten nincs fesz semmilyen. Az előfok jó, simán az erősítőre adott je is torz. Addig jutottam a magam tudásával, hogy előttem van a végfok, labortápról járatva, mérve a kapcsoláson lévő mérőpontokat nem találtam hibát. Kérném a mesterek segítségét ha lennének szívesek foglalkozni az én problémámmal nagyon megköszönném. Előre is köszi!
Megvan a hiba.
Nagyon nehezen vettem észre. Aki előttem "javítási kísérletet tett", persze nem lett jó, az a képen látható, illetve már nem látható ökörséget csinálta. Bővebben: Link Gyönyörűen össze forrasztotta, de legalább olyan helyen tette volna ahol jól észrevehető, hogy a kolera essen belé.
Helló
Örülök hogy jó lett
Szia! Ellenőrizd a végtranzisztorokat és a tákolt 0,22 Ω ellenállásokat. A kimenetre csatlakozó R383 ellenálláson keresztül beáll a DC egyensúly, tehát a végtranzisztor-meghajtókig akár rendben is lehet az erősítő.
A Dynacord minden végfokába ezt az agyonbonyolított ezer tranzisztoros védelmet használja. Ha elszáll a végfok általában visz magával a túláram védelem tranzisztorait is. Ha megcsináltad amit reloop írt, hogy kiforrasztottad a végtranzisztorokat, még mielőtt tovább lépnél mérd át az összes védelmi tranzisztort Q319-322-ig és Q335-342-ig. Szerencsére ehhez a művelethez nem kell őket kiforrasztani, elég ha a multiméter dióda vizsgálójával mérsz nyitófeszültségeket a bázis-kollektorok és a bázis-emitterek között (600 mV körüli értékeket kell mutasson a műszer).
Köszönöm mind kettőtök segítségét!!
Működik!!! Q320, D310 volt halott. Most MPSA42 van benne! Van egy félprofi keverőm! Mégegyszer köszönöm a segítséget.
Tisztelt Fórumozók!
Abban kérném a segítségeteket, hogy szerintetek miként és milyen értékre kellene beállítani a lenti képeken látható kínai kit-es végfoknak az áramfelvételét és kimeneti feszültségét. A kínai eladó azt írta, hogy úgy állítsam a trimmert, hogy a kimeneten mért egyenfesz. nulla legyen. Viszont ha -1,6 mV felől közeledek a nullához akkor az élesztéshez használt izzó szála felizzik, és a trafó egyik szekunder ágán (szimmetrikus) a lakatfogó 0.2 A -ről 0.5 A -re szökő értéket mutat. A végfokot +,- 40 V-ról táplálom. Előre is köszönöm a segítséget, további szép napot kívánok!
Sziasztok!
Megerkeztrek az uj elektrolitikus kondik, ki is csereltem az osszeset, de osszeszereles utan ugyanaz a problema, ugyanugy viselkedik, mint azelott. a jobb oldal most sem mukodik. Valakinek van otlete, hogy hogyan folytassam a hibakeresest?? Azon gondolkodom, hogy kellene epitsek probapanelen egy egyszeru jelgeneratort, es a bemenettol egesz a vegfokig probalgassak rakotni az erositore kulombozo pontokon, es akkor igy megtalalnam, hogy a bemenet utan meddig er el a jel.
Üdv! A beállítás alatt a kimenet legyen nyitott!
A hat 0,22 Ω-os ellenállás egyikére csatlakoztasd a voltmérőt és a trimmer segítségével állíts be rajta 5 mV feszültségesést. Ez egy végtranzisztorra vonatkoztatva 0,005 / 0,22 = 23 mA nyugalmi áramot jelent, a három párhuzamos pedig 70 mA-t tesz ki. Mérd meg a többi 0,22 Ω ellenállás lábai között is a feszültséget, és úgy korrigáld a beállítást, hogy az értékek lehetőleg 3 és 7 mV közé essenek. A végleges beállítást majd üzemmeleg állapotban meg kéne ismételned, de ahhoz a bordát nagyon karcsúnak látom. Ventilátor nem ártana mellé, ez egy 100 W erősítő ezzel a tápfeszültséggel. A kimeneti egyenfeszültség állításához nem látok alkatrészt, ha ±200 mV alatt van, nem kell vele foglalkoznod.
Szia! Tölts le a mobilodra Signal Generator applikációt és máris van jelgenerátorod.
Ha tudsz 2 V-os méréstartományban váltakozó feszültséget mérni, akkor haladj végig a C303/304, C317/318 és C333/334 kondipárokon. Meglátod hol mutatkozik különbség, ezzel behatárolható a hibás terület. Nekem az ilyen pár percet igénylő méréssorozat valahogy praktikusabbnak tűnik mint a vaktában végzett átkondizás. A szomszéd áthozta a "szépkorú" Regent 300-asát, mert elhallgatott, abban például egyetlen elkót sem kellett cserélnem.
Sziasztok! Egy kis segítséget kérnék.
kellene egy nyugalmi áram megoldás. A következőhöz: esetleg mailra. ************ Előre is köszönöm Mod: E-mail címet semmilyen fórumra nem írunk ki. A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2020
Moderátor által szerkesztve
Szia! Üdvözöllek a fórumban!
Az email címedet ne írd ki a nyilvános felületre! Ha meg akarod osztani, tedd az adatlapon! A működés szemléltetéséhez egyszerűsítettem a kapcsolásodat. Úgyis csak az R1, R2, P1, T1 érdekes számodra. Az IRF530 és a BD139 eltérő lábkiosztású, erre ügyelj! Nem ismerem a rajz forrását, de meg kell jegyeznem, a rajz szerinti P2 csúszkájának érintkezési hibája viszi a végtranzisztorokat, ezért kerülendő megoldás. Szerk.: az IRF530 természetesen a hűtőbordára kerül. A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2020
Először is köszönöm a gyors választ.
a modositasom jó? FET lab kiosztás helyes? Előre is köszönöm A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2020
Megprobaltam a fent emitett kondik labara raadni a jelet, es mindegyiknel szolt a zene a hangszorokon, de hogyha a masik csatornara tekertem at a potmetert, a hangerot maximumra tekerve igyis volt athallas.
Megprobaltam jelgeneratorrol 60Hz-es jellel betaplalni (arra gondoltam, hogy ezt a frekvenziat a meromuszer teg tudja kezelni), es igy merni az altalad megadott kondik laban. C303/304 laban sikerult merni 0.02V-os feszultseget, de 30-40 masodperc utan az R425 es 435 elegett. Kicsereltem oket, bekapcsolas utan az R425 ujbol elegett. Lemertem, a vegfokok zarlatosak lettek. A trafo primerevel sorba volt kotve egy 40W-os izzo. A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2020
Tökéletesen működik! Köszönöm !
ESETLEGES MUNKAPONTI ASZIMMETRIÁT A MINUSZ VAGY A PLUSZ OLDALON TUDNAM VALAHOGY FINOMITANI VALAMELYIK ALKATRÉSZELL ....? Előre is köszönöm
Ilyen távolságból nem tudom megállapítani mi vezetett a végtranzisztor meghibásodásához.
Alapvetően arra a vizsgálatra van szükség, hogy a jel (érdemi része) miért nem jut el a bal csatorna bemenetére. Ehhez egyelőre a végfokot sem kell helyreállítanod. A hangerő potit tekerd le, hogy a ne veszélyeztessük az épen marad végfokot. A méréshez jól választottál frekvenciát, mivel a mély tartomány hiányát észlelted feltűnőnek, bár a multiméterek többsége 1 kHz-en is jól működik. A fekete (COM) mérőzsinórt fixen csatold a testhez, mérés közben ne tudjon onnan elválni. A piros vezeték tapogatócsúcsával, pedig az elkók negatív kivezetésén mérd a feszültséget!
A Caps Lock-ot ne használd, jó a hallásom
Mekkora a kimenő egyenfeszültséged testhez képest? Változik-e a bemelegedés során? Az R44 elé csatoló kondi kerül?
Sziasztok! Van egy yamaha rx-v450-es erősítőm. Tegnap este egyik pillanatról a másikra elhallgatott. Bekapcsolt állapotban volt és nagyon halkan szólt a zene majd feljebb akartam venni és villant eggyet mintha kikapcsolt volna majd azonnal vissza és már nem volt hang. Ki-be kapcsolásnál nem kattan a relé. Van esetleg valakinek ötlete védelem vagy esetleg a végfokok?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |