Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Talán ez segít:
Eladó LCM3
Köszönöm. Azért nem találtam, mert arra számítottam az eredeti készítőnél után lehet rendelni, a bazáros oldalakat meg sem néztem. Sajnos a párezer forintos ár elé egy eggyest kell biggyeszteni, így már nem biztos, hogy annyira megtérül készen megvenni, inkább érdemes megépíteni.
Más: Kicsit off, de nem igazán van PC tápos téma a fórumon. Új tápot vennék. Topológiában a félhíd + LLC + SR + DC/DC és félhíd nélkül ugyanez között mi a különbség, melyik a műszakilag jobb megoldás? Két be quiet (FSP belsős) tápot hasonlítok össze (BN282, BN251). Pont ennek a kettőnek a PCB-jéről nem találok képet, de a 850W-os és 550W-os félhidas és 550W+850W félhíd nélküli modellekről van.
Az eredeti készítőnél csak rövid ideig lehetett vásárolni 2009 körül, az ára akkor is magas volt. A Piri Dániel ( deguss ) már rég nem foglalkozik vele, sőt az oldalt sem látogatja. Utána Leiszt Jani ( lhanzi ) felhasználó forgalmazta Pudics István engedélyével, de Ő sajnos évekkel ezelőtt meghalt. Az építéshez minden adott, ha valaki ért hozzá, sokan megtettük.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2020
Apróban bukkant már fel használtan pl 5e huf áron.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2020
Az LLC rövidítás egy rezonáns kapcsolóüzemű tápot takar.
Általában féhíd vagy teljes híd kialakítással. Az SR a szinkron egyenirányítás rövidítése. Mindkét táp (BN282, BN251) használja ezeket a hatékonyság növelő megoldásokat. A talán leglényegesebb különbség a félhid és teljeshíd között, pl félhídnál 2 kapcsolóelem fele feszültséggel és dupla árammal dolgozik, a teljeshídnál 4 kapcsolóelem, dupla feszültség fele áram a félhídhoz képest. Az utóbbi persze ezen "duplázás" miatt valamivel több alkatrészt tartalmaz. Azt vedd ami neked jobban tettszik, olcsóbb vagy szimpatikusak.
Ha konnektorba dugáskor szikrázik és ózonszag jön, azt jóeséllyel a hálózati feszt szűrő fóliakondi okozza, lehet, hogy az öcsipanelen, ami közvetleül a tápcsatlakozón.
Köszönöm, hasznos magyarázat. Megtévesztő a gyártó adatközlése, javítanom kell magam. A megadott adatokból úgy tűnt, az egyik tápban nincs félhíd és helyettesítő megoldás sem. A belsőt kielemző tesztek (beleértve a képek forrását tartalmazó tesztet), a hosszú szövegben elásva írják, hogy az első verzió (is) félhidas. A túlárazott Platinum verzió és a 850W teljesítményű BN253 (BN251 nagyobb változata), valamint afeletti verziók egészhidasak.
Mindenkine szép napot! Csak annyit szeretnék megkérdezni, hogy egy ATX tápban lévő feszültség szabályzót (típus 2SK2850 8701) mivel lehetne felcserélni. A választ előre is köszönöm.
Ezek szerint, csak az első sor (2SK2850)a fontos? Mert egy kínai oldalon találtam sokat, csak a 8701 szám nem egyezett. Mégegyszer köszönöm.
Mondjuk ez nem feszültség szabályzó, hanem mosfet. Felcserélni nincs értelme, inkább helyettesíteni ha nincs eredeti. Viszont először meg kell vizsgálni hogy valójában mi is ment tönkre abban a tápban, nehogy abba a hibába ess mint a kolléga a viccben (bár lehet hogy nem vicc).
-Jó napot! Szeretnék venni egy ilyen ledet, ugyanis elromlott! -Mégis mibe kell? Biztos elromlott? Mert most hogy multiméterrel nézem nem zárlatos, nem szakadt, sőt ahogy látja még világít is. -Biztos! Egy TV-ben volt, és ameddig a led világított, a TV is jó volt. Miután a led elromlott, tehát többet nem világított, azóta a TV sem kapcsol be. Biztos vagyok benne hoz ez okozta a problémát.
Kínából ne rendelj, mert hamisak a 2sk-k legtöbbször, akkor inkább keress a közeledben kapható kiváltót. De tényleg nem csak ez lesz a rossz, ha ez hibás.
Ez valami őskövület 2 ohm rdson-nal, egy IRFP460 szerintem simán jó helyette, csak tized akkora ellenállású. A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2020
Simán nem jó helyette, mert az Udr max esetleg kevés lesz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2020
De milyennel lehetne helyettesíteni? Egy 18 V-os zéner kuka, de az helyett már van, és még tovább vizsgálódok. A mosfeet zárlatos, mert sípol akárhogy rakom a multiméter mérő kábeleit.
Az eredeti közel kétszeres feszültség tűrésű, és negyed akkora GS és GD kapacitású.
Az előbb elfelejtett említeni, hogy szerintem azért mentek el az alkatrészek, mert a bemenő áram kapcsolója át volt kapcsolva 110 voltra.
Akkor nem csoda - sacc dupla fesz ment tovább.
Ha a táp típusát leírod, akkor meg tudjuk nézni a kapcsolást. Ebből kideríthető milyen alkatrészek kerültek veszélybe a túlfeszültség miatt, valamint milyen elvárásoknak kell hogy megfeleljenek a csere alkatrészek.
A típusát fejből nem tudom, de a jövő héten kéznél lesz.
Lefotóztam a táp adatait.
Lefotóztam még egy diódát is ami szakadást mutat mind a két irányba. Csak az a baj, hogy nem találok ilyen számút T2D 9N. T2D-és jelzésűt találtam, de a 9N-et nem. Közvetlen a 9N felett vonal van. Esetleg lehet más szám is a 9N helyet. Segítségeteket előre is köszönöm.
Meg tudod mutatni a táp melyik részén volt ez a dióda? Valószínüleg a kapcsolási rajz alapján az áramköri fukciót kiderítve meg lehet mondani milyen tulajdonságokkal bír és mivel lehet helyettesíteni ha valóban cserére szorul.
Lehet az egy TVS dióda is és akkor multival nem fogod megmérni.... milyen alapon veszel ki valahonnan egy alkatrészt, ha nem tudod, mi az?
Legalább a környékét rajzold vissza ( tekercsvég, pár ellenállás és kondi ), ahol volt. Primer vagy szekunder oldal, az se mindegy... ha szekunderben van, akkor valószínű, hogy shottky dióda.
Ez egy Panasonic zener dióda. Színkódos. A T2D a típusa, a 9N a kötegszáma. Semmit nem tudok róla, de a fentiek alapján kereshető.
Tiszteletem!
Egy nagyon egyszerű kérdéssel fordulok Hozzátok: Egy PC ATX tápegység kimeneti oldalán kijövő fekete vezetékek a 0V, elektromosan/fémesen össze van kötve a tápegységben a védőfölddel? Ugyanez érvényes a PC alaplapokra is? Azaz a külső házra csatlakozó fémes külső érintkezők egy vezetéken vannak a számítógép belső fekete vezetékeinek 0V-jával? Köszönettel: Jenő
Köszönöm a rövid tömör választ! Köszönöm a megerősítést.
Abban tudnál-e segíteni, hogy alaplapoknál hogyan tudnám ezt egy ismerősömnek bizonyítani? Válltig állítja, hogy a PC-ben a tápegység után a Földelés, és a belső nullavezető galvanikusan le van választva (egy FÉM PC számítógépben...). Amit mérek 0,5Ohm pedig a védelem értéke - hiába magyarázom neki, hogy a 0,5 Ohm a műszer vezetékeinek az ellenállása, alaplap nélkül is ezt mutatja. Az a baj, hogy osztja az észt ez ügyben, hogy ez így van le van választva a belső nulla földtől... ![]() Pedig szerintem össze vannak vezetékezve simán... |
Bejelentkezés
Hirdetés |