Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Most látom, hogy az UT-18B(C,D) tud ÁVK tesztet is.
Azt hogy mentett e meg azt nem tudom, akadémikus kérdés ( ha nem old le, ki tudja mi történik) de az apu már fogta meg a fázist, a FI meg leoldott. Ami viszont biztosan rossz irány, erre bármit alapozni. Beépíted, mert megvéd, a hálózathoz meg úgy kell viszonyulni, mintha nem lenne. Lehetnek olyan esetek, amikor nem segít, ( halálos lehet a 20mA is, a leoldása meg 30mA ) viszont sok problémás pontot felderít, esetleg még meg is véd. ( akár egy lakástűztől is ) Ennyi pénzért ajándék.
OK. Valószínűleg félreértettem a Fi-relé szerepét. De nem bánom, hogy kipróbáltam. Még ha hülyének is néznek ezért.
Üdv, Csaba
Van itt egy jó kis diagram. 30mA 1sec után visszafordíthatatlan károsodást okozhat...
Bővebben: Link Már az 5mA is veszélyes!
Ezért érthetetlen számomra is, ha valaki valamit nem tud, nézzen utána, tanulja ismerje meg,ne a saját életét, egészségét kockáztatva gyakoroljon. Ez felelőtlenség is.
Kedves pipi!
Én az általad leírtakat nem tudtam leolvasni a diagramról. A 30 mA 1 s után az AC-3 tartományba esik, amihez azt írják: "Szervi károsodás nem keletkezik...". Az 5 mA az AC-2 tartományba esik, amihez azt írják: "Általában semmi káros hatás." Kedves gyuszó! Utánaolvastam, megismertem Az életemet nem kockáztattam, a vezetéket nem markoltam meg, a relét előtte kipróbáltam, az árammal már rég ismerősök vagyunk. Még egyszer köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólásokat, amik inkább a személyemre vonatkoztak, mintsem az általam feltett kérdés(ek)re! Üdv mindenkinek, Csaba
Annak idején, az orvostudomány hajnalán sok tudni akaró ember saját magán kísérletezett...
Azoknak volt annyi eszük, hogy ampermérővel felszerelve kísérleteztek.
Az eddigi olvasmányaim alapján úgy értettem, hogy feszültség alatti vezetékek, részek ember általi érintésekor IS védelmet nyújt.
Ezt nagyon jól olvastad, csak a a következő vagy előző mondatot hagytad ki, amely szerint ez egy második vonalbeli védelem, ha az első vonalbeli meghibásodik. A szabvány a "kiegészítő" jelzővel illeti.
Sima (hagyományos glimmlámpás) fázisceruzában mekkora az előtét-ellenállás? Vagyis mekkora áram folyhat maximálisan a fáziskeresővel dolgozó illető ujjába? Van erre szabvány, ami ezt szabályozza?
Most megmértem az egyik itthon lévőben (amit szét lehetett szerelni), 2,7 MOhmot mértem multiméterrel. De furcsa kinézete van, itt a kép róla:
Hát, a régebben volt magyar szabvány max. 1 mA-t engedett meg, de nem tudom, milyen mellékes követelményekkel. Úgy értve, hogy a mostani szabványokban mintha az lenne, pontosabban, hogy az 1000V-on lehet max 1 mA. Merthogy alighanem addig kell szavatosnak lennie.
Mintha az is lenne, hogy vagy két sorbakötött ellenállás, vagy egy "high integrity" ellenállás legyen. De ezek mind emlékek, s most épp nem tudok utánanézni. Régi: MSZ 20862-79 Új: MSZ EN 61243-3:2015 - ha nem adtak ki újabbat.
Sziasztok! Kicsit hosszú lesz, de igyekeztem alaposan körülírni a problémát.
Egy viszonylag régebbi építésű társasház lakását bérlem, ahol 5-10 éve festéskor felújították a lakás elektromos hálózatát is. Kb. fél év után a zuhany alól kilépve vettem észre, hogy ha az elektromos törülköző szárító nem festett csavarjához érek, akkor ráz. Digitális multiméterrel rámérve 70-100 V közötti (több napi mérés, de adott pillanatban fix értékű) feszültséget mértem a szárító és a járólap (konkrétan a zuhanyzó lefolyójának fém fedele) között, a csap és a szárító között, de a konyhában az elektromos tűzhely és a konvektor gázcsöve között is. Adott pillanatban ugyanez a feszültség érték mérhető több konnektorban a nulla és a földelés között (nem mértem végig az összeset, de kb. 5-öt). Egyedül a csap és a mosógép dobja között (csak az volt szabad fémrész) kisebb az érték, de ott biztos oka van. Remélhetőleg nem a villanyszerelő hagyta ilyen állapotban. Talán összefügghet, hogy a kaputelefon villanyszerelője a költözésemkor említette nyáron, hogy villámcsapás miatt kicseréli azt, és ahogy beköltöztem nekem is tranzisztorokat kellett cserélni a lakáskészülékben. Illetve 1-2 hónapja vették meg a szemben lévő lakást, és a folyosói szekrényben a villanyórájájuknál elég újnak tűnik a lakásukba menő gégecső, nem tudom esetleg akkor érinthették-e az enyémet is. Első körben amire a lakásban jutottam: - Ha minden fogyasztót kihúzok a konnektorokból, sőt még a LED izzókat is kiszedtem, (mert ahol váltókapcsoló van, ott alapból is világítanak nagyon halványan, de irányfénynek nem bánom) akkor is mérhető ez a fesztültség. - Kisebb-nagyobb fogyasztókat (vagy a fürdőszobai elszívót) bekapcsolva nem változik az érték. - Érdekessége, hogy a nulla-föld és a fázis-föld feszültségének összege pont kiadja a fázis-nulla feszültséget. A fogyasztásmérők a lépcsőházban vannak a saját szintünkön, de ott csak gégecsöveket látni, így a lakáselosztót vettem szemügyre: - A lakásba nappali áramként 3 vastag alu vezeték jön. A kék közvetlenül a FI relébe van kötve nullaként, a fekete mint fázis szintén. A FI reléből a kék nulla megy a nulla sínre, a fázis a kismegszakítókra, aztán a sínekről és kismegszakítókról a lakásba. A piros vezeték pedig közvetlenül a PE sínre. - Ezen felül van még benne csengő, valószínűleg az elektromos tűzhely is, illetve amennyire kibontás nélkül fel tudtam mérni, itt lehet összemókolva a fürdőszobai világítás az időkapcsolós fürdőszobai elszívó vezetékével. - Vezérelt ág is van, a fázis és a nulla külön FI relén megy a bojlerre, a vezérelt zöld-sárga vezetéke pedig direktbe van kötve a bojlerr zöld-sárga vezetékével. A vezérelt ágon a feszültség értékek rendben vannak. - A lakáselosztóban ellenőriztem az alu és a nulla vezetékek rögzítését esetleges nulla szakadást feltételezve, de azok szorosak. Meg nulla szakadásnál ha jól gondolom, akkor terhelésfüggő lenne az említett feszültség érték. - A lakásból kimenő kék nulla és piros vezetékeken is mérhető, de ha lekapcsolom az összes kismegszakítót, akkor 0 V-ra csökken, így valószínűsítem nem kintről vagy másik lakásból jön. - Ahogy sorban kapcsolgatom vissza a kismegszakítókat, úgy növekszik 0-30V közötti értékkel. Ez alapján arra jutottam, hogy a párhuzamosan futó vezetékekről szedheti össze a fesztültséget, viszont akkor a földelés lehet szakadt. - A teszt gombbal ugyan lekapcsoltak a FI relék, ám kora hajnal kipróbáltam, hogy a fázis és a földelés közé helyezett próbalámpa (28 W-os hagyományos izzó) nem világít, és a FI relé sem old le, tehát a földelés sejtésem szerint csak egy lebegő vezeték, nem vezet sehová, és bármikor kikerülhet általa a fázis a fémburkolatokra. - A vezérelt ágon viszont rendben van a FI relé is. A megoldási ötleteim: 1. Az első elméletem az volt, hogy a lakásból kimenő piros vezeték nem egy PEN-ről leválasztott PE, hanem csak egy szondához futó védőföld a régi időkből (amit viszont azóta esetleg kikötöttek vagy meghibásodott), a kék vezeték pedig egy PEN, és azt kellene PE sínen szétválasztani a lakás felé földelésként (akár a pirosat is rajta hagyva) és a FI relé felé nullaként. Azt tudom, hogy a FI relé után ezt már tilos lenne elkövetni, viszont a FI relé előtt nem tudom mennyire megengedett, amennyiben ezt esetlegesen a villanyóránál már elkövették. De a lépcsőházi szekrényben a lakás főmegszakítóját lekapcsolva, a lakásban a nulla és a piros vezetékre rámérve szakadást jelez a multiméter, ellenállás is végtelen, ami vagy az elméleletemet igazolja vagy a külső közösítés hibázik. 2. Nem kellene a vezérelt ág földelését is a PE sínre kötni? Mert immár sejtve, hogy a nappali földelés szakadt, viszont a vezérelté jónak tűnik, akár az is megoldhatná a problémát. 3. A harmadik, hosszabb távű lehetőség, hogy keresek egy regisztrált villanyszerelőt, aki kibontja a folyosói szekrényben a fogyasztásmérő környékét, és felméri mi a helyzet a piros vezetékkel. Esetleg előzetesen meginterjúvolom a társasházi villanyszerelőt, hátha tud valamit vagy illetékes az ügyben. A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2020
Végre egy normális leírás a hibáról.
Szinte biztos, hogy szakad a védővezető (már ha van egyáltalán) de ezt a hibát konkrétan fel kell tárni. Társasház lévén nem olyan egyszerű a dolog, hasonló történet itt: Bővebben: Link. Két-három oldalon keresztül kb. minden kérdésre választ találsz. Egy dolgot ne kövess el, mégpedig PEN "kialakítást" a lakáselosztódban. Idézet: „Egy dolgot ne kövess el, mégpedig PEN "kialakítást" a lakáselosztódban.” Ha van védővezető felvezetve. Ha nincs más lehetőség nem nagyon akad.
Ha nincs földelés, akkor azt a nullából nem szabad "kialakítani".
Egy társasház 3.emeletén van egy fázis, meg egy nullavezető fent a biztosítéktáblánál mert ugye az költséghatékony. ( jó esetben elegendő keresztmetszetű) Honnét veszel védőföldet? A kedvemért gyanítom nem túrják szét a házat...a költözés sem biztos hogy opció... A víz gáz meg egyéb csövek földelésnek kijelölése eléggé veszélyes.A védőföld sehova kötés nélkül szintén nem üdvözítő. Szerintem a leválasztott védőföld egy FI relével a legkisebb rossz.
Ha nincs földelés, csinálni kell. De hogy nullából, valamilyen szétválasztással, kicsit erős és veszélyes ötlet.
Társasházban földszinttől a legfelső szintig csőben vagy szerelőcsatornában mennek a vezetékek. Bármit be lehet húzni utólag is. Persze nem egyszerű embernek való feladat.
Társasházi bérlőként is a tulajdonossal megbeszélve a közös képviselőhöz kell fordulni ilyen esetben.
Szia!
Igen , ha van 3......15 millád erre a célra --ugyanis a társasháznak nem lessz! Budapesten az ELMŰ erre találtaa ki a Fszt-en lévő villanyórákat is! (X emeletesben is!) Igy már mindenkihez a mért vezeték megy --azt meg a fogyasztó fizeti A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2020
Áramvezető nullát egy leágazás után kinevezni védővezetőnek?
A védővezeték kiépítését és az életveszély elhárítását meg kell oldania egy társasháznak is.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2020
Szia !
Nem A PEN vezetőt szétbontani PE és N re.
Szia!
Igen megis oldja ---kikapcsoltatja a Pl 2 emelettől. Azonnal! S amig nincs közgyűlési határozat , pénz, stb...stb. A 70 év feletti lakók mit szavaznak meg ?
Szia!
Tudod hány lakás működik védővezető nélkül--ma is ? Az áramszolgáltatók 1969 ben kezdték és 1972 re befejezték a Nullázásra való átállást ! Ezért van még ma is TN-C-S hálózat helyett sok helyen TT ! A fogy mérő alá felraknak egy FI relét (az szolgáltató költségén ) Ebben az évben is láttam még ilyen NDK-s FI relét ! Azaz 30 éve folyamatosan lesz@.......--azaz van hálózat fejlesztés.! ??
Tudom, találkoztam én is NDK-s FI-relével, kötöttem is be sokat vagy 40 éve.
A védőföldet az anyaföld adja, nem a szolgáltató, talán nem kerül így annyiba.
Szia!
Ez azért igy már 1972ben is sántitott ...! Ha jól olvastam/értelmeztem. A szolgáltató PEN vezetője utca elején-végén + 2-4 oszlopközönként földelt (van kiépitett földelés) Ezenkivül tőled is megkivánja ,hogy a szétválasztás helyén legyen "egy önállóan számottevő földelés" is . Ezért gondolom ne a 60s évekbeli megoldásokat ....ismertessük. |
Bejelentkezés
Hirdetés |