Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor sohasem tudjuk meg...
Kár volt elvitetni, ránézésre nem egy tömegyilkos aktatáskabomba.
Hát a vissza rajzolásra nem vállalkozom,kétoldalas panel,nehéz végig követni. De megoldódott,mert eszembe jutott hogy az öcsém gépét is javítani kellett egyszer és ugyan ilyen panel volt benne. Szétszedtem,megmértem és betettem egy oda való zenert, csak nem smd-t. Működik
De radioaktiv és kisebb, nem atomora, csak nagyon pontos és a szinkronizáciot biztosito ora.
19 collos dobozban van szinte minden telekom hálozat alapvetö idözitö szerkezete ( azt hiszem cezium van benne ezért volt a felfordulás). Évekig volt hozzá némi közöm, és mindent pontosan könyvelni kellett. Ugy a dobozban nem volt sugárzo - egy belsö olmos védoötokban volt, de miután elvben bárki kinyithatta a dobozt, ezért pontos ellenörzés alatt tartották minden mozgását.
Keresek valamilxen miniatür optikai szenzort ( IR ado vevö alkatrészt). Az egésznek kisebbnek kell lennie mint 5x5x3 mm . Valamikor volt egy Sanyo, de már nem elérhetö, és ilyen kicsit eddig nem sikerült találnom. A legkisebb ami van, abban két 3 mm-s LED van, de nekem kisebb kellene. Ha van valakinek valami tippje, megköszönném.
Ha csak pár darab kell, akkor faragj a 3mm-esből, hiszen a belseje sokkal kisebb, mint a tokozás.
Hát lehet, hogy az lesz a vége. Most kerestem SMD LEDet meg fototranyot. LED az van, de fotoranyo sajnos nincs a sarki boltban.
Holnap megprobal rendelni, lehet, hogy tud szerezni parat.
Ha reflexiós optoszenzorra gondolsz, olyanom van 2 féle is: LA67 és LA68. Neten nem találok róluk adatot, a gyártót sem tudom. Valamikor a 80-as évek végén vettem őket Münchenben RIM-nél, vagy Holczingernél, már nem tudom. Úgy néznek ki, mint egy 4 lábú tranyó, átmérő 4,0 mm, magasság 3,0 mm. A fotopáros a tetőn, nem oldalt, úgyhogy a lábak útban lesznek, ha arrafelé korlátos a hely.
Na ilyen jo lenne, a lábak nem zavarnak ugy is oda kell hajlitanom a fejet, amire majd reagálnia kell. A Sanyo is kb ilyen - be van épitve és azon sincs semilyen szám.
Most már csak azt kell kideriteni hol kaphato ilyesmi. Kösz a tippet.
Találtam valamit - egy kicsivel nagyobb, mint amit keresek, de ez legalább létezik RPR220 a tipusszáma.
Léteznek kisebbek is:
https://www.google.com/search?q=smd+reflective+opto+sensor&tbm=...x-b-ab Ez kapható a RET-nél: https://www.ret.hu/media/product/14672/522605/ktir0811s.pdf A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2020
Ez remek, kösz.
Sajnos a Vishay alig érhetö el, de a KTIR0711S van, és már meg is rendeltem. (
Szívesen!
Olvasva, hogy mikhez ajánlják, lehet, hogy régi floppy drive-ból is bontható. A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2020
Majd még megnézem néhány hentereg otthon, de nekem biztos forrás kell, ahonnan majd késöbb is tudok rendelni. A fejlesztésre egy pár már van 2 szétszedett villás optokapubol.
(Most irták vissza, hogy csak 8 hét mulva szállithato )
Hogy hol kapható? Mint írtam, Magyarországon, nálam kapható ez a 2 típus . Van belőlük vagy 8-8 darabom. Ha sürgősen kellenek, eljöhetsz, Bp. 17.
Kösz, sajnos több akadálya van annak, hogy elmehessek ( többek között egy határ meg 350 km ). De majd valahogy megoldom.
Közben jött egy másik mail is ITR8307 van raktáron, igy még a héten itt lesz.
Köszönöm mindenkinek a segitséget! (A legérdekesebb, hogy immár 4-5 különbözö, de elvben ugyanazt tudo alkatrészt találtam a legkülönbözöbb álneveken. Ez az ITR pl mint PCB Sensor áll a katalogusokban. Hogyan tudja igy ezt valaki megtalálni az elég érdekes kérdés.)
LED van, kösz. Közben találtam komplett alkatrészt ItR8307. Ha minden igaz holnap itt lesznek.
A képen látható, sérült usb pendrive-hoz kérnék segítséget, hogy a bekeretezett alkatrészeket mivel lehetne pótolni, vagy akár elhagyhatóak is lennének?
Kérdések:
- mitől sérült? - miért lett szétszedve? - miből gondolod, hogy hiányzik a két alkatrész? - ha hiányzik lehet, hogy az alsó piros kereted mellett balra is hiányzik még egy alkatrész. - mennyire fontos adatok vannak rajta? - érdemes-e pár ezer Forintér kínlódni?
Kerdes ki vette ki onnet ezeket es miert? Egyaltalan volt ott gyarilag valaha barmi is? Ha jol latom 0603 meretu smd C, R esetleg L alkatreszek lehettek ott, ezen belul a teljes szabvany es szabvanyon kivuli ertek repertoar "kizarasos alapon".
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2020
1. Hogyan sérült meg?
2. Most nem működik? Ha működik, akkor elhagyhatóak. 3. Rajzold vissza az alkatrészek bekötését!
Hú, sok kérdés, köszönöm, hogy foglalkoztok vele, megpróbálok egyszerre válaszolni mindenre:
A pendrive egy notebook usb portjába volt bedugva, a gép az usb csatlakozóval együtt landolt. Nem voltam ott az esetnél így kaptam meg az eszközt. A csatlakozó GND pontja két oldalon is kiszakadt, azt visszaforrasztottam (az a nagy paca az, ami látható a jobb felső sarokban , gondolván, hogy ennyi a baja, de ezután sem ismeri fel. A képen nem látszik, de a felül lévő jelölésnél két forrponton vannak olyan forrasz maradványok, amiből arra következtetek, hogy onnan hiányzik valami alkatrész. Az alsóban nem vagyok biztos. Az IC jelölésekből próbáltam kiindulni - egy SM3268P flash verzélő IC van rajta - hátha találok hozzá sémát és vissza tudom követni az alkatrészt. De nem jártam sikerrel. Úgy gondoltam itt a fórumban vannak olyanok, akik esetleg meglátják és rögtön megmondják mi hiányozhat, gyanítom ez egy tömeggyártásban teljesen szabványos kapcsolás lehet. Elgondolásom szerint, a) ha C hiányzik az szerintem elhagyható, összekötöm a két pontot. b) ha R az akkor lehet érdekes, ha a chip 3,3V-ról üzemel és esetleg fesz. osztóként szerepe van, nem akarnám megsütni, ha rövidre zárom a két pontot. De hát végülis míg ezeket összeszedtem, akár már meg is próbálhattam volna Csak nincs SMD alkatrészem, meg gyakorlatom ilyen forrasztásban. Nincsenek egyébként rajta kritikus adatok, csak a magam szórakoztatására próbálnám feléleszteni, meg hát az ilyen hibakeresésekből lehet a legtöbbet tanulni.
Igazad van.
Nem szoktunk minden alkatrészt beültetni, amit rátervezünk a NYÁK-ra (vannak opciók és variánsok is). Ha adatmentés, akkor esetleg van értelme vacakolni törött pendrive mentéssel, de ha meg fontos adat volt rajta, akkor meg ugye levesszük a polcról a "fontos adatok mentése dossziét". Ha nincsen ilyen, akkor az meg nem fontos adat. Idézet: „ha C hiányzik az szerintem elhagyható, összekötöm a két pontot.” Kondi helyét nem kötheted össze!
Kondenzátort (C) sosem helyettesítheted folyamatos rövidzárral ahogy Sebi is írta. Ha az valóban kondenzátor volt és mondjuk tápszűrés, akkor rövidzárat okozol, ha esetleg egy reset kondenzátor, akkor folyamatosan resetben fogja tartani pl az USB controllert. De általánosságban is, egy kondenzátor helyettesítése rövidzárral teljesen életszerűtlen. Mivel egy pendrive eléggé integrált dolog, a külső RC elemek általában tápszűréssel vagy reset feladatokkal kapcsolatos elemek, de persze ez sem szentírás. Ha 3,3V os bármelyik IC, esetedben az USB vezérlő és a Flash memória elem, a tápjukat nem pl 2 tagú fesz. osztóval állítják be hanem egy külön táp IC vagy aktív referencia ák. állítja elő az 5V ból, de ha minimalisták akarunk lenni akkor is legalább egy zener. Ez azért nem valószínű mert egy ilyen áramköri megoldás + beépítése a gyártási költséget jelentősen emeli (tömeggyártásról beszélünk ugye ahol minden cent számít) és a gyártási költség az elsődleges szempont.
Ha csak kísérletezni szeretnél vele, elsősorban nézd át hogy a hiányzó komponensek hogyan vannak bekötve, melyik lábuk van pl USB tápon, GND n. Ha az egyik láb itt a másik ott akkor az nagy valószínűséggel egy szűrőkondenzátor lehetett, oda tegyél be 100n - t, azzal nagyon nem lősz mellé. Ha az egyik pad az IC n van a másik GND n az lehet pl. egy reset kondenzátor helye..vagy sok más egyébé. Pl lehet valóban egy feszültség osztó egyik eleme, ami pl az eszköz hardver ID jét állítja be. Szóval ez így eléggé, 50 % os project, de ha tényleg csak kísérletezel akkor barátod a multiméter pl szakadásvizsgáló állapotra állítva, és méricskélj a GND hez, a közvetlen táphoz képest..stb És vizuálisan nézd át a hiányzó alkatrészek kivezetéseinek helyét (pad ek.. ) mi hová csatlakozik. A belefektetett munkaórák száma nem lesz arányos a pendrive értékével, cserébe viszont sokat tanulhatsz belőle főleg ha végül sikerül működésre bírni. Hajrá. A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2020
Igen, és pont ilyenkor nem találjuk a "fontos adatok mentése dossziét" .
(Ami éppen kéne, az mindig hiányzik /Murphy/ )
Ez különösen szívás, ha van mentésed de ... A meghajtó haldoklik, vagy meghalt. VAgy ha az Ondrive-on van, de például újratelepítésnél előbb indítod a szinkronizációt, mielőtt letöltenéd a drive-on lévőt.
A pendrive-ot elengedném. Hasonlóan jártam, mint a mostani téma gazdája. Be volt dugva az USB-be és egy laza legyező mozdulattal ketté törtem. Illetve megroppantottam. Még szentképet is mutattam neki, de hiába. A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2020
Idézet: „A pendrive egy notebook usb portjába volt bedugva, a gép az usb csatlakozóval együtt landolt. Nem voltam ott az esetnél így kaptam meg az eszközt.” Nézd át a notebook csatlakozóját és környékét ott nem sérült, szakadt ki valami az ütéstől? Legegyszerűbb ellenőrzés ha egy működő pedrive -al teszteled. Persze nem árt ha valami adat is van rajta. |
Bejelentkezés
Hirdetés |