Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése

Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 46
(#) golyo01 válasza fester hozzászólására (») Jún 3, 2008 /

ez is csavaros volt
(#) Pixi válasza Hajós_kapitány hozzászólására (») Jún 4, 2008 /

Hali!

Ez a megoldás engem is nagyon érdekelne, mert haver is akar valami olcsóbb klímát és nem is túl nagy a szobája amit hűteni kéne!
Várnék képeket a megoldásról!

(#) fester hozzászólása Jún 4, 2008 /

Agyaltam hogyanlehetne csinálni ilyen vizes léghűtőt.Közben az egyik áruházba hirdettek akcioban 15 E .Hát mondom enyiböl kisem lehet hjozni és még dizájn se lenne.Megindultam az áruházba,erre vitek 5 darabot és már el is fogyot.A vége az lett hogy mérgembe végignéztem azt áruházakat, a legnagyobb cégeket amik vidéken vannak.
Voltak olyan gagyi léghűtők hogy komolyan mondom egy paraszt bácsi komolyabat találna ki.
Volt két márka ami komolybnak nézett ki.egyik feltételem a szálitoszalag szerü szövet forgatás.
elég alaposan megnéztem öket és végül a viz függönyös megoldásnál döntöttem.
27 fokos szobában a szele elég jol hüti az em bert,Az ágy felé irányitva,nyakik betakarozva aludtam.
A tul sokat nem tudok rolla mondani,két tény
1.nem klima,nem hüti le a szobát.
2.nekem bevált,tul lehet vele élni a kánikulát,ez erös meggyözödésem.sima ventilátornál ezerszer töbet ér.
Többet pár nap használat után.
Bővebben: Link
Házilag is lehet csinálni,egy viz szivatyu,+mokuskerekes venti+fügönyszerü jo nedvszivo képeségü ruha anyag...

Megjegyzés, 5 orta használat alatt,54% rol 57% ra emelkedett a szoba páratartalma.Ami elenyészö. Az adatr egy WS2350 idöjárás állomás adata.
persze egy este nem döntö,de kellemesen csalodtam azért,roszabra számitottam.
(#) fester válasza fester hozzászólására (») Jún 4, 2008 /

Egy haverommal ma agyaltunk és találtunk is pont hasonlot a neten mint amire gondoltunkBővebben: Link
Még anyiban tovább gondoltuk a témát.Hogy elpárologtato egységet meleg padláson helyeznénk el,és párás levegöt kültérbe kifujatjuk.
Magát a lehült vizet ami a tartály aljában van,azt pedig vizes hütésként használná fel.
(#) kánaán hozzászólása Jún 5, 2008 /

Sziasztok! fagasztóból szeretnék légkondit csinálni ! Lehetetlen??? Köszi a sehítséget előre is
(#) Pixi válasza kánaán hozzászólására (») Jún 5, 2008 /

Hali!

Mire gondolsz pontosan? Fagyasztó láda?
Mert ha igen akkor nem sokkal visszább már volt ez ötlet, de nem túl nyerő! Nem mindegy hogy egy köbmétert kell lehűteni vele vagy 20at! Ja és az az egy köbméter az zárt és höszigetelt is, a lakás meg nyitott! Kicsi a hűtőteljesítménye! Nézd meg egy légkondi áramfelvételét meg egy klímáét!
De majd a többiek is mondanak véleményt tuti!
(#) andpet válasza Hajós_kapitány hozzászólására (») Jún 5, 2008 /

Ahoy!
Az lenne a kérdésem h. mivel hajtod meg a peltier elemt?
260W-os, az kb 25A-t vesz fel. milyen tápot használsz hozzá? Esetleg pár képet tudnál felraki róla? köszi,
üdv: andpet
(#) kaqkk válasza andpet hozzászólására (») Jún 6, 2008 /

Szerintem a peltier túl kicsi klímának!!!
260w áramfelvétel -26w hűtőteljesítmény !
De még ha mind a 260 w -ot "elhűtené"
akkor is kevés !!
A legkisebb klíma is 1.2kwh hűtőteljesitményű!
(#) Picboy válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

Sajnálattal látom, hogy nem olvastad el a mérési jegyzőkönyvet. Mindegy.
Légyszíves mondd el, hogy hol olvastad az általad emlegetett 10%-os "hatásfok"-ot? (jósági tényező)
(#) kaqkk válasza Picboy hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

Miért hány% a hatásfoka? Ha 100% akkor is k...a kevés
egy szobába 260 w !!! Mit gondolsz Miért szerelnek 2,6-3.5 kw-os klímákat 1szobába?Viszont a klímáknak 300% a hatásfoka!! 800w áramfelvétellel 2.5 kw hűtőteljesítmény!
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

És egy kérdés ! hol van a jegyzőkönyv? Ha energia takarékos hűtést akarsz a peltiert felejtsd el az csak
hűtőtáskának való ! a vizes kútklíma a megoldás !
(#) sprofan válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

Hát persze, főleg panelba...
(#) Pixi válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

(#) kaqkk válasza sprofan hozzászólására (») Jún 9, 2008 /

Panelba vagy szereltetsz gyári klímát vagy nem !
(#) sprofan válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 9, 2008 /

Hát igen....
Majd én is ki szeretném próbálni ezt a kutas dolgot de egyenőre csak teszt erejéig. Meg a kutat is mélyíteni kéne vagy fél méterrel a közeli bánya miatt....
(#) Picboy válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 9, 2008 /

Ennek a topicnak a 32. oldalának alján lévő utolsó, (#228253) számú hozzászólásában linkeltem a kérdéses jegyzőkönyvet.
(#) kaqkk válasza Picboy hozzászólására (») Jún 9, 2008 /

Átnéztem nem győzött meg semmi adatot nem ír!!!
Hány % a hatásfok? Tudsz olyat szerezni olcsón ami
legalább 2kw ot tud? Amig nem hiába győzködsz!!!

Sajnos az általad emlegetett hatásfokot nem lehet értelmezni a hőszivattyúkra, mivel ezek nem klasszikus értelemben vett energiaátalakító, tehát nem azt kell vizsgálni, hogy a bevezetett energiát milyen hatásfokkal alakítja át, hanem a bevezetett energia figyelembevételével mennyi energiát tud elvonni a hűtendő helyről, vagy mennyi energiát tud adni a fűtendő helynek. Erre alkalmazzák a klímáknál hűtési üzemmódban az EER energiahatékonységi mutatót (elvont energia/felvett energia), illetve fűtési üzemmódban a COP mutatót (átadott eneria/felvett energia). Erre a két mutatóra azért van szükség, mert, ha egy 800W villamos teljesítményfelvételű és 2,5kW hűtőtteljesítményű hőszivattyút vizsgálunk hűtési üzemmódban, akkor az EER mutató 3,125. Ez a mutató, ami a pl a klímák hűtési módjában meghatározó. Ugyanakkor, ha a hőszivattyút fűtési üzemmódban használjuk, akkor a COP mutató a mérvadó, mert a felvett villamos teljesítmény egy része hozzáadódik a fűtőteljesítményhez, emiatt ez a mutatónagyobb, mint az EER.
A hatásfokot azért sem lehet az általad használt formában alkalmazni, mert 100% feletti hatásfok nem létezik és itt sincs szó 100% feletti hatásfokról, csupán 1-nél nagyobb energiahatékonysági tényezőről.
A peltierről:
A peltier elem hatékonyságát a Z-faktor jellemzi: Z=e^2ˇσ / λ. Aképletben használatos jelek: e: az alkalmazott anyagok által meghatározott termoerő; λ=hővezetési tényező; σ=vezetőképesség.
Két oldal maximális hőmérskletkülönbsége: ΔTmax=0,5 x Z x T0^2. T0=hideg oldali hőmérséklet. Az elérhető hőmérsékletkülönbség függ tehát a hideg oldal hőmérsékletétől is. Az ismert hővezetési tényező és a maximális hőmérsékletkülönbség ismeretében kiszámolható a hatásfok. A mai ismeretek szerint a Z-faktor maximális értéke: Z=4ˇ10-3 [1/K].
A peltier gyártók megadják a cella néveleges áramát, feszültségét, teljesítményét. Attól függően, hogy mekkora a két oldal közötti hőmérsékletkülönbség és mekkora a szállítani kívánt hőteljesítmény, változik a cella energiahatékonységi tényezője. Akkor maximáis a szállítható hőteljesítmény, ha a két oldal közötti hőmérsékletkülönbség, 0, ekkor ugyanis nincs vezetett teljesítmény a cella két oldala között. Ahogy növekszik a két oldal közötti hőmérséklet, úgy növekszik a akét oldal közötti vezetett teljesítmény(veszteség), ami csökkenti a hasznos szállítható teljesítményt.
Normál üzemben az EER tényező 0.4-0.7 között van, de egyes esetben a 4-et is elérheti.
A peltier cellából nem ésszerű általános használatra kW-os nagyságrendűt gyártani, mert a cella alapterületének növekedésével nő a kerámia burkolat sérülékenysége. Ésszerű megoldás inkább, ha az említett 260W-os cellából vásárolni 4db-ot, így jutva kW-os nagyságrendű teljesítményhez.
A peltier elemek táplálásakor meglátásom szerint érdemes a naplemekkel tervezni, így pont akkor jutsz a legnagyobb teljesítményhez, amikor arra szükség van.

Csak még egy kérdés! napelemmel hogyan
termelsz 15A -t? anyi kell a peltiernek !
De nem vitatkozom !Ha valamit felmutatsz
a p- elemekkel majd tedd fel ide vagy keress meg priv !
Dobálózol itt a képletekkel adatokkal
Ha 2kw hűtést kihoztál az elemedből mérd meg
menyi a felvett energia!

Napelemeket lehet kapni 12, 24, 48V kürüli feszültségekre. Ha ezekből az elemekből összekombináljuk a megfelelő teljesítményt, akkor a modern kapcsoló üzemű átalakítókkal 90-95% hatásfokkal lehet a szükséges teljesítményt a megfelelő feszültségre alakítani.

Most kímát akarsz olcsón készíteni ,vagy k...a sok pénzt
akarsz beleölni egy bizonytalan kisérletbe?

SOS elektronika peltier kínálata.

Nem mondanám bizonytalan kísérletnek, a napelem sem mai találmány, nem bizonytalan.
Jó, lehet, hogy ez a topic nem ilyen megoldások megtervezéséről és megvalósításáról szól, de az energiatakarékos rendszerek létesítése költséges... lásd: EIB
(#) kaqkk válasza Picboy hozzászólására (») Jún 11, 2008 /

Ha csak 2.6 kw os klímát akarsz csak 55000-hozzá a peltier táp még sehol! A hőt hogy vezeted el?
A napelem az akksik a vezérlő ?
(#) fester válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 11, 2008 /

Kivitelezhetö,de nem a csoró magyaroknak.
Talán egyszerübb lenne egy normál mezei klima energia ellátása napelemröl?
Vagy abszorpciós hűtés napkolekttorral..stb
Mindenesetre szerintem ez a peltieres dolog a napelem résznél vérzik el

szerintem kb 2-3 milla a napelem akumlátorok és az átalakito ami a peltiernek adja az alacsony feszkot jo sok amperral.
(#) kaqkk válasza fester hozzászólására (») Jún 11, 2008 /

Mire kitermelné az árát elmentél nyugdíjba!!
(#) kaqkk válasza fester hozzászólására (») Jún 12, 2008 /

Nem ez a peltieres projekt több sebből vérzik!!!
(#) deguss válasza fester hozzászólására (») Jún 12, 2008 /

Én is azt mondom, napkollektort lehet készíteni, napelemet venni kell, de meg kell nézni, hogy hol, mert sokan igen sokat rátesznek, és aludni meg tusolás után kell, úgy elviselhető a hőség, míg vizes az ember haja, elalszik, utána meg már úgysem ébred meg, hogy melege van.
Ki lehet ezt bírni, nekünk magyaroknak nincs okunk panaszkodni, megterhelő ugyan a szervezetre, de amíg fiatal az ember, mit számít, hogy 22 vagy 32 fokban alszik. Én tudom, én is tetőtérben vagyok, meg én le is mondtam a hűtésről, lehetetlen lenne 120m^2-t lehűteni (szoba+dolgozóhelység) energia takarékosan.

Napelem megfizethető teljesítményben csak világításra és kisebb szórakoztató elektronikára jó, semmi másra. A peltier elem meg gyerekjáték.
Bár nem tartom elképzelhetetlennek, hogy valaki épít belőlük egy ilyen takaró félét, ahogy régebben lehetett kapni ilyen fűtőszálas ágybetétet, úgy ez sem kizárt. Csak kemény és nehéz. És ha fordítva takarózol, megizzadsz.
(#) fester válasza deguss hozzászólására (») Jún 12, 2008 /

Talán azok akik panelban laknak és nem akarnak klimát venni ,és netán van erkélyük még az evaporative léghütö barkácsolást megprobálhatják
Csarnokokat is hűtenek ezzel a módszerrel.Kb annyi a lényeg hogy párologtatás elven hüt,és a kinti száraz levegőt hűtjük le és mintegy átszellőztetjük vele a lakást.Méghozzá úgy, hogy valahol a benti meleg levegö távozik,és a hűvösebb párás levgö is.(pl. huzat)Igy keletkezik egy kellemes hűvös légáramlat.
Aki pár fok lehűléssel beéri gondolkozzon el ezen a megoldáson ( evaporative cooler)
(#) deguss válasza fester hozzászólására (») Jún 12, 2008 /

Kertes családi házban lakom, csak a dolgozóhelységem (4m-es íróasztal+PC) és a szobám 120nm, a ház kicsit több.
De az ötlet nem rossz, a mozgó! párás levegőt hűvösebbnek érzi az ember, mert hőt von el a testtől.
(#) Hajós_kapitány hozzászólása Jún 13, 2008 /

Üdvözlet!

Látom nagy vitát váltott ki a Peltieres hűtésem amit írtam, de eddig nem voltam netközelben
Mint mindenki én is tudom, hogy egy ilyen a klímával nem veheti fel a versenyt, de ezt nem is állítottam. Nekem egy 9 nm es szobában van. Főként arra használom, hogy ahol vagyok számítógép, vagy ágy (csak a hűtés miatt tettem ágyat ebbe a szobába), szóval arra elegendő ez a kis "klima" , hogy odateszem és fújja rám a hűvös levegőt ami tökéletesen elég ahozz, hogy konfortosabban érezzem magam.
Sokan írtátok, hogy viszont nem lehet ellátni elegendő árrammal. Én ezt úgy oldottam meg, hogy vettem egy számítógép tápot egy jó nyagyot azt kitettem , hogy ne bent fűtsön és bőven elegendő.

De nem azért mondtam, hogy ez a tuti csak, hogy valaki ilyennel is kisérletezett
Következő: »»   19 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem