Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   355 / 621
(#) sonajkniz hozzászólása Júl 23, 2020 /

Sziasztok!

Elgondolkodtató dolog történt a telefonommal.
Vajon mihez is van nekem, mint felhasználónak beleszólásom? Megvédhetem-e az adataimat, a magánszférámat? Tényleg olyan okosak a hackerek, hogy betörhetnek a készülékembe?
Vagy inkább az operációs rendszer van úgy megírva, hogy nem csupán tárt kapukkal várja a behatolókat, de még csalogata, hivogatja is őket?

Miért merültek fel ezek a kérdések bennem?

Néhány hete egy kéretlen Google Play frissítés jött a készülékemre. Onnant kezdve ha megnyitottam a kamera alkalmazst, azt a hibaüzenetet kaptam, hogy biztonságpolitikai okokból a kamera le van tiltva.
Hiába telepítetem újra a komplett androidot, a hiba maradt. Végül szervizben kötött ki a készülék, ahol megállapították, hogy a tiltás a kamera modulba került beírásra, ezért nem javult meg az újratelepítéstől.
Ezt követően minden létező módon letiltottam minden frissítést a telefonomon. Ráadásul a mobil és a wifi adatforgalom is ki van kapcsolva rajta. Ehez képest ma reggel azzal fogadott a telefon, hogy letöltötte és telepítette a legújabb frissítést az op. rendszerhez.

Hogyan? Minden tiltva, és nincs (legalábis elvileg) net kapcsolat.

Mit gondoltok erről?
(#) bbb válasza sonajkniz hozzászólására (») Júl 23, 2020 /

A véleményem nem bírja el a nyomdafesték. A gugli frissítései lazán kinyírják a levelezést is, mondván nem elég biztonságos amit használsz (exchange). Nem tudom azóta ezt megoldották-e, de elég bosszantó dolog, amikor közli, hogy csak akkor hajlandó működni, ha a szerver számára engedélyezve van a telefon törlésének lehetősége is!
Nagyon undorító ez a megmondjuk neked milyen biztonságos dolgot használj azt hogyan használd és mást nem is engedünk neked hozzáállás. Simán arról van szó, hogy nem az igényeket szolgálják ki, hanem ők mondják meg mi az igénye a felhasználóknak!
Persze addig, míg a felhasználónak az a fontos, hogy a legújabb csilivili baromság fityegjen a zsebében (vagyis inkább egész nap a kezében), mert ez státuszszimbólum, addig nem is lesz benne változás.
Annak idején, mikor kitalálták, hogy lesz linux alapú telefon (2003 körül), örültem és szép reményeket fűztem a dologhoz. Most itt van, de nem engednek hozzáférni (lásd huawei és a root kulcs kiadásának megtagadása). Pont tegnap nézegettem a PinePhone telefont, ami végre nem android alapú, hanem másik linux, de egyelőre nem látom hogy lehetne sikeres (200$ ami már 3GB memóriával bír).
(#) Epu2 válasza sonajkniz hozzászólására (») Júl 23, 2020 /

Az aggodalmad jogos. Kevés közöd van a megvásárolt készülékhez. Nálam is minden törölve és letiltva ami csak lehet. Már itt kezdődik, hogy nem lehet. Régi a telefon, de telefonálásra, SMS-re fényképezésre és videóra elég. A böngészés néha jó, de nem fontos. És ennek ellenére frissítget, üzenget. Csak a 2.4 Andorind -os telefon volt nyugiban. De ez 6-os. Bezzeg a Windowsos telefon tök kuka, mert már senkit nem érdekel.
Biztos, hogy a gyártó a védelmi falat olyan erősre csinálja mint a tésztaszűrő, hogy beléd lásson. Ha ők is, akkor mindenki, akinek ez a szándéka.
(#) sargarigo válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 23, 2020 /

Idézet:
„Bezzeg a Windowsos telefon tök kuka, mert már senkit nem érdekel.”

Ez azért árnyalnám picit! Lenne akit érdekel, nekem is van belőle három is! De ha a szolgáltató (Microsoft) kilövi alóla az összes szolgáltatást, akkor nem lehet használni. Telefonálni még lehet vele, ha tudod a hívott számot fejből (google kontaktok nem megy). Google email nem megy (szerencsére még meg lehet hekkelni "idegen" email-ként. Viber nem megy. Áruház nem megy. Végülis csak ami fontos lenne. Pedig szerettük, használnánk.
(#) sany válasza sonajkniz hozzászólására (») Júl 23, 2020 /

Ha nem frissíted, akkor lehet nem is tudod használni.
(#) Epu2 válasza sany hozzászólására (») Júl 23, 2020 /

Ez csak részigazság. A 78 frissítés előtt is használható volt. Szerinted?
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Júl 23, 2020 /

Viacom felvásárolta a Paws Inc.-et! Ez azt jelenti, hogy váratlanul tegnapról mára megszűntették a Garfield.com oldalt (átirányít a Nickelodeon oldalára) és a teljes "Orson" (US-Arces) képsorokat is letörölték! Ha valahol automatikusan megjelent a legfrissebb napi Garfield képsor, akkor ott új alternatív forrás keresésére van szükség, mivel az eddigi tárhelyre már nem töltenek fel több képsort! Hová tart ez a világ?!
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2020
(#) sany válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 23, 2020 /

Akkor pontosítok. Rendesen nem lehet használni.
(#) kameleon2 válasza sonajkniz hozzászólására (») Júl 23, 2020 / 1

Nekem is van véleményem és igen csúnya. Sajnos a Google elkövette azt a hibát, hogy az Asimov-i törvényeket figyelmen kívül hagyta és magasabb jogot adott az algoritmusoknak, mint a felhasználóinak. Ez már önmagában véve is etikátlan. Milyen alapon bírálja el egy automatikus ( nem beállítható!!!) algoritmus, hogy melyik feladót rakhatja SPAM-be? Miért nem ad felülbírálati lehetőséget - ami alapvető emberi beavatkozási igény?
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 23, 2020 /

Idézet:
„Milyen alapon bírálja el egy automatikus ( nem beállítható!!!) algoritmus, hogy melyik feladót rakhatja SPAM-be?”
Naponta milliók tanítják, ezek alapján. Évi két-három levél megy a Spam mappába, illetve oda való landol a bejövő fiókba.
Idézet:
„Miért nem ad felülbírálati lehetőséget”
Van lehetőség mindkét irányba, adott levélhez tartozó opciókat kell megnézni, ehhez adott levelet ki kell jelölni.

Törölném is a fiókot, ha napi két-három spam becsúszna a levelek közé. Nem értem a problémád, az évek alatt pár szolgáltatót próbáltam, a Gmail egyértelműen a legjobbak között van.

Spam.jpg

(#) Bakman válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 23, 2020 /

Idézet:
„Lenne akit érdekel”
Az igazság az, ha a többséget nem érdekli, akkor lehúzzák a WC-n, hiába tiltakozik egy kis csoport.
(#) sargarigo válasza Bakman hozzászólására (») Júl 23, 2020 /

Egyet értek! Én csak a "senkit" kitételre reagáltam.
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 23, 2020 /

Sok minden nem ugy megy ahogy kellene de ez nem okvetlenül a google stb. baja.
Velem már olyasmi is elöfordult, hogy ugyanarrol a cimröl csak exakt minden tizedik megy a SPAM-ba. (Havi 1-2 mail jön onnan). Mar jeleztem nekik, igy most mindig kettöt küldenek, az egyik megy a SPAMba a másik meg simán megjön. Hetente kb egyszer megnézem mi van a SPAMban és ami értékes átrakom a másik könyvtárba.
Nekem meg a régi cégemmel van gondom ott az admin probálja letiltani az ingyene mailszerverekröl a maileket. Nekem meg az egyik már több mint 25 éves és a mai napig az egyik legmegbizhatobb (összehasonlitva sok más mail serverrel). Pont erröl a cimröl nem engedik be a maileket, holott a vevöik egy része is hasonlo cimekröl kommunikál. Az admin nagyon keményfejü, hiába mutatom neki, hogy alig kapok szemetet a magán gépeimre pedig immár 4 email cimem van tölük, meg néhány gmail.com is.
Szoval tiszta agymenés ami a mailpostán folyik szerte a világban.
(#) HeZ hozzászólása Júl 24, 2020 / 1

Semmi gondom immár 14 éve a Nokia 6230-as mobiltelefonommal. Eredeti akkumulátorával működik napi 24 órában kifogástalan hangminőséggel, hetenkénti (6-7 naponta) töltéssel.
Szoftvert sem kell frissíteni rajta, mert nem kéziszámítógép, hanem TELEFON
(#) nagym6 válasza HeZ hozzászólására (») Júl 24, 2020 /

Szintén "gombos" párti vagyok, ami mindig azt csinálja amit én akarok. Fél éve "okos"-t használok mert rengeteg SMS kell írni munkám miatt. Egy régi Lumia win-est gyógyítottam három rosszból össze. Bizony ez pokol napi akkutöltés, gyakori önállósítás csinál ezt azt amazt saját kedvéből, felhív valakit tudtom nélkül, átvált repülö módba amikor nincs hívásfogadás, stb.
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 24, 2020 / 1

Sajnos az tény, hogy az okos "telefonokkal" egyre nehezebb telefonálni.
(#) Inhouse válasza Massawa hozzászólására (») Júl 24, 2020 /

Meg amikor látszólag minden ok nélkül spam listára kerülsz...mert az adott szolgáltató egyik IP-jéről szórakozik valaki, vagy bekaptak egy vírust, ezek meg egy tartományt raknak dögrovásra. Aztán telefonálhatsz, email-ezhetsz, mire leszednek róla és újra mehet az email. Illetve az egyik admin egyszer azt mondta, hogy jó, hogy nem az XYZ listára kerültetek fel, mert onnan aztán lekerülni...
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 24, 2020 /

Ismerös.....
(#) D Wye válasza sany hozzászólására (») Júl 24, 2020 /

2015 óta nyúzom a Galaxy Note 5-ösömet. Kb 3 éve már, hogy egy kósza frissítés sem jött rá és mind máig használható. Minden funkciója.

Nem azért használhatatlan egy mai eszköz, mert nem kap frissítést. Hanem azért kap frissítést, mert használhatatlan. Ez nem ugyan az!
Ha jól lenne megírva a firmware, akkor nem lenne szükség frissítésre. Főleg ilyen gyakran.
Én mindmáig droid 6-ot használok, mert számomra az volt az utolsó, még használható rendszerverzió. Az állandó frissítések és hibák végett sem használok Windows-t. Csak Linux, másra nincs is szükség!
(#) sany válasza D Wye hozzászólására (») Júl 24, 2020 /

A sok újdonság, funkció miatt is frissítik az igaz.
(#) Epu2 válasza sany hozzászólására (») Júl 24, 2020 /

Főleg, hogy a legritkább esetekben jelzi, mit is frissítenek.
(#) sany válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 24, 2020 /

A naponkénti akksi töltését nem említi az eladó, amikor megveszed az okos készüléket.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Júl 26, 2020 /

Egy hete valahonnan jöttem hazafelé és láttam egy "számítógépes egér" formájú felhőt!
(A fotóra összehasonlítás képpen odaszerkesztettem az egér szimbólumot is.)
(#) Kovidivi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 26, 2020 /

Hát (-tal nem kezdünk mondatot), kinek mi jut erről eszébe
(#) jucsaba válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 26, 2020 /

Így van , ha sikerül nagybetűvel inkább .
Sőtt háttal nem is fésülködünk.
Nekem ez jutott most eszembe...
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 26, 2020 / 1

Ez a háttal nem kezdünk mondatot olyan téveszme, mint a hogy előtt mindig kell vessző. Idegenül, furcsán, "tanulatlanul" hangzik de szabályos, a "hogy" előtt pedig akkor kell veszző, ha a mondat tagolása úgy kívánja.
(#) Bakman hozzászólása Júl 26, 2020 / 3

Nagyfelbontású videó a Marsról: Mars In 4K.
(#) jucsaba válasza jucsaba hozzászólására (») Júl 27, 2020 /

Még egy : háttal nem vezetünk , kivétel ha tükörbe nézel közben és nem magadat nézed...
(#) Epu2 válasza jucsaba hozzászólására (») Júl 27, 2020 /

Lagalább is az amatőrök. A háttal vezetés sok gyakorlást igényel és van ahol tudni kell.
(#) Gafly válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 27, 2020 /

Idézet:
„Lagalább is az amatőrök.”

Utánfutóval is lehet tolatni, Kálmán öccsétől élőben is láttam, amikor benéztük a felhajtót, és majdnem rámentünk a fizetős pályára.
Van a "gyorsforgalmi" út, ami kivezet a Határ úttól, a Ferihegyig. És van az az az aluljáró, ami miatt 3.65 magasság korlátozás van. Régen nem volt megoldva sehol a lehajtási lehetőség (halálút).
Állitólag volt olyan, hogy rendőr megállitotta a kamiont, és kérdezi a sofőrt, amikor kiszállt, hogy tud maga rendesen tolatni???
Hogyne tudnék?
Akkor tolasson már vissza ezzel a török pótkocsis kamionnal a lejáróig.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2020
Következő: »»   355 / 621
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem