Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Én elektrotechnikai középbe járok.Meg csak 2.osztalyos vagyok.Szerintem mar van valami elméleti tudásom.
Az alap alkatrészeket ismerem, a félvezetők atomjainak szerkezetét ismerem. Tranzisztor,tirisztor..., elméletét ismerem szintén,de gyakorlatban is szeretném alkalmazni.
Második osztálytól nekem már volt gyakorlati oktatásom, nektek nincsen? Melyik suliba jársz? Van kapcsolás, amit már megépítettél?
Még gyakorlatunk nem nagyon volt a mérésen kivül.
Még sajnos nem építettem kapcolast.Javitottam eddig ilyen aprosagokat.Ezért is szeretném ha javasolnátok valami egyszerü kapcsolast,amit könnyen megépithetnék.Esetleg kérdeznék a müködésével kapcsolatban.Gondolok valami vilagitosra....,aminek szemmellathato a müködése.
Ezt nem értem mit jelent, hogy "egymásrakötve", de mindegy, a két transzformátornak nem azaonos a kimeneti feszültsége. Ebben az esetben mit lehet csinálni? Mondjuk egyenirányítás után összekötni lehet, úgy jó lesz?
Sziasztok! Régebben tanultam elektronikát de az nem ma volt meg nemis volt a szívem csücske DE most lenne egy kérdésem. A monitorom külső tápja megadta magát. Így szeretnék összehozni egy átalakítót ami a 220V-ot 12V-ra alakítja, valamint ez 3,5 A-es. Azlenne e kérdésem h miként tudnám megvalósítani ezt és h mi kellene hozzá. Ha valaki tud segíteni azt megköszönöm előre is
Idézet: „Azlenne e kérdésem h miként tudnám megvalósítani ezt és h mi kellene hozzá.” Tápegység kell hozzá. Ilyen témával viszont Dunát lehetne rekeszteni a fórumon... mi lenne, ha olyat játszanánk, hogy elkezdenél beleolvasgatni az összes tápegységes topikba? Bizonyára tudod, a fórumszabályzatban van egy ilyen mondat: Idézet: „Legyen kedvünk olvasni. Másoknak is volt kedvük és vették a fáradságot, hogy beírják a válaszokat, úgyhogy olvassunk, vagy használjuk a keresőt és ne várjuk, hogy udvariasan 10-edszerre is beírják ugyanazt csak azért, mert mi lusták voltunk.”
Készítettem egy gyors rajzot, így érthetőbb lesz, mire gondoltam "egymásrakötve" alatt. A baloldali ábrán egy szimpla párhuzamos kapcsolás látható, ahol a tekercsek megfelelő pontjai (kezdet a kezdettel, vég a véggel ) vannak összekötve. De ez nem biztos, hogy kialakítás során így helyes, mert függ a tekercselés írányától! (én már találkoztam ilyen trafóval) A lényeg a következő két ábrán látható: akkor kötöd helyesen össze a két kimenetet, ha a tekercseken lévő feszültség azonos fázisban van. (középső ábra). Ha a második ábra szerint összekötni a két trafó kimenetét, akkor a két feszültség egymást kioltja, a feszültség nulla lesz, vagyis a két trafót mintha rövidre zártad volna! Egyenirányítás után össze tudod őket úgy kötni, ha a magasabb feszültséget visszaszabályzod az alacsonyabb feszültségig egy szabályzóval, de ez veszteséget termel. Esetleg ha elmondod, mit is szeretnél, akkor jobban tudunk segíteni! :yes:
Nos teljesen igazat adok neked. Engem egyszer ki is dobtak innen viszont megspóroltam vagy 4-5 hetet és sikerült az információt kihúzni a profikból igaz nem a legjobb módon, de úgy gondolom ez nem az én hibám.
A mai napig nem értem az adatlapokat és talán nem is fogom mert kb olyan mintha egy függvénybe belezsúfolnád a komplett mysql adatbázis kezelést majd szépen leírnád címszavakba, hogy mi mit csinál. Ahhoz meg amit egy kezdő akar csinálni csak 3-4 infóra van szüksége. Vagyis úgy érzem sokan nem tudják rendesen elkülöníteni az áramkörök egyes részeit, modulárisan gondolkodni. A programozók beleőrülnek, ha valami úgy van felépítve, hogy ha bármit módosítok rajta az egészet újra kell számolni.... Én most azzal kísérletezem, hogy különböző már meglévő áramkörökből építkezem programozó nyelven összeollózom programokat. Ez sokkal könnyebb és könnyebben lehet kérdezni is. A mai napig nem értem a kondenzátor és a tranzisztor működését és sajnos egyetlen villogó kapcsolás sem működött pedig úgy raktam össze ahogy itt volt. Igazából szerintem ami egy programozót kihúzhatja a csávából az az AVR. Ha lesz keret veszek egy indulókészletet.
Szerintem nagyon sokan vannak úgy, hogy életükben sosem foglalkoztak elektronikával, mégis megépítettek egy áramkört (pl.villogó)! Egy hét alatt rájöttek, hogy a kondi miért tölt fel, miért sül ki, stb... aztán megépítettek egy erősítőt, és megtanulták, hogy mit jelent az, hogy AC, DC feszültség, szimpla, szimmetrikus táp, stb. Aztán mikor felrobbant egy kondi, megtanulták, hogy annak van polaritása is (Led kiégése esetén pedig megtanulták az előtét ellenállás fogalmát). Így is lehet kezdeni, vagy olyan suliba jársz, ahol ezt tanítják (de gondolom erről már lemaradtál sajnos, ebben az esetben az első út a nyerő)!
Sok sikert!
Még egy gondolat:
Sokszor kaptam azt amikor egy-egy alkatrész használatára kérdeztem, hogy tanuljam meg az alapokat és majd akkor jelentkezzem, de igazából most már kezdek rájönni, hogy nem ez a módja. Olyan ez, mint amikor valaki szerver alkalmazást akar készíteni. Nem kell hozzá megtanulni, hogy hogyan kell két gép között tcp/ip kapcsolatot felépíteni meg hogy pontosan mi is az. Sőt még windows hálózatot sem kell tudnia kiépíteni. Én sem tudok a mai napig egy h*lye windows hálózatot összerakni mégis sok-sok szerveralkalmazásom működik több éve hiba nélkül. Pedig nem mennék át egy ECDL vizsgán sem.
Ez a mondatod megragadta a figyelmem:
Idézet: „A programozók beleőrülnek, ha valami úgy van felépítve, hogy ha bármit módosítok rajta az egészet újra kell számolni....” Ezek után úgy gondolod, hogy az elektronikában egy módosítás után nem fordulhat elő más tényezők átszámolása? Vagy nem értem, hogy gondoltad, mert nem találtam utalást az ellenkezőjére! Meg amit nem nagyon értek: hogy tudod/próbálod az elektronikát a programozással összehasonlítani? Számomra ez egy teljesen idegen látásmód ebben a formában! Bár inkább írtam volna privibe, de mégsem tettem!
Van egy erősítőm, amihez találtam itthon egy trafót, 24V-os, ami majdnem biztosítja azt a feszültséget, ami az erősítőnek kell, de a teljesítményt azt nem, egy műholvevőből kiszedtem egy szintén 24V-os trafót, és azzal akarom összekötni párhuzamosan, hátha meglesz a telljesítmény, vagy legalább a közelében lesz. A két trafónak a kimenő feszültsége 2-3V-tal különbözik, és az előző hozzászólásod szerint akkor nem tudom összekötni, és akkor ezután gondoltam arra, hogy egyenirányítás után. De mi van akkor, ha a két DC feszültség különböző, és úgy kötöm párhuzamosan?
Sziasztok!
Mi lesz ha sorba kötök egy 8 ohmos és egy 4 ohmos hangszórót? Valamelyik hangosabban fog szólni? Még egy kérdés= Hol lehet venni külön csak hangszórót és kb. mennyi lehet egy olyan 10W 4 vagy 8 ohmos? Üdv.
Ha azonos a telyesitményük akkor lesz egy 12Ohm os hangszóród
Hangosabban szolni nem fog. mert a hangerö az db-ben mérendö és semmi köze a telyesitményhez . Arról nem is beszélve, hogy kisebb áramot fog áthajtani az erősitö végfokán. Innem OHM törvény alapjaiban véve. A lomex . hun találsz.
Az erősítőm csupán 18W, de ez így mér nem jó?
Mert széthajtja az a 2-3v os külömbözet egymást, és tönkremegy. Igy nem lehet.
Igazad van kicsit pontosítok.
Szóval Kb az IC-khez lehetne hasonlítani. Ott meg van adva, hogy milyen értékek mellett működik és mit fog csinálni. De mazohizmus megcsinálni tranzisztorokból meg mittoménmiből egy NAND kaput ha van ilyen IC. Ez a moduláris felépítés vagyis erre gondoltam. Működik és kész. Nem firtatjuk hogyan csak működik. Tudni kell, hogy a kimenetére nem lehet rákötni egy 80W-os motort, de arra szintén van egy olyan eszköz ami egy logikai bemenetet vár és egy maximum 80W-os motort hajt meg. Hogy ez hogyan működik lényegtelen csak addig érdekes amíg megépíti az ember, ha meg nem tudja megépíteni akkor megveszi. Szerintem aki programozó annak a logikai IC-kel kéne kezdeni és egy olyan egyszerű kapcsolással ami a szükséges dolgokat meg tudja hajtani pl ha motor érdekli akkor egy egyszerű opto-n keresztül meg tudja csinálni, de minek tudnia, hogy az hogyan működik? Majd ha megérett rá .).
Értem. Jó lett volna, ha nem kell trafót vennem, és meg tudom oldani viszonylag olcsón. Mindenesetre köszönöm mindenkinek a válaszát.
Hali!
Usb-s, külső vinyóházba a vinyót hogyan kell betenni? Próbáltam master-t, slave-t, de csaka nnyit lát, hogy USB háttértár, és nem elérhető? Valami ötlet? Maxtor vinyó: master slave enabled limit -semmi- állapotai vannak a portolásnak Előre is kössz!
Ha a csatlakozó felől nézed bal oldalt és van egy ic "smooth" felirattal akkor add el amíg még működik.
Nekem 2 maxtorom halt meg külső hdd ként, nem szereti a hotswapolást. A léptetőmotor meghajtója hajlamos meghalni. Ha meghalt a panelcsere segít rajta...
Sziasztok,egy potenciometerrel kapcsolatban lenne ey kerdesem,tudjatok amelyiket korbe korbe lehet csavargatni,mi is az valojaban?Egy kondenzator?Vagy potenciometer?Es nehez e pl egy hangero szabalyozot csinalni egy ilyennel,esetleg tudtok e valami kapcsolast ilyenhez?
Koszi elore is
Rotary Encoder a neve. Általában mikrovezérlővel szokták összekapcsolni, így van vezérelve a hangerő digitális potméteren keresztül.
Egy nagyon kezdő kérdés.
Van egy tölthető ceruzaelemem amire azt írták 1,2 V. 1,3V-ot mértem és még elemi iskolás koromból 1,5 V-ra emléxem. A kérdés, hogyan varázsoljak ebből 5V-ot? 4 db elem megfelelő?
Köszi a segítséget!
eltároltam a webolldalt
Hi
anikkel kadmium cella névleges feszültsége : 1,2V az 1,5V az a szárazelem cellafeszültsége, tehát egymáshoz nemsok köze van. "A kérdés, hogyan varázsoljak ebből 5V-ot? 4 db elem megfelelő? " az pont jó, viszont ha töltöd akkor az 5V nem lesz elég neki. üdv
A Ni-MH feszültsége is 1,2V!
Üdv!
Sejtettem....
Már csak az a furcsa, hogy a kütyük mennek ezzel is meg azzal is, van ennek valami trükkje? Én egy CMOS4011-es és hasonlókból felépített vezérlőt akarok majd tölthető elemekről használni akkor ezek szerint annak 4 db kell, de ha berakok 4 db sima elemet akkor is menni fog?
Szia!
Minden egyes áramköri elemnek megvan a működéséhez szükséges tápfeszültség tartománya. Tehát nem egy egzakt, pontos érték, hanem egy tartomány. Ez a működési tartomány az alkatrész adatlapjában fel van tüntetve. Például a Complementer Mos (CMOS) technológiával készített IC- k esetében ez a feszültségtartomány 3-15 V közötti lehet. Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |