Fórum témák
» Több friss téma |
Utána számoltam 47µF mellé, 1,54 Mohm kell 600 V-nál hogy a DB 4 es nyitó feszültségét elérjük közel 1 sec alatt.
Így már érthető a kis kapacitás ( 1 µF ) a 2 MOhm mellé. Ahogy az eredeti rajzon is van Ez a félperiodus miatt, közel 360V ra tölti ez alatt az eredetileg 1,1 µF-nyi kapacitást
Úgy oldottam meg a dolgot,hogy párhuzamosan a nagyfesztrafó primerjére kötöttem a ledet sorba egy 4k7-es ellenállással. Műkődik.
Szia engineerman
Elkészítettem a nyákot, beültettem az alkatrészeket, D1,-D2 diódákat 1N4007-re cseréltem, egyedül a mellékelt képen látható tekercset, (Ez volt az eredeti kapcsolásban) hagytam ki, a szigetelést ideiglenesen én szedtem le. Kérdésem, hogy megfelelő-e ez, vagy új tekercset kell készíteni-?. Üdv. jov2000
Bele teheted mert olyan kicsi az áramigénye ennek a kapcsolásnak, hogy bőven túl van méretezve a tekecs huzalvastagsága. Ha jól látom bifiláris tekersz ( két huzal sodrott )
És szigetelés sem szükséges rá.
Szia engineerman
Beépítettem a tekercset, összeszerelés előtt feszültség alá helyeztem, a leválasztó transzformátort, 10perc üresjárat alatt nagyon melegszik, valószínű, hogy menetzárlatos. Egyébként a transzformátor tekercselése "nagyon" házilagos. Ezért ezt a kapcsolást egyenlőre elvetem, és helyette az általad linkelt kapcsolást, Lásd (melléklet) építeném meg. Köszönöm önzetlen segítségedet. Üdv. jov2000
Azzal a kapcsolással jobban jársz.. És ugy építsd meg hogy akkor már legyen benne a dióda híd.. És a rajzon 220/12 vos trafó helyébe kerüljön a 220V-os leválasztó trafó-- Így az előtte szereplő 555 el felépített inverteres kapcsolás szükségtelen.
A piros nyillal jelöltem a leválasztó trafót.. ERRE MINDENKÉPPEN SZÜKSÉG VAN! Ugyanis a fázis kijuthat a kapcsolástecnijából adódóan a karámra, ami halálos áramütést okozna.. Igy a leválasztó transzformátor kihagyhatatlan alkatrész! A diódahín lehet egy 2 A 800 V-os.. Vagy akár 4 darab 1N4007 is. Ennél a kapcsolásnál a fojtótekercsre sincs szukség.. Sok sikert az építéshez! A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2020
Szia. Végre 1,5 hónap után volt időm szétszedni a rendszert. Maga a vezető rendben van mindenhol, nem lóg rá semmi, izolátorokból sincs kiugorva a vezető. Földelést nem néztem még át, de nem hiszem hogy ott lenne gond mert elég rendesen lerögzítettem hozzá a vezetéket telepítéskor. Magát a rendszert villanypásztor készülékről lekötöttem. Kb. 1-1.5 centis szikrákat húzott, de a megszokott 1-1.5 másodperces impulzus idő helyett duplájával-triplájával ment. Visszakötve a rendszert újra 1000 volt feszültségeket 'mérek'. Valóban gyenge mert időközben párszor hozzáértem, de nem volt valami megrázó élmény (mint újkorában). Hosszabb szőrű
új kutyám meg sem érzi. Simán átmegy a kerítés között.
Helló !
Kérdezném, hogy azért nem kell a fojtó, mert autó(gyújtó)trafó van a rajzon, vagy alapból sem kell ?
Szia
Mellékelj egy két fotót a készülék belsejéről. A lehetséges hibalistát majd ezekután megírom, mit nézz meg benne. A készülékkel lesz a gond ( mint annó írtam is )
A hálózati villanypásztorok ( gyáriak ) jellemzően direktben kapják a 220 V-ot, egy hálózati zavarszűrőn keresztül. ( C-L-C ) Ennél a megoldásnál a fázis egészen a kimenő trafóig a rendszer eletronikán jele van. Itt maga a kimenő nagyfeszültségű trafó oldja meg a hálózat galvanikus leválasztását.
A kitárgyalt elektronikába a konstrüktőr azért tett zavarszűrőt, mert az autótrafós megoldásnál a kimenő trafó primer és szekunder köre nincs galvanikusan szétválasztva, és itt amiatt van - elméletileg - szükség rá, hogy a hálózatra visszajutó impulzusokat levágja.. Illetve ne okozzon EMI/RFI zavart. ( pl sok esetben, a visszajutó tűimpulzusok miatt a 30mA-es Fi relé is leoldhat ) Ha leválasztó trafóval táplálod meg, abban az esetben elméletben szükségtelen a leválasztó trafó után még plusz zavarszűrőt tenni. Itt elegendó lenne a leválasztó trafó primer körével párhuzamosan kötőtt C ( X2 ) vagy RC tag. Így a kérdésedre válaszolva: Szükségtelen, de nem a nagyfeszültségű trafó miatt, hanem a leválasztó trafó jelentős "fojtása" miatt. De ez tovább finomítható egy megfelelően méretezett RC hálózattal, ami a diódahíd és a leválasztó primer körével párhuzamosan van kapcsolva. De megoldható lehet akár egy PC tápegységből kitermelt hálózati X2 es 250V Ac feszültségtűrésű kondenzátor párhuzamos beiktatásával is. Ennek értéke szinte lényegtelen. Pár nF-tól akár 47nF ig bármilyen lehet
Sziasztok!
Bővítettem a területet és kicsi lett a szikra. Szigetelők jók, újak. Soronként jól működik, nem húz le sehol. Kondi jó, 460V-ot mértem. Az autós gyújtástrafó ennyit tud? Lehet venni jól működő nagyfesztrafót? Mikró trafóval próbálta valaki? Az van itthon.
Szia.
Az autógy. trafó gyenge! Tekerni kell egyet...az jó lesz!
Mikrótrafót csak ÁTALAKÍTVA ajánlom!!!!
Hello !
Először is köszönöm válaszodat ! A kapcsolást magam is megépítettem , vagy hatszor . A megbízhatóság miatt érdekelne ez a fojtó, vagy fojtó nélkül téma . Pár napja tekertem egy kis nagyfesz trafót (találtam vagy 5 db mágnes kapcsoló vasmagot 18X18mm magméret) azzal próbálkozom.
Nem feltétlen. Attól is függ,hogy milyen vezetékből és hogy van kialakítva a karámvezeték. Akár hiszed,akár nem, van olyan ismerősöm, aki az itt keringő kapcsolásból készített pásztort használja és 3 km vezeték van rajta egy sorban, teheneknek. Semmi gondja vele. Igaz,kicsit sűrűbben kell gazalni a drót alatt, mert a tehenek nem mennek a közelébe. És nem villanypásztor drótot használ, hanem 2mm-es horganyzott venyigekötöző drótot. Egy tekercs gyári villanypásztor drót árából tizenpár-kiló horganyzott drótot lehet kapni és a célnak tökéletes. A szigetelők viszont gyáriak.
Hát ...én csak a saját véleményemet montam el!Azért van egy kis tapasztalatom is.
Hát én is. Én raktam össze neki
Akkor ok!
A teheneket "megfogja"a 2KV -is!(volt alkalmam bemérni teszterrel)
Akkor a nagyfesztrafó elé sorosan tegyél be egy fojtót a tirisztor Anódja és a trafó közé, a tirisztor védelme miatt. A fojtó légmagos legyen 2 cm belső átmérővel soronként 11 menet 4 sorban, Minimum 0,7 CuZZ huzalból. A lemezmagos trafó "visszarug" a tirisztor felé, a kisütés után pár usec al. Ez a tűimpulzus 10 12 kisütés után kinyírja a tirisztort.
Ezenkívül közvetlenül a trafó primer körével párhuzamosan tegyél egy legalább 0,47 µF 630V-os kondit. ( a fojtó után ) Tehát közvetlenül a trafó primer kivezetéseire. Extraként tegyél e a tirisztoa Anod -Katód lábaira egy fordítva bekötött 2A 1300V os gyorsdiódát.. Ide megfelelő pl a BY 255, BY 228, BY 238 Ha ezeket a trafó elé beépíted akkor felmehetsz akár 800 V ig is a primer körben.. De arra figyelj hogy akkor már a megszokott Bt XXX sorozatú tirisztorok nem lesznek jók.. mert biztonságosan 450 V ig hasznáhatóak, ( függetlenül attól hogy anévleges feszültségtűrése 800V ) afelett el foggnak szálni. Részint az átütés miatt, részint a néhány nsec alatt fellépő 250 -500 A es rövidzárlati áram miatt Ha nem érthető teljesen a leírás, akkor összedobok egy skiccet erről a részről
Köszönöm szépen a tanácsaidat ! Tekerek elé fojtót... Mivel a panel úgy van kialakítva, hogy a Makai féle 9/230V-os trafókat fogadja így nem jön össze a 800V . Amit eddig ajánlottatok ebben a témában mindent ráépítettem (ami nem kell legfeljebb lehagyom) . A tirisztor meg TYN1225 az remélhetően kibírja.
Idézet: „A tirisztor meg TYN1225 az remélhetően kibírja.” Szia ha nem nagyon "Kínai" akkor igen Rendelj vagy vegyél a Lomex -nél 2N6509G típust.. Az biztosan hosszú ideig jó lesz Írtam a fojtóra, hogy minimum 0,7 CuZZ .... Természetesen lehet vastagabb is a huzal, annál kevésbé melegszik. Lakkozni szükségtelen, mint ahogy az is hogy soronként szigeteld. Elegendó elkészítés után párszor körbetekerni kapton szalaggal, majd kábelkötegelővel összefogni, mint a mellékelt fotón is látod. Sok sikert az elkészítéshez
Szia.
Èrdekelne a kapcsolási rajza....
Inkább a ferit trafós része...
Hát én ezen már meg sem lepődtem
Eléggé "zavaros" összerakás...
Nem csak zavaros.. Konkrétan életveszélyes!
Ez egy 220/12 voltos hibrid tákolmány. Leválasztó trafó nyista.. A fázis az egész készülékben jelen van mindenhol.. A leválasztást a nagyfeszültségű trafó végzi. És ahogy a kivitelt elnézem, az is hasonló "szakértelemmel" összerakott lehet. ( sziloplaszt mindenhol, alkatrészek itt ott elszórva, stb ) Mellékeltem egy képrészletet. Oda megy egy az egyben a 220V AC Mi van ha beszakad a teteje, belemegy a víz, stb Életveszély! Bátor a Magyar na A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2020
Amit már tudok róla, hogy van egy feszültség emelő(715 volt jön ki), ennyi megy rá a tirisztoros részre(2n6509G).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |