Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   794 / 966
(#) koli Zoltán válasza pucuka hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
Értem! Nekem is kezd összeállni a kép, így én is kezdek megnyugodni, szükségem volt egy megerősítésre. Sajnos nem bírom az igazságtalanságot.
(#) gyuszo válasza koli Zoltán hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
Összefoglalva :
1. Közös képviselő
2. Lakógyűlés
3. Érintésvédelmi felülvizsgálat.

Nem neked kell viselni a költséget, az biztos.
(#) pucuka válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
Ha épp esedékes a felülvizsgálat, akkor szerencse, a felülvizsgálat díját a társasház fedezi. A költséget tervezni kellett (volna).
Ha hibát állapít meg, akkor az elhárítás költségét az fizeti, akinek a területén van a hiba.
Ha extra felülvizsgálat szükséges, akkor az egész költséget az fizeti, akinek a területén (tulajdonában) van a probléma.
Lakógyűlés nem biztos, hogy kell, mert hibaelhárítás történik, így az a fenntartási keretet terheli.
A felújítás költsége viszont a felújítási alapot terheli, ahhoz szükséges közgyűlési határozat, ami írásbeli szavazással is megoldható.
(#) proba válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
Ami még eszembe jutott, Vízcső gázcső közös. Igy ha az alul lévő leföldeli, akkor nem ráz felül sem. ( igaz ha a felső szomszéd földeli le akkor sem...) Az a kérdés ki vette le utoljára a védőföldet a csövekről, az a hibás. ( vagy nem). Ha nála nem ráz, akkor műanyag cső van, akkor valószínű ártatlan, max egy nulla/föld szakadásban lehet ludas. ( kérdezte csavar után nem húzás mit okozhat.)
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2020
(#) koli Zoltán válasza proba hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
Ha én netán kihagynám a földelést, alattam még ott van a földszint, azt a vezetéket használja a gázra és a vízre is, neki is szükségez a földelés, amúgy ott is néhány éve teljes felújítás történt.
(#) proba válasza koli Zoltán hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
Hát ha hinni lehet a feletted lakónak, hogy ráz minden, akkor mennék egyel feljebb, őket is megkérdezném. Ha ott nem ráz, akkor nagy valószínűséggel nyugodtan alhatsz. Ha ott is ráz, akkor gondolkodnék egy villanyszerelő kihívásán. Amúgy tudom egy nem tárgyaló szomszédtól nehéz megtudni, mi ráz, vízcső, gázcső, számítógép, mosógép, antenna kábel, mennyire ráz, földelt dugaljba van dugva, vagy nem, földelt csatlakozója van vagy nem.... ez nagyon nem mindegy. Megtudni úgysem fogod hitelt érdemlően, így marad a szemlesütve gyorsan otthagyni. Vitatkozni lehet vele, ( mert ugye az igazságérzet), de éppen semmi értelme.
(#) slimtomi válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
Akkor hát Uni-T UT18C lesz a kiválasztott - az tud RCD tesztet is. A kapacitív feszültségek miatt valóban jó dolog.
Nem hinném, hogy rossz minőség lehet az Uni-T és ahogy olvasom, nincsenek vele rossz tapasztalatok.
(#) Sorkapocs válasza slimtomi hozzászólására (») Dec 19, 2020 / 1
 
Nyilván nem egy Fluke, vagy Megger, de valóban nem rossz.
Idézet:
„az tud RCD tesztet is.”

Azért ennek az "RCD-tesztnek" nem árt fejben tartani az említett korlátait! Sok örömet hozzá!
(#) koli Zoltán válasza proba hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
Feljebb nem tudok menni, mert kettő emeletes a ház, és 1-4. számozással. Már voltam nála, akkor még nem panaszkodott, most tavasszal mondta, amikor a klímát bekötötte a szerelő, rázta az áram, mondtam neki, hogy a felújítóknak vezeték előtt egy áramtalanítót is elkellet volna helyezni, amikor tisztítani akarja klímát rázni fogja, erre megsértődtek. Nála kivan kötve a gáz, és elektromos tűzhelyt használ. Most vissza emlékezem a pénteki napra, délelőtt egy villanyszerelő csengetett, és kérte szeretne felmenni a másodikra, és be engedtem. Közben kimentem a lakásból, hogy megnézzem, hová is megy, és akkor futottam össze a feni lakóval. És akkor mondta a gyanúját, és ha beigazolódik rám terheli a számlát. Közben a folyosón felnéztem az emeletre, láttam a szerelőt, és még kettő rendőrt. A fenti lakó szomszédjának az óráját kikötötték, mert tartozása van, még a lakbért sem hajlandó fizetni az önkormányzatnak, és ott is tartozik. Amit ráköt a villanyra, az ráz, azt mondta akárhova nyúl ott ráz, ennél már nem tudok jobban fogalmazni. Olyanokra kérdezel, amit már meg említettem, így nem valószínű, hogy végig olvasod az írásaimat, mert mindent összefüggésben vizsgálok, keresem az indítékot, és a kiváltó okot.
(#) Gafly válasza koli Zoltán hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
Szerintem ez egyre kevésbé tűnik villanyszerelési történetnek.
Bár vélek felfedezni közös elemeket.
Fejcsóváláson és együttérzésen kivül miben tudnak segiteni HE villanyszerelési topic olvasói a jogi jellegű problémád megoldásában?
Lehet igen, de az meg nem villanyszerelés téma...
(#) k_i_j hozzászólása Dec 20, 2020 /
 
Csak merő kíváncsiságból kérdezném.

A gáz és vízvezeték központilag van földelve?
Az egyes lakásokban csak két szál "drót" megy be?
Nem társasházban lakom, így nem tudom. No meg szakember se vagyok, csak érdeklődő.
(#) koli Zoltán hozzászólása Dec 20, 2020 /
 
Szeretnék pontot tenni a történet végére. Fenti tulajnak a lakásfelújítók, kiépítették a klíma vezetékeit, amikor megvették a klímát, és elmentek hozzá beszerelni, a villanyóra megszakítóját lekapcsolva is rázott a bekötésnél. Klímástól kértek segítséget a rázás felderítésében, azt mondta a klímás, nem tud segíteni, mert a hiba a házban van, ezután kezdtek találgatni kinél? Közben eszembe jutott amikor a szomszédom, szereléskor lekapcsolta az én órámat, és azt mondta össze van kötve. Hogyan van összekötve, és miért, nem tudom, amúgy a szomszédom villanyszerelő volt, a probléma ott van, a szomszédom elköltözött, és így nem tudom megkérdezni tőle. Amúgy magam is kiderítettem volna a hiba forrását. Útólsó hozzá szólónak, csak két szál drót megy be, gáz és víz központilag van földelve.
(#) k_i_j válasza koli Zoltán hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
Akkor túl nagy varázslat nem lehet.

A fázist meg a nullát felcserélték.

Ha a fázisceruza mindkét vezetékben fázist mutat, az meg nagyon izgalmas lehet.

Érdekes, ha a mesterek nem akartak róla tudomást venni.
(#) gyuszo válasza k_i_j hozzászólására (») Dec 20, 2020 / 2
 
Vagy Nulla szakadás van és a csöveken folyik az áram ez már megmagyarázhatja a rázás okát is.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2020
(#) Ge Lee válasza koli Zoltán hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
Most kezdem érteni amiket eddig írtál. Ha az ottani régi lakó villanyszerelő volt, nem lehet hogy valami turpisság van ott a szerelésben, és a fogyasztása egy része hosszú éveken keresztül a ti órátokat (is) pörgette? Nem ez lenne az első ilyen eset, na meg az sem volt akkoriban ritka, hogy valaki behúzta magához a ház közösét is, amit ugye a lakók közösen fizettek. Felénk is volt ebből egy jó nagy balhé még a 2000-es években, egy adásvétel után derült ki, lett is belőle 7 számjegyű követelés.
Más különben, hogy lehetne olyan, hogy nálatok is le kell kapcsolni az automatát ahhoz, hogy a feletted lévő lakásban is megszűnjön a villany? Visszagondolva, nálunk is egy vastag csőben ment közösen a lakások fázisa amihez szintenként a szekrényekben hozzá lehetett férni. Persze nem vádaskodni akarok, csak egy tipp.
(#) gyuszo válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
Ha Nulla szakadás van, lehet azért kell lekapcsolni az órát, mert a "közös Nullán" áram folyik és az rázhat. De ez csak feltételezés, mint mondtam ezt ki kell méretni egy érintésvédelmi felülvizsgálattal és a védővezetőt is rendbe kell tenni.
Higgyétek ez, ez nem játék, ha valakit megráz az áram és nagyobb baj lesz, valakin még a bilincs is kattan.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2020
(#) Gafly válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 20, 2020 / 1
 
Szerintem ezt a problémát innen mi nem fogjuk megoldani, meg a kérdező sem, aki ott van helyben.
Csóválni a fejünket persze bármikor, de ettől lehet nem lesz jobb neki.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2020
(#) koli Zoltán hozzászólása Dec 20, 2020 /
 
Amit írtál, távol van a valóságtól, a szomszédom aki elköltözött becsületes ember, a lakásukat nem adták el, csak üresen áll évek óta.
(#) koli Zoltán hozzászólása Dec 20, 2020 /
 
12.lakásból 4.üresen áll, 5.lakást teljesen felújítottak, és semmit sem vettek észre, ezt nekem kellene? Fenti lakót rázza, a többi lakót nem. Ö is úgy keresgél, hogy kit látott útóljára dolgozni a házon, és csak az lehet a ludas. Lakásbiztosítást kötök, mást nem tehetek, ha leakasztanék egy villanyszerelő is, mi a garancia, hogy beengedi a fenti lakó, azt gondolhatja ellenőrizni akarom, itt a jogi részét is figyelembe kellene venni. Boszorkány üldözések kora lejárt, tények feltárása a lényeg, az kérdések, ezt milyen eszközzel végezzük.
(#) gyuszo válasza koli Zoltán hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
Megtaláltam a hibákat. Ha azóta nem történ semmi, akkor ezek lesznek.
Remélem ráismersz mind a kettő képre.
Az egyik az épület elosztószekrénye, a másik meg a tied.
A legelső megérzésem úgy látszik bejött, amit vastagon kiemeltem.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2020
(#) koli Zoltán válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
Igen! Azt megbeszéltük és fotót is küldtem róla, a hiba elhárítása megtörtént, ez lehet a fenti lakónál is?
(#) gyuszo válasza koli Zoltán hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
Sehol nem találtam arra említést, hogy az épületnek lenne védőföldelése, földelő szondája.
Hozzád sincsen bekötve, legalábbis a képen nem látni.
A Védővezető a levegőbe lóg.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2020
(#) koli Zoltán válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
Jó látod! Azt én sem találtam meg, itt sorházak vannak, nem lehetséges, hogy másik házzal összekössenek?
(#) koli Zoltán hozzászólása Dec 20, 2020 /
 
A hálózatunkról céges villanyóra is ki lett alakítva, 2. reklámtábla 4.db lámpával kivetítve, éjjel nappal, őket is lehetne hibáztatni, esetleg ha történne valami?
(#) pucuka válasza koli Zoltán hozzászólására (») Dec 20, 2020 / 4
 
Én nem tudom miért Te akarod a problémát megoldani, nem vagy villanyszerelő, sem közös képviselő.
Azt nézd, (nézesd meg szakemberrel), hogy nálad minden rendben van-e, a többi nem a Te dolgod, nem kellene foglalkoznod vele, mert a végén rád sül az egész buli.
(#) koli Zoltán hozzászólása Dec 20, 2020 /
 
Erről senki sem tud, így nem sülhet rám a buli, kivéve a fórumozók, felmerült egy kérdés, vajon szükséges megvizsgálnom a villanyórámat egy vádaskodó alapján? Te azt mondtad csak a képviselő piszkálhat, a lakó nem, most mást mondtál. Egyik lakó úgy gondolja, hogy aki utoljára láttak dolgozni az a ludas. Így köteles vagyok a vizsgálatra, egy villanyszerelő által? Ebből kiderül semmit sem értesz a villamos hálózathoz, felismerem az igazi szakemberek tanácsát, és el is fogadom, ezért biz rájuk a döntést , köszönöm!
(#) nedudgi válasza koli Zoltán hozzászólására (») Dec 20, 2020 / 1
 
Ha használod [Válasz] gombot, akkor tudjuk, kinek címezted a hozzászólást. Így csak találgatni lehet.
(#) szs válasza koli Zoltán hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
Én viszont látom, érzem, kinek válaszoltad ezt...
Hát segítséget, tanácsot kértél, és igyekeznek segíteni neked. Ne feleselj, mert igenis, kötelességed a tőled elvárhatót teljesíteni, a szolgáltató felé is, mert akkor vagy jóhiszemű felhasználó, ha ezt megteszed. Ha titkolod, és csak ők derítenek végül ki kutyaságot, jogosan hivatkoznak a rosszhiszeműségre, hiszen ők nem láthatják, hogy te nem húztál hasznot abból, hogy a szomszéddal közös volt a fogyasztás (és ebből következően ki tudja, hány szomszéddal). Ha te jelented, megúszhatod végül kötbér nélkül is. Ha ők jönnek rá, hogy suabálytalan vételezés volt, és nincs nyoma a bejelentésednek, hát nehéz ügy lesz...
Azt, hogy a ki tudja hanyadik szomszédnál ráz a mittuménmi, azt meg jelentse ő. Az nem a te dolgod, hiszen nem miattad van, azt mondtad.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2020
(#) Zsolt 73 válasza koli Zoltán hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
Most már elárulhatnád, hogy mit barkácsoltál otthon ! Az adatlapod alapján mindenhez is értő alak vagy. Aki nem sunnyog, az kihívja a szolgáltatót egy fogyasztási hely ellenőrzésre.
(#) slimtomi válasza Sorkapocs hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
Igazad van. Tulajdonképpen nem a FI tesztelés lenne a lényeg, hanem valóban az említett kapacitív feszültségek hitelesebb szűrése.
Akár sokeres YSLY, akár egymás mellett futó sok kábel stb. esetén hamar beleszaladunk ilyesmibe.
Bár jómagam még nem gondoltam ennek a funkciónak az ilyen irányú felhasználására.
Ha pl.230V-os vezérlőgesznél 165V-t mérek, akkor tudom, hogy az kapacitív feszültség.
Következő: »»   794 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem