Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Mindenkinek köszönöm a tekercsel kapcsolatos tanácsokat! A hét végén talán lesz időm átszámolni és megcsinálni.
Közben a doboz megkapta a második réteget, igaz nem politúrozva lesz de lakkozáshoz ecsettel felvitt sellakot használok, valóban egész más mint a mai lakkok. Most próbálkozom vele először, nagyon gyorsan szárad, elsőre kell egyenletes réteget felvinni. Szép tükröződő a felület és nagyjából egy nap száradás után néz ki igazán jól. Lefényképeztem a többi alkatrészt, nagyjából ezekből fog összeállni, már nagyon várom hogy kész legyen viszont kapkodni nem szeretnék. A dobozzal így is gondom volt, eredetileg banándugós fejhallgatót terveztem és nem figyeltem az aljzatok távolságára, ezt utólag javítanom kellet, sajnos egy kicsit látszik. Viszont a fejhallgató gyári csatlakozójának örülök.
Igen tudom, de szépen lehet kenni és egész más hatása van mint mondjuk egy vizes lakknak. Politúrozást nem is terveztem mert azt még sokat kellene gyakorolni. A doboz is natúr fa (hobby üzletben vettem), eleve nem tökéletes a felülete. Politúrozást majd egy furnéros felületen szeretném egyszer kipróbálni. Ez az első próbálkozásom a sellakkal, elsőre elégedett vagyok. Régen micsoda munka és szakértelem lehetett viszonylag nagy mennyiségbe (tömeggyártásban) olyan készülékházakat gyártani mint mondjuk egy Orion Duna -tv nek van, a bútorokról nem is beszélve.
Elkészült a rádió!
A tekercsre végül 120 menet került, egy másik rajzot építettem meg mert az eredetileg tervezett nem működött valami miatt. Rendes földeléssel és egy nagyjából 2m-es (teszt) antennával halkan de azért hallhatóan és érthetően jön a Kossuth és a nemzetiségi adó. Köszönöm mindenkinek a tanácsokat!
Az eredeti nem tud működni 3m antennával mert nem direkt megy a rezgőkörre a jel hanem induktívan, ez miatt jobba szelektivitása de 10m minimum antenna kell neki. Itt is lehet javítani a szelektivitáson ha kivezetésre megy a dióda. Vagy jobb 5-let a hullámcsapda. Különben nagyon szép lett.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2020
A kapcsolási rajz, és a fényképek nincsenek összhangban.
De szép, és dicséretes.
Igen, az 1nF-os kondi a fejhallgatóval párhuzamosan valóban a régi kapcsolásból maradt ott.
Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2020
Köszönöm! Már értem, szeretném majd így is egy hosszabb antennával kipróbálni. Kristályal is becsülettel működik, diódával valamivel jobb, de csak próbaképp kötöttem rá, a detektor az igazi.
Nagyon szép lett. DE ha jól látom egy 2x50 ohmos régi orosz katonai fejhallgatóval használod. Keríts egy 2x2000 ohmosat, vagy használj impedancia illesztő trafót. Drasztikusan meg fog nőni a hangerő.
Ha rosszul látom, sorry.
Jól látod, valóban 2x50 ohm. Tudsz ajánlani trafót ami jó lehet? Köszönöm!
Ha itt visszaolvasol, megtalálod. Sokan 230/3-12V-s trafókat használnak sikerrel.
Szeretnél belemerülni? tessék: https://crystalradio.net/soundpowered/matching/index.shtml
Ha van hozzá affinitásod, két darab régi lengőnyelves telefon hallgatót is áttekercselhetsz. 0,04 mm-s huzalból annyit raktam rá, amennyi ráfért. Összeépítés után kapott egy újra mágnesezést. 2x2400 ohm lett, beleraktam egy munkavédelmi fültokba és kész. Itt van néhány fotó a teljesség igénye nélkül.
Nagyon jó a régi telefonból a hangszóró az a vastag nagy 250ohm abbol 2 sorba már 500ohm. Már egy ilyen hangszóróval is jól megy. Kevésbé jó az újabb telefonból a 120 ohmos hangszóró 2x120=240ohm de jobb a 100 ohmtól. Szintén jó egy 3-5cm piezo hangszóró ha párhuzamosan kötsz vele egy mondjuk 10 vagy 100 kiloohmos ellenállást. Itt a videó elején a 250 ohmos hangszóró https://www.youtube.com/watch?v=3GrI6dLVMEQ . Kimenőtrafó nekem csak a keretantennásnál kellet, de használtam rendes detektorosnál is.
Egyenlőre trafókkal próbálkoztam, egy 230/12V-os és egy csöves kimenővel, jobb lett valamivel de nem annyival hogy emiatt módosítsam a rádiót meg sajnos egy plusz trafó nem is fér bele a dobozba. Majd megpróbálok egy 2000 ohm körüli fejhallgatót venni a későbbiekben, esetleg egy kristályfülhallgatót, ennek azért örültem mert jó állapotú és a vezeték meg a csatlakozója is eredeti.
Ha van türelmed az áttekeréshez, tudok adni (január közepe táján) 0.06-ost, de azt hiszem van vékonyabb is.
Pár nano Farados kondi a felesleges nagyfrekis energiat söntöli a föld felé a fülest kikerülve.
Próbálkozzál piezzo csipogoval ... az nem fogja terhelni a rezgokort mint az 50 ohmos fulesek. Közel szakadas egyenáramúlag, váltóra nézve pedig sok kiloohm. Kell vele parhuzMosan kötni 10-50 k ohm körüli ellenállást is.
Az ellenállás pedig azért kell, mert nélküle feltöltődik a piezó mint kondenzátor a csúcsfeszültségre, és igy a dióda már nem tud egyenirányitani, nem folyik áram és igy nem is tud szólni a piezó.
Ha belemegyünk mélyebben a demodulátor R-C tagjának méretezésébe akkor 2 paraméter közé kell kiszámolni az időállandóját az "ideális" burkoló görbe lekövetéshez .
(jelen esetben ez a piezo kapacitása és a vele párhuzamosan kötött ellenállás ami egyben a piezzo feltöltődését akadályozza meg) Egyik a felső határa, időállandóját (frekvenciát) adja az venni kívánt adóállomás vivőfrekvenciájának (tudományosabban a körfrekvenciája ω ) a tizede/ötöde (super rendszerű rádiókban ez a középfrekvencia) Alsó határa pedig a demodulált hangfrekvenciás jel sávszélességének 5-10 szerese. Tehát a piezzo kapacitásának az értékéhez kell egy "ideális" ellenállást számolni / választani (értéksorból a legközelebbi tagot) ami ezt az idő állandót (frekvenciát) teljesíti . ( Galfy a szavad járása után szabadon : én sem nem értek hozzá ) A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2020
Ilyen valamivel meg lehet próbálni Bővebben: Link A 30 és 50mm kitűnő , amit vettem kisebb az nem jó semmire sem
Az az 5cm tetszik ... hol kaptál olyat ? (a conrádra hivatkozol ... általában "aranyárú" a bolt)
Én kivettem egy régi telefonból amit a rozsvasasnál találtam. Egy vonalas telefon aljába volt beépítve.
És akkor még a dióda 0 V körüli jellemzőiről még nem is beszéltünk
Meg arról sem, hogy a piezó nem egy egyszerű kondenzátor, hanem egy rezonáns rendszer ami nem irható egy paraméterrel. Valamint az sem mindegy ebből a szempontból, hogy milyen akusztikus környezetben helyezkedik el.
Nem gonoszkodni akartam, de anno 50 egynehány NDK gyármányú OAxx dióda közül akartam kiválasztani négy egyformát, komoly kihívás volt
Szia!
Valaha még árultak OA 1154 Q összeválogatottakat is . Ma meg? 1-2 nap izzadás ,mert mérőpadunk nincsen. Idézet: 2Ft/ db áron a Rálóczi téri ezermester boltban .. „Valaha még árultak OA 1154 Q összeválogatottakat is”
2 db AA113 jött ki egy összetört jugoszláv rádióból. Jónak néz ki a karakterisztikája még élesben nem próbáltam. Bővebben: Link
Köszönöm! Nem szeretném ezt szétszedni, inkább egy másik 2000ohm -os fejhallgatót keresek majd. Nem a türelemmel van gond hanem hogy soha nem szedtem még szét hasonlót sem, ez pedig annyira egyben van hogy sajnálnám "kísérletezésre" használni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |