Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3553 / 3993
(#) rettung hozzászólása Dec 28, 2020 /

Szervusztok! Egy elvi kerdes! Van egy 5Vos telepem, egy db.1Wos power ledem. Teljesitmenykeplettel, es Ohm torvennyel kiszamitottam, hogy 5V feszultseg mellett 25Ohm ellenallas ra van szukseg, hogy a led 1W munkat vegezzen.
Elvi szinten ez igy helyes? Tudom, hogy valami aramgeneratort kene kesziteni, de ahhoz nem ertek.
Köszönöm!
(#) pipi válasza rettung hozzászólására (») Dec 28, 2020 /

Ha megmondod az 1W leded mekkora áramnál, vagy feszültségnél tudja az 1W-ot...
(#) Bakman válasza aramis hozzászólására (») Dec 28, 2020 /

Igen, a 220 jelű egység. Ha nem érdekel az óra és az időzítő funkció, kiköthető a rendszerből. Kiszerelni nem érdemes mert beeshetnek a kezelőgombok, a kijelzővédőn keresztül belátni a belsejébe. Ha másként nem megy, keress videót róla, hogyan kell szétszedni.
(#) nagym6 válasza rettung hozzászólására (») Dec 28, 2020 /

A led nyitófeszültsége kimaradt a számításodból. 5V - led nyitó 1W-nál, ami feszültséggel számolni kell.
(#) rettung válasza pipi hozzászólására (») Dec 28, 2020 /

Lehet, hogy nagyon nagy butasagot irtam.....?
P=UxI atrendezve I=P/U=0.2A

R=U/I= 25 Ohm...........
Hulyeseg???
(#) rettung válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 28, 2020 /

Jaaaaaa! Igen!
5-3.5=1.5V
R=1.5/0.2=7.5 Ohm
Igy kell?
(#) lastewer válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 28, 2020 /

Ezt már próbáltam, ott kiírja a számot, a modulban nem.
(#) aramis válasza Bakman hozzászólására (») Dec 28, 2020 /

Erre gondolsz.? Ha ezt ki kötöm itt is kell rövidzár valamelyik két vezeték?
ez a program kapcsoló. 220 jelű. először az hittem a 220D .
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2020
(#) lastewer hozzászólása Dec 28, 2020 /

Működik, szolgáltató oldalán kellett beállítani. Köszi szépen.
(#) szs válasza rettung hozzászólására (») Dec 28, 2020 /

Ha azt állítod, hogy ez a led 3,5V nyitófeszültségű és 1W, akkor az 1/3,5=0,285A-t ad ki.
Ha az 5V tápfeszültségből "eteted", akkor 1,5V-ot kell a 0,285A-al elosztani, és akkor kapod meg a szükséges előtétellenállást. 5,26Ohm. Ekkor fog az egész áramkörödön át 0,285A folydogálni
Kisebb ellenállást akkor se használj, ha biztos az az 1W, nagyobbat használhatsz, tovább él a led.
(#) rettung válasza szs hozzászólására (») Dec 28, 2020 /

Koszonom a valaszt! Ez egy feher, elvileg 1w os power led.
Aramgeneratort nem tudok epiteni, de akkor ezek szerint ekkora ellenallassal, egy powerbankrol lehet uzemeltetni?

Az a baj ezzel, hogy az 1W az kevés támpontot ad. Van 60W-os izzóm 12V-ra, és 230V-ra is.
Lednél méginkább azt nézném (ha van rá lehetőséged), hogy a gyártó a terméklapon mekkora áramerősséget ajánl. Második az ehhez tartozó nyitófeszültség. Ekkor tudod biztosra kiszámolni, mekkora előtét kell minimum.
Az, hogy hány Wattos, az izzónál is csak tapasztalatból használt dolog, lednél csak eladhatósági dolog, de számomra semmit nem mutat...

Ha viszont az adatlapon azt írják, hogy 0,285A áram, és 3,5V nyitófeszültség, akkor értem, hogy 1W-nyi teljesítményt fog ő maga megenni, a többit meg az előtét.
(#) Bakman válasza aramis hozzászólására (») Dec 28, 2020 /

Igen, erre. A panelen van egy relé, ahhoz közel két vezeték (valószínűleg csúszósarus). Ha azt a kettőt összekötöd, akkor az időzítő nem lesz hatással a sütőre. Ha nem vagy biztos abban melyik kettőt kell összekötni, fényképezd le és megmondjuk.
(#) aramis válasza Bakman hozzászólására (») Dec 28, 2020 /

Köszönöm!

TDS-P1W-WW / LED teljesítmény dióda 1W meleg-fehér 35-45lm 140° - HESTORE - Elektronikai alkatrész kis- és nagykereskedelem
https://www.hestore.hu/prod_10036404.html

Errol lenne szo!

Nahát. Pont adatlapot nem adnak, de azért ott van:
-350mA áram, azaz 0,35A
-3,6V max feszültség

Ebből már nincs is nagyon nehéz dolgod, van az 5V tápfeszültséged, abból levonod a 3,6-ot, marad 1,4V.
Ezt az 1,4V-ot elosztod 0,35A-el. Az (így fejben is) 4 Ohm. Ennél azért nagyobbat tegyél elé, biztos ami ziher.
Mert az 5V-od is lehet hogy több, meg az sem biztos, hogy a 3,6V-0,35A nem túlzás.
(#) janigel válasza rettung hozzászólására (») Dec 28, 2020 / 1

Idézet:
„Tudom, hogy valami áramgenerátort kéne készíteni, de ahhoz nem értek.”

Ezt kellene nézegetned, mert akkor más feszültségről is használhatod.
Persze megfelelő teljesítményű tranyókkal és ellenállásokkal.

Tehet a power ledet is lehet ugy meghajtani, mint egy 5mm normal ledet? Persze csak konyhanyelven fogalmazva!
Koszonom a segitseget!
Ill. Meg egy kerdes.....egy egyszeru soroa kapcsolasnal telep-ellenallas-led viszonylatban. Szamit, hogy az elotetellenallast a led anodja, vagy katodja felol epited be? Azt tudom, az ellenallasnak nincs polaritasa.........

Nem számít, a led elé és után is teheted, ahogy elfér.
Előtétenek írjuk ugyan, de "utótét" kent is ugyanazt teszi.
Ha van (lesz) 2 db 2,2 Ohm vagy 2,7 Ohm-osod, és egyet elé, egyet utána teszel, úgy is jó.
Mivel az az 1,4V és 0,35A az kb 0,5W, ezért legalább akkora legyen az ellenállás teljesítménye.
(#) rettung hozzászólása Dec 28, 2020 /

Koszonom mindenkinek a segitseget!
(#) aramis válasza Bakman hozzászólására (») Dec 29, 2020 /

Igy néz ki hátul csak a táp cstlakozó 2 saru látható
(#) proli007 válasza aramis hozzászólására (») Dec 29, 2020 /

Hello! Te csak kettőt látsz? Mert én négyet. A fehér relé melletti kettő lesz a sütőt kapcsoló érintkező.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2020
(#) Jonni válasza rettung hozzászólására (») Dec 29, 2020 /

Hello. Ha nem akarsz bajlódni itt van ez. a kalkulátor.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2020
(#) aramis válasza proli007 hozzászólására (») Dec 29, 2020 /

AZ A NÉGY TÜSKE KÖZÜL A 2 KÖZELEBBI A RELÉHEZ?
(#) Bakman válasza aramis hozzászólására (») Dec 29, 2020 /

A két jobboldalit kell összekötni. A mási kettő az időzítőnek adja a tápfeszültséget. Utóbbi kettő maradhat vagy lehúzva le is szigetelheted.

Idozito.png

Köszönöm. Hogy nem láttam a bemeő két sarut .most hogy bejelölted igy is alig veszem észre.. Ha kész leszek majd irok
(#) kaposznyak hozzászólása Dec 29, 2020 /

Sziasztok.

Mini villanymotorra mivel lehet újra rögzíteni a leesett műanyag fogaskereket?

Pillanatragasztóval próbáltam, de nem sokáig tartja...

Előre is köszönöm!

Mint a karikacsapás azonnal beindult a ventillátor remélem lesz üzemi hőmérséklet és lesz a fütőtest is jól fog menni . de ha nem akkor cserelni kell azt is? Egyébként mégegyszer köszönöm király vagy.
(#) Bakman válasza aramis hozzászólására (») Dec 29, 2020 /

Erre mérések nélkül nem lehet válaszolni. Több oka is lehet annak, hogy a sütő nem működik.
(#) bbalazs_ válasza kaposznyak hozzászólására (») Dec 29, 2020 /

A tengelyt megreszeled, valami fémet (pl. Ón) odapöttyentesz, utána kicsit melegíted, pl. pákával és ráhúzod a fogaskereket.
Tulajdonképpen reteszelni kell valahogy, én így szoktam.
Következő: »»   3553 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem