Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
?? 2 db kellene belőle? Ez sokszorosítás?
Igen 5 lesz belőle, mert ennyit gyártanak. Egyet meg akartam tartani tartaléknak, kettőt meg felajánlottam bárkinek. A pdf-ből is lehet csinálni 1000 db nyákot, de nincs rá szükség, csak kettő kellett volna. Meg a pdf-ből is 5 mozdulat gerbert csinálni. Ezért kicsit furcsa ez az egész.
Szia! Az ajánlott LPSU3A50V tápból tapasztalatod alapján kettő párhuzamosan is használható, károsodás nélkül, a nagyobb kimeneti áram terhelhetőség érdekében?
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2020
A párhuzamos kapcsolás nagyon ingoványos terület, semmiképpen nem javaslom.
Ha pl. mindkét tápot beállítod 1 A-re, azonos feszültségre, és párhuzamosan kötöd, majd ezt megterheled 1,5 A-el, akkor nem lehet tudni hogyan oszlik el a két táp között a 1,5 A. Ha a két táp közül bármelyik elkezd áramgenerátoros üzemben dolgozni (csökkenti a kimeneti feszültséget) azonnal felborul az egyensúly, és az egyik táp belerúg a másikba.
Én rengetegszer használok két tápot párhuzamosan.
Többb, különbözőt is akár. Sosem volt még gond belőle. Minden tápban van egy feszültség visszacsatolás. Tehát ha a kimenetén nagyobb a feszültség, mint a beállított, akkor nem csinál semmit, lezár a félvezetője is. Egyedül akkornlehet gond, ha a két táp egymással összegerjed, de ekkornis csak nagyon zajos lesz a kimenő feszültség, tönkremennie nem kellene semminek. Az egyik táp a másikba pedig nem fog belerúgni. Ez pl. olyan, hogy ha egy motort próbálsz a labortápról, majd nem a kábelt húzod ki, hanem pl. az on/off kapcsolóval lekapcsolod a tápot. Nem szabad tönkremennie ilyenkor sem, hiszen labortápról beszélünk. A Te tápod (Alkotó féle) pl. szinte mindent kibír. Évek óta nyúzom, nem kíméltem. A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2020
Nem akarok ellenkezni, sőt mint tapasztalati tény örömmel olvasom amit írsz.
Ha az összekötött tápok bármelyike is lezárna, akkor megszűnik a nagyobb terhelhetőség, és értelmét veszíti a dolog. Én két ok miatt mégsem javaslom ezt a fajta terhelhetőség növelést. Részben saját tudatlanságom okán, nem látom át pontosan hogyan oszlik el a kimeneti áram a két tápegység között, csak azt érzem, hogy nem egyenlően. Másik részben, az összekötésnek feltétele lenne a kimeneti feszültségek "pontos" azonossága. De itt az áramkorlát miatt a kimeneti feszültség csak addig lesz stabil, ameddig a kimeneti terhelés el nem éri a beállított értéket. És mivel nem tudjuk az eloszlást a tápok között, ezért kiszámíthatatlan a valós viselkedés. Idézet: „nem látom át pontosan hogyan oszlik el a kimeneti áram a két tápegység között, csak azt érzem, hogy nem egyenlően” Szerintem nagyon jól látod a kérdést. Ugyanakkor nem "eredendő bűn" a párhuzamos kapcsolás, például gyakran gyakran fejeljük meg igy a gyengébb stabilizátorokat... A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2020
Két lehetőség van:
a) az egyik táp szolgáltatja az áramot, áramkorlátig, ha növekszik a terhelés, elkezd a másik oldal is dolgozni. Ha a terhelés nagyobb, mint a két áramkorlát összege, akkor mindkét tápból a max. áram fog folyni (áramkorlát értéke), és a feszültség csökken. b) a két táp annyira egyforma és a kimenő feszültség is annyira pontosan van beállítva, hogy a terhelés megoszlik köztük (egyenlőtlenül valószínűleg), mindkét táp dolgozik, és az áramkorlátjuk még nem aktiválódott. Tehát pl. egyik táp 1A-t, másik 2A-t szolgáltat. Szerintem nem kell a terhelésnek fele-fele arányban a tápok között megoszlania. Ha egy labortáp oldal bírja a 3A-t, nekem pedig 4A kell, akkor vagy beállítom kb. 2A-ra az egyik oldalt, és párhuzamosan használom, vagy felcsavarom max-ra az eegyik oldalt (3A-ig), a másik oldal meg csak kisegíti.
"Ha az összekötött tápok bármelyike is lezárna, akkor megszűnik a nagyobb terhelhetőség, és értelmét veszíti a dolog." - azért "zár le", mert nincs szükség a működésére. A rajta beállított feszültségnél nagyobb van a kimenetén (a másik oldal miatt), tehát a másik oldal még tudja a kívánt áramot szolgáltatni. Ha a másik oldal nem tud elég áramot szolgáltatni, akkor elkezdi ejteni a kimenő feszültségét, és az első oldal ekkor lép be.
Ha már párhuzamosítás.... Azért szerintem egy elfogadható párhuzamos üzemhez a tápokat diódákkal párhuzamosítanám. És így megvalósul, hogy a tápok vezérlése is elkülönül.
Természetesen össze lehet kötni párhuzamosan a tápokat. Párhuzamosan korlátozás nélkül, de ha nem engedhető meg a magasabb feszültségű táp meghibásodásakor a tápfesz kiesése, akkor célszerű 1-1 db diódán keresztül átvinni az áramot és így a tápok szabályozása nem látja egymást.
Így lehet akár egy lépcsős karakterisztikát is csinálni, hogy mondjuk egy 12V-os táp 1 A-el terhelve szépen dolgozik addig a párja az pihen, Ha a terhelést növeled akkor elfogy az 1A és ettől kezdve áramgenerátoros lesz a táp, de ha tovább növeled a terhelés akkor leesik a feszültség mondjuk 10V-ra, de mivel a másik táp ide van állítva ezért ő is beszáll és az áramkorlátjáig tartja feszültséget. Sorosan pedig ha meg van oldva az ellentétes polaritású áram átvezetése, akkor szintén korlátozás nélkül lehet kötözgetni a tápokat. A fentiek akkor igazak ha a tápok túláramvédelme nem visszahajló.
Melyik tápra gondolsz, ami itt kipróbált, és garantáltan nem szalad meg a kimenő fesz. soha, sem normál, sem párhuzamos használatnál? Az is megoldás lenne, ha a kimeneti terhelhetőség 5A lenne a 3A helyett.
Van egy TR 9178 labor tápom, ez párhuzamosítható, sorba köthető, de fizikailag nagy, nehéz, sokat fogyaszt.
Vagyis a pozitív ágakba 1-1 diódára gondolsz, ugye?
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2020
Igen 1-1 dióda kell 1-1 táp pozitív pólusaira (nyitóirányban), majd ezt közösíteni. Aztán a dióda utáni pozitív pólusokat összekötni. A negatív pólusokat is összekötni, és kész is. A diódák legyen gyorsak, valamint megfelelő áram és feszértékekkel bírjanak. Esetleg ha melegednének akkor egy kisebb hűtőbordára kell szerelni. Értelemszerűen a diódák után kisebb lesz a kimeneti feszültséged a táphoz képest (diódától és áramtól függően akár 1-1,2 V-al is). Ezért a labortápon után kellhet állítani a tápfeszültséget.
Természetesen ez sem a legjobb megoldás, mert a tápfeszültségeket továbbra is hajszálpontosan kell beállítani (egymáshoz képest), hogy minél jobban eloszoljon a terhelés a két tápegység között. De legalább nem pofáznak egymásnak a labortápegységek. A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2020
Hajszálpontosan? Ez nem definíció és ilyen nincs is.
A belepofázás meg nem egy rossz dolog. Egyetlen gond akkor van amikor az alacsonyabb feszültségre állított táp lazsál és a másik éppen kiesik. Ekkor kell nulláról felpattannia és átvenni a szerepét. Diódák esetén a nyitókarakterisztikát oldja meg a gondot, de üzemi párhuzamos kapcsolásnál a közös vezérlés a megoldás. Terhelés eloszlást meg nem is értem, hogyan jön ide. Nem tök mindegy honnan lesz 6 Amper. Azt sem értem, hogy egy analóg tápnál valakinek gond az, hogy 3 vagy 6 A terhelhetőség. Azért ez nem egy komoly átalakítás, számolás.
A műszer is pontatlan lesz, ha dióda előtt van kevesebbet mutat, ha utána, akkor a másik oldal értékét is mutathatja.
Papíron nem nagy gond átlakítani, viszont a nyákot is alakítani kell hozzá.
Ha már itt rendelkezésre áll, a legegyszerűbb módját választanám, hozzád hasonlóan. A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2020
Egy kérdést csak egyszer, egy helyre teszünk fel!
Rendben, akkor miért van 4 topik a labortápegységeknek?
A szabályzatot kár vitatni.
Ha van egy felvetés, ami több helyre is beillik, akkor is csak egy helyen fogalmazd meg, majd a többi érintett fórumtémába csak egy linkkel hivatkozz rá (pl. megoldást keresek.)
Azért van különbség a topicok között is! Pl. a digitális labortápegység topic az analóg/hagyományostól igencsak eltér!
Persze értem én, hogy gőzgép, de mi hajcsa???
![]() A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2020
Nem négy, hanem kilenc labortápos topik van. Nem hiszem, hogy lehetetlen eltalálni, hogy melyik topikba írd a problémád.
Ha végig, vagy legalábbis bele olvastál volna a digitális labortáp topikba, bizony volt olyan "elvetemült" (a szó legnemesebb értelmében) fórumtárs, aki digitális PID szabályzással készített labortápot.
Egy régebbi hozzászólás de a kérdés az az EM-1 el kapcsolatos lenne , van itthon ilyen FET em ez jó lehet az emlitett táphoz Bővebben: Link
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2020
Jó bele úgy kb. 500V-ig, persze nem tudom mekkora feszültségre készíted a tápot. Bármilyen FET jó bele, a lényeg, hogy viselje el a maximálisan fellépő feszültséget és áramot, de leginkább a kettő szorzatát, azaz a disszipációt. Az se tévesszen meg, hogy az adatlap 330W pdmax-ot ad meg, mert az ugye feltételekhez van kötve. Nekem az a tapasztalatom, hogy egy ilyen tokkal tartósan úgy 40W körül lehet elfűteni, szakaszosan meg olyan 60-70W-ot. Tehát ha mondjuk 3 fetet kötsz párhuzamosan és nincs köztük nagy szórás, akkor pár másodperces rövidzár erejéig számolhatsz akár 200-250W-tal is, de ezt huzamosabb ideig nem tudják a fetek elfűteni, mert nem tudsz olyan hűtést csinálni nekik.
A nyákrajzom egyébként úgy van kialakítva, hogy a 400V-os kondik még épp beleférnek. Ha nagyobb feszültséget akarsz akkor módosítani kell a nyákot nagyobb méretű, vagy 2db sorba kapcsolt elkókhoz.
Köszönöm , egyenlőre csak 40 volt 2A amit kell tudni , a későbbiekben lehetséges egy nagyobb feszültségű táp is.
Proli007 tervei alapján készült LPSU3A50 panellel kapcsolatban, az utánépítőktől kaptam néhány észrevételt, illetve nekem is eszembe jutott egy-két apróság.
Mivel a meglévő panelek elfogytak, így az esetleges újabb rendelés lehetővé tesz bármilyen módosítást, ezért rajzoltam egy módosított panelt. A módosítások nem érintik az alap-kapcsolást és az alaptervet, azok szinte változatlanok. Az alábbiak változtak: - A nagy puffer alatt a felső oldalon nincs fóliasáv. Elsőre ezt az igényt nem értettem, de ha a nagy-méretű puffert borító szigetelés sérült, akkor valóban okozhat problémát, ha vezetősáv fut alatta. - Külön tekercsről megy a segédfeszültség. Ezt az alapterven is meg lehet oldani, csak akkor külön kell egy kis-méretű diódahidat elhelyezni valahol. Most már ez is felkerül a panelre. - Az indokolatlanul nagy PAD-ek méretét csökkentettem. A forr-szemek méretét eredetileg még az egyoldalas paneltervhez állítottam be, de mivel itt a kétoldalas panel miatt furatgalván is van, ezért most ehhez igazítottam a szemeket. - Egész mm-re tettem a felfogó furatokat és a panelkontúrt. Jelentéktelen módosítás, de így kicsivel könnyebb lehet a furatokat átjelölni. - IC1 stabilizátorra rajzoltam egy kis hűtölemezt. Ennek elsősorban a korábbi magas tápfeszültség miatt lehet létjogosultsága, mert racionális AC12-15V körüli segédtápnál nem melegszik a stabilizátor. Ha már itt van a lemez, akkor ezt használtam a következő módosítás FET-jének felfogásához is, aminél szintén nem számítunk jelentős melegedésre. - NTC-FAN6 ventilátor vezérlés is került a panelre. Talán ez a legfontosabb változás, mert a jelentős hőtermelődés miatt valamilyen ventilátor használata indokolt, és ha már van ventilátor, akkor érdemes azt vezérelni. Ezt a vezérlést a cikkek között részletesen ismerteti Proli007, de röviden csak egy adott hőfokon indul el a ventilátor szép lassan (és csendesen), majd ha tovább növekszik a hőfok, akkor ezzel arányosan nő a fordulat. - E miatt néhány egyéb alkatrész és vezetősáv elmozdult, mert így jobban illeszkedik a labortáp egységébe a hőfigyelő. Elképzeltem egy felépítést is az új paneltervhez, amit próbáltam néhány nézettel bemutatni. Szívesen olvasnék véleményeket a módosításokkal kapcsolatban. Terveim szerint a jövőben ezt a tervet fogom kínálni a labortápot építőknek.
Szia!
Szép az új panel! Viszont én első sorban azon gondolkodnék el, hogy ezt a tápegységet miként lehetne megspékelni biztonságosan és üzembiztosan egy előszabályzóval? Mint tudjuk, az előszabályzó rengeteget dob a leadott teljesítmény kontra hődisszipációban. Mikor én annakidején ezzel a tápegységgel foglalkoztam, úgy emlékszem, hogy az előszabályzott DC bemenő feszültség nem csökkenhetett 10V alá, mert ott a FET már nem tudott szabályozni. Habár ez a panelterv most valóban felkészült erre is, ha úgy vesszük, viszont amit fent leírtam, az mindenképp beszorítja az embert egy bizonyos korlát közé, ami azt jelenti, hogy az előszabályzott feszültség DC-ben nem lehet kisebb mint 10V, AC-ban ez kb. 8V köré esik(mondjuk a relés előszabályzó esetén).
Hello! Nagyon jól néz ki a ventilátor vezérlés nagyon jó ötlet az enyémben még úgy kell a ventilátort bekapcsolni külön. Gratulálok az igényes munkához!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |