Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Még ehhez két kérdés; az egyik, hogy melyik kondi jó/jobb hozzá? A másik, hogy 1/2, vagy 1/4W-os ellenállásokat használjak?
Sziasztok. Arudino-val szeretnék mosógépet kapcsolni. A mosógép adatlapja szerint a max teljesítménye 2kW. Gondolom, hogy ezt ritkán éri el, de ez van az adatlapján. Van ez a klasszik arduino-hoz tartozó relé amire ugyan az van írva, hogy 250V-on 10A-t bír de ezt egy kicsit nehezemre esik elhinni. Van aki meg tudná ezt erősíteni vagy cáfolni?
Illetve ha cáfolva van akkor milyen relét ajánlanátok erre a célra. Nem vagyok nagy guruja a dolognak, olyan kellene amit nagyon könnyű illeszteni egy arduinós áramkörhöz. (még arra is gondoltam, hogy ezzel a kis relével kapcsolnék mondjuk 5V-ot (v. 12V-ot) egy combosabb reléhez ami kapcsolná a mosógépet. Köszönöm.
Válassz inkább egy masszív SSR-t pl.: HEStore. A leírás szerint már 4 V is elég a bemeneten a boldogsághoz. Csendes, nincs benne mozgó alkatrész, nullátmenetnél kapcsol.
Én ilyennel kapcsolgatom a 2kW-os fűtőtestet, hibátlanul teszi a dolgát, de ekkora teljesítménynél már hűteni kell!
Na most lehet, hogy mázlim van mert találtam itthon egy pontosan ilyet, még ezer éve rendeltem az Aliexpress-ről de csak most jutott eszembe ahogy láttam a link alatt. Kell ezt a cuccot hűteni, vagy csak bekötöm és működni fog?
Rácsavarozod egy nagy alulemezre vagy veszel hozzá gyári hűtőbordát. Hővezető paszta kelleni fog mindkét esetben.
Egy műanyag pálcával. Bekpacsolod és finoman nyomkodod a belső részeket itt-ott. Így kitapintható, kb. hol van a hiba. Ezután jön a nagyító.
Sziasztok! Félig elektronikai kérdés, hátha valaki találkozott valaki ezzel a problémával és megoldotta. Van egy a képen látható bluetooth/mp3 modulom, műhelyben használom háttérzajként, PC tápról megy és egy TDA erősítő van hozzá. A rádióval van csak egy olyan probléma, hogy működés közben percenként egyszer elhalkul és egymás után 3 rövid csipogás hallható. A neten semmi értelmeset nem találtam, talán egy-két fórumon írtak errőlt, de nem volt működő megoldás. Antenna van rajta. Szépen szól. Valaki találkozott már a poblémával? Köszönöm
Sziasztok, találtam egy második 20mikroA-es analóg műszert is és arra gondoltam, hogy az LM35-ös hőmérséklet mérő mellé csinálnék egy páratartalom mérőt is. A HIH-5030 szenzornak analóg kimenete van, de nem találtam semmit a terhelhetőségéről illetve a páratartalom/kimeneti feszültség összefüggésről.
Bármilyen segítséget szívesen veszek, köszönöm.
Tisztítsd meg az elemtartót, smirglizd meg kicsit, a rugókat húzd ki, hogy erősebben szorítsák az elemeket. A lapos elemtartót feszítsd ki az elem felé, lehet, hogy a fémet tartó műanyag váll miatt az elem nem kontaktol rendesen. Az elem végeit is megdörzsölheted smirglivel.
Sziasztok
Öcsém kapott ajándékba a cégtől egy powerbankot, ami nem működik ( így blokk, garancia sincs) Szétszedtem, rámértem az akkura ami teljesen le van merülve 0V. Ez így teljesen kuka? Töltőröl nem veszi a töltést, de az elektronikát kihagyva 4V-os tápról fel lehet tölteni? Elvileg 20.000mAh, de a neten véleményeket olvasva max. 10.000mAh lehet.
Szia, itt megtalálható a a szenzor adatlapja: https://sensing.honeywell.com/honeywell-sensing-hih5030-5031-series...en.pdf[LINK][/url]
A negyedik oldalon látható a páratartalom-kimeneti feszülség grafikon, de képlettel is le van írva a második oldal táblázatában. A kimenet terhelhetőségét nem láttam benne, de 200-500 µA az áramfele, amit legnagyobb valószínűséggel csak a kimenet terhelése befolyásol, így valószínűleg egy 20 µA-es műszert meg tud hajtani. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2021
Az akkut direktben töltsd fel 3,5V körülire. Így már talán látja az elektronika.
5V-os táppal töltöttem kb. 3.4V-ig, kezdetben 15A áramot vett fel. A mérővezeték kezdett melegedni
Elvileg mostmár fogja tölteni a gyári elektronika is, de a csontra merülés úgytudom nem tesz jót neki, kinyírja. Ki kell próbálni hátha maradt benne némi élet.
Valamiért csak a hozzászólás felét küldte el.
Na szóval: Úgy néz ki működni fog, a töltést is veszi az adapteren keresztül és a telefonomat is tölti. Viszont bontáskor kicsit sértült az egyik cella. Ez még belefér, vagy már veszélyes? nem szeretnék egy csőbombát a zsebemben hordani. (kép fent)
A sérült cellát vedd ki a powerbankból, merítsd le 0.5V-ig (lassan, 0.5A-rel merítve), utána zárd össze a kapcsait, szigeteld le az egészet, írd rá, hogy lithium-polymer, és add le a megfelelő helyen (minden lépés közben figyelve, hogy a cella ne melegedjen, és legyen a közelben porral oltó vagy homok, safe bag!). Ha egy cella oxigént kap, onnantól kezdve elindul a kémiai reakció, és a cella előbb vagy utóbb tönkremegy. Miért kellett engedni, hogy 15A-rel tölts egy 0V-ra merült cellát? Legalább kicsit utána olvashattál volna, túlmerült cellát (esetleg 0V-os cellát) csak nagyon kis árammal töltünk, nem mellesleg ilyenkor, ha a cella olyan módon ment tönkre, a töltéstől (főleg ekkora áram mellett) begyulladhat! Ne játssz a lithium-polymer akksikkal, ha nem ismered ki magad!
A glimmes kondi teszterrel vizsgálom a mikro farados kondikat (16 és 32 körül) és azt vettem észre, hogy nem igazán akar az áram csökkenni. Ellenkezőleg: stabilan ugyanannyi percek múlva is. Egy másiknál folyamatosan csökkent. Ilyenkor mi van? Lehet, hogy hibás? Ráadásul csavaros kondiról van szó.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2021
Ez egy teljesen új power bank. Gondolom nem töltötték fel a gyárban a cellákat. A kis sérülést bontás közben, egy csavarhúzó hegyével csináltam. A powerbank házát elég komolyan összerakták, elég volt megbontani.
Az általad közölt infók számomra nem fontosak, csak az, hogy a sérült cellát megfelelő helyre száműzd.
A külső sérülés miatt ki fogom dobni. Kár érte. Elvileg 20.000mAh, úgy olvastam több helyen is hogy a lemerült akksit kapacitásnyi árammal lehet tölteni
Ez csak a fele igazság, a "normálisan" lemerült akkura igaz. A mélykisütött akksit pár 10mA töltéssel illik felhozni kb 3V-ig, utána mehet a "rendes" töltés
Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni. Mivel már nagyon rég tanultam és egészen a mai napig nem jött szembe velem ez a kérdés, így a tudásom nagyon megkopott az analóg multiméterekkel kapcsolatban. A kérdés a következő lenne: Hogyan történik az analóg multiméter ellenállás-mérés üzemmódjában a műszer elektronikus nullázása? Illetve hogyan kell megválasztani az analóg műszerek méréshatárát és miért?
A válaszokat köszönöm szépen.
Nehogy kidobd! A megfelelő helyre, lemerítve, rövidre zárva add le. De már sokadszorra írom ugyanazt.
Alaphelyzetben, általában egy lapos csavarhúzóval a mutatót a nullára (feszültség) / végtelenre (ellenállás) kell állítani. Ezután a két mérőzsinór összeérintésével a nulla ohm-hoz kell állítnai a mutatót azzal, ami rendelkezésre áll. Trimmer poti vagy kivezetett, könnyen hozzáférhető potival.
Általában. Természetesen ettől eltérő kialakítás is lehetséges. A méréshatárt (nem csak analóg műszer esetén) mindig úgy kell megválasztani, hogy a lehető legnagyobb kitérést mutassa a műszer, túlterhelés nélkül. Ekkor a legpontosabb a mutatott érték. |
Bejelentkezés
Hirdetés |