Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   997 / 1176
(#) Lamprologus válasza boby78 hozzászólására (») Jan 8, 2021 / 1

Nekem van belőle 15db raktáron.
Jöhetsz érte!
Telszámom: *********
Cím: **********

Mod: Személyes adatokat ne írj ki soha semmilyen fórumra.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2021
Moderátor által szerkesztve
(#) antiktelefon válasza Lamprologus hozzászólására (») Jan 8, 2021 /

Az a helyzet, hogy már nem vagyok biztos benne, hogy ki troll, és ki szimplán hülye, miután hetente előfordul, hogy valakinek nem jó a cserealkatrész, mert más színű/ más színű nyákon van.
De ez a válasz mindkét esetre tökéletes
(#) Töröcsik Tibor hozzászólása Jan 10, 2021 /

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem hozzátok!Ez a mozgásérzékelő panel napelemes lámpában volt.
Mi alapján érzékeli a mozgást??
Nem lehetne megoldani valahogy úgy,hogy tenni bele szenzort?Más célra használnám...könnyebb lenne bedobozolni az érzékelőt máshova helyezném.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2021
(#) kadarist válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Jan 10, 2021 /

Szia! Az S+, S- a szenzor forrpontjai, ide volt kötve a PIR- érzékelő.
(#) Ódenka hozzászólása Jan 10, 2021 /

Nem tudom, milyen alkatrész, azt se tudom, hogy néz ki
Olyan alkatrészt keresek, amivel érintés nélküli hőfok ki-be kapcsolót tudnék készíteni.
A mérendő darabra, darabokra nem célszerű kontakt hőérzékelőt rakni. (mert nem)
A mérés pontossága +/- 10 Celsiusban is elmegy, pontosabban egy kézi lézer, vagy infra hőmérővel "hitelesítve" a beállított értéknél szeretnék egy kikapcsolást eszközölni.
(Minderre azért lenne szükségem, mert a beállítás után minden további darabnál a mérendő darabot magára hagynám)
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2021
(#) rascal válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 10, 2021 /

A PIR érzékelő hőmérsékletet mér távolról. Főleg mozgásérzékelőkben használják, de lehet, hogy elég pontos arra amire szükséged van. Bővebben: Link
(#) Ódenka válasza rascal hozzászólására (») Jan 10, 2021 /

Köszönöm, ezen el tudok indulni.
(#) rascal válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 10, 2021 /

Szívesen!
(#) Gafly válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 10, 2021 /

Ha nem félsz a mikrovezérlőtől, akkor valami hasonlóval jobban jársz.
Viszont a vagyonvédelmi PIR szenzoroknak verhetetlen az áruk, amit rascal mester belinkelt az csak alig több mint 200 Ft. Csak arra vannak kihegyezve, hogy változást figyeljenek (nagy meleg test mozog az érzékelő előtt).
Szerintem próbáld ki az egyszerűt, majd a tapasztalatol alapján lehet továbblépni, ha kell.
(#) uniman válasza kadarist hozzászólására (») Jan 10, 2021 /

Az S+/S- mindig is a "solar" panel bekötési pontjai az efféle lámpákban...
(#) uniman válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Jan 10, 2021 /

Ez nem az a panel...vagy láttad működés közben?
A "gömb" a mozgásérzékelő...(a másik fekete alkatrész meg az IR vevő - távirányító Solar LED lámpában)
(#) Ódenka válasza Gafly hozzászólására (») Jan 10, 2021 /

PIR szenzorom, illetve mozgásérzékelő - vagyonvédelmis - van jópár félém, csak analóg érték kellene tőle, hogy a hófokot elkaphassam, amire szükségem lenne. Ca. 130 Celsius...)
(#) Gafly válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 10, 2021 /

Akkor meg valami hasonló.
Csak az ugye az ára.
(#) kadarist válasza uniman hozzászólására (») Jan 10, 2021 /

Köszönjük a javítást. Viszont a PIR akkor sincs rajta.
(#) Sebi válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 10, 2021 /

Analóg érték jön tőle, a mozgást a Fresnel lencse segítségével tudja érzékelni a benne lévő két érzékelő. A kimenet open-source - le kell húzni 47k-val és mérni rajta a feszt. Másik hőmérővel kiderül jó-e a célodra.
(#) Gafly válasza Sebi hozzászólására (») Jan 11, 2021 /

Igen, de van az a buktató, hogy ha mondjuk 1 nap alatt megy fel 120 fokról 130 fokra, akkor mit csinál? Magának a PIR szenzornak a kvázi dinamikus viselkedéséről bölcsen hallgatnak az adatlapok. Szerintem csak néz ki a fejéből, és szétteszi a kettő (vagy 3) lábát.
Ki kell persze próbálni az adott környezetben, adott eszközt, de az szerintem naiv elképzelés hogy utána teszünk egy komparátort, és trimmerrel beállitjuk a 130 +/- 10 fok billenési küszöböt.
Ódenkának szerintem sok próbálkozásra lesz szüksége, vagy valami hasonló lesz az eredmény a tenisz ütés számláló esetében. Mármint maga a kapcsolás jó, az elv jó, csak az eredmény nem használható...
Itt is egy nem erre tervezett eszközt próbálnánk használni más cálra, ismeretlen környezetben, az optika is nagyon belejátszik. Működhet.
(#) Sebi válasza Gafly hozzászólására (») Jan 11, 2021 /

Ez így van. Lehet, hogy mellette elhelyezett termisztorral ki lehet ejteni a környezeti hőmérséklet változását. A PIR meg egy rövid cső végében figyel a melegedő alkatrészre.
De nem mi fogjuk megtervezni a kapcsolást...
(#) Ódenka válasza Sebi hozzászólására (») Jan 11, 2021 /

Van megoldás, de nekem a uP-os kiolvasás, feldolgozás magas, mint tyúknak a harangöntés...
Például
Valami analóg változás, komparátor, azt még felérem ésszel...
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Jan 11, 2021 /

A leírás szerint (How PIRs Work) a hőforrás mozgásának hatására ad jelet a szenzor, a belső rajzán is kondenzátor szerűség van. Van két ilyen szenzorom, megpróbálok ezt-azt mérni rajta.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Jan 11, 2021 /

Én is attól tartok, hogy abszolút infra hőmérőnek nem igazán fog bevállni.
(#) Epu2 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 11, 2021 /

A kopasz infra érzékelő azért folyamatosan reagál a hőre? Mert akkor csak egy erősítő kell utána és analóg.
(#) Gafly válasza Epu2 hozzászólására (») Jan 11, 2021 /

Nekem ez a bajom, hogy szerintem nem.
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Jan 11, 2021 /

Egy EG4002A IC-vel szerelten méregettem kicsit. Az oszcilloszkóp az IC 1-es lábára volt csatlakoztatva, ez az első műveleti erősítő kimenete.

Asztalon (19 °C van a műhelyben), az érzékelővel az asztal felé fordítva. Tenyeremben, a szenzor a tenyér felé nézett és egy olyan mérés ami közvetlen azt mutatja, hogy kiveszem a tenyeremből a szenzort.

Lehet, hogy az első kettő között van különbség, de hogy ebből hogyan lehetne hőmérő, passzolok. Hosszasan nézve az oszcilloszkópot inkább zajnak tűnik a két jel, mint jól elkülöníthető, két különböző hőmérsékletnek.
(#) Sebi válasza Bakman hozzászólására (») Jan 11, 2021 /

Szépen látszik, ahogy előbb az egyik, majd a másik szenzorlapka "meglátja" az asztalt. Az adatlap mutat egy "mechanikus" szaggatót amit elé helyeznek. Ezzel már kezd hasonlítani a rakéták hőkövetőjére, ott a látószöget csökkentette úgy, hogy 50 méterről a cigit 3cm-en belül látta. Talán egy hőmérő pisztolyt kellene feltérképezni - hátha van valami analóg jel a proci előtt.
(#) Sebi válasza Sebi hozzászólására (») Jan 11, 2021 /

Találtam egy ilyet.

Azért van ebben tudomány...
(#) Gafly válasza Sebi hozzászólására (») Jan 11, 2021 /

Ez tényleg az, csak nehogy feljelentsenek a moderátoroknál, hogy 57 oldal, és nem magyarul van.
(#) Sebi válasza Gafly hozzászólására (») Jan 11, 2021 /

(#) Ódenka válasza Sebi hozzászólására (») Jan 11, 2021 /

Ha feljebb nézel, ITT mutogattam!
(#) moltam válasza Sebi hozzászólására (») Jan 11, 2021 /

(#) killbill válasza Bakman hozzászólására (») Jan 11, 2021 /

Ha AC-ra van állítva a szkóp, akkor egész biztosan nem fogsz látni hosszútávú különbséget... Már, ha jól értem a szkóp beállítást a képen.
Következő: »»   997 / 1176
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem