Fórum témák
» Több friss téma |
Ezért is fordultam itt segítségért hozzátok, mert mint írtam nem vagyok jártas a triacoc világában. de mint kiderült sok probláma van a fázisok váltásával..
Így van marad az akkuk töltése hálózatról, vagy egy több másodperces kihagyással akár egy nagy relé is átválthat..
Ami még eszembe jutott, ha az akkukat egy hét alatt eszi meg, akkor a 70-90% között van egy napod is majdnem. Ebben az időtartamban csak van olyan pillanat, amikor csak olyan fogyasztók mennek, aminek nem kritikus az áramszünet. pl figyelhetnéd a hálózat fogyasztását, amikor az huzamosan alacsony, az akkud 70-90% között van, akkor átkapcsolod. Lehet így az akkukat nem használod ki teljesen, de az átkapcsolás üzembiztosabb. Ha a fogyasztókat két részre bontod, a fontosabbakat / állandó fogyasztásúakat az akkura teszed ( némi töltésrásegítéssel) A nagyobbakon váltogatod a hálózatot, akkor lehet olyan időszakot találni biztosan, amikor nincs fogyasztás, nyugodtan kapcsolgathatod, akár percekig is.
Leírásod alapján a legegyszerűbb megoldás egy egyenirányító a hálózati oldalra. Bár 1 fázisról csak ~320V a csúcs, de egy kiegészítő trafóval könnyen fel tudod nyomni mondjuk 360 V-ra. Amíg dolgozik az első DC-DC konvertered, nincs a hálózati oldalról fogyasztás. Ha az akkus oldal leáll, a 380 V leesik, de máris belép a hálózat felől a 360 V. Nem hinném, hogy ezt a 20 V csúcsesést meglátnád a szinuszon.
A trafó primer 230V, a szekunder 28-30 V, teljesítmény a várható csúcsfogyasztásnak ~tizede. ~400-630 VA.
Az akkuk töltésénél takarékosabb megoldás, de a szinuszos inverter saját fogyasztását még veszted. Viszont nincs átkapcsolás, teljesen automatikus. Valami jelzi neked az állapotot, ráérsz lekapcsolni a nagy fogyasztókat és kézzel hálózatot váltani.
A színuszos átalakító dolgozik 320V Dc ről is csak akkor már nem képes fentartani a 220V Ac t, főleg ha nagy a fogyasztás.
Mikor még teszteltem a rendszert 310Dc ről,és 2,4Kw terheléssel, vígan üzemelt még a kompresszor is a garázsban Tetszik az ötleted.. ezen erősen elgondolkodm ugyanis nem szükséges felnyomni egy hálózati trafóval a feszt,hogy 380 legyen.
Azt hiszem nem fog összejönni mert csak az SSR 10-12 mA körül kér.
Külső táppal ez a kapcsolás hogyan nézne ki? Megrajzolnád nekem, kérlek?
Az R2-R3-Q1-et kiveszed és stabil 6V feszültséget adsz a tápnak. A bemeneti csatlakozó 2-es pontját pedig a tápról a GND-re kötöd. (De véleményem szerint nem lesz megfelelő arra amire szánod. A trafó, meg Te nagyon fogtok örülni a kattogásnak.)
A csúcsérték egy dolog, de a hullámzást valahogy meg is kell szüntetni. Ekkora feszültségen fizikailag is szép nagy kondenzátorcsomag fog kelleni.
Akkor ha veszek egy szilárdtestrelét ami 4-20 mA vezérlőárammal dolgozik és fázisszöget vezérli akkor az működhet? Az lenne akkor a jó megoldás?
Fogalmam sincs. De van ilyen szilárdtest relé?
Közben elolvastam az eredeti kérdést is.
Akkor röviden, a tartományt kellene jobban belőni?
A kiindulás az volt hogy hogyan lehetne "felokosítani" egy hagyományos SSR-t, ahelyett hogy vennék egyet 4-20mA bemenettel, de a megoldás végül az hogy csak venni kell egyet.
No, igen... "Hagyományos" SSR - azaz Solid State RELAY, egy kapcsoló kontaktust jelent.
Amit Te szeretnél, az gyújtásszög vezérlés triac-kal vagy antiparalel tirisztor párral - ahol a 4-20mA vezérlőjellel 0-180 fokos gyújtás-késleltetést valósítanak meg. Nem sokkal bonyolultabb, de teljesen más feladat - simán megépíthető. Fűtést nem igazán szoktak így szabályozni, mert a nagy tehetetlensége okán az ON-OFF (ki-be kapcsolgatás) sokkal kevesebb zavarral megvalósítható.
Itt az alapfelállás az, hogy a szabályzónak csak 4-20 mA-es kimenete van.
Sziasztok
SSR 40A DA szilárdtest relé 20A kapcsolna ,milyen hátőborda hűtés kell neki ? mennyire melegede ?
Ezen nem tudok eligazodni.Egy ilyen elég lehet hozzá ? vagy kel még ventillátor rá ?
Kb. olyan kell,de az adatlap legalján ott a méretezés,meg a terheléstől függő darabszám is.
Persze én kipróbálnám azért hogy mindenképp kell-e akkora. A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2021
Szóval megpróbáltam megérteni az áramkört amit készítettél. Azt nem mondanám hogy sikerült is de szépen berajzoltam a szimulátorba:
Falstad - szimulátor Eszerint 4mA-nél 50%-os kitöltési tényezővel dolgozik. Én rontottam el valamit, vagy ez ezt tudja? Egyébként végül azt terveztem hogy szilárdtest relé helyett - ahogy javasolták - inkább FET-et vezérelnék ezzel az áramkörrel és egyenáramot kapcsolgatnék. Akkor beleférnék a fogyasztásba is és nem kellene külső táp. Csatoltam a szimulátorból kimentett fájlt is ha a link nem működne. A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2021
Hello! Én nem használok ilyen szimulátort, meg nem is ismerem. De valami nagyon nem stimmel.
- Az első OPA végzi a 4-20mA átalakítását 0.4V-ra. Tulajdonképen az invertáló erősítő egy áramösszegző. Az OPA vonatkoztatási pontja a GND, így az invertáló bemenet virtuális GND ponton van. - A 220Ohn-os söntön, a 4mA hatására, 880mV áll elő. (Nem teljesen igaz, mert a 22k 1%-ban terheli a söntellenállást.) Ez a 22k ellenálláson 40uA áramot hoz létre. Ezt kell kompenzálni a 150k+trimmer ággal. 6V/40uA=150k Tehát ekkor fog kiegyenlítődni a 4mA által létrehozott jel. - Ha 20mA a bementi jel, akkor 16mA áramnövekedés van. Ekkor a söntön a feszültség növekedés 16mA*220Ohm=3.52V. Az áramváltozás 3.52V/22k=160uA. Ez a 160uA többletáram fog átfolyni a 27k-n, ha 4V a kimenti feszültség. Tehát 4V/160uA=25k. Tehát a visszacsatolásban 25k kellene. - Tehát ha a 4mA kiegyenlítése pontosan van beállítva, akkor a 4..20mA áramra kb.0..4V lesz az OPA kimeneti feszültsége. Szimulátorban ellenőrizheted. -Az 555 egy lineáris fűrészjelet állít elő az 555 az 1µF-os kondin. aminek az alja majdnem 0V, a teteje meg 4V. A szimulátorban ezt is megnézheted. - Ezt a jelet hasonlítja össze a komparátor (második OPA) az első kimenti jelével. Tehát szimmetrikus négyszögjel csak akkor lehetne a kimenet, ha az első OPA kimenete épp 2V lenne. A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2021
Szuper, köszönöm a részletes magyarázatot, most már értem. Valahogy a szimulátor félresiklott mert -3V-tól indult a fűrészfogjel, de most már jól megy.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2021
Szevasztok, kellene nekem az SzTR-10-220 szilárdtest relé külső méretei. (Szélesség-hosszúság) Egy meghibásodott szilárdtest relét akartok cserélni, de mivel az eredeti, kb 40 éves relét már nem találok, mással kell helyettesítenem. A panelon nincs sok hely, így csak a eredetinél kisebb, vagy egyező méretűvel tudom helyettesíteni.
(A szerkezet nincs elérhető közelségben, ezért nem tudom lemérni ) A Google-ban nem találok linket...
Kiderült a méret; ha valakinek esetleg kellene: 43x66cm
Igazad van, nem cm... a méretek mm-ben értendők.
SSR-25 DA
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2021
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni SSR alkalmazásával kapcsolatban. Van nekem egy elektromos konvektor, amin csak egyszerű hőmérsékletszabályzó van. Ezt szerettem volna programozhatóvá tenni Computherm Q7RF szett segítségével. Ez egy szobatermosztát + a hozzá tartozó RF vevőegység, ami a 220V-os áramot kapcsolja. Be is kötöttem mindent, működik jól, viszont utólag vettem észre hogy az RF vevő/kapcsolóegység csak 6A-re terhelhető, míg a 2kW-os fűtőtest 9A-t tud felvenni. Beszéltem a céggel is, ahol azt mondták, hogy nincs benne annyi tartalék. Őszintén szólva nem teljesen értem miért, a benne levő relé 10A-es - de talán a vevőegységben a dobozon belüli vezetékek/csatlakozók/panel nem bírják a 10A-t. A lényeg, hogy valamit tenni kell, hogy biztonságosan lehessen használni. És ez a "valami" nem szabad, hogy túl nagy legyen, mivel egy süllyesztett szerelődoboznyi hely van a falon belül (ahol korábban a konnektor volt) Először arra gondoltam, hogy egy másik relét kapcsolok a vevőegységgel, ami kapcsolja a konvektort, de ehhez még elő kellene állítanom 24V-ot is amihez a szerelődobozban levő hely nem elég. Ekkor tűnt fel, hogy vannak olyan szilárdtest relék, amik 220V AC-vel is kapcsolhatók. Ez így nagyon egyszerű lenne, mert a 220V ott van, nem kell transzformálni és akkor a vevőegység továbbra is a 220V-ot kapcsolná, de ezúttal az SSR vezérlő bemenetére, az meg kapcsolná a terhelési oldalon a 220V-ot. A kérdésem az lenne, hogy AC vezérlésű szilárdtest relére a 220V rákapcsolható közvetlenül egyéb fogyasztó nélkül (hasonlóan mint a 24V a normál relére)? |
Bejelentkezés
Hirdetés |