Fórum témák
» Több friss téma |
Ezt nem szeretem, de nem haragszom érte Rád. Kína azt gyárt, amit megvesznek. Ha a hülye/csóró fehérember olcsót akar, akkor azt is vehet tőlük.
Sziasztok!
Nem biztos, hogy jó topicba írom, bocs, ha nem ide kellene. Segítséget szeretnék kérni, ugyanis vettem két darab ledes mennyezeti lámpát (Avide) amihez távirányítók is vannak. Nos az egyik, ami a nappaliba lett felszerelve a távirányítóval történő kikapcsolást követően teljesen kikapcsol, a kisszoba azonban nagyon halványan világít. A különbség, hogy a kisszoba most esett át egy teljes felújításon, a régi alu vezetékek cserélve lettek rézre. Arra gondolok, hogy nagyon minimális áramot kap a lámpa és ezért világít. Lehet ez ellen tenni valamit? Nagyon köszi. G.
Hello! Nem szabad visszajelzős kapcsolót használni. Vagy lehet hogy a távrángató a nullát kapcsolja ki, ezért világít. A lámpába jövő két vezeték felcserélésével a hiba megszűnhet.
Sziasztok!
Led szalaggal kapcsolatban van kérdésem, pontosabban a táplálással kapcsolatban. Tudnátok tanácsot adni megfelelő tápegység vásárlásban? Adott két konyhai szekrény, egymással szemben. Négy szalag van rajtuk. Kettő erősebb fent, kettő kisebb lent. A két típust egymástól függetlenül, de a típuson belül együtt szeretném kapcsolni őket. A gyengébb 1m-en kb 1,3A-t vesz fel. Az erősebb 1,8A-t. Mind a négy csík 1,3m hosszú. Tehát összesen 3,2A illetve 3,6A lenne a terhelésem. A két szekrény egymástól kb 12-13m vezetékelési távolságra van. Tehát úgy tudom megoldani, hogy egyik oldali szekrény tetejére rakok egy 3A-s és egy 4A-s tápot ami megy a hozzá közelebbi ledszalaghoz 1m távolsára és a távolabbihoz 12m-es kábelhosszal. Vagy szerencsésebb a 230V-ot átvinnem és külön tápról meghajtani őket a feszültség esés csökkentése miatt? Ha nem feltétlenül szükséges, akkor nem vennék kettő tápot a 4 helyett. Illetve a kérdésem az, hogy műanyag vagy fém házas tápot nézzek? Melyik tartósabb? A fém házasokon szokott lenni kimeneti fesz állító csavar, hogy a feszültség esést kompenzálja kicsit? Ti hogy oldanátok meg? Esetleg Aliról vagy ebay-ről van valakinek megbízható minőségű eladója, vagy nézzek inkább itthoni boltban? Köszönöm előre is az információkat! Üdv: spgabor
Olyan tápegységet javaslok, amelyiknél állítható a feszültség. Nem azért hogy kompenzálni tudd a kábelen eső feszültséget, hanem azért, hogy a 12 V-ot csökkenteni tudd. 11.5 V-ról sem világítanak sokkal kevésbé, cserébe hosszabb ideig élnek. Igaz, az élettartam elsősorban a LED szalag minőségén múlik. Célszerű a szükségesnél nagyobb fényerejűt venni és 11-10.5 V-ra csökkenteni a tápfeszültséget. Ha így leméred a felvett áramot, lehet, hogy kisebb tápegység is elég.
Mean Well tápegységet vegyél, azok bírják a strapát. 12 m nem probléma akkor, ha 3-4 A-t kell átvinned, 0.75 - 1 mm2 keresztmetszetű réz kábel elég.
Köszönöm, akkor így lesz. Megmérem a számomra ideális fényerőt és áramfelvételt.
Konyhában zártabb tápegység ajánlatos, vagy védett (zárt) helyre kell tenni.
Árban tudtommal minimális a különbség a 2A és 4A tápok között. LED szalag esetén, főleg ilyen hosszúságnál nincs szemmel észrevehető különbség, ha egy 24m hosszú, 1,5mm2 vezetéken kapja a tápot.
Igen, a pára miatt lehet, hogy a zárt jobb. Vagy pluszba berakom egy műanyag dobozba.
Nem a pára, hanem a lecsapódó zsiradék okozhat gondot.
Rakd a szekrénybe. A polc "mennyezete" mindig szabad, nem akadozik senkinek.
Igen, tudok is megfelelő helyet számára.
Igen, ezt elfelejtettem leírni, automatikusan oda szoktam rakni a tápegységeket. Eddig kb. senkit nem érdekelt a dolog, lévén csak akkor nyitják ki az ajtót, ha edényt/poharat vesznek ki vagy raknak be.
Ha lehet, ne közvetlen a bútorlapra csavarozd a tápegységet, hanem valamilyen hőálló anyag legyen a tápegység és a szekrény között. Én a tápegységet rövid távtartóval (alatta is tud szellőzni) üvegszálas lemezre csavarozom, azt pedig négy lábbal a szekrényre.
Köszönöm, ezt eddig még nem is láttam, hogy létezik ilyen is.
A többiek tanácsa is jó, én azért inkább törekednék arra, hogy a 230V-ot vezessem nagyobb távolságra, ne pedig a 12V-ot, mivel utóbbi befolyásolhatja a fényerőt! Ha gondolod, szerezz be valami dimmelhető kapcsolót/távirányítót, sokszor jól jön egy kis hangulatvilágítás este, ami nem süti ki a szemed, de mégis látsz valami. Én ezt ebay-es pár dolláros kütyüvel oldottam meg.
A nappaliban ilyesmit szeretnék. Tudsz mutatni egy linket, hogy te milyet használtál, ami bevállt?
A konyhában a fix kapcsolható fényerő elég. Azért is lesz kettő, mert az erősebb a munkalapot világítja főzéskor. A másik meg inkább csak hangulat és irányfénynek, pl éjjel, ha kimegyek inni.
Szia!
Normál kapcsolóm van, nincs benne visszajelző led. A lámpának nem lesz baja, ha felcserélem a fázist és a nullát? Most előírás szerint van bekötve. Köszi. G.
Ebay-en beütöd: led strip rf, és onnan tudsz válogatni. Nekem van egy sima fehér LED szalaghoz (kb. 1.5$-os), kevés gombbal, meg van RGB szalaghoz is, sok gombbal. Mindegyik bevált. Lehetne magasabb a kapcsolási frekvenciája, de megszoktuk, nem zavaró.
Tulajdonképpen azt kell ellenőrizni, hogy úgy a normál kapcsoló, mint a távszabályzó a fázisvezetőt szakítsa illetve szabályozza. Mert ha a nullát bontja valami, akkor a kapacitív áram hatására gyengén világíthatnak a Led-ek. A hosszan egymás mellett futó vezetékek között kialakuló kapacitás miatt is lehet ilyen jelenség, akkor is mikor a kapcsoló szabályosan a fázisvezetőt bontja meg. Ilyenkor a lámpával párhuzamosan egy X2 típusú 100..220nF-os 275Vac kondenzátort szoktunk kötni. Ez megakadályozza a nagyobb feszültség kialakulását kikapcsolt állapotban és így nem világítanak halványan a Led-ek. De mivel Te nyilván gyakorlatlan vagy villanyszerelésbe, ezért ezt biztonsági okból nem javasoltam..
Igen, jól látod, nem vagyok villanyszerelő. A villanykapcsoló a fázist kapcsolja, ez akkor azt jelenti, hogy a távirányító is? Vagy az alapból úgy van programozva? Erről a kondi bekötésről tudnál egy kicsit kifejtősebb leírást adni, mit-hova? Persze, csak ha nem teher. Nagyon köszi. G.
Nem tudom hova helyezted el a távirányítót. És meg kell vizsgálni, hogy az melyik szálát szakítja meg a vezetéknek. Ha a nullát, az gond.
A kondenzátort a fogyasztóval, vagy is itt a Led panellel kell párhuzamosan kapcsolni. De óvatosan, mert mindenhol 230V van és a feltöltött kondenzátorban is maradhat feszültség, ami nem veszélytelen. Ha pedig nem vagy járatos, inkább kérj segítséget gyakorlott szerelőtől.
Okés, köszi. Van villanyszerelő ismerősöm, ő vezetékelte át a szobát, de egy dolog nem tiszta nekem. Bocsáss meg, nem akarok akadékoskodni, de a távirányítót én csak használom, nem én hangoltam, kötöttem hozzá a lámpához. Esetleg félreértek valamit? Köszi. G.
Én nem ismerem a lámpádat. De ezek szerint a távrángató benne van a lámpában. Cseréld meg a lámpa két vezetékét (de ne a földelést ha van) és nézd meg mi történik. Ha meg van villanyszerelő ismerősöd, miért Te foglalkozol azzal, amihez nem értesz?
![]() A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2021
Csak mert minden érdekel és mindenből tudok tanulni egy kicsit. Lehet nem vagyok százas, de így legalább sok dolgot kipróbáltam és megcsináltam már, ami tök jó szerintem, legalábbis nekem
![]()
Baja nem lesz, de kellemetlenkedhet, hogy a nullát megszakítva éjjel láthatod a lámpát világítani.
Sziasztok!
Remélem ide tartozik.? A képen látható lámpát szeretném megépíteni. Ha jól tudom COB LED-es megoldás. Hol találok ilyen LED-et? Miket kellene hozzá vásárolnom? Adatok: Teljesítmény: 5W Tápegység: 5V / 1A Fényerő: 130 Lumen Fényhőmérséklet: 3500K (meleg fehér) - 6500K (hideg fehér) Fényspektrum: Teljes spektrum.
Nem tudom elolvasni a feliratokat a képen.
Nincs esetleg egy link az eredetire, amit után akarsz épiteni?
Van link...persze pont ilyen speciális összetételű "növénytermesztő" LED-et nem tud olyan könnyen összehozni...ráadásul szabályozható színhőmérséklettel.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2021
A fő probléma a mechanika, az elektromos (LED) rész egy nagyságrenddel könnyebb. Hasonló téma már van itt a HobbiElektronikán.
1W3W ledekkel ennél komolyabb megoldást lehet találni. A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |